Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
Corto Maltese

#1751 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

madner wrote: Onda ce ici medjunarodni tender, gdje ce se svakako pozitivno gledati na dosadanju pozitivnu saradnju sa firmom koja je dio Shell grupe i koja je pokazala da nema problema da zaposli domace preduzece (Energoinvest) pri radu. Uslovi ce biti prepisani od neke sjeverne zemlje :wink:
Tačnije, Sjevero-jugo-zapadne. A za par godina ćemo i mi gledati nešto slično ovome:
[img]http://www.novilist.hr/var/novilist/sto ... _large.jpg
[/img]
Last edited by Corto Maltese on 03/11/2011 14:36, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1752 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sumirprimus »

poznanik wrote:
madner wrote:...Jako je bitan podatak. Ako shell bude radio dvije godine i dodje do zakljucka da nije isplativo, ko je koga ostetio? ...
Onda će se 'ladno oprostiti od svojih para koje je uložio u istraživanje, sitnica... :oops: A federalna Vlada će trljati ruke jer je dobila izuzetno sofisticiran i skup, detaljan geološki izvještaj da nema nafte :D Možda se ustanovi dodatno i poneki sloj mrkog uglja, pa ga može ustupiti rudnicima.

A šta ako Shell ustanovi ogromne količine nafte, a u istraživanja uloži još i ogroman novac, šta misliš ko će vršiti eksploataciju te nafte, i po kojim uslovima?
Oni(pecaju)pa gdje upecaju,ukalkulisani troskovi,ako ovde kihnu negdje drugo naplate...
Mozda nije saudija,ali na majevici nafta izbija na povrsinu na vise lokacija.e sad koliko i kojeg kvaliteta!!!
zato i jeste istrazivanje,a ugovor o eksploataciji.
poznanik

#1753 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

madner wrote:
poznanik wrote:
madner wrote:Ja sam siguran da ljudi ovdje mjesaju samu eksplotaciju i istrazivanje da li ima nafte. Koliko znam memorandum traje dvije godine, i ne znaci da shell ima pravo na naftu i gas koju nadje :roll:
Kako znaš sve ove informacije?
http://af.reuters.com/article/energyOil ... dChannel=0
"After an estimated two-year period, we should have a clear indication about the potential oil and gas reserves," he added.
Trhulj said the federation parliament would then decide whether to call an international exploration tender or to award exclusive exploration rights to a future partner.
Imaš još ovakvih izvora informacija :shock: :? :-) :lol: :lol:

Uozbilji se malo @madnere :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1754 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Kao što vjerujem da banka da kredit bez garancije i na rizik, tako i vjerujem da Shell ide na rizik.. pa ako bude nafte, bude, ako ne bude, ne bude..
Zato sam optimista , jer ekonomski je logično da je ima. Pitanje je sad koliko će građani BIH od toga imati koristi. Sumnjam da će oni samo naći naftu, a onda će se raspisati tender za koncesiju ili neki drugi oblik ekspoloatacije, onako pošteno. Hallalila bih i bilo kojoj vladi da uzme kovertu za onoga koji će eksploatirati naftu, ili kredit, ako će kasnije od tih para razviti adekvatan poslovni ambijent. Ali, ako će nam samo odnijeti naftu, neki ministar ili premijer za to kupiti sebi hotel, kuću, bankovini račun, a mi i dalje biti kokuzi, onda sve nema smisla.
seln

#1755 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

Dajte, ljudi, ova diskusija je izlisna. Kome platforma ne mirise, nece mu mirisati ni kad bi se kupala u parfemu. Ubjedjivanja, argumenti, dokazi...polemika je moguca i na temu "je li zemlja okrugla".
Kako bi bilo da otvorimo temu "zasto mrzim SDP i platformu", pa da temo vjezbate cinizam, umjesto zacatavanja sve i jedne teme?
Corto Maltese

#1756 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

madner wrote:
"After an estimated two-year period, we should have a clear indication about the potential oil and gas reserves," he added.
Trhulj said the federation parliament would then decide whether to call an international exploration tender or to award exclusive exploration rights to a future partner.

Ne mogu se odlučiti koja je od ove dvije moćnija:
sumirprimus

#1757 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sumirprimus »

KatarinaKosaca wrote:Kao što vjerujem da banka da kredit bez garancije i na rizik, tako i vjerujem da Shell ide na rizik.. pa ako bude nafte, bude, ako ne bude, ne bude..
Zato sam optimista , jer ekonomski je logično da je ima. Pitanje je sad koliko će građani BIH od toga imati koristi. Sumnjam da će oni samo naći naftu, a onda će se raspisati tender za koncesiju ili neki drugi oblik ekspoloatacije, onako pošteno. Hallalila bih i bilo kojoj vladi da uzme kovertu za onoga koji će eksploatirati naftu, ili kredit, ako će kasnije od tih para razviti adekvatan poslovni ambijent. Ali, ako će nam samo odnijeti naftu, neki ministar ili premijer za to kupiti sebi hotel, kuću, bankovini račun, a mi i dalje biti kokuzi, onda sve nema smisla.
ako ce bit ko u delti nigera,bolje nek i ne dolaze,ako ce bit,da oni uzimaju povelik kolac,al i mi imamo od tog kakve takve finansijske koristi i bez devastacije ko u nigeriji,sto da ne.siromahu i cent,tari bradu.. :-)
ko da nesto bolje prolazimo sa drugim resursima... :roll:
seln

#1758 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:Kao što vjerujem da banka da kredit bez garancije i na rizik, tako i vjerujem da Shell ide na rizik.. pa ako bude nafte, bude, ako ne bude, ne bude..
Pa dobro, gdje je ta opozicija? neka zatraze informaciju od vlade i neka je objave u sredstvima javnog priopcavanja, a bogami i informisanja. I mene interesuje ima li tu Shell neku opciju na pravo prvenstva ili ce tender biti "ko ponudi pfening vise".
poznanik

#1759 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:...Hallalila bih i bilo kojoj vladi da uzme kovertu za onoga koji će eksploatirati naftu, ili kredit, ako će kasnije od tih para razviti adekvatan poslovni ambijent. Ali, ako će nam samo odnijeti naftu, neki ministar ili premijer za to kupiti sebi hotel, kuću, bankovini račun, a mi i dalje biti kokuzi, onda sve nema smisla.
Ne može se nikom halaliti korupcija, jer je uvijek usmjerena na pojedinca ili usku grupu. Veće organizacije beneficije za poslove dobijaju na drugi način, političkim ili trgovačkim sporazumima ili interesima.
Optimus Prime

#1760 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Optimus Prime »

sumirprimus wrote:
ako ce bit ko u delti nigera,bolje nek i ne dolaze,ako ce bit,da oni uzimaju povelik kolac,al i mi imamo od tog kakve takve finansijske koristi i bez devastacije ko u nigeriji,sto da ne.siromahu i cent,tari bradu.. :-)
Ovo nisu tacne informacije. SHELL u biti uredno placa koncesije vladi Nigerije. Oni su prosle godine kasirali preko 60 milijardi dolara. Nije problem SHELL-a taj sto je je nigerijska vlada jedna od najkoruptnijih na svijetu i sto sa tih 60 milijardi godisnje radi sta god hoce.
KatarinaKosaca

#1761 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

seln wrote:Pa dobro, gdje je ta opozicija? neka zatraze informaciju od vlade i neka je objave u sredstvima javnog priopcavanja, a bogami i informisanja. I mene interesuje ima li tu Shell neku opciju na pravo prvenstva ili ce tender biti "ko ponudi pfening vise".
Dobra primjedba. Opozicija spava :zzzz: Uživa u ono poslaničkih mjesta što ima i ne radi.SDU ponekad ponešto kaže i to je ukratko sve.
@poznanik.. Ako ima dovoljno nafte i ako se kasnije produktivno usmjere sredstva od nje... ja sam rekla da ja bih hallalila. Neka se sve pošteno uradi, ako pare ne ostanu ovdje, gora opcija.
sumirprimus

#1762 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sumirprimus »

Optimus Prime wrote:
sumirprimus wrote:
Ovo nisu tacne informacije. SHELL u biti uredno placa koncesije vladi Nigerije. Oni su prosle godine kasirali preko 60 milijardi dolara. Nije problem SHELL-a taj sto je je nigerijska vlada jedna od najkoruptnijih na svijetu i sto sa tih 60 milijardi godisnje radi sta god hoce.
isto tako,shell vrlo dobro zna,sta ostaje iza njih ,i zabole ih desno crevce,bitan je profit...i slazem se...samo da ta vrsta profita ne prodje i kod nas,ups vid problema... :roll:
BASS

#1763 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by BASS »

Možda sam ja brzo čitao,ali u vjestima o ovom ugovoru sa Shellom ja nigdje nisam vidio riječ TENDER,poziv,natječaj ili neke sinonime ?

:)
detroit-mercy

#1764 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

Jel potekla :mrgreen:
KatarinaKosaca

#1765 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Doduše, kad vidim šta je LIbiju i Irak snašlo, možda je i bolje odmah dati bez tendera, nego pod bombama :roll:
seln

#1766 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

detroit-mercy wrote:Jel potekla :mrgreen:
Nije, a mozda i nece.
Da ponovimo: niko ne kaze da nafte ima. Ako je i ima, niko ne kaze da su kolicine i kvalitet dovoljni za eksploataciju.
Dakle, Shell snosi troskove istrazivanja, za to na raspolaganje dobiju dokumentaciju o dosadasnjim istrazivanjima.
Zasto nije bio tender ko ce istrazivati?
Haman se nisu nesto lomili i otimali oko toga.
ins

#1767 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ins »

BASS wrote:Možda sam ja brzo čitao,ali u vjestima o ovom ugovoru sa Shellom ja nigdje nisam vidio riječ TENDER,poziv,natječaj ili neke sinonime ?

:)
Javni poziv za izražavanje interesa, za istraživanje nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine, putem pisma namjere

Ovim putem Energoinvest, d.d.-Sarajevo poziva sva zainteresovana pravna lica da pismenim putem izraze interesovanje i namjeru za učestvovanje u istraživanju nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine kao partner Energoinvestu koji je za ove aktivnosti ovlašten rješenjem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Energoinvest je ovlašten na period od 10 godina za istraživanje nafte i plina na 5 potencijalnih istražnih polja koja su locirana u:

A. U sedimentima Panonskog basena:
1. Orašje,
2. Odžak,
3. Tuzlanski basen,

B. U sedimentima neogenskog basen
4. Sarajevsko-zenički basen

C. U sedimentima karbonatne platforme Dinarida
5. Glamoč-Livno-Mostar-Stolac-Neum

Interes za istraživanje nafte i plina mogu izraziti:
1. Kompanije koje se uspješno bave istraživanjem nafte i plina
2. Investicione kompanije koje se uspješno bave ulaganjem u istraživanje i preradu nafte, plina i drugih mineralnih sirovina

Zainteresovana kompanija mora udovoljiti slijedecim kvalifikacionim kriterijima:
1. Da ima reference u dosadašnjim istraživanjima nafte i plina i/ili drugih mineralnih sirovina (od organiziranja i programiranja pa do izvođenje istražnih radova),
2. Uloženi kapital u istraživanje nafte, plina i drugih mineralnih sirovina u zadnjih 5 godina, mora biti najmanje 100 miliona US$.

Pored dokaza o referencama i uloženom kapitalu potrebno je dostaviti slijedeće:
1. Podatke o kapitalu kompanije i
2. Prijedlog oblika partnerstva sa Energoinvestom u istraživanju nafte i plina.

Kontakt osoba:

Ibrahim Bosto
Pomoćnik direktora

Energoinvest d.d.-Sarajevo
Hamdije Ćemerlića 2
71000 Sarajevo
Bosna I Hercegovina
Tel:+387 33 703 310
Fax:+387 33 658 430
e-mail: [email protected]

Pismo izražavanja interesa zainteresirani mogu dostaviti na gornju adresu u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa.

Ovaj oglas je takodjer objavljen na webu Energoinvesta: http://www.energoinvest.com
VjecitiStudent

#1768 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Tim Clancy: Tri razloga protiv Shella u BiH
http://www.ekoakcija.com/content/tim-cl ... ella-u-bih
CaCO3

#1769 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by CaCO3 »

Molio bi jednog od ovdje sveprisutnih sa minimunom 30 upisa dnevno onako prodemokratski orjentisanom i neprijateljski nastrojenom prema bivsem sazivu Vlade FBiH ili barem jednog njegovog dijela, da mi onako u duhu sa-x forumastva iz proslih vremena napise post koji bi se odnosio na ovo danas potpisano ali u prijasnjem sazivu Vlade FBiH.Dakle da se ovo dogodilo recimo prije dvije godine kako bi ovdje reagovali.
Hvala.
Last edited by CaCO3 on 03/11/2011 16:07, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#1770 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by hercegovac_pravi »

Prosto nevjerovatno koliko negativiteta zbog početka ispitivanja naftnih nalazišta u BiH...
Nedaj bože more se kako država BiH okoristiti iz navedenih izvora. a svi znamo da je jačanje ili bilo kakav pozitivan pomak Bosne i Hercegovine nepoželjan... :-)
Optimus Prime

#1771 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Optimus Prime »

Mene interesuje da li vec nakon preeliminarnih rezultata koji ce vjerovatno biti dostupni vec sljedece godine (u pozitivnom slucaju) postoji mogucnost masivnih kreditnih zaduzenja od strane vlade FBiH u cilju finansiranja velikih strateskih projekta, tipa izgradnje koridora Vc, autoceste Tuzla-Orasje, brze ceste Lasva-Donji Vakuf, subvencija poljoprivredi, jacanja skolstva i viskog skolstva. Taj novac bi se mogao bez problema vratiti u slucaju da je naftno leziste u Drznici komercijalno isplativo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1772 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by pici »

Optimus Prime

#1773 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Optimus Prime »

CaCO3 wrote:Molio bi jednog od ovdje sveprisutnih sa minimunom 30 upisa dnevno onako prodemokratski orjentisanom i neprijateljski nastrojenom prema bivsem sazivu Vlade FBiH ili barem jednog njegovog dijela, da mi onako u duhu sa-x forumastva iz proslih vremena napise post koji bi se odnosio na ovo danas potpisano ali u prijasnjem sazivu Vlade FBiH.Dakle da se ovo dogodilo recimo prije dvije godine kako bi ovdje reagovali.
Hvala.
Oni nako sposobni, da to urade!
Bajke su na drugom spratu.

Imali su 15 godina fore a nista nisu uradili, ovim novim nije trebalo ni 6 mjeseci.
Kamo srece da je SHELL dosao prije 10 godina. Biti ce tragikomicno ako se uspostavi da nafte ima u izobilju i da smo je mogli iskoristiti u rekonstrukciji ratom poharane zemlje te da se nismo morali patiti 20 najtezih godina.
Last edited by Optimus Prime on 03/11/2011 16:15, edited 3 times in total.
KatarinaKosaca

#1774 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

CaCO3 wrote:Molio bi jednog od ovdje sveprisutnih sa minimunom 30 upisa dnevno onako prodemokratski orjentisanom i neprijateljski nastrojenom prema bivsem sazivu Vlade FBiH ili barem jednog njegovog dijela, da mi onako u duhu sa-x forumastva iz proslih vremena napise post koji bi se odnosio na ovo danas potpisano ali u prijasnjem sazivu Vlade FBiH.Dakle da se ovo dogodilo recimo prije dvije godine kako bi ovdje reagovali.
Hvala.
Ma, i da ti se jave, nećeš ih nikad prepoznati :D Traže sabur i vrijeme, konstruktivnu kritiku i strpljenje :D
hercegovac_pravi

#1775 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by hercegovac_pravi »

Optimus Prime wrote:
Hvala.
Oni nako sposobni, da to urade!
Bajke su na drugom spratu.

Imali su 15 godina fore a nista nisu uradili, ovim novim nije trebalo ni 6 mjeseci.
Kamo srece da je SHELL dosao prije 10 godina. Biti ce tragikomicno ako se uspostavi da nafte ima u izobilju i da smo je mogli iskoristiti u rekonstrukciji ratom poharane zemlje te da se nismo morali patiti 20 najtezih godina.
Čuj da su je našli prije 10 godina? Pa samo bi i te resurse pokrali i raskrčmili. Ovako su bar malo zadovoljili svoje prohtjeve sa onih 7-8 milijardi koliko li je već nestalo od poslijeratne pomoći..Nemam ni trunke sumnje da bi se isto desilo i sa ovim potencijalnim prihodima..
Možda će i "ovi" pokrasti ako bude šta bilo, ne znam ali se bar nešto pokrenulo.
Post Reply