udarnik35 wrote:suncica24 wrote:
I katolici, i pravoslavci, i ona sacica jevreja, i romi, i ateist, i ostali... Je li treba da prebrojavamo krvna zrnca da vidimo ko vise novca daje, pa tim i treba kao da ima i vise prava? Zar demokratija nije, ili makar ne bi trebalo biti nesto drugo?
Na kraju krajeva, i moj novac finansira djelom izgradnju zgrade Rijaseta, pa... ni drvlja, ni kamenja.
Da ne ulazmo dalje u temu tim da, Rijaset ne finasira, ali postavlja vjeroucitelje, dzematlije finansiraju, ali ne utjecu na izbor vjeroucitelja? O djeci da ni ne govorimo.
Uglavnom, od svega je problem ko finansira? Ostali dio komentara cemo zanemariti, jer je nebitno ZASTO finansira?
Pitanje svih pitanja je: ZASTO DJECA IDU NA VJERONAUK?
Kad odgovorimo iskreno, sami sebi i jedni drugima na to, vidjet cemo gdje je problem.
Do tad je sve samo ubiranje poena (i novca) od strane vjerskih poglavara na osnovu jedne sasvim normalne, cak i banalne, odluke.
Izvini, ali nisi ni mene bas najbolje skontala. Samo sam ti ukazao da reis kad je govorio kako "mi" placamo porez, nije mislio na Rijaset, nego nego na muslimane.
I da, i svi koje si pobrojala placaju porez. Zato ih se i treba pitati kako ce se raspolagati njihovim parama a ne da Suljagic svojevoljno o tome odlucuje.
Pitanje zasto djeca idu na vjeronauku zavisi od djeteta na koje mislis i zato bi trebala pitati njihove roditelje.
Vidi, zaista mi se ne da ulaziti u osnove funkcionisanja demokratske drzave, ali evo samo par bazicnih stvari:
a) pitaju se, i to na legitimnom mjestu za takve stvari koje se zove izbori.
b) svojim glasom na izborima daju mandat zastupnicima, koji biraju vlade, koje sacinjavaju ministri.
c) ministri raspolazu mandatom, kreiraju politike i vrse raspodjele sredstava. Na osnovu vlasti koju su im, svojim glasovima dali gradjani.
d) vjerski poglavari i pripadnici vjerskih zajednica su gradjani, jednakopravni i jednakoobavezni, kao i ostali. I oni kao i ostali svoje misljenje o politikama daju glasanjem na izborima.
f) novac poreznih obveznika, iako nije isto sto i novac glasaca, buduci da svi koji su obveznici nisu nuzno i glasaci, ovom piramidom dat je vlastima, tj. ministru na raspolaganje u njegovom mandatu.
e) ukoliko se gradjanima ne svidja kako ministar raspolaze novcem i mandatom, postoje demokratske procedure da utjecu na rad ministra, ili njegovo razrjesenje. Pozivanje na "sarajevsko ljeto", tj. nemire, i linc pojedinca nije jedna od tih procedura.
e) i mimo svega, i na kraju svega, svi gradjani su jednaki pred Drzavom. Tako da, reis, monsinjor i vladika nemaju nikakva visa prava ili obaveze u odnosu na druge gradjane. Njihova veca prava su u domenu funkcije koju obnasaju, a koja nije politicka, vec je vjerska, i u skladu s tim i imaju svoje mjesto na drustveno-politickoj ljestvici.
PS: Pitanje zasto djeca idu na vjeronauk bi trebalo biti postavljeno svim roditeljima. Medjutim, mislim da cemo nakon Suljagiceve odluke, i bez te analiticke namjere, dobiti odgovor na isto. Strah me samo da ce taj odgovor biti porazan kako po vjerske zajednice, tako i po drustvo u cjelini.