muha_sa wrote: ↑18/12/2025 18:26
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Selmanović traži da Ministarstvo odgoja i obrazovanja omogući učenicima obavljanje džuma-namaza:
"Podnio sam inicijativu kojom od Skupštine Kantona Sarajevo zahtijevam da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje bez odlaganja svim školama u Kantonu Sarajevo dostavi jasne i precizne upute za postupanje u slučaju zahtjeva učenika da ispovijedaju svoju vjeru, posebno kada je riječ o obavljanju džuma-namaza.
Suštinski, da se svakom učeniku omogući njegovo temeljno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom BiH, Ustavom KS i zakonskim propisima.
Roditelji su u proteklom periodu tražili da se njihovoj djeci omogući obavljanje vjerskog obreda džuma-namaza. Do danas škole nemaju sistemsko rješenje, a učenici ne mogu ostvariti ono što im pripada po zakonu.
Ne postoji opravdanje da pravo na vjeru zavisi od dobre volje direktora ili nastavnika. Zato, očekujem hitnu reakciju i konkretne korake. Nastavit ću insistirati dok se ovo pitanje ne riješi u potpunosti.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063718980118
Ma ja sam za ostvarivanje ovakvog prava djeci. Djeca su osobe do 18-te godine života. Ako dijete u 2. razredu želi u petak na džuma namaz, nastavnik treba da mu kaže: "ok, sine, hajde idi, ali prethodno moraš dokazati znaš li...", i da pozove nastavnika vjerskog odgoja da pred njim pokaže svoje znanje za džuma-molitvu. Ko ne zna - nazad u klupu.
Protivim se zabranama bilo koje vrste osim onih iz domena kriminaliteta i sl. Dakle, dozvolimo djeci - roditeljima djece, jer se djeca ovdje ne pitaju, da njihova djeca idu na molitve, u džamije, u crkve, u sinagoge, a istovremeno, uvedimo u škole i predmete iz demokratije, iz oblasti prava ljudi, itd. Pa nek nam djeca uče i znaju sve. Ko će na koju stranu sam nek' odluči kasnije.
Dakle, ne treba ukidati vjeronauk u školama, a u pravu je Haris, skoro je i nemoguće ukinuti. Naprotiv, takve predmete treba zadržati i uvesti nove