Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
nosara

#3001 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

Sta ce oni ispred vjecne vatre i cemu Tito u ovoj prici...? Ima sdppp sebi prikladnijih mjesta i likova za zakletvu, recimo, trezor i alija... :D
brzica

#3002 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Ali fakat, valjalo bi vidjeti taj ugovor i uporediti sa
onim do sada koji su sklapani. Je li bolje, lošije,
kakve su okolnosti u vrijeme sklapanja (hidrološke),
kakve u vrijeme raskidanja, vrijednost poduzeća i
kapaciteti, praksa iz regije, kolika je cijena u vrijeme
sklapanja jednog, kolika u vrijeme sklapanja drugog itd.
Glupo mi je napadati ili braniti ako ne znaš što je
unutra. Čudi me da CIN ili Transparency nisu tražili.
Corto Maltese

#3003 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

nosara wrote:Sta ce oni ispred vjecne vatre i cemu Tito u ovoj prici...? Ima sdppp sebi prikladnijih mjesta i likova za zakletvu, recimo, trezor i alija... :D
Zbog percepcije onih koji im još uvijek vjeruju. Što se mene tiče, ima nekoliko pravo dobrih adresa na kojima bi navedena grupa trebala davati zakletve i druge oblike iskaza. recimo, Šenoina br. 1, pa onda Kraljice Jelene 88...
rahmanjin

#3004 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

brzica wrote:Ali fakat, valjalo bi vidjeti taj ugovor i uporediti sa
Ma problem je u tome da ugovora nije trebalo ni biti. Da je EP BiH napravila ugovor vijeka sa Rudnapom opet ne valja jer se ta struja prodaje EP HZHB i to cijena EP BiH prema Rudnapu plus provizija naravno. To ti je isto kada prodas kilogram jabuka meni za 5 maraka, o onda ih ja tebi prodam za 6 maraka i ti si tu kao ispao dobar.
A to da je premijer slagao je druga prica.
Corto Maltese

#3005 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

brzica wrote:Ali fakat, valjalo bi vidjeti taj ugovor i uporediti sa
Taj ugovor ne bi trebao ni postojati. Nije slučajno Nermin Nikšić tri mjeseca lagao da ga nema. Prije dolaska "platformaša" na vlast, dvije federalne Elektroprivrede su bile podijeljene po principu ratnog plijena i izbjegavale svaki direktni oblik saradnje. Došla "platforma" postavila nove nadzorne odbore, po prirodi stvari trebalo se prestati sa tom poganom praksom, jer su ugovori o poslovnoj saradnji sasvim legalan i logičan model za preljevanje viškova struje. Čak je i zajednički nastup na stranim tržištima moguć i poželjan. Da ne idem dalje, do, recimo, ujedinjenja ovih dvaju firmi. Međutim, to niko i ne pominje. Zašto? Pa u tom slučaju, nema prostora za ugradnju mnogih zainteresovanih.
brzica

#3006 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Ne znam okolnosti, ne znam kakva je zakonska regulativa.
Osim da je otvoreno tržište. Ti vjerojatno znaš, pa iznesi
ovdje nešto više. Ugovor neki, ili nešto drugo, primjer
ugovora iz regije i sl.
Slažem se da trebaju surađivati, ako se može bez posrednika.
Ali ne znam može li to tako, i kakve su okolnosti. Nije nama
nitko kriv što su tri poduzeća u BiH posebni gospodarski
subjekti pa sve komplicirano.
Canton

#3007 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

evo ako treba ja cu ponoviti ono sta sam napisao

Da bi mogli procijeniti jel premijer laze ili ovi koji optuzuju bi trebali predstaviti glavni dokaz a to je ugovor.
Ti koji branis tezu bi to svakako nama ovdje trebao predstaviti a ne iznositi optuzbe na osnovu medijskog izvjestavanja.
BAr bi takav nacin bio korektan. Sve ostalo su mahalske price vodjene mrznjom ili simpatijama prema premijeru, SDPu, elektroprivredi itd.

I naravno opet nisam dobio ugovor u kojem se govori da je Rudnap posrednik izmedju dvije elektroprivrede
Canton

#3008 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

Corto Maltese wrote: Taj ugovor ne bi trebao ni postojati. Nije slučajno Nermin Nikšić tri mjeseca lagao da ga nema. Prije dolaska "platformaša" na vlast, dvije federalne Elektroprivrede su bile podijeljene po principu ratnog plijena i izbjegavale svaki direktni oblik saradnje. Došla "platforma" postavila nove nadzorne odbore, po prirodi stvari trebalo se prestati sa tom poganom praksom, jer su ugovori o poslovnoj saradnji sasvim legalan i logičan model za preljevanje viškova struje. Čak je i zajednički nastup na stranim tržištima moguć i poželjan. Da ne idem dalje, do, recimo, ujedinjenja ovih dvaju firmi. Međutim, to niko i ne pominje. Zašto? Pa u tom slučaju, nema prostora za ugradnju mnogih zainteresovanih.
Zasto? Mislis li da HZHB ima potrebu i novaca za svim viskovima elektricne energije koju ostvari EP BiH?

Ono sto mene interesuje i zasto trazim ugovor jeste :
1. da li je ugovor sklopljen na odredjenu kolicinu viskova, ili se odnosi na sve viskove koje proizvede EP BiH
2. da li se ugovor odnosi iskljucivo na prodaju struje na relaciji EPBiH - EPHZHB
Corto Maltese

#3009 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

brzica wrote:Ne znam okolnosti, ne znam kakva je zakonska regulativa.
ugovora iz regije i sl.
Kakve to veze ima ako je isti vlasnik obje firme? Hastor je vlasnik nekoliko firmi u sklopu Prominga van te grupe. Misliš li da se neko van njegovog vlasništva ugrađuje kada te firme imaju zajednički posao?
Misliš da Radončiću neko otkine i fening kada, na primjer, McDonalds organizuje cateringu Avazu?
Komplikovano je samo koliko onaj koji se ugrađuje želi da to predstavi komplikovanim.
brzica

#3010 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Corto Maltese wrote:
ugovora iz regije i sl.
Kakve to veze ima ako je isti vlasnik obje firme? Hastor je vlasnik nekoliko firmi u sklopu Prominga van te grupe. Misliš li da se neko van njegovog vlasništva ugrađuje kada te firme imaju zajednički posao?
Misliš da Radončiću neko otkine i fening kada, na primjer, McDonalds organizuje cateringu Avazu?
Komplikovano je samo koliko onaj koji se ugrađuje želi da to predstavi komplikovanim.
Kako ćemo porediti javna sa privatnim poduzećima?
Corto Maltese

#3011 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Canton wrote:
Corto Maltese wrote: Taj ugovor ne bi trebao ni postojati. Nije slučajno Nermin Nikšić tri mjeseca lagao da ga nema. Prije dolaska "platformaša" na vlast, dvije federalne Elektroprivrede su bile podijeljene po principu ratnog plijena i izbjegavale svaki direktni oblik saradnje. Došla "platforma" postavila nove nadzorne odbore, po prirodi stvari trebalo se prestati sa tom poganom praksom, jer su ugovori o poslovnoj saradnji sasvim legalan i logičan model za preljevanje viškova struje. Čak je i zajednički nastup na stranim tržištima moguć i poželjan. Da ne idem dalje, do, recimo, ujedinjenja ovih dvaju firmi. Međutim, to niko i ne pominje. Zašto? Pa u tom slučaju, nema prostora za ugradnju mnogih zainteresovanih.
Zasto? Mislis li da HZHB ima potrebu i novaca za svim viskovima elektricne energije koju ostvari EP BiH?

Ono sto mene interesuje i zasto trazim ugovor jeste :
1. da li je ugovor sklopljen na odredjenu kolicinu viskova, ili se odnosi na sve viskove koje proizvede EP BiH
2. da li se ugovor odnosi iskljucivo na prodaju struje na relaciji EPBiH - EPHZHB
Rekao sam ti, traži ga od Grabovice on ga je potpisivao, nisam ja. Ne daju ga ni meni, i ja se zbog istih razloga bunim. Ko prvi dođe do ugovora, neka ga objavi. Bio to ti, ja, Opštinski Sud u Sarajevu, neki drugi sud... meni svejedno, samo nek je transparentno.
Corto Maltese

#3012 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

brzica wrote:
Corto Maltese wrote:
ugovora iz regije i sl.
Kako ćemo porediti javna sa privatnim poduzećima?
Sad ti pokušavaš da stvari predstaviš komplikovanim?
Poredićemo ih upravo ovako kako sam gore naveo. Ugovori o poslovnoj saradnji su legalan i legitiman oblik poslovanja. Ko hoće da ukrade, on će ići drugim putem, recimo sakrivaće se iza zakona o javnim nabavkama. Elektroprivrede godinama snabdjevaju odrećene potrošače tipa Aluminijuma, strujom koja je dogovorena kroz takve ugovore. Sada, kao ne mogu jedna drugu :D
Last edited by Corto Maltese on 19/02/2012 19:29, edited 1 time in total.
Canton

#3013 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

rahmanjin wrote: pogledaj linkove, na njima imas dio ugovora EP BiH i pismo Rudnapa EP BiH.

Mozes li ti na osnovu tih linkova zakljuciti:
- Da li se ugovor odnosi samo na prodaju struje EPBiH-EPHZHB
- Da li Rudnap kupuje odredjeni dio viskova ili sve viskove EPHZHB

Ja nisam mogao a te stvari su jako bitne
brzica

#3014 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Taktika "opali, pa će negdje puknuti".

Zakon o javnim nabavkama i jeste smišljen kako bi
otežao državi poslovanje i favorizirao privatnike.
Drugo, koliko sam uspio upratiti kroz ove sve zakone,
ne snadbjevaju elektroprivrede jedna drugu niti imaju
tu mogućnost (ako nisam dobro shvatio, ispričavam se).
Treće, postoji tržište struje kao i tržište kapitala i sl.
Opet: tri poslovna subjekta. Također, konkurencijsko
vijeće, monopol i sl. Čuo nekad ili...?

I jedno pitanje, jesi li slučajno imao nekad iskustva kao
član uprave ili UO/NO nekog javnog poduzeća? Ovo samo
informativno, neobavezno.
rahmanjin

#3015 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

Canton wrote:
rahmanjin wrote: pogledaj linkove, na njima imas dio ugovora EP BiH i pismo Rudnapa EP BiH.

Mozes li ti na osnovu tih linkova zakljuciti:
- Da li se ugovor odnosi samo na prodaju struje EPBiH-EPHZHB
- Da li Rudnap kupuje odredjeni dio viskova ili sve viskove EPHZHB

Ja nisam mogao a te stvari su jako bitne
Ne mogu ni ja, ali ovo pokazuje da ugovor zaista i postoji između EP BiH i Rudnapa, odnosno Rudnapa i EP HZHB. Tvrdilo se da ti ugovori ne postoje a eto po ovome ipak postoje.
Corto Maltese

#3016 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

brzica wrote: I jedno pitanje, jesi li slučajno imao nekad iskustva kao
član uprave ili UO/NO nekog javnog poduzeća? Ovo samo
informativno, neobavezno.
Nisam.
poznanik

#3017 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

Kad sam otvarao ovu temu, ostavio sam upitnik umjesto godine redovnog okončanja mandata, pretpostavljajući da ova Vlada neće dočekati kraj u ovom i ovakvom sazivu, nelegitimnom.

Ovih dana je ponovo aktualizirana tema o legitimitetu Federalne vlade, sada temom o njenoj rekonstrukciji, što podrazumijeva zamjenu pojedinih ministara novim. Kojih ministara i kojim, može li se već sada znati?
heckler

#3018 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

poznanik wrote:Kad sam otvarao ovu temu, ostavio sam upitnik umjesto godine redovnog okončanja mandata, pretpostavljajući da ova Vlada neće dočekati kraj u ovom i ovakvom sazivu, nelegitimnom.

Ovih dana je ponovo aktualizirana tema o legitimitetu Federalne vlade, sada temom o njenoj rekonstrukciji, što podrazumijeva zamjenu pojedinih ministara novim. Kojih ministara i kojim, može li se već sada znati?

:lol: :lol: Aktuelizirana tema? Vapaj legitimnih o nelegitimnim majorizatorima nikad nije utihnuo a frtalj i po' mandata vec proslo. Ko ce o cemu nego herceg-cetnici o rekonstrukciji. Fatajte se lopata i maltera i rekonstruisite krovove propale pod snijegom, to vam je jedina rekonstrukcija koju ce te u dogledno vrijeme vjerovatno vidjeti.
ultima_palabra

#3019 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ultima_palabra »

poznanik wrote:Kad sam otvarao ovu temu, ostavio sam upitnik umjesto godine redovnog okončanja mandata, pretpostavljajući da ova Vlada neće dočekati kraj u ovom i ovakvom sazivu, nelegitimnom.

Pa rekao je Pudarić, rekonstruisaće se fasada, instalacije i tako te stvari :D
heckler

#3020 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Ima li koji od ovih silnih strucnjaka za energetiku i sve ostale nauke na dunjaluku da mi kaze da li po zakonu o javnim nabavkama jedna elektroprivreda moze da se prijavi na javne tendere o nabavci kao kupac? Ima li ista takodjer u tom zakonu o javnim nabavkama da kaze da li jedno javno preduzece smije da proda nesto bez objavljivanja tendera o prodaji?

Takodjer bih zamolio ove iste strucnjake da mi kazu ko je ponudio najvecu cijenu na tenderu o prodaji viska struje EP BiH?

Kao sto sam vec rekao ne znam koliko stranica unazad, jedina stvar u ovoj prici koja mene interesuje je da li je EP BiH dobila najvecu mogucu cijenu za viskove struje koja je prodala? To do sada koliko sam vidio niko nije problematizirao pa je izgledno da su ovi srbi ponudili najvise. Ako je postojala bolja ponuda onda odgovorni za prodaju trebaju pred sudom odgovarati zbog malverizacije.

Koliko, odakle i od koga herceg-cetnicka elektroprivreda kupuje struju me ne interesuje ni sekunde. Odakle ce Aluminum kojem je odobreno da bude kvalifikovani kupac kupovati struju takodjer me ne tangira ni sekunde. Do zadnjeg su se borili da imaju nacionalnu elektroprivredu i dan danas urlaju ko krmci pred klanje kad neko spomene samo mogucnost ujedinjenja elektroprivreda i sad ja ovdje treba da naklapam o nekakvim ugovorima i pizdarijama odakle oni nabavljaju struju??

Dakle da sumiram.

Ako viskova u EP BiH ima, i ako je na tenderu srpska firma ponudila najvise para za te viskove, sa srecom im bilo. Kome ce je oni prodati i po kojoj cijeni me ne interesuje.
Ako je bila bolja ponuda a zbog korupcije je zaobidjena, onda me jako interesuje sudski epilog.

Odakle i kako herceg-cetnicka EP nabavlja struju .... e to me tek interesuje kao snjeg u mongoloji.

O poslovnim praksama herceg-cetnicke EP procitajte ovdje http://balkans.aljazeera.net/makale/ko- ... ti-u-mraku
Dok je njihove rupe i nestabilnosti namirivati dobra je i "balijska" struja. Kad treba drugi dio grada pogurati u slucaju elementarne nepogode, e to ne moze jer su je herceg-cetnicka EP davno demontirala "prijenosne prstene". Ali naravno nisu demontirali one preko kojih ulazi balijska struja kad njihov 10 puta nestabilniji sistem padne.

I ovdje neko ima obraza traziti da se tim zlocinackim pijavicama daje subvencirana struja preko ledja bosanskog rudara. E taj film necete gledati.
Canton

#3021 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

rahmanjin wrote: Ne mogu ni ja, ali ovo pokazuje da ugovor zaista i postoji između EP BiH i Rudnapa, odnosno Rudnapa i EP HZHB. Tvrdilo se da ti ugovori ne postoje a eto po ovome ipak postoje.
Pa ugovor postoji ali ono sto ja hocu da provjerim jeste da li je ugovor "posrednicki" ili nije.

Dakle ako ugovor sa Rudnapom vazi samo za relacije EP-HZHB onda to jeste posrednicki
ali ako ugovor vazi i za druge elektroprivrede te za kupce u inostranstvu onda nije posrednicki u smislu koji se podmece od strane nekih medija.
poznanik

#3022 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

zagazaga wrote:Covic ce to najbolje objasniti a javit ce nam preko TV1 i SB :wink:
Ako pomjeriš TV antenu u pravcu FTV, moći ćeš i tu vidjeti i čuti Čovića kako najavljuje rekonstrukciju Vlade :D

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1319 ... stavnicima
poznanik

#3023 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

zagazaga wrote:Postavljati taj link na ovoj temi je bogohulno :D nebitno, jedini Covic zna da ce do rekonstrukcije doci pa ti jedino on moze i odgovoriti na pitanje.
Svojevremeno je taj Čović najavljivao i Hrvata na poziciji Prvog u VM, Lagumdžiju u MVP, itd. i niko mu nije vjerovao... Možda je čovjek vidovit, ili zna više od drugih, vidjećemo o čemu se radi za koji dan, možda nam Milanović izrekne više informacija :oops:
Alfons Kauders

#3024 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
zagazaga wrote:Postavljati taj link na ovoj temi je bogohulno :D nebitno, jedini Covic zna da ce do rekonstrukcije doci pa ti jedino on moze i odgovoriti na pitanje.
Svojevremeno je taj Čović najavljivao i Hrvata na poziciji Prvog u VM, Lagumdžiju u MVP, itd. i niko mu nije vjerovao... Možda je čovjek vidovit, ili zna više od drugih, vidjećemo o čemu se radi za koji dan, možda nam Milanović izrekne više informacija :oops:
nema problema, ako gospon premijer misli odredjivati ko ce biti u federalnoj vladi... onda cemo i mi insistirati na rekonstrukciji hrvatske vlade... trecina ministarstava hdz-u... :D
heckler

#3025 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

poznanik wrote:
Svojevremeno je taj Covic najavljivao novi ustav za 6 mjeseci, stolni grad za x mjeseci, nepostojanje mogucnosti da se napravi vlada bez HDZ-a, a bogumi i ostavku ako HDZ ne dobije 130 000 glasova na izborima :D

A to za Milanovica :lol: :lol: :lol:
Post Reply