Vlada RS-a pripremila novi zakon o praznicima

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
stecak
Posts: 236
Joined: 10/12/2006 00:55
Contact:

Vlada RS-a pripremila novi zakon o praznicima

Post by stecak » 08/02/2007 13:58

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas novi Nacrt zakona o praznicima u RS-u, kojim je ponovo predviđeno da se 9. januar proslavlja kao Dan RS-a.

Kao praznici u RS-u predviđeni su i Nova godina 1. i 2. januar, Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom 9. maj i Dan uspostavljanja općeg okvirnog sporazuma za mir BiH 21. novembar, saopćila je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

U Nacrtu ovog zakona predviđeni su i vjerski praznici: pravoslavni i katolički Božić, Kurban bajram, pravoslavni Veliki petak i Vaskrs, katolički Veliki petak i Uskrs i Ramazanski bajram.

Vjerski praznici bi se, kako je navedeno u Nacrtu, trebalo da praznuju dva dana, osim pravoslavnog i katoličkog Velikog petaka koji se praznuje po jedan dan.
Također, predviđeno je da građani po vlasitom izboru imaju pravo na plaćeno odsustvo s posla po dva dana u toku kalegdarske godine za ostale vjerske praznike.

Na pitanje koja je razlika između ovog nacrta zakona o praznicima i ranijeg koji je osporen i stavljen van snage, i u istom obliku ne može više biti upućen na usvajanje Narodnoj skupštini RS-a, Sajić je rekla da je to "u činjenici da je u ovom navedeno da se kao praznik proslavljaju i pravoslavni i katolički Veliki petak".


Post Reply