Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#326 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

BHF_Manijak wrote:
Ma bravo Crveni, to je to sto nam treba, to je ta vjeronauka koja nam je drzavu kocila, bravo SDP - bravo ministre, ti si nasa nada, u ostatku drzave nam je ionako sve normalno, sve BH zastave po cijeloj teritoriji "nakacene", samo nam je jos trebalo da se te vjeroBauke rijesimo, htjeli smo je skroz ukinuti al' ne mERe, ne daju, no dobro je i ovo, daj sta das... :thumbup: :thumbup: :oops: Jos sad da izbacimo bajram kao neradni dan, da se pobrinemo da se jacina ezana smanji jer smeta komsijama i bice to sve ok, ministre ceka se tvoj novi potez! :thumbup:
Emir četnik. KOS-ovac. kompleksaš... šta li je... :roll: daj ba, povucite malo ručnu. šta sad treba? da SDP ima jednu pobuljenu u parlamentu i ako joj neko nešto prigovori odmah će biti islamofobija i svi će joj morati titrati? :roll:

kako se ljutim kada neko Islam izjednačava sa terorizmom, tako me nervira i ovo pravljenje bauka od pojedinih pitanja. da se ukine vjeronauka, pa šta Manijače? što bi bilo tako grozno da se to uradi? bil ti neko zabranjivao da klanjaš? ja stvarno ne shvatam kako vas tako daju isprepadati i zavesti glupostima, dok ste im živi štit u njihovim mahinacijama.

pa uvaženi reis je izjavljivao kako je haman bila glava u torbi ako nisi bio u Partiji i išao u džamiju. hoću li ja sad biti grozan ako kažem da laže? :roll: ili će biti onako kako je moj dalji rod (kud nije još dalji) Edhemaga Bičakčić rekao: oni su uzimali 50 godina, sada je red na nas? a evo. vidim, i sada se uspijeva od ljudi napraviti ono šta nisu...

ali hajde, jednom ćemo svi biti na Istini, pa će se valjda tada znati za motive i razloge svakog od nas...
Kwaheri

#327 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

JoseMujica wrote:manijak pogrešno tumačiš ovaj potez...nije to nikakvo ukidanje ili nipodaštavanje vjeronauka već samo stavljanje sve djece u istu ravan što je i zajamčeno Ustavom ove zemlje i što je obaveza svih državnih institucija.

Vjeronauk je fakultativni predmet i ne pohađaju ga sva djeca. Da bi djeca imala jednake šanse za upis u srednje škole koristi se onda prosjek ocjena predmeta koja pohađaju sva djeca. i to je to...nema nikakvih zavjera

Već smo utvrdili da svaki kanton formuliše svoju obrazovnu politiku i ovo se tiče samo Kantona Sarajevo šta drugi rade to je baška tema...a valjda znaš ono kako narod kaže: Ako svi skaču kroz prozor jel trebamo i mi?!

dakle, kanton sarajevo, po zakonu, moze ne prihvatiti ugovor drzave bih sa nekom drugom drzavom ?
da li ova instrukcija krsi drzavni ugovor s vatikanom?
Chmoljo

#328 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

nellington wrote:
Profesor Kemo Hanjalić jednom prilikom reče: pravdaju se opstrukcijama Srba i Hrvata na državnom nivou, pa ne mogu da izgrade državu. Eto, obrazovanje je spušteno na nivo kantona, tu im nema ni Srba ni Hrvata, pa opet obrazovanje u Kantonu Sarajevo nisu postavili na zdrave temelje.

Na fonu ove izjave ću reći: pravi državu gdje možeš, misli globalno i djeluj lokalno.
ja ću ponoviti analogiju, koja mi se čini najpogodnijom za našu kolektivnu svijest. kao prosječna djevojka koja čeka da dođe princ koji je apsolutno savršen... a kada se on i pojavi, onda će čekati pravi momenat, i da se sve zvijezde poklope, i da prestanu ratovi, i da se iskorijeni glad u Svijetu, da se tek tada ona može udati.

niti će princ doći, niti treba ostale stvari u životu čekati da se živi bolje nego što jeste. no, kako reče Pašović - mi jednostavno ne želimo da živimo bolje. i uvijek ćemo nalaziti izgovor protiv promjena...
Bloo
Globalna šefica

#329 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: ja ću ponoviti analogiju, koja mi se čini najpogodnijom za našu kolektivnu svijest. kao prosječna djevojka koja čeka da dođe princ koji je apsolutno savršen... a kada se on i pojavi, onda će čekati pravi momenat, i da se sve zvijezde poklope, i da prestanu ratovi, i da se iskorijeni glad u Svijetu, da se tek tada ona može udati.

niti će princ doći, niti treba ostale stvari u životu čekati da se živi bolje nego što jeste. no, kako reče Pašović - mi jednostavno ne želimo da živimo bolje. i uvijek ćemo nalaziti izgovor protiv promjena...
:sad:

sjeba me analogija mog princa sa hipotetički savršenim društvenim uređenjem
Chmoljo

#330 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Chmoljo »

:mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#331 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

Kwaheri wrote:
JoseMujica wrote:manijak pogrešno tumačiš ovaj potez...nije to nikakvo ukidanje ili nipodaštavanje vjeronauka već samo stavljanje sve djece u istu ravan što je i zajamčeno Ustavom ove zemlje i što je obaveza svih državnih institucija.

Vjeronauk je fakultativni predmet i ne pohađaju ga sva djeca. Da bi djeca imala jednake šanse za upis u srednje škole koristi se onda prosjek ocjena predmeta koja pohađaju sva djeca. i to je to...nema nikakvih zavjera

Već smo utvrdili da svaki kanton formuliše svoju obrazovnu politiku i ovo se tiče samo Kantona Sarajevo šta drugi rade to je baška tema...a valjda znaš ono kako narod kaže: Ako svi skaču kroz prozor jel trebamo i mi?!

dakle, kanton sarajevo, po zakonu, moze ne prihvatiti ugovor drzave bih sa nekom drugom drzavom ?
mislim da ne može ne prihvatiti jer važi princip subsidijarnosti zakonodavstva, a država je svakako potpisala ili planira potpisati istovjetne ugovore sa IVZ i SPC, tako da vjeronauka ostaje u školama zasigurno. naravno, ostaje pitanje u kojem obliku i sa kojim sadržajem.

Jedini problem koji država Bih ima prema nižim nivoima vlasti jeste da je malo ko hebe 5%, čak i kada se zakoni donesu niži nivoi ih ne poštuju, a država nema instrumentarij da kazni ovakvo ponašanje osim ganjanja po sudovima i to obično (kada govorimo o obrazovanju) tužbe se tiču kršenja ljudskih prava.
amrica

#332 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by amrica »

Kwaheri wrote:

Najvisi prosjek ocjena je iz vjeronauke, ko ide na to, ima i veci prosjek, sto je diskriminacija prema ostaloj djeci koja ne idu, bez obzira sto jedan mujo nece, a pero ne moze...
amrica

#333 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by amrica »

A sad je pitanje sta ce se desiti ako djeca masovno prestanu ici na vjeronauk jer im je sluzio samo za dizanje prosjeka. Efendije ce ostati bez posla? Pa ce IZ u kontranapad?

Ovaj potez ima mnogo vecu tezinu nego samo ukidanje ocjena.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#334 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Truba »

opet se SDP zajebava s islamom
neki ljudi nikad ne nauče
ne dirati tuđe svetinje

btw
saće manje odlikaša biti
:D
Kwaheri

#335 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

JoseMujica wrote:
Kwaheri wrote:

mislim da ne može ne prihvatiti jer važi princip subsidijarnosti zakonodavstva, a država je svakako potpisala ili planira potpisati istovjetne ugovore sa IVZ i SPC, tako da vjeronauka ostaje u školama zasigurno. naravno, ostaje pitanje u kojem obliku i sa kojim sadržajem.

Jedini problem koji država Bih ima prema nižim nivoima vlasti jeste da je malo ko hebe 5%, čak i kada se zakoni donesu niži nivoi ih ne poštuju, a država nema instrumentarij da kazni ovakvo ponašanje osim ganjanja po sudovima i to obično (kada govorimo o obrazovanju) tužbe se tiču kršenja ljudskih prava.
znaci, drzava potpise ugovor koji u skuptini kantona moze biti proglasen djelimicno vazecim, iako je u tom ugovoru jasno preciziran neki "dogovor"?

ako pogledas clanove ovog ugovora, pa onda pogledas izjave pri ratifikaciji, jel to znaci, da kantonalno ministarstvo ne priznaje odluke drzavnog predsjednistva?

da li je moguce da kantonalni ministar obrazovanja nije znao za ovaj ugovor, koji se direktno tice obrazovanja?
JoseMujica

#336 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

ček ne kontam šta želiš reći? Ne znam šta je u ovoj odluci u suprotnosti s ugovorom koji spominješ jer vjeronauk nije izbačen iz škola?

Izjave pri potpisivanju zaboravi samo ugovor je bitan.
duh_sa_sjekirom

#337 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by duh_sa_sjekirom »

amrica wrote:A sad je pitanje sta ce se desiti ako djeca masovno prestanu ici na vjeronauk jer im je sluzio samo za dizanje prosjeka. Efendije ce ostati bez posla? Pa ce IZ u kontranapad?

Ovaj potez ima mnogo vecu tezinu nego samo ukidanje ocjena.
Pa vjeronauka je i do sada bila fakultativan predmet (dakle, nije obavezan). Prema tome, i do sada su djeca mogla da ne idu na ovaj predmet, tako da ne vidim da će ova odluka nešto promijeniti...
S druge strane, neki su ovaj predmet vidjeli kao dobar zbog podizanja prosječne ocjene, a ne zbog ličnog uvjerenja u neophodnost i potrebu izučavanja istog...
GOLFER

#338 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

komi wrote:opet se SDP zajebava s islamom
neki ljudi nikad ne nauče
ne dirati tuđe svetinje

btw
saće manje odlikaša biti
:D
tako nekako...

Samo cekam da se ponovo podigne prica o jacini ezana :-D pa onda o pokrivenim zenama uposlenim u javnim institucijama itd... :-D
JThomas

#339 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JThomas »

ja bih se zakleo da ni nama vjeronauka u osnovnoj nije išla u prosjek ocjena.
GOLFER

#340 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

JThomas wrote:ja bih se zakleo da ni nama vjeronauka u osnovnoj nije išla u prosjek ocjena.
I ja isto... al eto kazu da jeste :-D
JThomas

#341 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JThomas »

tek sad vidim kako sam ovo nezgodno formulisao, pomisliće neko da sam išao na vjeronauku :cry:

nisam, ali sto posto nije ulazila u prosjek onima koji jesu...
Kwaheri

#342 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

JoseMujica wrote:ček ne kontam šta želiš reći? Ne znam šta je u ovoj odluci u suprotnosti s ugovorom koji spominješ jer vjeronauk nije izbačen iz škola?

Izjave pri potpisivanju zaboravi samo ugovor je bitan.

Evo zaboravim izjave, do daljnjeg...

Ne kontas? Pa ni ja, zato pitam... :D
Oboje smo procitali ugovor, kako vidim...

Dakle, postoji li neki obavezni nastavni predmet,a da ocjena iz tog predmeta, ne ulazi u finalni prosjek učenika na kraju godine?
Ako ne postoji, onda je ovom instrukcijom prekrsen ugovor Vatikan-BiH, kako ja čitam član 16..
E sad, mozda ja ne razumijem, ali ovim ugovorom jasno je preciziran, upravo, status katolickog vjeronauka u svim bh. skolama, a to svakako ukljucuje "ravnopravan" status u „sklopu nastavnoga plana i programa“ kao „obveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete“ .

Da li ravnopravan status za katolicki vjeronauk u KS znaci da se samo ocjena iz vjeronauka ne ukljucuje u finalni prosjek, to ne znam. Izgleda da MONKS misli da jeste.

Ako postoji neki predmet, koji se tretira na ovaj nacin, mozda ova odluka..ne znam moze proci, no tesko...ali samo kako ja citam ovaj ugovor. Nisam pravnik, ali eto, ima KC pravnika, vjerujem...znat ce.

Nego, zanima me, kako ti razumijes ovaj član 16., svih pet stavaka.?

Ili mislis da je Vatikan potpisao ugovor, koji se "moze" tumaciti na vise nacina?
JoseMujica

#343 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

"ravnopravan" status u „sklopu nastavnoga plana i programa“ kao „obveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete“
nisam ti ni ja pravnik al po nekom mom tumačenju je ovo: da će katolički vjeronauk biti predmet u školi (znači da mu se da prostor) kao obavezan za one koji ga izaberu.

Sad ova odluka po mom mišljenju nema nikave veze sa temeljnim ugovorom jer ne zadire u osnovne postulate dogovorenog a to je da katolički vjeronauk bude sastavni dio školske nastave za katolike. Nek te ne zbunjuje ova riječ obavezno iz ugovora i obavezni predmeti u školi jer su drugi konteksti.

Sad problem je ovdje jednakost djece i pružanje jednakih šansi (što je ustavna obaveza države) jer se očigledno vjeronauk koristi za nabijanje prosjeka ocjena i time se stavljaju u neravnopravan položaj djeca koja nemaju vjeronauk pri daljnjem školovanju. To ova odluka pokušava ispraviti i ništa više od toga. Sve drugo neutemeljene špekulacije.
ChataDodajStaHoces

#344 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ChataDodajStaHoces »

svi skolarci su se izvlacili na vjeronauku da im digne prosjek... ministar nastavlja s odlicnim potezima :-D sad ce se na casove ici radi vjere a ne radi petice :roll:
Kwaheri

#345 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

JoseMujica wrote:
"ravnopravan" status u „sklopu nastavnoga plana i programa“ kao „obveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete“
nisam ti ni ja pravnik al po nekom mom tumačenju je ovo: da će katolički vjeronauk biti predmet u školi (znači da mu se da prostor) kao obavezan za one koji ga izaberu.

Sad ova odluka po mom mišljenju nema nikave veze sa temeljnim ugovorom jer ne zadire u osnovne postulate dogovorenog a to je da katolički vjeronauk bude sastavni dio školske nastave za katolike. Nek te ne zbunjuje ova riječ obavezno iz ugovora i obavezni predmeti u školi jer su drugi konteksti.

Sad problem je ovdje jednakost djece i pružanje jednakih šansi (što je ustavna obaveza države) jer se očigledno vjeronauk koristi za nabijanje prosjeka ocjena i time se stavljaju u neravnopravan položaj djeca koja nemaju vjeronauk pri daljnjem školovanju. To ova odluka pokušava ispraviti i ništa više od toga. Sve drugo neutemeljene špekulacije.

Aha.
A koji drugi kontekst?
Na koji drugi kontekst mislis, kad u članu 16. ovaj ugovor kaze
„obveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete“?
eto ovaj dio je meni nekako pravo problem... Isti uvjeti, ja razumijem iste uvjete, a ne malo iste? ako je isto, onda ova instrukcija kaze da nije isto? Ili mislis da jeste?

Ili opet, koji kontekst, a ja ga ne vidim?

Eno, pedja k. na forumu radio sarajva kaze da su znali za ugovor i haman skupstina kantona, ili on licno, prizeljkuje tuzbu Ustavnom sudu, jer kako kaze, mozda ovaj ugovor treba revidirati. aklem, znali su da krse ugovor, kako ja vidim pedjinu izjavu...ali ovo je put da se taj ugovor revidira?

Jel i ovo spekulacija...ili ja opet nesto krivo citam, ili neki kontekst ne vidim i u pedjinoj izjavi

kimberli
Poznajem taj ugovor.
Ukoliko neko pokrene upravni/ustavnopravni postupak povodom ove odluke
otvorit ce se mogucnost javne debate i promjene ugovora.
Ta bi debata u sadasnjoj politickoj situaciji , ja mislm, bila puno ozbiljnija i racionalnija
nego sto je to bilo vrijeme u kojem je sklopljen ovaj ugovor.
p.k.

Znas, Jose, ovo je upravna odluka, s ovakvom odlukom, koliko me sjecanje sluzi, ide se pravo na Ustavni sud...
crno_sa_zlatnim

#346 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by crno_sa_zlatnim »

JoseMujica wrote:

Nikad nisam procitala jadnije obrazloženje. Mogli ste se potruditi pa smisliti nesto bolje jer ovo objasnjnje sa prosjekom ocjena je smijesno i jadno. Ka dvec udara po vjeronauci, sta cemo sa Kulturom religija, hocemo li i nju izbiti iz prosjeka ocjena?
Kwaheri

#347 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

crno_sa_zlatnim wrote:
JoseMujica wrote:

Nikad nisam procitala jadnije obrazloženje. Mogli ste se potruditi pa smisliti nesto bolje jer ovo objasnjnje sa prosjekom ocjena je smijesno i jadno. Ka dvec udara po vjeronauci, sta cemo sa Kulturom religija, hocemo li i nju izbiti iz prosjeka ocjena?
Obrazlozenje ove instrukcije moze nekome biti sporno, takođe, jer zaista postoje i drugi izborni nastavni predmeti. Diskriminacija je uvijek dobar termin za manipulaciju. Recimo, zasto se od izbornih predmeta izdvojio samo vjeronauk?

Iako je, po mom sudu, meni veci problem, ocito s namjerom, krsenje već postojeceg međudrzavnog ugovora od strane MONKSa.
JoseMujica

#348 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

sorry ne znam ko smo to mi? ja nisam dio ni ministrova kabineta, ni vlasti, a ni SDP-a.

Pročitao sam ovu vijest kao i svi vi i jedino što gledam to je racionalnost objašnjenja a ne emocionalnu prihvatljivost. meni je obrazloženje prihvatljivo, ali opet ja nisam zastupnik vjeronauka u javnim školama pa možete moje stavove uzeti kao subjektivne.

Imamo mi i gorih problema s nastavom vjeronauka od ovog ulazi li jal neulazi u prosjek ocjena. Na primjer, pogledajte samo kako je ovaj predmet koncipiran i situiran unutar javnog obrazovnog sistema:

1. država daje prostor i platu za učitelja/učiteljicu i djecu na pladnju.
2. vjerske zajednice daju učitelja
3. vjerske zajednice zadužene su za formu, sadržaj i izvedbu nastave.
4. država, koja sve to plaća, nema nikakvog utjecaja na to šta i kako djeca uče na ovim časovima

ovo je pravi problem, koji će kad tad država (kanton) morati rješavati, jer se dešavaju svakakve budalaštine na ovim časovima. Ovo gore je za svaku normalnu zemlju neprihvatljivo. Da nacrtam, ako je potrebno, ovakav model je bio tipičan za obrazovne sisteme prvu polovini 19. stoljeća u zapadnoevropskim zemljama i već u drugoj polovici je izmjenjen. Štaviše, tipičan je još jedino za Sjevernu Irsku, koaj je izgleda mnogima ovdje uzor :shock:

u svakom slučaju ako neko misli da je ovim povrijeđeno nečije pravo imate sud na kojem možete osporiti ovu odluku. Sad možemo mi ovo tabiriti na ovom forumu ali teško će se tako išta ispraviti (ako je iskrivljeno) već će se samo iskonstruisati neke ublehaške teorije zavjere. Malo je ljudi na ovom forumu koji su sposobni diskutovati sa argumentacijom stavova bez paljevine. Nažalost.
amrica

#349 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by amrica »

@KWAHERI

Koji su to drugi izborni predmeti? Da li su obavezni za sve? Da li se ocjenjuju? :?:

Kad sam ja isla u skolu izborni predmeti (2 kom) su bili obavezni za sve i regularno ulazili u prosjek ocjena.

A diskriminacija je da jedan Pero ne moze ici na vjeronauk u sarajevskim skolama i uskracen je za jednu ocjenu.
Kwaheri

#350 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Kwaheri »

JoseMujica wrote:sorry ne znam ko smo to mi? ja nisam dio ni ministrova kabineta, ni vlasti, a ni SDP-a.

Pročitao sam ovu vijest kao i svi vi i jedino što gledam to je racionalnost objašnjenja a ne emocionalnu prihvatljivost. meni je obrazloženje prihvatljivo, ali opet ja nisam zastupnik vjeronauka u javnim školama pa možete moje stavove uzeti kao subjektivne.

Imamo mi i gorih problema s nastavom vjeronauka od ovog ulazi li jal neulazi u prosjek ocjena. Na primjer, pogledajte samo kako je ovaj predmet koncipiran i situiran unutar javnog obrazovnog sistema:

1. država daje prostor i platu za učitelja/učiteljicu i djecu na pladnju.
2. vjerske zajednice daju učitelja
3. vjerske zajednice zadužene su za formu, sadržaj i izvedbu nastave.
4. država, koja sve to plaća, nema nikakvog utjecaja na to šta i kako djeca uče na ovim časovima

ovo je pravi problem, koji će kad tad država (kanton) morati rješavati, jer se dešavaju svakakve budalaštine na ovim časovima. Ovo gore je za svaku normalnu zemlju neprihvatljivo. Da nacrtam, ako je potrebno, ovakav model je bio tipičan za obrazovne sisteme prvu polovini 19. stoljeća u zapadnoevropskim zemljama i već u drugoj polovici je izmjenjen. Štaviše, tipičan je još jedino za Sjevernu Irsku, koaj je izgleda mnogima ovdje uzor :shock:

u svakom slučaju ako neko misli da je ovim povrijeđeno nečije pravo imate sud na kojem možete osporiti ovu odluku. Sad možemo mi ovo tabiriti na ovom forumu ali teško će se tako išta ispraviti (ako je iskrivljeno) već će se samo iskonstruisati neke ublehaške teorije zavjere. Malo je ljudi na ovom forumu koji su sposobni diskutovati sa argumentacijom stavova bez paljevine. Nažalost.
Slazem se da nema nikave potrebe za "paljevinom", dizanjem tenzija itd. Bespotrebno je.

Ja sam pokusala razgovarati s ljudima vezano za drzavni ugovor s Vatikanom ali ocito je da u mom okruzenju ljudi en zele komentirati taj ugovor, jer ga "nisu procitali".

Mene je, u ovom slucaju, zanimalo samo to, da li je ovom instrukcijom prekrsen taj ugovor ili ne? S obzirom da ja mislim da jeste, voljela bih da mi neko objasni kako nije, ako misli da nije?
Post Reply