Nadam se da nisi u pravu. Jer ako jesi, dabogda im za ljekova zafalilo.nosara wrote:Pa u paketu su VM i federalna vlada... Navodno, covic nece previse zatezat oko broja ministarstava, moze i pro forme rekonstrukcija, ali da se oformi cvrsta koalicija svih federalnih klero-nacionalista, i crvenih i crnih i zelenih...heckler wrote:o cemu ti ?nosara wrote:Kad ce rekonstrukcija...? Red bi bio, cova vec ima prave ljude za prava mjesta... Ajmo bivsi sdp, lagano pojedite i to govance, nema smisla da se oteze... Sjetite se Djindjica i zaba...
Strpljenja...
Vlada FBiH (2011 - .........?)
- heckler
#1851 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
- heckler
#1852 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
I to drasticno gore.Alfons Kauders wrote:sto se tice javnog sektora...
kod nas moze biti samo gore, nikako bolje...U Srbiji se u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže, pokazuju analize Centra za istraživanje u privredi. Produktivnost je, na nivou republike, 42 odsto evropskog proseka.
-
bihac-x
#1853 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
"Pametnjakovicu" na primaju dnevnice samo politicari i ne odnose se dnevnice samo na poslanike i direktore nego i sve ostale obicne radnike u preduzecima kojima se odbija i toli i prevoz i sve ostalo kada idu na sluzbeni put u glavnom teretnim vozilima po 6-7 sati se voze na najgoroj kaldrmi u Evropi magistralnom putu m-5 prema Sarajevu i ispadne na kraju da se 14 sati kamionom, kombijem ili nekim teretnim vozilom uopste voze za 10 maraka i jos ih policija vreba iza svakog coska i iskace iz svakog zbuna i jos idu na utovar ili istovar najcesce rucno!Better Man wrote:
Da, jer imaju platu, topli i troskove prevoza koji se neumanjuju ako prime dnevnicu za sluzbeni put. Zna se da se fiktivnim sluzbenim putovanjima i sl. pare nauzimase na dnevnicama i ja bi ih ukinuo. Odvucete sluzbeno auto na put i jos dobijes pored plate toplog i troskova prevoza i dnevnicu za sluzbeni put. Zar to nije bezobrazno? I da dodam da treba ukinuti naknade za odvojeni zivot, pausale poslanicima, placanje komisija i fiktivni prekovremeni rad. Javna tajna je da se u organima drzavne sluzbe pare i pare klepaju na prekovremeni rad kojeg uopce nema, jer niko ne ostaje poslije 4 sata na poslu,a da ne govorim o sekretaricama koje primaju punu platu, a rade dvokratno, tj. 4 sata dnevno i uz to naplacuju prekovremeni rad kojeg nema.
Jel ti mislis da covjek koji se vozi 14 sati treba da taj put predje dzaba i jos da ne jede??jel znas kakvi snjegovi i ledovi na prevojima cekaju covjeka na tom putu zimi? Klanci, Laniste, Cadjavica, Komar....
Da si ikad putovao kroz bih prema Bihacu znao bi o cemu ja pricam. Nije BiH samo od Bascarsije do Marindvora pa se moze pretrcati za 5 minuta..
Treba vozac slepera sa kablovima iz Energoinvesta na -15 putovati za Bihac 10-12 sati u jednom pravcu za 10 maraka, a politicar dobije za sjednicu pausal 400 maraka za ugodno kunjanje i jos spusti tom jadniku dnevnicu kao da se ulize nekim dzabalebarosima i parazitima koji misle da je to u redu.Svaka castnema sta, puno ce im ovo smanjenje dnevnice pomoci u popravljanju stanja drzavi.
Last edited by bihac-x on 02/12/2011 21:27, edited 2 times in total.
- heckler
#1854 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
evo suza suzu goni za napacenim i preopterecenim drzavnim sluzbenicima. Jecam nad njihovom tuznom sudbinom i skoro robovlasnickom odnosu poslodavca. Hoce srce da mi pukne od tuge

- ReD aka Socijalista
#1855 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Meni suze udarile na oci, pa se stalno pitam. Da li je to moguce. Idem se zaliti.heckler wrote:evo suza suzu goni za napacenim i preopterecenim drzavnim sluzbenicima. Jecam nad njihovom tuznom sudbinom i skoro robovlasnickom odnosu poslodavca. Hoce srce da mi pukne od tuge
- novi.dan.nova.nafaka
#1856 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Zahvaljujući ljudima poput ovoga EP je u dobitku, sasvim sigurno...Optimus Prime wrote:Za sve kriticare novog direktora EP BiH:http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91Elektroprivreda BiH završit će godinu 'u plusu'
I pored zatečenog gubitka od 16,3 milijuna KM u prvom polugodištu ove godine, izuzetno loše hidrološke situacije, te kašnjenja u završetku remonata u proizvodnim objektima, nova Uprava Elektroprivrede BiH (EPBiH) će, zahvaljujući racionalizaciji troškova poslovanja, većim angažiranjem raspoloživih proizvodnih objekata, rekordnoj proizvodnji električne energije te boljoj prodaji viškova električne energije, ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom, priopćeno je iz EPBiH.
Također, očekuje se da će poslovna 2012. godina biti uspješnija od 2011., na što ukazuju rezultati posljednjeg tendera za prodaju viškova električne energije, gdje je postignuta cijena za 13 posto veća u odnosu na prošlu godinu.
Novim uvjetima za prodaju električne energije omogućeno je većem broju ponuđača da sudjeluju na međunarodnom javnom tenderu tako da je prikupljeno 37 ponuda za razliku od prošlogodišnjeg tendera kada ih je bilo 15, što je u konačnici rezultiralo većim prihodom za 11,5 milijuna KM za istu količinu električne energije.
"Ako se ima u vidu činjenica da je ovim tenderom prodato manje od 50 posto očekivanih viškova električne energije za narednu godinu može se očekivati i povećanje prihoda veće od 20 milijuna KM. Aktualna situacija i planovi za narednu godinu nam daju osnovu za dalje poboljšanje ukupnog poslovanja EPBiH čime će biti omogućen daljnji razvoj kompanije i članica Koncerna, revitalizacija poslovanja u rudnicima i intenziviranje kapitalnih investicija, kao i da se stvore pretpostavke za razvoj gospodarstva Federacije BiH i BiH u cjelini", kaže se u priopćenju EPBiH.
Nova uprava je za par mjeseci napravila ovako dramatičan okret - hahaha. Pa nova Uprava još uvijek ne zna org. šemu kompanije, a kamoli šta drugo. Poskupjela struja, plus skočila cijena na vanjskom tržištu - šta je tu do nove Uprave majka mu stara !?
Amer je za razliku od Dine makar znao šta priča...
- Alfons Kauders
#1857 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
kakvim ba preduzecima? citas li ti uopste sta pises?bihac-x wrote:"Pametnjakovicu" na primaju dnevnice samo politicari i ne odnose se dnevnice samo na poslanike i direktore nego i sve ostale obicne radnike u preduzecima kojima se odbija i toli i prevoz i sve ostalo kada idu na sluzbeni put u glavnom teretnim vozilima po 6-7 sati se voze na najgoroj kaldrmi u Evropi magistralnom putu m-5 prema Sarajevu i ispadne na kraju da se 14 sati kamionom, kombijem ili nekim teretnim vozilom uopste voze za 10 maraka i jos ih policija vreba iza svakog coska i iskace iz svakog zbuna i jos idu na utovar ili istovar najcesce rucno!Better Man wrote:
Da, jer imaju platu, topli i troskove prevoza koji se neumanjuju ako prime dnevnicu za sluzbeni put. Zna se da se fiktivnim sluzbenim putovanjima i sl. pare nauzimase na dnevnicama i ja bi ih ukinuo. Odvucete sluzbeno auto na put i jos dobijes pored plate toplog i troskova prevoza i dnevnicu za sluzbeni put. Zar to nije bezobrazno? I da dodam da treba ukinuti naknade za odvojeni zivot, pausale poslanicima, placanje komisija i fiktivni prekovremeni rad. Javna tajna je da se u organima drzavne sluzbe pare i pare klepaju na prekovremeni rad kojeg uopce nema, jer niko ne ostaje poslije 4 sata na poslu,a da ne govorim o sekretaricama koje primaju punu platu, a rade dvokratno, tj. 4 sata dnevno i uz to naplacuju prekovremeni rad kojeg nema.
Jel ti mislis da covjek koji se vozi 14 sati treba da taj put predje dzaba i jos da ne jede??jel znas kakvi snjegovi i ledovi na prevojima cekaju covjeka na tom putu zimi? Klanci, Laniste, Cadjavica, Komar....
Da si ikad putovao kroz bih prema Bihacu znao bi o cemu ja pricam. Nije BiH samo od Bascarsije do Marindvora pa se moze pretrcati za 5 minuta..
Treba vozac slepera sa kablovima iz Energoinvesta na -15 putovati za Bihac 10-12 sati u jednom pravcu za 10 maraka, a politicar dobije za sjednicu pausal 400 maraka za ugodno kunjanje i jos spusti tom jadniku dnevnicu kao da se ulize nekim dzabalebarosima i parazitima koji misle da je to u redu.Svaka castnema sta, puno ce im ovo smanjenje dnevnice pomoci u popravljanju stanja drzavi.
radi se o uredbi vlade koja se odnosi na njih, kakve veze vlada ima s kamiondzijama i energoinvestom? jesu li oni clanovi vlade?MJERE ZA OSTVARENJE PRORAČUNSKIH UŠTEDA
Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja kojim se utvrđuje da visina dnevnica za službena putovanja u zemlji od 1.12.2011. godine bude 25 konvertibilnih maraka.
Ovo je u skladu sa stavom Fiskalnog vijeća BiH o potrebi dodatnih mjera štednje na na svim nivoima vlasti u BiH.
Uredba je na tragu je već poduzetih mjera od strane Vlade FBiH na smanjenju troškova na svim budžetskim pozicijama.
- Better Man
#1858 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
- heckler
#1859 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
novi.dan.nova.nafaka wrote:Zahvaljujući ljudima poput ovoga EP je u dobitku, sasvim sigurno...Optimus Prime wrote:Za sve kriticare novog direktora EP BiH:http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91Elektroprivreda BiH završit će godinu 'u plusu'
I pored zatečenog gubitka od 16,3 milijuna KM u prvom polugodištu ove godine, izuzetno loše hidrološke situacije, te kašnjenja u završetku remonata u proizvodnim objektima, nova Uprava Elektroprivrede BiH (EPBiH) će, zahvaljujući racionalizaciji troškova poslovanja, većim angažiranjem raspoloživih proizvodnih objekata, rekordnoj proizvodnji električne energije te boljoj prodaji viškova električne energije, ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom, priopćeno je iz EPBiH.
Također, očekuje se da će poslovna 2012. godina biti uspješnija od 2011., na što ukazuju rezultati posljednjeg tendera za prodaju viškova električne energije, gdje je postignuta cijena za 13 posto veća u odnosu na prošlu godinu.
Novim uvjetima za prodaju električne energije omogućeno je većem broju ponuđača da sudjeluju na međunarodnom javnom tenderu tako da je prikupljeno 37 ponuda za razliku od prošlogodišnjeg tendera kada ih je bilo 15, što je u konačnici rezultiralo većim prihodom za 11,5 milijuna KM za istu količinu električne energije.
"Ako se ima u vidu činjenica da je ovim tenderom prodato manje od 50 posto očekivanih viškova električne energije za narednu godinu može se očekivati i povećanje prihoda veće od 20 milijuna KM. Aktualna situacija i planovi za narednu godinu nam daju osnovu za dalje poboljšanje ukupnog poslovanja EPBiH čime će biti omogućen daljnji razvoj kompanije i članica Koncerna, revitalizacija poslovanja u rudnicima i intenziviranje kapitalnih investicija, kao i da se stvore pretpostavke za razvoj gospodarstva Federacije BiH i BiH u cjelini", kaže se u priopćenju EPBiH.
Nova uprava je za par mjeseci napravila ovako dramatičan okret - hahaha. Pa nova Uprava još uvijek ne zna org. šemu kompanije, a kamoli šta drugo. Poskupjela struja, plus skočila cijena na vanjskom tržištu - šta je tu do nove Uprave majka mu stara !?![]()
Ja bih smio ruku zaloziti da mene licno koji nikad nogom nisam krocio u EP stave na celo te kompanije sa ovim mojih ogranicenim rukovodecim znanjem bih ove rezultate 10 puta povecao.
Koga ba oni levate koji k... okrenu milijardu maraka prometa, imaju monopol i pricaju o 10ak milona dobiti!?!
Ja da sam monopolista koji okrecene milijardu u prometu i prijavi 10 milina dobiti ja bih se na mjestu samozapalio.
- novi.dan.nova.nafaka
#1860 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Što je najgore, optuže prethodnu Upravu za gubitke na koje nije mogla uticati (smanjenje cijena na vanjskom tržištu, povećanje taksi prema lokalnim zajednicama za duplo), a onda slavodobitno objave kako su napravili zaokret i gubitak pretvore u dobitak radi stvari na koje nisu ni imali uticaja. Strašno...heckler wrote:Ja bih smio ruku zaloziti da mene licno koji nikad nogom nisam krocio u EP stave na celo te kompanije sa ovim mojih ogranicenim rukovodecim znanjem bih ove rezultate 10 puta povecao.novi.dan.nova.nafaka wrote:http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91
Zahvaljujući ljudima poput ovoga EP je u dobitku, sasvim sigurno...
Nova uprava je za par mjeseci napravila ovako dramatičan okret - hahaha. Pa nova Uprava još uvijek ne zna org. šemu kompanije, a kamoli šta drugo. Poskupjela struja, plus skočila cijena na vanjskom tržištu - šta je tu do nove Uprave majka mu stara !?![]()
Koga ba oni levate koji k... okrenu milijardu maraka prometa, imaju monopol i pricaju o 10ak milona dobiti!?!
Ja da sam monopolista koji okrecene milijardu u prometu i prijavi 10 milina dobiti ja bih se na mjestu samozapalio.
Inače, u startu sam znao da će EP morati završiti godinu sa dobitkom radi jednog jasnog razloga - lokalni izbori 2012 (plus potencijalno ogromno nezadovoljstvo velikog broja uposlenika Koncerna (cca 15 hiljada) radi smanjenja 3 plate na nivo prosječne u Federaciji)...
- heckler
#1861 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
novi.dan.nova.nafaka wrote:Što je najgore, optuže prethodnu Upravu za gubitke na koje nije mogla uticati (smanjenje cijena na vanjskom tržištu, povećanje taksi prema lokalnim zajednicama za duplo), a onda slavodobitno objave kako su napravili zaokret i gubitak pretvore u dobitak radi stvari na koje nisu ni imali uticaja. Strašno...heckler wrote:Ja bih smio ruku zaloziti da mene licno koji nikad nogom nisam krocio u EP stave na celo te kompanije sa ovim mojih ogranicenim rukovodecim znanjem bih ove rezultate 10 puta povecao.novi.dan.nova.nafaka wrote:http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91
Zahvaljujući ljudima poput ovoga EP je u dobitku, sasvim sigurno...
Inače, u startu sam znao da će EP morati završiti godinu sa dobitkom radi jednog jasnog razloga - lokalni izbori 2012 (plus potencijalno ogromno nezadovoljstvo velikog broja uposlenika Koncerna (cca 15 hiljada) radi smanjenja 3 plate na nivo prosječne u Federaciji)...
I prijethodna uprava je isto to govorila za upravu prije sebe tako ja da ne pravim tu nikakvu razliku izmedju jednih naspram drugih. Govorim opstenito o ovim supljim izvjestajima i navodnoj dobiti. koju nam prijavljuju godinama.
-
SA 071
#1862 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ma nema, prave socijaliste ste mi vas dvojica. Ili ipak crvene fasiste po ovim izjavama?ReD aka Socijalista wrote:Meni suze udarile na oci, pa se stalno pitam. Da li je to moguce. Idem se zaliti.heckler wrote:evo suza suzu goni za napacenim i preopterecenim drzavnim sluzbenicima. Jecam nad njihovom tuznom sudbinom i skoro robovlasnickom odnosu poslodavca. Hoce srce da mi pukne od tuge
Smanjenje dnevnica, toplog obroka, regresa, povecanje poreza i sl. to su sve nameti radnicima. Ta stoka od politicara (jos gore koji sebe zovu socijaldemokratama) koja gura ove izmjene ce se namiriti kod svojih tajkuna kojima ovakve izmjene pomazu. Osim poreza, sve ove izmjene pomazu da pare iz dzepa radnika ide u dzep gazde. Nista od toga drzava nece vidjeti. Naprotiv, kroz smanjenu krajnju potrosnju manje ce se ubirati pdv-a pa ce drzava jos manje imati. Ali to kontaju namiriti ovim podizanjem poreza na plate.
Kada su dnevnice smanjili sa 60 KM na 48 KM i to je bila uredba vlade koja se odnosila na budzetske korisnike. Ali su je svi primjenili. Bojim se da ce i ovaj out biti isto.
A radnik je radnik bez obzira radio kod privatnika, u drzavnoj firmi ili budzetu. Onaj koji zbog posla mora putovati ukida mu se i topli obrok i karta za taj dan. Ako mislis da ce nam svima biti bolje zbog ovoga, svaka cast na pameti. Nece nikome biti bolje, vjeruj mi. Osim neko vrijeme ovim njihovim tajkunima i njima samima koji donose ovakve izmjene. Ali nece ni to dovijeka, mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces...
- Alfons Kauders
#1863 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ne, radnik nije radnik bez obzira radio kod privatnika ili neSA 071 wrote:Ma nema, prave socijaliste ste mi vas dvojica. Ili ipak crvene fasiste po ovim izjavama?ReD aka Socijalista wrote:Meni suze udarile na oci, pa se stalno pitam. Da li je to moguce. Idem se zaliti.heckler wrote:evo suza suzu goni za napacenim i preopterecenim drzavnim sluzbenicima. Jecam nad njihovom tuznom sudbinom i skoro robovlasnickom odnosu poslodavca. Hoce srce da mi pukne od tuge
Smanjenje dnevnica, toplog obroka, regresa, povecanje poreza i sl. to su sve nameti radnicima. Ta stoka od politicara (jos gore koji sebe zovu socijaldemokratama) koja gura ove izmjene ce se namiriti kod svojih tajkuna kojima ovakve izmjene pomazu. Osim poreza, sve ove izmjene pomazu da pare iz dzepa radnika ide u dzep gazde. Nista od toga drzava nece vidjeti. Naprotiv, kroz smanjenu krajnju potrosnju manje ce se ubirati pdv-a pa ce drzava jos manje imati. Ali to kontaju namiriti ovim podizanjem poreza na plate.
Kada su dnevnice smanjili sa 60 KM na 48 KM i to je bila uredba vlade koja se odnosila na budzetske korisnike. Ali su je svi primjenili. Bojim se da ce i ovaj out biti isto.
A radnik je radnik bez obzira radio kod privatnika, u drzavnoj firmi ili budzetu. Onaj koji zbog posla mora putovati ukida mu se i topli obrok i karta za taj dan. Ako mislis da ce nam svima biti bolje zbog ovoga, svaka cast na pameti. Nece nikome biti bolje, vjeruj mi. Osim neko vrijeme ovim njihovim tajkunima i njima samima koji donose ovakve izmjene. Ali nece ni to dovijeka, mozes kako hoces, ali ne mozes dokle hoces...
ja petnaestak godina nemam te dnevnice i picke materine, sto se mene tice neka ih u potpunosti ukinu... i dnevnice i topli i regres... dosta je vise bilo, nek se jebu lagano svi redom...
haman treba sofer u vladi ili nekom budzetskom kurcu, pored cetverocifrene plate, dobiti 60 maraka dnevnicu i 16 maraka toplog sto, jadnicak, vozi audi od sto milja...
doktori nauka ne zaradjuju toliko za dan... vozaci koji rade komercijalu dnevno predju stotine kilometara u kombijima i dostavnjacima za 7-8 stoja mjesecno, bez dnevnica... stoga, nek se svi redom jebu i uzivaju u manjim dnevnicama...
-
SA 071
#1864 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ma ja sam radio i za privatnika i za drzavu. Dobijao sam dnevnice i TO i regres i tamo i tamo. Posao mi je takav da dosta putujem. Nije mi plata veca zbog takvog posla, ali zato mi dnevnica dodje kao kompenzacija sto me nema kuci danima. Ovako, sta ja imam od ovih promjena? Sta drzava ima od ovih promjena? Niko nista, ni ja ni drzava. Ali ima onaj ko mi isplacuje dnevnice. Da mi povecaju platu zato sto mi je takav posao ok. Ali...
To sto ti nemas nista od ovoga, zao mi je. Ali ako je tebi krava crkla, neka crkne svima, je li? Pravi si "bosnjo". Mozda i nisi Bosnjak, ali "bosnjo" jesi pravi...
P.S. Ja znam jednog vozaca koji je u proslom sazivu vozao jednog kantonalnog ministra. Taj vozac nije ni slican onome kojeg si ti opisao. I to je problem nasih krtkovidih i ogranicenih ljudi. Uklapaju se u stereotipe, pa sve trpaju u isti kos. Ima i takvih vozaca kakvog si ti opisao. Ipak ovaj jadnik je trazio drugi posao ali izbila kriza pa morao ostati kod ovog ministra. A on ga je jebo na sve nacine, radio po 12 sati, vozi ga u 8 navece na prijem i cekaj ga 2-3 sata ispred dok ovaj ne zavrsi, bez da igdje smije maknuti i sl. Ja ne mislim da ovaj nije zaradjivao svoju platu. Naprotiv, bio je malo placen...
P.P.S. I da ovo ce se odnositi i na univerzitetske profesore i na sve druge...
To sto ti nemas nista od ovoga, zao mi je. Ali ako je tebi krava crkla, neka crkne svima, je li? Pravi si "bosnjo". Mozda i nisi Bosnjak, ali "bosnjo" jesi pravi...
P.S. Ja znam jednog vozaca koji je u proslom sazivu vozao jednog kantonalnog ministra. Taj vozac nije ni slican onome kojeg si ti opisao. I to je problem nasih krtkovidih i ogranicenih ljudi. Uklapaju se u stereotipe, pa sve trpaju u isti kos. Ima i takvih vozaca kakvog si ti opisao. Ipak ovaj jadnik je trazio drugi posao ali izbila kriza pa morao ostati kod ovog ministra. A on ga je jebo na sve nacine, radio po 12 sati, vozi ga u 8 navece na prijem i cekaj ga 2-3 sata ispred dok ovaj ne zavrsi, bez da igdje smije maknuti i sl. Ja ne mislim da ovaj nije zaradjivao svoju platu. Naprotiv, bio je malo placen...
-
bihac-x
#1865 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ima veze sa preduzecima u vecinskom drzavnom vlasnistvu i u njima se od juce primjenjuje a tu spadaju i vozaci kamiona u Energoivestu i vozaci lokomotive u Zeljeznicama ........ u glavnom odluka je sramotna i ne postoji opravdanje za tako nesto.Better Man wrote:Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
Last edited by bihac-x on 02/12/2011 23:56, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#1866 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ja sam prezadovoljan svojim primanjima i ujedno sam prezadovoljan sto ce se manje mojih poreza trositi na dnevnice vladinih sluzbenikaSA 071 wrote:Ma ja sam radio i za privatnika i za drzavu. Dobijao sam dnevnice i TO i regres i tamo i tamo. Posao mi je takav da dosta putujem. Nije mi plata veca zbog takvog posla, ali zato mi dnevnica dodje kao kompenzacija sto me nema kuci danima. Ovako, sta ja imam od ovih promjena? Sta drzava ima od ovih promjena? Niko nista, ni ja ni drzava. Ali ima onaj ko mi isplacuje dnevnice. Da mi povecaju platu zato sto mi je takav posao ok. Ali...
tebi niko ne brani da svake hefte uplatis po jednu dnevnicu za njih ako hoces da se solidarises - ja necu
dobro, na sve... osim mene... i bilo koga od moje rodbine... i raje... jer niko od njih nije uposlenik vlade fbih i njenih ministarstava... zanimljiva definicija svih, jel tako?P.S. Ja znam jednog vozaca koji je u proslom sazivu vozao jednog kantonalnog ministra. Taj vozac nije ni slican onome kojeg si ti opisao. I to je problem nasih krtkovidih i ogranicenih ljudi. Uklapaju se u stereotipe, pa sve trpaju u isti kos. Ima i takvih vozaca kakvog si ti opisao. Ipak ovaj jadnik je trazio drugi posao ali izbila kriza pa morao ostati kod ovog ministra. A on ga je jebo na sve nacine, radio po 12 sati, vozi ga u 8 navece na prijem i cekaj ga 2-3 sata ispred dok ovaj ne zavrsi, bez da igdje smije maknuti i sl. Ja ne mislim da ovaj nije zaradjivao svoju platu. Naprotiv, bio je malo placen...
- Alfons Kauders
#1867 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
jos bolje - bice vece ustedebihac-x wrote:Ima veze sa preduzecima u vecinskom drzavnom vlasnistvu i u njima se od juce primjenjuje!Better Man wrote:Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
- Hemel
#1868 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
je li se samo ova odluka odnosi na vas ili sve do sada odluke?bihac-x wrote:Ima veze sa preduzecima u vecinskom drzavnom vlasnistvu i u njima se od juce primjenjuje!Better Man wrote:Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
-
bihac-x
#1869 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Jel ti mozda neko vozi kola hitne pomoci svaki dan iz Bihaca u Sarajevo i po +40 i po - 40 kroz metar snijega 8 sati u jednom pravcu?Alfons Kauders wrote:ja sam prezadovoljan svojim primanjima i ujedno sam prezadovoljan sto ce se manje mojih poreza trositi na dnevnice vladinih sluzbenikaSA 071 wrote:Ma ja sam radio i za privatnika i za drzavu. Dobijao sam dnevnice i TO i regres i tamo i tamo. Posao mi je takav da dosta putujem. Nije mi plata veca zbog takvog posla, ali zato mi dnevnica dodje kao kompenzacija sto me nema kuci danima. Ovako, sta ja imam od ovih promjena? Sta drzava ima od ovih promjena? Niko nista, ni ja ni drzava. Ali ima onaj ko mi isplacuje dnevnice. Da mi povecaju platu zato sto mi je takav posao ok. Ali...
tebi niko ne brani da svake hefte uplatis po jednu dnevnicu za njih ako hoces da se solidarises - ja necu
dobro, na sve... osim mene... i bilo koga od moje rodbine... i raje... jer niko od njih nije uposlenik vlade fbih i njenih ministarstava... zanimljiva definicija svih, jel tako?P.S. Ja znam jednog vozaca koji je u proslom sazivu vozao jednog kantonalnog ministra. Taj vozac nije ni slican onome kojeg si ti opisao. I to je problem nasih krtkovidih i ogranicenih ljudi. Uklapaju se u stereotipe, pa sve trpaju u isti kos. Ima i takvih vozaca kakvog si ti opisao. Ipak ovaj jadnik je trazio drugi posao ali izbila kriza pa morao ostati kod ovog ministra. A on ga je jebo na sve nacine, radio po 12 sati, vozi ga u 8 navece na prijem i cekaj ga 2-3 sata ispred dok ovaj ne zavrsi, bez da igdje smije maknuti i sl. Ja ne mislim da ovaj nije zaradjivao svoju platu. Naprotiv, bio je malo placen...
- ultima_palabra
#1870 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Gorivo se ne računa u dnevnicu.bihac-x wrote:U 21. vijeku kada je litra goriva 2.40 KM oni smanjili dnevnicu na 25 KM!? Bila je 48 KM ako neko ne zna.
I sad treba neko iz Bihaca drndati se citav dan do Sarajeva i nazad dzaba!? Ovo je najnenormalnije sto je uradjeno do sada.
- Alfons Kauders
#1871 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
znaci ovako... po tebi svako ko vozi kamion ili je masinovodja... treba za svaki dan na terenu primiti 48 maraka...bihac-x wrote:Ima veze sa preduzecima u vecinskom drzavnom vlasnistvu i u njima se od juce primjenjuje a tu spadaju i vozaci kamiona u Energoivestu i vozaci lokomotive u Zeljeznicama ........ u glavnom odluka je sramotna i ne postoji opravdanje za tako nesto.Better Man wrote:Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
ja sam nekako zivio pod dojmom da npr. masinovodji spada u opis posla da svaki dan udje u lokomotivu i vozi... haman grijesim, on zapravo ide na teren... i trebao bi 25 dana mjesecno dobiti po 48 maraka dnevnice... znaci 1200 mjesecno, samo dnevnica... i jos platu, koja je oko 800 maraka... i topli obrok... i na kraju da ima platu od 2200 - 2300 maraka... super, samo skontaj odakle - ja nemam nista protiv
ti fakat nemas pojma o cemu pricas... masinovodjama treba davati dnevnice... zemljo otvori se
- Alfons Kauders
#1872 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
ti fakat ne kontas sta je zapravo dnevnica? i na koga se ova odluka odnosi?bihac-x wrote:Jel ti mozda neko vozi kola hitne pomoci svaki dan iz Bihaca u Sarajevo i po +40 i po - 40 kroz metar snijega 8 sati u jednom pravcu?Alfons Kauders wrote:ja sam prezadovoljan svojim primanjima i ujedno sam prezadovoljan sto ce se manje mojih poreza trositi na dnevnice vladinih sluzbenikaSA 071 wrote:Ma ja sam radio i za privatnika i za drzavu. Dobijao sam dnevnice i TO i regres i tamo i tamo. Posao mi je takav da dosta putujem. Nije mi plata veca zbog takvog posla, ali zato mi dnevnica dodje kao kompenzacija sto me nema kuci danima. Ovako, sta ja imam od ovih promjena? Sta drzava ima od ovih promjena? Niko nista, ni ja ni drzava. Ali ima onaj ko mi isplacuje dnevnice. Da mi povecaju platu zato sto mi je takav posao ok. Ali...
-
bihac-x
#1873 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Dakle samo da kazem da prvo treba uzeti tebi platu kolika god da je i gdje god da radis jer si po citave dane na forumu.Alfons Kauders wrote:znaci ovako... po tebi svako ko vozi kamion ili je masinovodja... treba za svaki dan na terenu primiti 48 maraka...bihac-x wrote:Ima veze sa preduzecima u vecinskom drzavnom vlasnistvu i u njima se od juce primjenjuje a tu spadaju i vozaci kamiona u Energoivestu i vozaci lokomotive u Zeljeznicama ........ u glavnom odluka je sramotna i ne postoji opravdanje za tako nesto.Better Man wrote:Upravo tako! Uredba je Vladina i odnosi se na Vladu i njihovu administraciju i nema veze sa bilo kojim preduzecem, bankom i sl.
ja sam nekako zivio pod dojmom da npr. masinovodji spada u opis posla da svaki dan udje u lokomotivu i vozi... haman grijesim, on zapravo ide na teren... i trebao bi 25 dana mjesecno dobiti po 48 maraka dnevnice... znaci 1200 mjesecno, samo dnevnica... i jos platu, koja je oko 800 maraka... i topli obrok... i na kraju da ima platu od 2200 - 2300 maraka... super, samo skontaj odakle - ja nemam nista protiv
ti fakat nemas pojma o cemu pricas... masinovodjama treba davati dnevnice... zemljo otvori se
A drugo da znas ista o tome sto pricas, a ne znas kao sto vidim, znao bi da se topli obrok ne dobija za dan kada si na terenu i DA svi ljudi koji su na terenu dobijaju dnevnicu svugdje na svijetu jer taj covjek zaradi svaku svoju marku na tom terenu vozeci hrpu ljudi i rizikujuci na nasim bosanskim kaldrmama svoj zivot a odgovara za zivote drugih i naravno van kuce je i treba i da jede i odvojen je od svoje porodice itd itd, ali bespredmetno je nekom objasnjavati nesto sto ne moze shvatiti a nemam namjeru drzati besplatno lekcije neznalicama.
eto neka ti znas i OK jeAlfons Kauders wrote:
ti fakat ne kontas sta je zapravo dnevnica? i na koga se ova odluka odnosi?
Odnosi se na sve budzetske korisnike, uposlenike preduzeca u vecinskom drzavnom vlasnistvu, sve organizacije, institucije i agencije u Federaciji.
Pa i na vozace kola hitne pomoci izmedju ostalog, ali i vozaca u Posti koji svaki dan vozi postu u Sarajevo i vraca se isti dan, tj noc.
- ultima_palabra
#1874 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Fakat koji klinac sam išao na faks... trebao sam biti vozač
Dobivao bih i dnevnice na konto svog osnovnog posla 
-
drsrle
#1875 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
a da još napomenem da se od 01.01. svim budžetskim korisnicima plate krešu za 6%, uz koje će se početi oporezivati kompletna plata što dodje porez od 10% i na platu i na topli obrok i na prevoz. To su sve mjere restrikcije hihihihi