Vlada Kantona Sarajevo
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#301 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Odlican potez novog ministra, svaka mu cast
Ocekujem jos dosta toga!
Ocekujem jos dosta toga!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
mahalik
#303 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Izjednačena matiura tehničkim i gimnazijama
Ista matura
Bosanski i maturski rad
Srednje tehničke su pored bosanskog imale i matematiku i engleski
Sada je to ukinuto i izjednačeno sa gimnazijama
Ministre respect
SDP

Ista matura
Bosanski i maturski rad
Srednje tehničke su pored bosanskog imale i matematiku i engleski
Sada je to ukinuto i izjednačeno sa gimnazijama
Ministre respect
SDP
- crno_sa_zlatnim
#304 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ja ocekujem da sad Damir lagano pomete krizeve i ostala vjerska obiljezja u skolama od Mostara do Visica.Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!
Ali se bojim da ce metla raditi samo u sarajevskom kantonu.
- dzeno123
#305 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ja ocekujem da porade na sigurnosti gradjana, da izvinete boli me neka stvar sto na zidu visi necija slika, zastava ili vjersko obiljezje. Svakome svoje brate, imamo mi vecih problema na ulicama i u ustanovama (Korumpiranost od cistacice do direktora)...
Last edited by dzeno123 on 27/04/2011 13:10, edited 1 time in total.
- Admir_1984
#306 Re: Fikret Musić - Vlada KS
I oni ce kad tad doci pameti, polako. Vec 16 godina se izvlaci na istu foru, kako hrvati, kriva rs i slicno, a sve tapkanje u mjestu i mracna zatucanost na djelucrno_sa_zlatnim wrote:Ja ocekujem da sad Damir lagano pomete krizeve i ostala vjerska obiljezja u skolama od Mostara do Visica.Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!
Ako su oni zatucani, sto ja moram biti?
- Admir_1984
#307 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Tacno, ovo im je mozda najvaznija stvar koju moraju uraditi. Dal je to gradnja zatvora, stroziji uvjeti u zatvoru i slicno ne znam, al se neshto mora raditi po tom pitanju.dzeno123 wrote:Ja ocekujem da porade na sigurnosti gradjana, da izvinete boli me neka stvar sto na zidu visi necija slika, zastava ili vjersko obiljezje. Svakome svoje brate...
Ja bi jos volio da se gras sredi, stvarno je ruglo grada i ne sluzi gradjanima kako bi trebao
- brzica
#308 Re: Novi ministri u Vladi Kantona Sarajevo
Trenutno za ovo ministarstvo pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme.
Treba potjerati hrpu glavonja iz ovih struktura...
Ima čovjek mana kao i svi, ali mislim da će valjati svim normalnim ljudima.[/quote]
Samo podsjetnik.
Hajde, za sada je procjena OK
Treba potjerati hrpu glavonja iz ovih struktura...
Ima čovjek mana kao i svi, ali mislim da će valjati svim normalnim ljudima.[/quote]
Samo podsjetnik.
Hajde, za sada je procjena OK
- Alhemicarkaa
#309 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Po kojem članu istog zakona ti za podnesak moraju odgovoriti u roku od 15 dana? Zar nije rok 30, odnosno 60 dana?PipiDugaDevetka wrote:Prema Zakonu o upravnom postupku, na svaki podnesak građana, državni, pa samim time i kantonalni organi moraju građanima pismeno odgovoriti u roku od 15 dana.
Ja podnio podnesak 25. februara i naslovio ga na premijera. Pa da je barem odgovorio njegov sekretar kabineta da je podnesak proslijedio u nadležno ministarstvo te tako barem ispoštuje taj rok iz ZUP-a.
Yok!
Sve mi se čini da sam pogriješio prilikom glasanja, pa ću malo bolje razmisliti kada budu opštinski/lokalni izbori.
- JoseMujica
#310 Re: Fikret Musić - Vlada KS
previše očekuješ jer Ministrastvo obrazovanja FBiH nema ustavnih ingerencija da naređuje kantonima šta će raditi s svojim obrazovanjem.crno_sa_zlatnim wrote:Ja ocekujem da sad Damir lagano pomete krizeve i ostala vjerska obiljezja u skolama od Mostara do Visica.Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!
-
Innovation
#311 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Pipi je malo ljut na njih pa ne piše baš sve , šta je dobio od odgovora, a šta ne i zašto ne.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#312 Re: Fikret Musić - Vlada KS
sve mi se čini da vi ne shvatate da u tom istom kantonu još uvijek rade kadrovi koje je zapošljavala 100%-tna stranka, i da sami ministri imaju problema sa njihovim kur*enjemPipiDugaDevetka wrote:Prema Zakonu o upravnom postupku, na svaki podnesak građana, državni, pa samim time i kantonalni organi moraju građanima pismeno odgovoriti u roku od 15 dana.
Ja podnio podnesak 25. februara i naslovio ga na premijera. Pa da je barem odgovorio njegov sekretar kabineta da je podnesak proslijedio u nadležno ministarstvo te tako barem ispoštuje taj rok iz ZUP-a.
Yok!
Sve mi se čini da sam pogriješio prilikom glasanja, pa ću malo bolje razmisliti kada budu opštinski/lokalni izbori.
- crno_sa_zlatnim
#313 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ja ocekujem da sad Damir lagano pomete krizeve i ostala vjerska obiljezja u skolama od Mostara do Visica.
Ali se bojim da ce metla raditi samo u sarajevskom kantonu.[/quote]
previše očekuješ jer Ministrastvo obrazovanja FBiH nema ustavnih ingerencija da naređuje kantonima šta će raditi s svojim obrazovanjem.[/quote]
Moze li mi neko objasniti kako Emir ima ingerenciju ukinuti vjeronauk ( u prosjeku ocjena) a Damir nema ingerencija ukinuti Uskrsni raspust u kantonima SBK, HNK, ZHK...
Znaci, problem je sto ce neko dijete u Sarajevu imati 5 iz vjeronauke ali nije problem sto ce bosnjacka djeca iz navedenih kantona biti prisiljena ici na raspust za vrijeme Uskrsa (da s erazmijemo, nemam nista niti protiv jednog vjerskog praznika ali imam protiv treniranja strogoce preko moje djece).
Ali se bojim da ce metla raditi samo u sarajevskom kantonu.[/quote]
previše očekuješ jer Ministrastvo obrazovanja FBiH nema ustavnih ingerencija da naređuje kantonima šta će raditi s svojim obrazovanjem.[/quote]
Moze li mi neko objasniti kako Emir ima ingerenciju ukinuti vjeronauk ( u prosjeku ocjena) a Damir nema ingerencija ukinuti Uskrsni raspust u kantonima SBK, HNK, ZHK...
Znaci, problem je sto ce neko dijete u Sarajevu imati 5 iz vjeronauke ali nije problem sto ce bosnjacka djeca iz navedenih kantona biti prisiljena ici na raspust za vrijeme Uskrsa (da s erazmijemo, nemam nista niti protiv jednog vjerskog praznika ali imam protiv treniranja strogoce preko moje djece).
- Admir_1984
#314 Re: Fikret Musić - Vlada KS
previše očekuješ jer Ministrastvo obrazovanja FBiH nema ustavnih ingerencija da naređuje kantonima šta će raditi s svojim obrazovanjem.[/quote]crno_sa_zlatnim wrote:Ja ocekujem da sad Damir lagano pomete krizeve i ostala vjerska obiljezja u skolama od Mostara do Visica.
Pitaj Aliju kad je dejton potpisivaoMoze li mi neko objasniti kako Emir ima ingerenciju ukinuti vjeronauk ( u prosjeku ocjena) a Damir nema ingerencija ukinuti Uskrsni raspust u kantonima SBK, HNK, ZHK...
- JoseMujica
#315 Re: Fikret Musić - Vlada KS
nema veze s Deytonom ali ima sa Ustavom Federacije BiH...otiđi na stranicu Parlamenta FBiH i pročitaj Ustav.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/par ... vfbih.html
Nadležnost za obrazovanje u FBiH imaju kantoni a ne Federacija. Mislim da su čak HDZ-ovi osporili Federlano ministarstvo pred Ustavnim sudom FBiH. Iako, u suštini nisu ni morali, jer svakako je postojalo samo na papiru.
Uticaj Federalnog ministarstva obrazovanja jednaka je utjecaju Ministarstva civilnih poslova BiH glede obrazovanja, tj. nikakva.
kako kanton kaže tako je! i ne samo u obrazovanju, već i u zdravtsvu, socijalnoj zaštiti i nizu drugih pitanja.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/par ... vfbih.html
član 4.
Kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležni za:
a) uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama,
b) utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja;
c) utvrđivanje i provođenje kulturne politike;
d) utvrđivanje stambene politike, uključujući donošenje propisa koji se tiču uređivanja i izgradnje stambenih objekata;
e) utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguranja javnih službi;
f) donošenje propisa o korišćenju lokalnog zemljišta, uključujući zoniranje;
g) donošenje propisa o unapređenju lokalnog poslovanja i dobrotvornih aktivnosti;
h) donošenje propisa o lokalnim postrojenjima za proizvodnju energije i osiguranje njihove dostupnosti;
i) utvrđivanje politike u vezi sa osiguranjem radija i televizije, uključujući donošenje propisa o osiguranju njihovog rada i izgradnji;
j) provođenje socijalne politike i uspostava službi socijalne zaštite;
k) stvaranje i primjenu politike kantonalnog turizma, razvoj turističkih resursa;
l) finansiranje djelatnosti kantonalne vlasti ili njenih agencija oporezivanjem, zaduživanjem ili drugim sredstvima.
Nadležnost za obrazovanje u FBiH imaju kantoni a ne Federacija. Mislim da su čak HDZ-ovi osporili Federlano ministarstvo pred Ustavnim sudom FBiH. Iako, u suštini nisu ni morali, jer svakako je postojalo samo na papiru.
Uticaj Federalnog ministarstva obrazovanja jednaka je utjecaju Ministarstva civilnih poslova BiH glede obrazovanja, tj. nikakva.
kako kanton kaže tako je! i ne samo u obrazovanju, već i u zdravtsvu, socijalnoj zaštiti i nizu drugih pitanja.
Last edited by JoseMujica on 27/04/2011 16:03, edited 2 times in total.
-
Innovation
#316 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Što Aliju misliš da je mogao odbiti potpisivanje . Šta li bi tek onda bilo s nama! 
- Admir_1984
#317 Re: Fikret Musić - Vlada KS
necu da ulazim u tu temu, a nije ovo ni pravo mjesto za to. kolega iznad je tacno napisao, a svi znamo cija politika je ono gore napravila i napisala. nemoj citirati, zavrsena prica na tu temuInnovation wrote:Što Aliju misliš da je mogao odbiti potpisivanje . Šta li bi tek onda bilo s nama!
- BHF_Manijak
#318 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ma bravo Crveni, to je to sto nam treba, to je ta vjeronauka koja nam je drzavu kocila, bravo SDP - bravo ministre, ti si nasa nada, u ostatku drzave nam je ionako sve normalno, sve BH zastave po cijeloj teritoriji "nakacene", samo nam je jos trebalo da se te vjeroBauke rijesimo, htjeli smo je skroz ukinuti al' ne mERe, ne daju, no dobro je i ovo, daj sta das...Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!
- JoseMujica
#319 Re: Fikret Musić - Vlada KS
manijak pogrešno tumačiš ovaj potez...nije to nikakvo ukidanje ili nipodaštavanje vjeronauka već samo stavljanje sve djece u istu ravan što je i zajamčeno Ustavom ove zemlje i što je obaveza svih državnih institucija.
Vjeronauk je fakultativni predmet i ne pohađaju ga sva djeca. Da bi djeca imala jednake šanse za upis u srednje škole koristi se onda prosjek ocjena predmeta koja pohađaju sva djeca. i to je to...nema nikakvih zavjera
Već smo utvrdili da svaki kanton formuliše svoju obrazovnu politiku i ovo se tiče samo Kantona Sarajevo šta drugi rade to je baška tema...a valjda znaš ono kako narod kaže: Ako svi skaču kroz prozor jel trebamo i mi?!
Vjeronauk je fakultativni predmet i ne pohađaju ga sva djeca. Da bi djeca imala jednake šanse za upis u srednje škole koristi se onda prosjek ocjena predmeta koja pohađaju sva djeca. i to je to...nema nikakvih zavjera
Već smo utvrdili da svaki kanton formuliše svoju obrazovnu politiku i ovo se tiče samo Kantona Sarajevo šta drugi rade to je baška tema...a valjda znaš ono kako narod kaže: Ako svi skaču kroz prozor jel trebamo i mi?!
Last edited by JoseMujica on 27/04/2011 16:34, edited 1 time in total.
- Admir_1984
#320 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Gradice se normalna drzava tamo gdje se trenutno moze, a sve ce doci na red. Jos ce dosta "Miljacke" proteci dok se sva sranja zelenih operuBHF_Manijak wrote:Ma bravo Crveni, to je to sto nam treba, to je ta vjeronauka koja nam je drzavu kocila, bravo SDP - bravo ministre, ti si nasa nada, u ostatku drzave nam je ionako sve normalno, sve BH zastave po cijeloj teritoriji "nakacene", samo nam je jos trebalo da se te vjeroBauke rijesimo, htjeli smo je skroz ukinuti al' ne mERe, ne daju, no dobro je i ovo, daj sta das...Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!![]()
![]()
Jos sad da izbacimo bajram kao neradni dan, da se pobrinemo da se jacina ezana smanji jer smeta komsijama i bice to sve ok, ministre ceka se tvoj novi potez!
sve ce doci na svoje
-
Kwaheri
#321 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Instrukcija MONKS-a vs. Temeljni ugovor
1. Bosnia and Herzegovina, in the light of the principle of freedom of religion, recognizes the fundamental right of parents to see to the religious education of their children; and it guarantees within the framework of the academic programme and in conformity with the wishes of parents or guardians, the teaching of the Catholic religion in all public schools, elementary, middle and higher, and in pre-school centres, as a required subject for those who choose it, under the same conditions as other required subjects.
Članak 16.
1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.
http://kuvn.org/temeljni_ugovor.pdf
Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića
Vaša Eminencijo gospodine državni sekretaru, uzoriti kardinale Bertone!
Lično mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime državnih institucija Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH i u svoje lično ime. Pozdravljam također delegaciju Svete Stolice, posebno uzoritog kardinala Vinka Puljića, našeg sugrađanina i Vašeg kolegu u kardinalskom zboru, Vaše saradnike i sve prisutne. Činim to s ličnim zadovoljstvom, jer susret u povodu okončanja tako važnog i dobro urađenog posla, sa kojim mogu biti zadovoljni svi, zapravo je istinsko i najdublje zadovoljstvo.
Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, čija nas je svečana razmjena ratifikacionih instrumenata okupila, započet je kao ideja s Vašim uzoritim prethodnikom upravo u ovim prostorijama ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je kod nas još trajao rat i stradanje nevinog svijeta širom Bosne i Hercegovine. Zato koristim i ovu priliku da se toplo zahvalim na punoj podršci koja je u tim izuzetno teškim vremenima našoj samostalnoj, izvana i iznutra ugroženoj i izranjavanoj državi stizala od pape Ivana Pavla II - Velikog pape blage uspomene - i Svete Stolice, koja se nastavlja sve do danas, čemu sam se mogao osvjedočiti i u današnjem veoma dragom razgovoru sa papom Benediktom XVI. Mi u Bosni i Hercegovini ne zaboravljamo snažne apele pape Wojtyłe od 1992. evropskim i svjetskim moćnicima da zaustave rat u našoj zemlji, kao što ni građani ne zaboravljaju njegove nedjeljne homilije u kojima nije propuštao upozoravati na njihovo stradanje. Pamtimo i njegova nastojanja da i imenovanjem našeg domaćeg čovjeka za kardinala svoje crkve i iskrenim htijenjem da posjeti Sarajevo još u ratnim godinama 1994. upozori svijet da besmislena stradanja moraju prestati. Pamtiće se njegove kasnije dvije prijateljske posjete našoj zemlji, Sarajevu i Banjoj Luci, koje su bile nadahnute propovijedanjem mira, pravednih rješenja i brige za prognane i izbjegle. Mi s nestrpljenjem očekujemo i posjetu pape Benedikta XVI Bosni i Hercegovini kojeg sam imao čast službeno pozvati da nas posjeti. Dakle, ratificiranjem Osnovnog ugovora, čija je ozbiljna priprema i usvajanje pratila iznimno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, okončana je jedna faza naših bilateralnih odnosa i istovremeno otvorene nove stranice koje ćemo, nadam se na obostrano zadovoljstvo, ispunjavati i izravno i preko naših diplomatskih predstavnika.
Vaša Eminencijo gospodine državni sekretaru,
dozvolite da u ovom kratkom obraćanju istaknem značaj Osnovnog ugovora u svjetlu da se ovim dokumentom ponovo formalno priznaju dva međunarodna subjekta, država Bosna i Hercegovina i Sveta Stolica.
Za našu zemlju, zajednicu ravnopravnih naroda i građana, multinacionalnu i multireligijsku, multikulturalnih nastojanja, građansku u onom smislu u kojoj vjerske zajednice imaju svoje zagarantirane slobode, to ima posebne vrijednosti i to ne samo u ovome trenutku. Prihvatajući ovaj Ugovor mi smo prihvatili kao svoje međunarodne demokratske uzuse savremenoga svijeta, ozračje koje vrijedi u zemljama Evropske unije, čijem članstvu teži Bosna i Hercegovina.
Vrijedi naglasiti upravo u trenutku okončanja posla da je Bosna i Hercegovina na osnovu ovog Ugovora stvorila pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve u našoj zemlji, što je historijski iskorak. Dakako, to nije favoriziranje u odnosu na druge vjerske zajednice jer Bosna i Hercegovina intenzivno radi na ugovornom reguliranju odnosa i sa svim vjerskim zajednicama. Ovaj Osnovni ugovor bio je inspiracija za naš rad na sličnim ugovorima s drugim vjerskim zajednicama u čemu i jeste njegova naročita vrijednost . Isto tako držim da može poslužiti i Svetoj Stolici kao kvalitetna osnova za zaključivanje bilateralnih ugovora sa onim državama koje su u svojoj demografskoj strukturi uslovljene i obogaćene multikulturalnim i višecivilizacijskim prožimanjima.
Vaša Uzoritosti,
sa svim pratećim teškoćama postratnog i tranzicijskog društva, Bosna i Hercegovina vidi sebe u članstvu evroatlanskih integracija. Nekada brže, sada usporenije nego što bismo željeli, idemo prema Evropskoj uniji i NATO-u, kao sigurnom okruženju u velikoj evropskoj porodici naroda. Sada to radimo u Bosni i Hercegovini s nadom u uspjeh i mogućnost da pozitivno iskustvo ponudimo kao svoj doprinos drugima u okviru spomenutih integracija pa i šire. S obzirom na pozitivno historijsko sekularno iskustvo i tradiciju, kao i zbilju sve nemirnijeg i netolerantnijeg savremenog svijeta, čini se da taj izbor nema alternativu.
želeći plodan nastavak kvalitetne saradnje između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, ja Vam se, uzoriti gospodine kardinale, zahvaljujem na prilici da se susretnemo, na prijateljskom i srdačnom prijemu naše delegacije, te ponovo izražavam veliko zadovoljstvo da smo bili primljeni kod Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. Ovom prilikom odajem dužno priznanje svim onima koji su na ovom poslu vrijedno radili i nadam se da će se takav entuzijazam nastaviti. Uvjeren sam da Bosni i Hercegovini i Svetoj Stolici slijedi period plodne i obostrano korisne saradnje.
http://www.predsjednistvobih.ba/gov/1/?cid=11312,2,1
1. Bosnia and Herzegovina, in the light of the principle of freedom of religion, recognizes the fundamental right of parents to see to the religious education of their children; and it guarantees within the framework of the academic programme and in conformity with the wishes of parents or guardians, the teaching of the Catholic religion in all public schools, elementary, middle and higher, and in pre-school centres, as a required subject for those who choose it, under the same conditions as other required subjects.
Članak 16.
1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.
http://kuvn.org/temeljni_ugovor.pdf
Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića
Vaša Eminencijo gospodine državni sekretaru, uzoriti kardinale Bertone!
Lično mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime državnih institucija Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH i u svoje lično ime. Pozdravljam također delegaciju Svete Stolice, posebno uzoritog kardinala Vinka Puljića, našeg sugrađanina i Vašeg kolegu u kardinalskom zboru, Vaše saradnike i sve prisutne. Činim to s ličnim zadovoljstvom, jer susret u povodu okončanja tako važnog i dobro urađenog posla, sa kojim mogu biti zadovoljni svi, zapravo je istinsko i najdublje zadovoljstvo.
Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, čija nas je svečana razmjena ratifikacionih instrumenata okupila, započet je kao ideja s Vašim uzoritim prethodnikom upravo u ovim prostorijama ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je kod nas još trajao rat i stradanje nevinog svijeta širom Bosne i Hercegovine. Zato koristim i ovu priliku da se toplo zahvalim na punoj podršci koja je u tim izuzetno teškim vremenima našoj samostalnoj, izvana i iznutra ugroženoj i izranjavanoj državi stizala od pape Ivana Pavla II - Velikog pape blage uspomene - i Svete Stolice, koja se nastavlja sve do danas, čemu sam se mogao osvjedočiti i u današnjem veoma dragom razgovoru sa papom Benediktom XVI. Mi u Bosni i Hercegovini ne zaboravljamo snažne apele pape Wojtyłe od 1992. evropskim i svjetskim moćnicima da zaustave rat u našoj zemlji, kao što ni građani ne zaboravljaju njegove nedjeljne homilije u kojima nije propuštao upozoravati na njihovo stradanje. Pamtimo i njegova nastojanja da i imenovanjem našeg domaćeg čovjeka za kardinala svoje crkve i iskrenim htijenjem da posjeti Sarajevo još u ratnim godinama 1994. upozori svijet da besmislena stradanja moraju prestati. Pamtiće se njegove kasnije dvije prijateljske posjete našoj zemlji, Sarajevu i Banjoj Luci, koje su bile nadahnute propovijedanjem mira, pravednih rješenja i brige za prognane i izbjegle. Mi s nestrpljenjem očekujemo i posjetu pape Benedikta XVI Bosni i Hercegovini kojeg sam imao čast službeno pozvati da nas posjeti. Dakle, ratificiranjem Osnovnog ugovora, čija je ozbiljna priprema i usvajanje pratila iznimno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, okončana je jedna faza naših bilateralnih odnosa i istovremeno otvorene nove stranice koje ćemo, nadam se na obostrano zadovoljstvo, ispunjavati i izravno i preko naših diplomatskih predstavnika.
dozvolite da u ovom kratkom obraćanju istaknem značaj Osnovnog ugovora u svjetlu da se ovim dokumentom ponovo formalno priznaju dva međunarodna subjekta, država Bosna i Hercegovina i Sveta Stolica.
Za našu zemlju, zajednicu ravnopravnih naroda i građana, multinacionalnu i multireligijsku, multikulturalnih nastojanja, građansku u onom smislu u kojoj vjerske zajednice imaju svoje zagarantirane slobode, to ima posebne vrijednosti i to ne samo u ovome trenutku. Prihvatajući ovaj Ugovor mi smo prihvatili kao svoje međunarodne demokratske uzuse savremenoga svijeta, ozračje koje vrijedi u zemljama Evropske unije, čijem članstvu teži Bosna i Hercegovina.
Vrijedi naglasiti upravo u trenutku okončanja posla da je Bosna i Hercegovina na osnovu ovog Ugovora stvorila pravni okvir za djelovanje Katoličke crkve u našoj zemlji, što je historijski iskorak. Dakako, to nije favoriziranje u odnosu na druge vjerske zajednice jer Bosna i Hercegovina intenzivno radi na ugovornom reguliranju odnosa i sa svim vjerskim zajednicama. Ovaj Osnovni ugovor bio je inspiracija za naš rad na sličnim ugovorima s drugim vjerskim zajednicama u čemu i jeste njegova naročita vrijednost . Isto tako držim da može poslužiti i Svetoj Stolici kao kvalitetna osnova za zaključivanje bilateralnih ugovora sa onim državama koje su u svojoj demografskoj strukturi uslovljene i obogaćene multikulturalnim i višecivilizacijskim prožimanjima.
Vaša Uzoritosti,
sa svim pratećim teškoćama postratnog i tranzicijskog društva, Bosna i Hercegovina vidi sebe u članstvu evroatlanskih integracija. Nekada brže, sada usporenije nego što bismo željeli, idemo prema Evropskoj uniji i NATO-u, kao sigurnom okruženju u velikoj evropskoj porodici naroda. Sada to radimo u Bosni i Hercegovini s nadom u uspjeh i mogućnost da pozitivno iskustvo ponudimo kao svoj doprinos drugima u okviru spomenutih integracija pa i šire. S obzirom na pozitivno historijsko sekularno iskustvo i tradiciju, kao i zbilju sve nemirnijeg i netolerantnijeg savremenog svijeta, čini se da taj izbor nema alternativu.
želeći plodan nastavak kvalitetne saradnje između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, ja Vam se, uzoriti gospodine kardinale, zahvaljujem na prilici da se susretnemo, na prijateljskom i srdačnom prijemu naše delegacije, te ponovo izražavam veliko zadovoljstvo da smo bili primljeni kod Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. Ovom prilikom odajem dužno priznanje svim onima koji su na ovom poslu vrijedno radili i nadam se da će se takav entuzijazam nastaviti. Uvjeren sam da Bosni i Hercegovini i Svetoj Stolici slijedi period plodne i obostrano korisne saradnje.
http://www.predsjednistvobih.ba/gov/1/?cid=11312,2,1
-
GOLFER
#322 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Zar je vjeronauka i ulazila u prosjekJoseMujica wrote:manijak pogrešno tumačiš ovaj potez...nije to nikakvo ukidanje ili nipodaštavanje vjeronauka već samo stavljanje sve djece u istu ravan što je i zajamčeno Ustavom ove zemlje i što je obaveza svih državnih institucija.
- JoseMujica
#323 Re: Fikret Musić - Vlada KS
da golferGOLFER wrote:Zar je vjeronauka i ulazila u prosjekJoseMujica wrote:manijak pogrešno tumačiš ovaj potez...nije to nikakvo ukidanje ili nipodaštavanje vjeronauka već samo stavljanje sve djece u istu ravan što je i zajamčeno Ustavom ove zemlje i što je obaveza svih državnih institucija.
Već smo utvrdili da svaki kanton formuliše svoju obrazovnu politiku i ovo se tiče samo Kantona Sarajevo šta drugi rade to je baška tema...a valjda znaš ono kako narod kaže: Ako svi skaču kroz prozor jel trebamo i mi?!![]()
![]()
![]()
nisam to ni znao, mislio sam da se daju ocjene ali da ne ulazi u prosjek... A zagovarac sam vjeronauke skolama
znaci sad je onako kao sto sam i mislio da jeste
- denis.istok
#324 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ja, isto prica od Zlaje-gradit' cemo FBIH da bude ko Zapadna Njemacka a RS ce se sama utopiti poslije.Admir_1984 wrote:Gradice se normalna drzava tamo gdje se trenutno moze, a sve ce doci na red. Jos ce dosta "Miljacke" proteci dok se sva sranja zelenih operuBHF_Manijak wrote:Ma bravo Crveni, to je to sto nam treba, to je ta vjeronauka koja nam je drzavu kocila, bravo SDP - bravo ministre, ti si nasa nada, u ostatku drzave nam je ionako sve normalno, sve BH zastave po cijeloj teritoriji "nakacene", samo nam je jos trebalo da se te vjeroBauke rijesimo, htjeli smo je skroz ukinuti al' ne mERe, ne daju, no dobro je i ovo, daj sta das...Admir_1984 wrote:Vjeronauka vishe ne ulazi u prosjek ocjena
Ocekujem jos dosta toga!![]()
![]()
Jos sad da izbacimo bajram kao neradni dan, da se pobrinemo da se jacina ezana smanji jer smeta komsijama i bice to sve ok, ministre ceka se tvoj novi potez!
sve ce doci na svoje
Lijepo to zvuci moj Admire ali nije BiH Sarajevo, Zenica i Tuzla. Ili mozda nekima jeste, sto rece David Raso Dabic- Bosna do Kozje cuprije.
Sto i jeste, ko ne vjeruje nek malo ode dalje u vece nadmorske visine (bar do Mokrog) ili se spusti nize od Bisca polja u Mostaru i za svaku BIH zastavu placam rucak...sem onih na opstinama a i te se vijore nekako zavijene uz jarbole.
- nellington
#325 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Profesor Kemo Hanjalić jednom prilikom reče: pravdaju se opstrukcijama Srba i Hrvata na državnom nivou, pa ne mogu da izgrade državu. Eto, obrazovanje je spušteno na nivo kantona, tu im nema ni Srba ni Hrvata, pa opet obrazovanje u Kantonu Sarajevo nisu postavili na zdrave temelje.denis.istok wrote:
Ja, isto prica od Zlaje-gradit' cemo FBIH da bude ko Zapadna Njemacka a RS ce se sama utopiti poslije.
Lijepo to zvuci moj Admire ali nije BiH Sarajevo, Zenica i Tuzla. Ili mozda nekima jeste, sto rece David Raso Dabic- Bosna do Kozje cuprije.
Sto i jeste, ko ne vjeruje nek malo ode dalje u vece nadmorske visine (bar do Mokrog) ili se spusti nize od Bisca polja u Mostaru i za svaku BIH zastavu placam rucak...sem onih na opstinama a i te se vijore nekako zavijene uz jarbole.
Na fonu ove izjave ću reći: pravi državu gdje možeš, misli globalno i djeluj lokalno.