Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
brzica

#501 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by brzica »

GOLFER wrote:e moj Fikrete, dobio si malo podrske svojih (stvarnih ideoloskih pristalica radi njima stvarnih ideoloskih protivnika) i sad poceo lupat glavom u zid...

Znam da ove poteze SLAVE vjeciti protivnici VJERE i u velikoj mjeri protivnici vjeronauke u skolama (koji, ruku na srce da stavim, nisu svi i protivnici vjere), naravno ti su glasni kroz raznorazne medije, kroz koje su vjek i bili glasni, pa puno prije nego su i dobili ''svog'' ministra koji ce sad sa njihovim ''aplauzima'' udarat glavom u zid...

pojedini SDP-ovski kadrovi nikad da skontaj da VJERU ostave na miru (prvo na redu im je ''obracun'' sa vjerom :-) ), i da su ta vremena davno prosla, puno bolje bi bilo da se okrenu stvarnim problemima (sada mislim na sve ministre i vladu kantona) i rijese ovaj SMRTNI STRAH koji je zavladao gradom, a da budemo posteni NASILJE se u zadnjih nekoliko mjeseci uvecalo...

I na kraju sto se vjeronauke tice, ministar ce ili dati ostavku ili ce odluku povuci, e sta ce biti, to ce vjerovatno mudro odluciti sef Zlaja, nakon sto ga odredjeni ljudi nazovu i sa njim popricaju... Ne mogu da vjerujem kakvo uzaludno trosenje energije a i skidanje glasova, velikog broja bosnjaka muslimana koji su zaista glasali za SDP na ovim izborima... nekako mi je ovo izrazito glupo da je smijesno...

Nisam SDP-ovac, vjernik sam, vjeronauk pohađao u crkvi
u vrijeme Juge iako mnogi se sad mnogi pravdaju da je zabranjivan.
Znači nisam protivnik vjere, ali jesam vjeronauka u školi.
Nisam ga ni ja završio u školi pa sam i sad vjernik, idem redovito
u crkvu, a djeca će sigurno ići samo na vjeronauku u crkvi.
A ministar neće dati ostavku, niti će povući odluku :dance:
I donijet će ovako puno glasova.

P.S.
Znam da nije ukinuta vjeronauka u školama, nego ne ulazi ocjena u prosjek.
Ali "mozgonje" stalno na tu temu tjeraju. Pa da se pojasni :D
Last edited by brzica on 11/05/2011 15:13, edited 1 time in total.
GOLFER

#502 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Chmoljo wrote:tačno, slađa od vjere, bilesi...
U fikretovom slucaju vise nego bilesi :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#503 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

golferu, je li se namjeravaš praviti lud, ili zaklanjati oči pred očitim stvarima? nikoga ne tangira što neko poput tebe ima nešto loše reći SDP-ov kadar... mislim, i dobro je dok je tako.

no, je li ti stvarno misliš da je ok to što sva djeca nisu u ravnopravnom položaju, i da li ti stvarno misliš da su tvoji tendenciozni zaključci iole blizu istini? :roll:

pa u šta ćeš da se kladimo da bi sad za Emira govorili da je ubačeni srpski igrač i KOS-ovac, samo da mu nije rodbina izginula u Srebrenici? hoćeš mi reći da je ova moja pretpostavka manje vjerovatna od tvojih?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#504 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

e moj Cmoljo đaba se trudiš....znaš valjda i sam da je nemoguće u BiH razgovarati s "ljudima" držeći se teme i argumenata.

kažeš fino pričamo o tome i tome, a kad lole opletu završi se o postanku svemira :-) .....ispade u BiH živi sve go Anštajn do Anštajna, a bezvezni autoput od cca 300 kilometara ćemo graditi čitavo stoljeće.

Tako je u fokusu došla i ova odluka ministra Suljagića...ne zbog sadržaja odluke i implikacije odluke u praksi već zbog insinuacija i teoretsko-ideološke konstrukcije tipa "šababa kababa", da je dolazilo do toga (to sam čitao na one dvije zaključane teme) da čovjeku zamjeraju što je preživio :oops:

Imao sam dosta prilika boraviti među našim (ex-yu) ljudima kad krenu priče o zajedničkoj histeriji i gle čuda nakon pet minuta razgovor dospije na Kosovo polje 1389. i tu je ujedno i kraj bilo kakve mogućnosti dijaloga na ovu temu jer mitovi su snažniji i privlačniji od činjenica, a da ne govorim da mnogi u zanosu patriotskog ludila ne mogu ni pod razno svariti da su i "naši" nekada ispadali pakaši. Tako je i sa bilo kojom drugom temom.

jebiga tako je kad hoćeš nepismenog da alfabetiziraš :-) bolje je za sopstveno zdravlje ostaviti ga nepismenim, a i sam je sretniji u toj ulozi
Last edited by JoseMujica on 11/05/2011 15:48, edited 1 time in total.
GOLFER

#505 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Chmoljo wrote:golferu, je li se namjeravaš praviti lud, ili zaklanjati oči pred očitim stvarima? nikoga ne tangira što neko poput tebe ima nešto loše reći SDP-ov kadar... mislim, i dobro je dok je tako.

no, je li ti stvarno misliš da je ok to što sva djeca nisu u ravnopravnom položaju, i da li ti stvarno misliš da su tvoji tendenciozni zaključci iole blizu istini? :roll:

pa u šta ćeš da se kladimo da bi sad za Emira govorili da je ubačeni srpski igrač i KOS-ovac, samo da mu nije rodbina izginula u Srebrenici? hoćeš mi reći da je ova moja pretpostavka manje vjerovatna od tvojih?
A koje su moje predpostavke?

Covjek je krenuo u obracun sa vjerom,tacno tamo gdje ''najvatreniji'' njegovi ideoloski drugovi najvise navijaju i po cemu najvise pljuju... Ja ti ovo kazem kao prosjecan bosnjak, i ovako vjerovatno ministrovu odluku vidi i vecina prosjecnih, a sta mislis kako onda to sve izgleda kada ti neki zakleti ''antivjernik'' koji redovno pljuje po raznoraznim stvarima koji imaju vezu sa vjerom od dzamije, vjeronake, pa preko ezana pa do pokrivenih zena po ulicama itd, dodje i pocne SLAVITI ovu ministrovu odluku? Pa naravno da to salje jasnu poruku ljudima, i naravno da ce se ljudi bunit...
Prica o ravnopravnosti djece je blago receno klimava... jer po toj logici sada ce VECINA (koja ide na vjeronauku) biti diskriminisana jer imaju predmet vise, koji im se ne ocjenjuje, pa sta cemo sada? cekat novog ministra da onda uradi neku drugu stvar?
♥ Julianna ♥

#506 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ♥ Julianna ♥ »

Edin H. wrote:Neka uvedu marksizam :oops: i svi zadovoljni :D
Ma jok to. Treba sexualno vaspitanje, svaki naredni razred, naprednija shvatanja :-D
Chmoljo

#507 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

GOLFER wrote:

Covjek je krenuo u obracun sa vjerom,tacno tamo gdje ''najvatreniji'' njegovi ideoloski drugovi najvise navijaju i po cemu najvise pljuju... Ja ti ovo kazem kao prosjecan bosnjak, i ovako vjerovatno ministrovu odluku vidi i vecina prosjecnih, a sta mislis kako onda to sve izgleda kada ti neki zakleti ''antivjernik'' koji redovno pljuje po raznoraznim stvarima koji imaju vezu sa vjerom od dzamije, vjeronake, pa preko ezana pa do pokrivenih zena po ulicama itd, dodje i pocne SLAVITI ovu ministrovu odluku? Pa naravno da to salje jasnu poruku ljudima, i naravno da ce se ljudi bunit...
Prica o ravnopravnosti djece je blago receno klimava... jer po toj logici sada ce VECINA (koja ide na vjeronauku) biti diskriminisana jer imaju predmet vise, koji im se ne ocjenjuje, pa sta cemo sada? cekat novog ministra da onda uradi neku drugu stvar?

Covjek je krenuo u obracun sa vjerom,
boldano: blago rečeno - nemaš pojma o čemu pišeš i pričaš. :roll:
JoseMujica

#508 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

mislim dobro sam secirao ovu društvenu žabu :D

evo dobar tekst na temu:
Kenan Efendić: Vjeronauka na tržištu rada
Proizvođač i proizvod

Piše: Kenan Efendić,

Društvena elita koja proizvodi vladajuću ideologiju i njome opravdava i tumači dato uređenje društva te nastoji zadržati postojeće društvene odnose i prikazati ih prirodnima, nikada se u svom djelovanju ne oslanja na volonterstvo i humanitarstvo. Vladajuća ideologija neodvojiva je od novca, moći i svih oblika resursa, a tek one radikalno drukčije, subverzivne i u javnom prostoru potisnute ideologije oslanjaju se na dobru volju svojih poklonika i njihov dobrotvorni rad.

Hiperprodukcija i preopterećenje

Pitanje vjeronauke u svjetovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevu, ali i u cijeloj zemlji, znatno reaktulizirano i podignuto na viši nivo ideološkog upozorenja nakon odluke ministra da ocjene iz predmeta Vjeronauka ne ulaze u prosjek uspjeha učenika, ovih dana prati mnoštvo komentara. I dok su jedni zaZA a drugi za PROTIV, dok se zakon tumači na dva tačna načina, i dok jedan ministar prima zaslužene pohvale a teolozi se plaše budućnosti bez etike... ideološko-ekonomska podloga problema ne zadobiva analitičku pažnju.

Bavimo se malo banalnostima. U okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a to uključuje i Hrvatsku i Sandžak, posluje sedam medresa, srednjih islamskih teoloških škola gimnazijskog usmjerenja, dvije islamske pedagoške akademije i jedan Fakultet islamskih nauka.

Do školske 2005/2006. godine svršenici medresa imali su srednju stručnu spremu uz zvanje imam/hatib/muallim, što znači da mogu/su mogli raditi i kao imami u džamijama i kao muallimi u mektebima i kao vjeroučitelji u školama. Iako, dakle, već pet godina Islamska zajednica ne proizvodi mnogo vjeroučiteljskog kadra kao ranije, i dalje postoje hiljade građana ove zemlje koji svoje uposlenje traže i očekuju od Islamske zajednice.

Uvođenje vjeronauke u osnovne i srednje škole, golo zdravorazumski gledano, u suštini je bilo suvišno. Djeca u Bosni i Hercegovini tokom standardnog svjetovnog školovanja pohađaju i mektebsku/islamsku vjersku nastavu. Nastava vjeronauke u osnovnim, ali i srednjim školama, najvećim dijelom zasniva se na utvrđivanju mektebskog gradiva. Ali, uvođenje nastave vjeronauke bilo je neophodno da bi se širila vlastita ideologija (jer, religija je najprostiji oblik ideologije) i da bi širenje ideologije bilo zaposlenje mnogobrojnog kadra.

Naplaćivanje ideoloških emocija

O ideologijskom i ideološkom aspektu programa vjeronauke u školama u ovome tekstu izlišno je govoriti, premda je shodno uputiti na druge tekstove. O pedagoškom aspektu preopterećenja djece duplim programom i nastavom vjeronauke, više zasigurno mogu reći pedagozi i drugi stručnjaci, premda oni uglavnom po dužnosti šute.

Bitno je, dakle, naglasiti banalnu, ekonomsku, finansijsku, računovodstvenu – kako god – dimenziju jednog problema koji nam se nastoji nametnuti kao ideološki, metafizički i humanistički, jer teolozi i pobornici vjeronauke kao glavni argument ističu – apsurdno, ako se proanaliziraju programi – odgoj djece putem vjeronauke.

Međutim, nastava vjeronauke višestruko je ideološko pitanje. Isto kao što sadašnji obrazovni sistem kvantitativno forsira studije književnost i historije, recimo, tako i preko Islamske zajednice i drugih vjerskih zajednica forsira obrazovanje religijsko-pedagoškog kadra. Nastavnici književnosti i historije zasigurno su puno bolji u širenju ideologije nego li nastavnici informatike. Zanimljivo bi bilo pratiti reakcije javnosti kada bi, recimo, vlast odlučila znatno smanjiti broj studenata književnosti ili historije. Ali, to nikako nije u interesu vlasti!

Religijsko-politički moćnici od takve dobro smišljene prakse imaju višestruke i dugoročne koristi.

Prije svega, student historije ili student islamske pedagoške akademije sam je istovremeno i ideološki proizvod, ideološki podanik, ali i ideološki proizvođač i službenik nakon završetka svog obrazovanja i ulaska u učionicu. Kako rekosmo, vladajuća ideologija ne poznaje volonterstvo i humanitarstvo: proizvod-podanik-proizvođač-službenik za svoj rad i djelovanja traži naknadu. Sistem koji je njega proizveo spreman je davati mu naknadu jer obavlja posao, a obje strane u dogovoru prešutno se sporazumijevaju oko tumačenja vlastitog angažmana metafizičkim i humanističkim kategorijama.

Službenik tako zarađuje i živi od onog u šta (navodno) vjeruje i u šta se (navodno) ideološki zalaže. Svoj angažman, ma kako bio nekvalitetan, uvijek će opravdati emotivnim i metafizičkim argumentima, isto kao što i Islamska zajednica svoju hiperprodukciju vjeroučiteljskog kadra pravda misijom širenja vjere i dobrote, premda se radi o širenju ideološke, političke i finansijske mreže.

Štrajk pred Gadhafijevom zgradom

Pitanje vjeronauke u osnovnim i srednjim školama ponajmanje je metafizičko, pedagoško, (a)teističko ili humanističko. Reis Cerić i njegova svita opravdano se plaše i tvrde da je ministrova intervencija prvi korak ka ukidanju vjeronauke. Međutim, Reis Cerić i njegova svita ne plaše se društva bez etike koje će, tobože, nastupiti kada se ukine vjeronauka, u narednih, recimo, dvadeset godina.

Reis Cerić i njegova svita plaše se, više figurativno rečeno, štrajka svojih podanika i službenika kada vjeroučiteljstvo država prestane plaćati u ovolikoj mjeri. Plaše se štrajka pred ogavno skupom zgradom izgrađenom novcem Muammara Al-Gadhafija.
GOLFER

#509 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Chmoljo wrote:
GOLFER wrote:

Covjek je krenuo u obracun sa vjerom,
boldano: blago rečeno - nemaš pojma o čemu pišeš i pričaš. :roll:
:-) :-) :-)

Odlicno, pa nije ovo 60 minuta da rezes i editujes tudje izjave da bi zvucale onako kako ti zelis...

On (ministar) il je podoban (to sigrno jeste) ili je naivan (a i to sigurno jeste) pa je nasjeo na ovu pricu i 00rijesavanje'' problema vjeronauke...

Posto ja nemam pojma, sigurno ti imas, pa pisi, a ministar neka radi stvari koje mu mrzitelji vjere nabacuju i na koje svrsavaju, e sad dokle ce tako moci vidjet cemo... Sretno...

Al neka sada nece biti diskriminisan (vecina) cenici koji idu na vjeronauku... jok jok to nije diskriminacija tako kaze ministar i mora da je tako, zar ne :-) :-) :-) Al da, ja i oni koji pisu kao ja nemamo pojma :sax:
Chmoljo

#510 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

GOLFER wrote: :-) :-) :-)

Odlicno, pa nije ovo 60 minuta da rezes i editujes tudje izjave da bi zvucale onako kako ti zelis...

On (ministar) il je podoban (to sigrno jeste) ili je naivan (a i to sigurno jeste) pa je nasjeo na ovu pricu i 00rijesavanje'' problema vjeronauke...

Posto ja nemam pojma, sigurno ti imas, pa pisi, a ministar neka radi stvari koje mu mrzitelji vjere nabacuju i na koje svrsavaju, e sad dokle ce tako moci vidjet cemo... Sretno...

Al neka sada nece biti diskriminisan (vecina) cenici koji idu na vjeronauku... jok jok to nije diskriminacija tako kaze ministar i mora da je tako, zar ne :-) :-) :-) Al da, ja i oni koji pisu kao ja nemamo pojma :sax:
e moj prosječni Bošnjaku, da toliko ne mrziš možda bi se i moglo nešto normalno reći. samo da ti je znati šta mrziš...

a evo kako je odvratan bio onaj sistem kad se tako rado koriste sintagme karakteristične za te odvratne komuniste
prijetnje, optuživanja, stvaranje neprijatelja tamo gdje ga nema. a nigdje argumenta.

ali evo, pošto od mržnje ne možeš da razaznaš u čemu je razlika između odluke i tvoje sumanute logike, da ti objasnim ko djetetu:

onaj ko odabire vjeronauku, čini to svojom voljom. smatra da nastavni plan za njega nije toliko pretežak da ne bi mogao dodati jedan fakultativni predmet, a koji mu svakako ne ulazi u prosjek. neko odabire vjeronauku, neko ide trenirati fudbal, neko svirati neki instrument, neko sve to.

to je izbor pojedinca. pojedinac može preuzimati obaveze na sebe.

DRŽAVA, ne smije dovoditi pojedinca pred svršen čin. da neko može, a da on ne može i to samo zbog različitog imena. ministar Suljagić je ukinuo takvu odluku. DRŽAVA ne smije nametati vjersko obrazovanje. ako to radi, jesi li svjestan šta je onda u pitanju?

jesi li razumio? čisto sumnjam. jer kada bi sebi priznao da je ova odluka ispravna onda bi priznao da svijet nije crno bijel. a kada bi to priznao, morao bi se ujesti za jezik za milion stvari što si ih natrabunjao na ovom forumu.

ili jednostavno te briga za one koji nisu muslimani, i misliš da neko zato što je musliman, treba imati više prava u ovoj zemlji. a to je već nešto sasvim drugi par opanaka...

čuj 60 minuta :lol: pa ko još to gleda? :mrgreen: e moj prosječni Bošnjo... :mrgreen:
nosara

#511 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

Sta ce tek da bidne kad se onih 2,5 miliona "ne mogne nac'"...? :-) :D
nosara

#512 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

Don Ivan Grubišić: Ukinimo glasovanje Hrvata u BiH i mijenjajmo ugovor s Vatikanom

DON Ivan Grubišić danas je u Zagrebu predstavio svoj Savez za građansku i etičku Hrvatsku koji se zalaže za ukidanje svih privilegija u politici, a zastupničku plaću bi spustili na dvije prosječne plaće u Hrvatskoj.

"Uvjeren sam da nešto treba učiniti i da moram dati svoj doprinos, ne bavljenjem stranačkom politikom koja se pretvorila u puke interese grupe, već kroz nastojanja da se promijeni načinu vođenja društva", kazao je Grubišić koji bi uveo i novinu da saborski zastupnici mogu odraditi samo dva uzastopna mandata, a i prepolovio bi Sabor u kojem bi sjedilo 75 ljudi. Ova Inicijativa očekuje osvajanje barem dva zastupnička mjesta.

"Crkva je izgubila duhovnu vezu s narodom"

U neke "heretičke" stavove čovjeka koji dolazi "iz vjere", Grubišiću bi neki mogli ubrojati ukidanje izborne liste za dijasporu u BiH i revidiranje ugovora između Hrvatske i Vatikana. "Crkva se svojom spregom s politikom i državnim proračunom opredijelila za politikantstvo i izgubila je duhovnu vezu s narodom", kazao je Grubišić koji je podsjetio kako je Katolička crkva u posljednjih devet godina od države dobila tri milijarde kuna koje bi on pametnije uložio u zdravstvo i školstvo.

"Grubišićeva alternativa" bi plijenila nezakonito stečenu imovinu u pretvorbi te bi s tim novcem napunio fond za otvaranje novih radnih mjesta i pomoć nezaposlenima. Don Ivan Grubišić želi se i ograditi od "politikantstva i idiota koji se bave općim problemima i gledaju samo svoju korist", a neće koalirati ni s jednom strankom, ali će razgovarati s Josipom Kregarom i još nekim nezavisnim kandidatima.

Grubišić se zalaže i za Hrvatsku koja bi bila ustrojena u pet povijesnih regija, a smanjio bi i broj općina te gradova.
:evil: :evil: :evil:
Bloo
Globalna šefica

#513 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Bloo »

♥ Julianna ♥ wrote:
Edin H. wrote:Neka uvedu marksizam :oops: i svi zadovoljni :D
Ma jok to. Treba sexualno vaspitanje, svaki naredni razred, naprednija shvatanja :-D
:thumbup: :mrgreen:
BHF_Manijak

#514 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by BHF_Manijak »

Bklago SDP-ovcima kad im je glavni problem vjeronauka, a to sto malo malo pa neko zboden u gradu, pretucen, napadnut, ubijen, ma grebo to ba... :oops: :zzzz: E moji debili na vlasti, ukidoste jeru i prije 50 godina pa ga opet ispusiste na kraju :oops:
JoseMujica

#515 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

BHF_Manijak wrote:Bklago SDP-ovcima kad im je glavni problem vjeronauka, a to sto malo malo pa neko zboden u gradu, pretucen, napadnut, ubijen, ma grebo to ba... :oops: :zzzz: E moji debili na vlasti, ukidoste jeru i prije 50 godina pa ga opet ispusiste na kraju :oops:
mislim da si pobrkao lonćiće i svjesno jal nesvjesno zamjenjuješ teze, a kako god pojma nemaš ni šta pišeš...nego blago tebi kad ti je glavni problem u životu vjeronauk... da čitaš šta se pisalo samo na ovoj temi, ko što nećeš da čitaš, a istovremeno voliš da ko padobranac pišeš, pročitao bi da se sdpovci uopće ne bave vjeronaukom :D

pitanje bavljenja vjeronaukom se namjerno imputira sdpovcima kako bi se stvorila anti SDP histerija među nepismenim pukom. Ko god je na ovom forumu napadao Emira Suljagića napadao ga je po pravilu bez ikakvih argumenata i uopće ne znajući o čemu se radi u ovoj zadnjoj odluci....sve što sam pročitao protiv Suljagića bili su nepismeni, generalizirani i najprije insinuirani "šta bi bilo kad bi bilo", anti SDp komentari.
BHF_Manijak

#516 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by BHF_Manijak »

JoseMujica wrote:
BHF_Manijak wrote:Bklago SDP-ovcima kad im je glavni problem vjeronauka, a to sto malo malo pa neko zboden u gradu, pretucen, napadnut, ubijen, ma grebo to ba... :oops: :zzzz: E moji debili na vlasti, ukidoste jeru i prije 50 godina pa ga opet ispusiste na kraju :oops:
mislim da si pobrkao lonćiće i svjesno jal nesvjesno zamjenjuješ teze, a kako god pojma nemaš ni šta pišeš...nego blago tebi kad ti je glavni problem u životu vjeronauk... da čitaš šta se pisalo samo na ovoj temi, ko što nećeš da čitaš, a istovremeno voliš da ko padobranac pišeš, pročitao bi da se sdpovci uopće ne bave vjeronaukom :D

pitanje bavljenja vjeronaukom se namjerno imputira sdpovcima kako bi se stvorila anti SDP histerija među nepismenim pukom. Ko god je na ovom forumu napadao Emira Suljagića napadao ga je po pravilu bez ikakvih argumenata i uopće ne znajući o čemu se radi u ovoj zadnjoj odluci....sve što sam pročitao protiv Suljagića bili su nepismeni, generalizirani i najprije insinuirani "šta bi bilo kad bi bilo", anti SDp komentari.
Ma procitao sam nekoliko njegovih zadnjih intervjua, meni dosta! :wink: Ali nije to nista strasno, nije Suljagic jedini problem, procitah u zadnjih mjesec mnogo kolumni, i simpaticno mi je vidjeti kako se promjenom vlasti odmah dresovi mjenjaju kod pojedinih novinara...Ali nije to tema emisije, a kad doticnom ministru vjeronauka nije problem, sto je odmah po njoj udario i pozabavio se a obrazovanje nam grca u problemima, kompletno!
JoseMujica

#517 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

bavi se čovjek i obrazovanjem..jel odmah ukinuo školama pretplatu na novine (to su one što direktori nose kući) i tu je ušteda od 100.000 KM u toku godine. Ne zaboravi da je ova vlada formirana tek u januaru ove godine i niko nije čarobnjak iz vOza da riješi sve probleme.

A stvarno najmanje se čovjek bavio vjeronaukom, a digla se tolika prašina oko ničega...klasično mahanje crvenom krpom biku ispred rogova ili kako bi se moderno reklo dobar medijski spin. A ja jedino vidim da bikovi reaguju na crveno, instinktivno i to bez ulaženja u meritum stvari.

A u šta će ući kad se od čitanja hAvaza nije dalje ni odmaklo u životu...realno su možda i u pravu....njima škola ionako ne treba.... nego da mi na sve škole udarimo po jednu munaru....i bikovi će biti mirni, pa neće juriti na crvenu krpu, već će glasati za nju :D
convict

#518 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by convict »

Emir je pravo osvježenje. Ovo je najbolji potez u oblasti obrazovanja od samostalnosti. Samo naprijed! :thumbup:
BHF_Manijak

#519 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by BHF_Manijak »

Niko ne trazi munare, a nit smo bikovi, vec da se prestane gledati na tu vjeronauku kao na neki bauk...

A to koliko su ljudi ogorceni vjerom i vjeronuakom mi pokazuju komentari na ovoj temi, aplaudire se ovim potezm ko da nas je covjek uveo u EU i napravio nas najjacom zemljom regiona, a ne ukinuo da vjeronuak ulazi u prosjek ocjena, kad vidim koliko se ejakulira po ovoj temi ovim potezom, dodje mi da povracam... :roll: Jose se prolsava to najboljim potezom...
Chmoljo

#520 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

BHF_Manijak wrote:
Ma procitao sam nekoliko njegovih zadnjih intervjua, meni dosta! :wink: Ali nije to nista strasno, nije Suljagic jedini problem, procitah u zadnjih mjesec mnogo kolumni, i simpaticno mi je vidjeti kako se promjenom vlasti odmah dresovi mjenjaju kod pojedinih novinara...Ali nije to tema emisije, a kad doticnom ministru vjeronauka nije problem, sto je odmah po njoj udario i pozabavio se a obrazovanje nam grca u problemima, kompletno!
nije "udario" po vjeronauci, nego po neravnopravnosti. ne znam dokle ovo nerazumijevanje i ultimativno odbacivanje svega što dolazi od 'anamo njih. :-)
ChataDodajStaHoces

#521 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ChataDodajStaHoces »

Sve ostalo isto, cak se brojcano ocjenjuje samo sto ne ulazi u prosjek... kako ljudi muhe naprave slona :-)
convict

#522 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by convict »

Chmoljo wrote:
BHF_Manijak wrote:
nije "udario" po vjeronauci, nego po neravnopravnosti. ne znam dokle ovo nerazumijevanje i ultimativno odbacivanje svega što dolazi od 'anamo njih. :-)
Dugoročno rješenje je uvođenje etike kao alternative vjeronauci. KŠC osnovna pri upisu nudi obje varijante i iako je škola sa vjerskim predznakom, većina roditelja je izabrala etiku.
JoseMujica

#523 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

isto tako niko ne "udara" po vjeronauci što se konstantno spočitava.....kreira se čista teorija zavjere i konstruiše polarizacija unutar društva na "za" i "protiv".

Ja pitam "za" šta? I "protiv" čega"? Vjeronauk je dio obrazovnog sistema i nema šanse da bude ukinut! Smiješno i žalosno što ima toliko ljudi koji se pale ko hepo kocke, a to samo pokazuje koliko smo nepismeni kao individue i kao kolektivitet.

Jednostavo čovjek je počeo uvoditi red u obrazovni sistem i svodi stvari na racionalnu mjeru i zato ovo što je uradio jeste dobar potez. I još ima dosta toga da se uradi da imamo normalno obrazovanje, između ostalog, glede vjeronauka, da se u suradnji sa vjerskim zajednicama sadržaj i način izvođenja nastave struktuira i normalizira, na šta je ministar i pozvao vjerske zajednice koliko sam pročitao. A normalni i obrazovani ljudi mogu to da urade, ako znaju i hoće, bez halabuke i poziva na linč.

Samo neki treba da shvate da država mora biti država, a ne privatna prćija u kojoj ministar skoči kad Boss (ili Armani) namigne. Ja sam se borio za državu a ne za Boss-a ili Armani-a i zato Emire bravo, naprijed i pošteno, svima jednako, ni po babi ni po stričevima.
ultima_palabra

#524 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

JoseMujica wrote:Samo neki treba da shvate da država mora biti država, a ne privatna prćija u kojoj ministar skoči kad Boss (ili Armani) namigne. Ja sam se borio za državu a ne za Boss-a ili Armani-a i zato Emire bravo, naprijed i pošteno, svima jednako, ni po babi ni po stričevima.
Ovo je najbitnije... dobro je vidjeti da imamo bar par ljudi na rukovodećim mjestima koji neće popustiti pritiscima i atmosferi linča dok rade ono za šta misle da je ispravno.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#525 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by -LIBERO- »

Zasto SDA sada ne istupi iz crveno-zelene kolalicije. Pa jesu li crveni poceli i vjeronauku ukidati ( jest'da se nista ne ukida ali svi bruje o nekome toboze ukidanju pa hajd' da i ja dramatizujem :D ). Jos ministar,iz redova ovih crvenih,se usudio odbrusiti reisu :shock: :run:

SDA ,napustite koaliciju,pa niste li vi branioci bosnjackih interesa. :D

Al' kako mi je smjesno vidjeti sve ove mrzitelje SDP-a kako se u sekundi sinhroniziraju u napadima i kricima o okudianju vjeronauke,bez obzira sto od ukidanja nista nema i niko ukidanje ne pominje sem ovih napadaca :D

Interesantna sinhronizacija... :mrgreen: :run:
Post Reply