Mozda se i pokaze da imamo cak nezavisni sindikat.Ridjobrki wrote:Biće zanimljivo. Ali ne na ugodan način.
Vlada USK 2014-2018
- fosna2014
#126 Re: Vlada USK 2014-2018
- Ridjobrki
#127 Re: Vlada USK 2014-2018
Pa do sad se pokazao prilično zavisnim tako da malo promjene ne bi škodilo.fosna2014 wrote:Mozda se i pokaze da imamo cak nezavisni sindikat.Ridjobrki wrote:Biće zanimljivo. Ali ne na ugodan način.
- fosna2014
#128 Re: Vlada USK 2014-2018
Dobro su se postavili danas. Samo jel to igranka ...Ridjobrki wrote:Pa do sad se pokazao prilično zavisnim tako da malo promjene ne bi škodilo.fosna2014 wrote:Mozda se i pokaze da imamo cak nezavisni sindikat.Ridjobrki wrote:Biće zanimljivo. Ali ne na ugodan način.
- Ridjobrki
#129 Re: Vlada USK 2014-2018
Ma jašta je nego igranka, u biti se tu niko nema pojma šta da radi ali su svi svjesni da će svi fasovati na kraju. Bilo je prostora za bolje varijante, tužbe i štrajkovi ne trebaju nikome ali da se kresati mora - mora se.fosna2014 wrote: Dobro su se postavili danas. Samo jel to igranka ...
- fosna2014
#130 Re: Vlada USK 2014-2018
Ridjobrki wrote:Ma jašta je nego igranka, u biti se tu niko nema pojma šta da radi ali su svi svjesni da će svi fasovati na kraju. Bilo je prostora za bolje varijante, tužbe i štrajkovi ne trebaju nikome ali da se kresati mora - mora se.fosna2014 wrote: Dobro su se postavili danas. Samo jel to igranka ...
Skupština USK: Pored mobitela i laptopa poslanicima se uzalud printaju hiljade stranica materijala
http://abc.ba/novost/29409/skupstina-us ... ijala-foto
-
StupskaBitanga
#131 Re: Vlada USK 2014-2018
para nema opozicija se naložila
Ništa pripremite kokice
Ništa pripremite kokice
- Ridjobrki
#132 Re: Vlada USK 2014-2018
ABC sam lajkao pa mi izlazi na FB newsfeedu. Nevezano za temu, generalno se po nepismenosti i glupim tekstovima dobro nose sa mojusk.ba
Vidio sam ovaj članak sa papirima, i to je tako oduvijek i svugdje kod nas. Evo vele da će to malo smanjiti ali ovo je ništa kako je Vlada USK trošila....
A opoziciji bi bilo najpametnije da sjedi i šuti. Ja ne znam kako imaju obraza hodati po kantonu a kamoli se još za riječ javljati i nešto kritikovati u uvjetima koje su lično kreirali.
Šta smo dočekali, da SDA i to kadrovski nikad tanja SDA popravlja stanje....
Vidio sam ovaj članak sa papirima, i to je tako oduvijek i svugdje kod nas. Evo vele da će to malo smanjiti ali ovo je ništa kako je Vlada USK trošila....
A opoziciji bi bilo najpametnije da sjedi i šuti. Ja ne znam kako imaju obraza hodati po kantonu a kamoli se još za riječ javljati i nešto kritikovati u uvjetima koje su lično kreirali.
Šta smo dočekali, da SDA i to kadrovski nikad tanja SDA popravlja stanje....
- It_is_a_Leclerc
#133 Re: Vlada USK 2014-2018
Osnovni problem ovog budžeta je što je on, na prvu, možda i najrealniji budžet od osnivanja kantona. Svjesni činjenice da su bilo kakva zaduživanja priča na dugom štapu, ministar Duraković i premijer su se odluči na restriktivni budžet. Linearno smanjenje primanja budžetskih korisnika je bolna, gorka pilula koja se, kad-tad, morala progutati. Hamdija i njegovi jataci su pumpali budžete do u nebo, a kako je to pametno bilo govori provjerena informacija da je u momentu njegovog hapšenja bukvalno bilo iskorišteno sve što je bilo u budžetu. Ne daj Bože da je kanton morao interventno djelovati kao u slučaju požara na bolnici. Bukvalno u budžetu nije bilo da se kupi bolja fasunga.
Mislim da Vlada postupa realno i racionalno, i iako razumijem budžetske korisnike, vrlo jasno im treba dati do znanja da se iz prazne prde ne gujsci, što bi rekli Cazinjani, i da su s ovim parama koje imaju dvije mogućnosti u opticaju : a) smanjenje broja zaposlenih, b) smanjenje plata. Pa nek' izaberu. Ja znam da je Vlada USK naslijedila dvije neisplaćene plate, putne troškove za godinu dana, topli obrok za pet mjeseci,i da je to dužna, i mislim da bi se, kroz neki rebalans, do ljeta trebao naći dio sredstava za to, ali plate, definitivno, moraju lineralno ići dolje. Pa nek' štrajkuje k'o god hoće.
Što se sindikata, pogotovo obrazovanja tiče, igrom slučaja sam upoznat s ljudima koji ih vode, i sa ljudima koji rade u obrazovanju, i samo mogu reći da se radi o notornim nabiguzicama, koje su dojučer nosale zastave SDA po Gornjoj Kopirvni, a sad se igraju disidenata. U obrazovanju vlada velika razjedninjenost i svaki štrajk će završiti neslavno.
Mislim da Vlada postupa realno i racionalno, i iako razumijem budžetske korisnike, vrlo jasno im treba dati do znanja da se iz prazne prde ne gujsci, što bi rekli Cazinjani, i da su s ovim parama koje imaju dvije mogućnosti u opticaju : a) smanjenje broja zaposlenih, b) smanjenje plata. Pa nek' izaberu. Ja znam da je Vlada USK naslijedila dvije neisplaćene plate, putne troškove za godinu dana, topli obrok za pet mjeseci,i da je to dužna, i mislim da bi se, kroz neki rebalans, do ljeta trebao naći dio sredstava za to, ali plate, definitivno, moraju lineralno ići dolje. Pa nek' štrajkuje k'o god hoće.
Što se sindikata, pogotovo obrazovanja tiče, igrom slučaja sam upoznat s ljudima koji ih vode, i sa ljudima koji rade u obrazovanju, i samo mogu reći da se radi o notornim nabiguzicama, koje su dojučer nosale zastave SDA po Gornjoj Kopirvni, a sad se igraju disidenata. U obrazovanju vlada velika razjedninjenost i svaki štrajk će završiti neslavno.
- fosna2014
#134 Re: Vlada USK 2014-2018
Mislim da nije posteno govoriti zadnja vlada zaduzila, prosla vlada napumpala. Treba reci da je SDA filharmonija od kraja rata pa na ovamo trpala svoj kadar, svoje "diplome" u prvi red. Privatizaciju proveli tako da su punili svoje dzepove, a ne, kako bi trebalo biti, budzet kantona. Gdje su te pare? Gdje manjkaju? Ja razumijem da ljudi navijacki komentarisu, ali najveci deficit ovog kantona su napravila SDA jalijaska banda. Mi nemamo vise proizvodnje zbog te prasadi.It_is_a_Leclerc wrote:Osnovni problem ovog budžeta je što je on, na prvu, možda i najrealniji budžet od osnivanja kantona. Svjesni činjenice da su bilo kakva zaduživanja priča na dugom štapu, ministar Duraković i premijer su se odluči na restriktivni budžet. Linearno smanjenje primanja budžetskih korisnika je bolna, gorka pilula koja se, kad-tad, morala progutati. Hamdija i njegovi jataci su pumpali budžete do u nebo, a kako je to pametno bilo govori provjerena informacija da je u momentu njegovog hapšenja bukvalno bilo iskorišteno sve što je bilo u budžetu. Ne daj Bože da je kanton morao interventno djelovati kao u slučaju požara na bolnici. Bukvalno u budžetu nije bilo da se kupi bolja fasunga.
- It_is_a_Leclerc
#135 Re: Vlada USK 2014-2018
Ne, kanton je procentualno najviše zadužen za vrijeme SDP-a. Za četiri godine, SDP i Lipovača su zadužili USK za 35 % ukupnog duga, a preostalih 65 % ide na period od 15 godina od osnivanja kantona do dolaska Lipovače. Zamisli ti kad ti neko napravi budžet koji je balon od sapunice, a koji se puni iz zaduživanja, što u razvojnim, što u komercijalnim bankama. Sve lijepo, para ima, prosvjetari i policajci uživaju, al' neko te pare, nakon grace perioda, mora početi i vraćati. Sad kad je došlo da se pare vrate, jedino rješenje je smanjiti rashode i ono u čemu smo svi fiktivno i na dug uživali vratiti.
- fosna2014
#136 Re: Vlada USK 2014-2018
Ne pricam o dugovima, nego o privatizaciji koja je mogla sluziti tome da ne dodje do dugova! Firme su sistematski unistene od strane kriminogene zelene ublehaske narcisoidne politike potpomognuta Sarajevskim dzeparosima. Istina, nekoliko ih je zavrsilo iza resetaka, ALI, gdje je nama privreda? Treba se pitati zbog cega su nam trebali toliki krediti da bismo koliko toliko odrzali balans budzeta? Gdje su "prodate" masine i masine iz proizvodnih pogona u Bihacu recimo? Ko ih je prodao i za koliko? Sta se to desavalo tokom crne vladavine Toromanovica, Alagica, Alijagica i kako se sve vec ne zovu?It_is_a_Leclerc wrote:Ne, kanton je procentualno najviše zadužen za vrijeme SDP-a. Za četiri godine, SDP i Lipovača su zadužili USK za 35 % ukupnog duga, a preostalih 65 % ide na period od 15 godina od osnivanja kantona do dolaska Lipovače. Zamisli ti kad ti neko napravi budžet koji je balon od sapunice, a koji se puni iz zaduživanja, što u razvojnim, što u komercijalnim bankama. Sve lijepo, para ima, prosvjetari i policajci uživaju, al' neko te pare, nakon grace perioda, mora početi i vraćati. Sad kad je došlo da se pare vrate, jedino rješenje je smanjiti rashode i ono u čemu smo svi fiktivno i na dug uživali vratiti.
Ti gledas sad, dobro, ali zasto je doslo do toga? Zasto je doslo do toga da u jednom konzervativnom kraju SDP pobijedi DEBELO na izborima? SDA USK je sistematski unistila ovaj kraj i prodala se za par hiljada (po firmi) da nama vise ne funkcionise proizvodna struja! To si zaboravio reci. Rat nije unistio ono sto su zelena krmad i njihovi prijatelji iz DNZ uradili. Olos prve klase!
Ja ne znam kako mozes poistovjeciti period u kojem je SDP vladao (dijelom sa SDA!) i onaj dio koji je bio najznacajniji za nas kanton, a to je dio u kojem su pare, firme, masine, pogoni i ljudstvo nestajali preko noci. Da se razumijemo, samo o Bihacu pricam.
- Ridjobrki
#137 Re: Vlada USK 2014-2018
Pa ako mogu prokomentirati, razdoblje SDP-ove vladavine u USK je pokazalo da je razlika te bagre i SDA bagre samo jedno slovo u akronimu i to je sve. SDA je uništila kanton u privatizaciji a SDP pokazao da je jedini njihov problem sa SDA što su ovi imali šansu da pokradu i unište sve čega su se dočepali a oni nisu. Ponašanje SDP-a ne daje NIKAKAV razlog da se pomisli da bi bilo šta bilo bolje da su oni vladali u "najtežih 20 godina" mjesto SDA - naprotiv.fosna2014 wrote: Ja ne znam kako mozes poistovjeciti period u kojem je SDP vladao (dijelom sa SDA!) i onaj dio koji je bio najznacajniji za nas kanton, a to je dio u kojem su pare, firme, masine, pogoni i ljudstvo nestajali preko noci. Da se razumijemo, samo o Bihacu pricam.
Onako bezočno i arogantno pljačkanje i hapanje uz onoliku količinu vulgarnosti i primitivizma kakvu je pokazao Hamdo Lipovača nije uradio niko prije njega.
- fosna2014
#138 Re: Vlada USK 2014-2018
Znaci nije do politike nego do naroda. Nemamo bolje. Dzaba pricati o boljitku.Ridjobrki wrote:Pa ako mogu prokomentirati, razdoblje SDP-ove vladavine u USK je pokazalo da je razlika te bagre i SDA bagre samo jedno slovo u akronimu i to je sve. SDA je uništila kanton u privatizaciji a SDP pokazao da je jedini njihov problem sa SDA što su ovi imali šansu da pokradu i unište sve čega su se dočepali a oni nisu. Ponašanje SDP-a ne daje NIKAKAV razlog da se pomisli da bi bilo šta bilo bolje da su oni vladali u "najtežih 20 godina" mjesto SDA - naprotiv.fosna2014 wrote: Ja ne znam kako mozes poistovjeciti period u kojem je SDP vladao (dijelom sa SDA!) i onaj dio koji je bio najznacajniji za nas kanton, a to je dio u kojem su pare, firme, masine, pogoni i ljudstvo nestajali preko noci. Da se razumijemo, samo o Bihacu pricam.
Onako bezočno i arogantno pljačkanje i hapanje uz onoliku količinu vulgarnosti i primitivizma kakvu je pokazao Hamdo Lipovača nije uradio niko prije njega.
- Ridjobrki
#139 Re: Vlada USK 2014-2018
Tako nekako.fosna2014 wrote: Znaci nije do politike nego do naroda. Nemamo bolje. Dzaba pricati o boljitku.
- It_is_a_Leclerc
#140 Re: Vlada USK 2014-2018
SDA je pokrala jer je imala šta. Hamdija Lipovača, s obzirom da više nije imao šta, krao je parcele po Nacionalnom parku Una u kojem su pijani i naoružani bauljali partijski plaćenici, ili su gradili vikendice i kuće: krao je direktno iz budžeta, na ime "zlatne kartice" koja nije imala limit i za koju premijer nikom nije odgovarao, na ime računa za telefon koji su išli i do 20.000 maraka mjesečno, na ime 13 službenih automobila za koje se izdvajalo i do 30.000 maraka na ime "popravki" i goriva, a od kojih je nova vlada dosad uspjela locirati njih 11. Ona dva koje su slupali Dario Jurić i vozač Hamdije Lipovače više niko ne može sa sigurnošću pronaći.
Cijela BiH je opljačkana u privatizaciji, i to nije ništa novo. USK nije izuzetak. Ipak, kratkoročno gledano, za sadašnje stanje u budžetu odgovoran je isključivo SDP i Vlada Hamdije Lipovače koja je u amanet novoj vladi ostavila dvaputa veći deficit u odnosu na zatečeni. To vam je, da objasnim plastično, kao da nekom dozvolite da prespava četiri noći u vašoj vikendici u kojoj nema televizora, a kad vi dođete nakon četiri noći, ne da nema televizora, već nema ni sudopera, vode, struje, kreveta i parketa.
Tako naime USK vide šefovi projekta Država za čovjeka.
Cijela BiH je opljačkana u privatizaciji, i to nije ništa novo. USK nije izuzetak. Ipak, kratkoročno gledano, za sadašnje stanje u budžetu odgovoran je isključivo SDP i Vlada Hamdije Lipovače koja je u amanet novoj vladi ostavila dvaputa veći deficit u odnosu na zatečeni. To vam je, da objasnim plastično, kao da nekom dozvolite da prespava četiri noći u vašoj vikendici u kojoj nema televizora, a kad vi dođete nakon četiri noći, ne da nema televizora, već nema ni sudopera, vode, struje, kreveta i parketa.
- fosna2014
#141 Re: Vlada USK 2014-2018
Pa problem kod nas i jeste zaborav. Nema veze radilo se o dobrim ili losim stvarima. Nikako nismo u stanju sagledati cijelu situaciju. Kada bismo to shvatili onda bi imali proteste svake sedmice. Ovako nista prekjuce Alagic, juce Lipovaca, a danas neko drugi.It_is_a_Leclerc wrote:SDA je pokrala jer je imala šta. Hamdija Lipovača, s obzirom da više nije imao šta, krao je parcele po Nacionalnom parku Una u kojem su pijani i naoružani bauljali partijski plaćenici, ili su gradili vikendice i kuće: krao je direktno iz budžeta, na ime "zlatne kartice" koja nije imala limit i za koju premijer nikom nije odgovarao, na ime računa za telefon koji su išli i do 20.000 maraka mjesečno, na ime 13 službenih automobila za koje se izdvajalo i do 30.000 maraka na ime "popravki" i goriva, a od kojih je nova vlada dosad uspjela locirati njih 11. Ona dva koje su slupali Dario Jurić i vozač Hamdije Lipovače više niko ne može sa sigurnošću pronaći.
Dugorocno gledano u proslost, pa i sadasnjost, mi necemo imati nista. Vlast biraju ljudi, tako da se nemamo sta zaliti, a jos manje cemu nadati. Kao kanibali za pamet, eto kako se ponasamo.
-
StupskaBitanga
#142 Re: Vlada USK 2014-2018
A sta ce Udružena SDA krasti
Štekere i osigurače mozda instalacije sa te tvoje vikendice
Štekere i osigurače mozda instalacije sa te tvoje vikendice
- fosna2014
#143 Re: Vlada USK 2014-2018
Sove zaprijetile: Ne dirajte nam SDA oni nas financiraju!!!
Sove Krajine: Podržaćemo Vladu USK u stabilizaciji budžeta i javne potrošnje
Ljudi nikad neće prestati da traže i žele više i bolje od onog što im sudbina daje „ Ivo Andrić
ŠTRAJK PROSVJETARA I POLICIJE – POVRATAK INOZEMNE ŠTEDNJE ZA DNEVNU POTROŠNJU VIŠE NIJE MOGUĆ, ŠIROKO VAM POLJE
Sve vrijeme poslije rata čvrstili smo postojanu i za uposlene u javnom sektoru učinkovitu socijalnu utopiju blagostanja na račun budućih generacija. Ali, danas kroz stvarnost naziremo rascjep, mučno pomaknuće u našu nespremnost, smušenost i neizvjesnost, započinje povijest iščašenog vremena, tok pada i osvješćenja. Živimo u doba potrošenog fiskalnog kapaciteta i kroničnog nedostatka novca u Kantonalnoj kasi za našu dnevnu potrošnju. Imamo izbor ili/ili zdušno zajahati konja u okviru socijalno ekonomske politike: ekonomski izvori prihoda dobivaju se u tržišno – liberalnom procesu, konkurencija na tržištu pokreće ekonomsku snagu i stvara nova radna mjesta i nove vrijednosti koja će puniti budžet, a država prestaje biti poslodavac i samo zadržava kontrolu nad rijetkim prirodnim monopolima i infrastrukturom od posebnog javnog interesa. Upravo sada kad se političke stranke i javnost izuzev sindikata okuplja oko zajedničkog cilja izbavljanja Kantona iz političko – ekonomske močvare, posebno prilagodbe javnog sektora i sređivanja financija, događa se organizirana obustava rada u školama i policijskim stanicama u svrhu postignuća uskraćenih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora prema poslodavcu Vladi USK – a.
http://www.biscani.net/sove-krajine-pod ... potrosnje/
- It_is_a_Leclerc
#144 Re: Vlada USK 2014-2018
Ja znam tog čovjeka što ovo piše. I on sam kaže da to udruženje i ne postoji, već da on napiše nešto kad ga zovne Asim Kamber, a kad treba nešto na temu boraca i rata.
Znao sam i kako se zove, al' se sad evo ne mogu sjetiti...Mislim da je Bajrić prezime.
Znao sam i kako se zove, al' se sad evo ne mogu sjetiti...Mislim da je Bajrić prezime.
- fosna2014
#145 Re: Vlada USK 2014-2018
Ne moze to bez Kambera proci. Oni vedri i "mraci" kad je u pitanju SDA. Za ovu info sto si nam dao nisam znao. Boze, Boze ...It_is_a_Leclerc wrote:Ja znam tog čovjeka što ovo piše. I on sam kaže da to udruženje i ne postoji, već da on napiše nešto kad ga zovne Asim Kamber, a kad treba nešto na temu boraca i rata.
-
StupskaBitanga
#146 Re: Vlada USK 2014-2018
Da li je ovo nekoga zabrinulo?- Od oktobra prošle do kraja marta ove godine na evidneciju nezaposlenih na području USK-a prijavile su se ukupno 2.283 osobe i to samo po osnovu prestanka radnog odnosa, što je u finansijskom smislu povećalo naše obaveze na nekih 500.000 KM mjesečno po osnovu prava na redovne novčane naknade po osnovu nezaposlenosti – izjavio je za Fenu v.d. direktor Službe za zapošljavanje USK-a Ramo Sulić. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/173956/nezapo ... z1jS1.dpuf
- fosna2014
#147 Re: Vlada USK 2014-2018
Nas narod se tu ne pita nista. Kad pocne vjesanje bice kasno.StupskaBitanga wrote:Da li je ovo nekoga zabrinulo?- Od oktobra prošle do kraja marta ove godine na evidneciju nezaposlenih na području USK-a prijavile su se ukupno 2.283 osobe i to samo po osnovu prestanka radnog odnosa, što je u finansijskom smislu povećalo naše obaveze na nekih 500.000 KM mjesečno po osnovu prava na redovne novčane naknade po osnovu nezaposlenosti – izjavio je za Fenu v.d. direktor Službe za zapošljavanje USK-a Ramo Sulić. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/173956/nezapo ... z1jS1.dpuf
-
StupskaBitanga
#148 Re: Vlada USK 2014-2018
65 hiljada nezaposlenih
Strašna cifra
Strašna cifra
- fosna2014
#149 Re: Vlada USK 2014-2018
Na 250.000 stanovnika i 110.000 radno sposobnih. Sad je jos strasnije!StupskaBitanga wrote:65 hiljada nezaposlenih
Strašna cifra
- It_is_a_Leclerc
#150 Re: Vlada USK 2014-2018
Univerzitet u Bihaću, pravo, ekonomija, islamske nauke