animals wrote:prog321 wrote:Samo zato sto Hrvaska i Srbija (kao i pc) ne uspijevaju smanjiti svoj dug misli da je svaka zemlja takva

Jeste mi pametni, u sve se razumijete..
pa Austrija svake godine povecava javni dug,
nikako da dodje na zelenu granu da se ne zaduzuje, svake god..
duzna je 300 milijardi eura..
a bogata zemlja..
Ali koji je odnos duga prema GDP-u Austrije, a koji je u RH, BiH i SRB?
Nije problem povecavati javni dug kada ti ekonomija raste i garantuje da ces biti u mogucnosti servisirati dug - procentualno ti isti kurac vratiti 1 milion na 100 miliona ekonomske aktivnosti ili 100 miliona na 10 milijardi. Ako ti raste privreda, onda ti npr. isto dodje kada vracas 1.05 miliona na 105 miliona.
Npr.
- Hrvatska je 2008 imala GDP od $70.5bn, koji je do 2015 pao na $47.8bn.
- BiH je 2008 imala $19.1bn, a do 2015 pad na $16bn.
Per capita:
- Hrvatska 2008 $15900, a 2015 $11300
- BiH 2008 $4970, pad na $4200
A kako se kretao dug?
- Debt to GDP u RH je u istom periodu otisao sa 39% na 86.7%
- Kod nas je otisao sa 16.6% na 30.9%
I mi i Hrvati smo udvostrucili dug per capita, ali Hrvati su debelo pregurali 60%... Dok se mi mozemo jos duplo zaduziti da budemo oko 60%, i opet bi imali bolji odnos od RH. Debilni novinari bi to opisali ovako "SKANDALOZNO: BiH i Hrvatska udvostrucile dug za 8 godina!"... I to bi bilo tacno, ali kao sto vidis, to jednostavno nije nesto sto se moze porediti.
Koliko god se mi prepucavali... Kada se uporede neki ekonomski pokazatelji, BiH ne stoji lose u poredjenju sa okolnim ekonomijama. Jednostavno smo bolje prebrodili krizu zato jer smo imali manje duga, i to povoljnije strukture. Dobro smo prosli i trebamo se nogama udarat u guzicu svaki put kada neko pomene dug BiH.