Vjerujete li u sudnji dan?
-
pure_love
#1 Vjerujete li u sudnji dan?
Ovdje raspravljamo o Sudnjem danu onakvom kakvog ga Kur'an opisuje :
"Pa će otići Isau a.s. i reći: 'O Isa, ti si Allahov poslanik, iz kolijevke si razgovarao s ljudima i Allahova si riječ kojom je On život udahnuo u Merjemu. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' A Isa a.s će im kazati: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao nikada do sada, niti će se ikada ovako rasrditi.' I nije spomenuo nijedan svoj grijeh već je rekao: 'Moje brige, moje brige! Idite nekom drugom, idite Muhammedu a.s.'"
"I kazao je Resulullah a. s. 'Doći će mi i reći: 'O Muhammede, ti si Allahov poslanik i pečat vjerovjesnicima, Allah ti je oprostio sve grijehe, zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' Tada ću doći ispod Arša i pasti ničice na sedždu pred Gospodarom. Zatim će me on nadahnuti da ga hvalim pohvalom kakvom nikog prije nije nadahnuo i reći će mi: 'O Muhammede, podigni glavu, zamoli, biti će ti udovoljeno. Traži šefaat, zauzimanje će ti se primiti.'"
"Podignut ću glavu i reći: 'Gospodaru, moj ummet, moj ummet.' Pa će mi reći: 'O Muhammede, uvedi od svoga ummeta u džennet na desna džennetska vrata one koji neće polagati račun.' Ali im neće biti onemogućeno u isto vrijeme da ulaze i na preostala vrata sa drugim ljudima. Tako mi onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, džennetska su vrata široka koliko od Mekke do Hedžera ili koliko od Mekke do Basre.' '' (Muttefekun alejhi)."
"Pa će otići Isau a.s. i reći: 'O Isa, ti si Allahov poslanik, iz kolijevke si razgovarao s ljudima i Allahova si riječ kojom je On život udahnuo u Merjemu. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' A Isa a.s će im kazati: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao nikada do sada, niti će se ikada ovako rasrditi.' I nije spomenuo nijedan svoj grijeh već je rekao: 'Moje brige, moje brige! Idite nekom drugom, idite Muhammedu a.s.'"
"I kazao je Resulullah a. s. 'Doći će mi i reći: 'O Muhammede, ti si Allahov poslanik i pečat vjerovjesnicima, Allah ti je oprostio sve grijehe, zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' Tada ću doći ispod Arša i pasti ničice na sedždu pred Gospodarom. Zatim će me on nadahnuti da ga hvalim pohvalom kakvom nikog prije nije nadahnuo i reći će mi: 'O Muhammede, podigni glavu, zamoli, biti će ti udovoljeno. Traži šefaat, zauzimanje će ti se primiti.'"
"Podignut ću glavu i reći: 'Gospodaru, moj ummet, moj ummet.' Pa će mi reći: 'O Muhammede, uvedi od svoga ummeta u džennet na desna džennetska vrata one koji neće polagati račun.' Ali im neće biti onemogućeno u isto vrijeme da ulaze i na preostala vrata sa drugim ljudima. Tako mi onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, džennetska su vrata široka koliko od Mekke do Hedžera ili koliko od Mekke do Basre.' '' (Muttefekun alejhi)."
- pike
#2 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Ne, bar ne onako kako ga vjerske knjige opisuju. Zivot na zemlji ce svakako isceznut jednog dana to je naucna cinjenica.
- tranquil
#3 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
pike wrote:Ne, bar ne onako kako ga vjerske knjige opisuju. Zivot na zemlji ce svakako isceznut jednog dana to je naucna cinjenica.
Naravno, uvijek postoji mogućnost da "prosvijećeni homo sapiens" pogura malo ovaj datum prije reda svojim "dobro promišljenim" i prema okolini obzirnim akcijama.
- merjema
#4 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Da, vjerujem.
Peto osnovno i bitno načelo islamskog vjerovanja (imana) jeste ve-I-jevmi-I¬-ahiri - vjerovanje u Posljednji, Sudnji dan.
"I u rog će se puhnuti, i umrijet će oni na nebesima i oni na Zemlji; ostat će samo oni koje bude Allah odabrao. Poslije će se u rog po drugi put puhnuti i oni će, odjednom, ustati i čekati."
(Kur'an, ez-Zumer, 68.)
"Pitaju te o Smaku svijeta kada će se zbiti. Reci: To zna jedino Gospodar Moj; On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i Zelnlji; sasvim je vam neočekivano doći. Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: To samo Allah zna, ali većina ljudi ne zna!\"
(Kur'an, el-Eraf,187.)
Peto osnovno i bitno načelo islamskog vjerovanja (imana) jeste ve-I-jevmi-I¬-ahiri - vjerovanje u Posljednji, Sudnji dan.
"I u rog će se puhnuti, i umrijet će oni na nebesima i oni na Zemlji; ostat će samo oni koje bude Allah odabrao. Poslije će se u rog po drugi put puhnuti i oni će, odjednom, ustati i čekati."
(Kur'an, ez-Zumer, 68.)
"Pitaju te o Smaku svijeta kada će se zbiti. Reci: To zna jedino Gospodar Moj; On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i Zelnlji; sasvim je vam neočekivano doći. Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: To samo Allah zna, ali većina ljudi ne zna!\"
(Kur'an, el-Eraf,187.)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Zoya
#6 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Vjerujem i plasim ga se 
- beautyfool
#7 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Da, vjerujem.
-
Shoshana
#8 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Za utjehu je, naravno, sto ce prosvjetitelji nestati prije nekih drugih vrstatranquil wrote:pike wrote:Ne, bar ne onako kako ga vjerske knjige opisuju. Zivot na zemlji ce svakako isceznut jednog dana to je naucna cinjenica.![]()
Naravno, uvijek postoji mogućnost da "prosvijećeni homo sapiens" pogura malo ovaj datum prije reda svojim "dobro promišljenim" i prema okolini obzirnim akcijama.
@ Pike, jesi ti onaj 'stari' Pike? Nisam tebe vidjela - ne pamtim
- NIN
#9 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Sudnji dan se vec desio spaljivanjem Aleksandrijske biblioteke u 4. stoljecu n.e. Spaljeno je svo znanje prikupljano stoljecima dok su upraviteljici biblioteke Hipatiji, inace astronomkinji, fizicarki, matematicarki, filozofkinji, potrgali meso sa kostiju skoljkinim oklopima nakon cega je njeno raskomadano tijelo baceno. To uradise tek probudjeni krsani predvodjeni svojim alfa muzjakom Cirilom, tadasnjim patrijarhom krscanske zajednice u Egiptu. Mladoj crkvi, kao doduse i ovoj malo starijoj, a i ostalim sestrinskim religijama, znanje je bila, kao sto je i sada, velika i opravdana konkurencija.
Da bi sagledali koliko je ustvari izgubljeno ovim suludim cinom danas znamo da su samo djelici ostali sacuvani zahvaljujuci mjestanima koji su bili na popristu. Te djelice danas znamo kao djela Aristotela, Platona, itd. - ukupno ne vise od jednog procenta svih knjiga ove biblioteke. Ako znamo da se nasa danasnja civilizacija fakticki bazira na ostacima ovih ugaraka onda mozete zamisliti na kojem bi stupnju ista danas bila da nije doslo do ove lobotomije covjecanstva.

Da bi sagledali koliko je ustvari izgubljeno ovim suludim cinom danas znamo da su samo djelici ostali sacuvani zahvaljujuci mjestanima koji su bili na popristu. Te djelice danas znamo kao djela Aristotela, Platona, itd. - ukupno ne vise od jednog procenta svih knjiga ove biblioteke. Ako znamo da se nasa danasnja civilizacija fakticki bazira na ostacima ovih ugaraka onda mozete zamisliti na kojem bi stupnju ista danas bila da nije doslo do ove lobotomije covjecanstva.
- Bosanac sa dna kace
#10 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
jope nako prebrojavanje 
- zalizani
#11 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
I kome bi to pomoglo,ja čovječanstvu ili uzem krugu,ko zna mozda je sve vrijedno vec neko spasio...hoču da kazem da mi je drago sto se sve tako odigralo zvuci ogavno ali dali smo zasluzili guzovacu?(mislim na danasnjeg jako evoluiranog "homo sapiensa")NIN wrote:Sudnji dan se vec desio spaljivanjem Aleksandrijske biblioteke u 4. stoljecu n.e. Spaljeno je svo znanje prikupljano stoljecima dok su upraviteljici biblioteke Hipatiji, inace astronomkinji, fizicarki, matematicarki, filozofkinji, potrgali meso sa kostiju skoljkinim oklopima nakon cega je njeno raskomadano tijelo baceno. To uradise tek probudjeni krsani predvodjeni svojim alfa muzjakom Cirilom, tadasnjim patrijarhom krscanske zajednice u Egiptu. Mladoj crkvi, kao doduse i ovoj malo starijoj, a i ostalim sestrinskim religijama, znanje je bila, kao sto je i sada, velika i opravdana konkurencija.
- Bosanac sa dna kace
#12 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
NIN wrote:Sudnji dan se vec desio spaljivanjem Aleksandrijske biblioteke u 4. stoljecu n.e. Spaljeno je svo znanje prikupljano stoljecima dok su upraviteljici biblioteke Hipatiji, inace astronomkinji, fizicarki, matematicarki, filozofkinji, potrgali meso sa kostiju skoljkinim oklopima nakon cega je njeno raskomadano tijelo baceno. To uradise tek probudjeni krsani predvodjeni svojim alfa muzjakom Cirilom, tadasnjim patrijarhom krscanske zajednice u Egiptu. Mladoj crkvi, kao doduse i ovoj malo starijoj, a i ostalim sestrinskim religijama, znanje je bila, kao sto je i sada, velika i opravdana konkurencija.
- The Nightwatchman
#13 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
je li ovo znaci da islam priznaje bezgresno zacece marijino?"Pa će otići Isau a.s. i reći: 'O Isa, ti si Allahov poslanik, iz kolijevke si razgovarao s ljudima i Allahova si riječ kojom je On život udahnuo u Merjemu. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' A Isa a.s će im kazati: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao nikada do sada, niti će se ikada ovako rasrditi.' I nije spomenuo nijedan svoj grijeh već je rekao: 'Moje brige, moje brige! Idite nekom drugom, idite Muhammedu a.s.'"
-
Smartex
#14 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
[quote="merjema"]Da, vjerujem.
(Kur'an, ez-Zumer, 68.)
(Kur'an, el-Eraf,187.)[/quote
Vrlo slicno govori i Biblija: " I poslace andjele svoje s velikim glasom trubnim; i sabrace izabrane svoje ...A o danu tome i o casu niko ne zna, ni andjeli nebeski, do Otac moj sam...Jer kako je bilo u dane Noja, tako ce biti i dolazak Sina Covjecijeg Jer kao sto u dane pred potop jedjahu i pijahu zenjahu se i udavahu do onoga dana kada Noje udje u kovceg I ne shvatise dok ne dodje potop i odnese sve tako ce i biti dolazak Sina Covjecijeg... (Matej 24)
(Kur'an, ez-Zumer, 68.)
(Kur'an, el-Eraf,187.)[/quote
Vrlo slicno govori i Biblija: " I poslace andjele svoje s velikim glasom trubnim; i sabrace izabrane svoje ...A o danu tome i o casu niko ne zna, ni andjeli nebeski, do Otac moj sam...Jer kako je bilo u dane Noja, tako ce biti i dolazak Sina Covjecijeg Jer kao sto u dane pred potop jedjahu i pijahu zenjahu se i udavahu do onoga dana kada Noje udje u kovceg I ne shvatise dok ne dodje potop i odnese sve tako ce i biti dolazak Sina Covjecijeg... (Matej 24)
- Bosanac sa dna kace
#15 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
da, po pitanju Isusa, islam se slaze sa krscanstvom sa svim sem o trojstvu i razapinjanju Isusa, tj. ne slaze se da Isus ima bozansku prirodu.The Nightwatchman wrote:je li ovo znaci da islam priznaje bezgresno zacece marijino?"Pa će otići Isau a.s. i reći: 'O Isa, ti si Allahov poslanik, iz kolijevke si razgovarao s ljudima i Allahova si riječ kojom je On život udahnuo u Merjemu. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara. Zar ne vidiš u što smo zapali i što nas je snašlo?' A Isa a.s će im kazati: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao nikada do sada, niti će se ikada ovako rasrditi.' I nije spomenuo nijedan svoj grijeh već je rekao: 'Moje brige, moje brige! Idite nekom drugom, idite Muhammedu a.s.'"
-
pure_love
#16 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
je li ovo znaci da islam priznaje bezgresno zacece marijino?
Da,islam pridaje veliku paznju tome,,u Kur'anu jedna citava sura nosi ime po Merjemi(Mariji)
- Vozdra raja :-)
#17 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Vjerujem!
A to je velikim dijelom zbog losih ljudi i onoga sto oni rade! Jer ne bi imalo smisla da ostane ne kaznjeno ono sto su oni radili niti nagradjeno ono sto su dobri ljudi radili!
To ce biti dan u kojem se nista sakriti nece moci, u kojem ce se svi zacudjeni naci!
A to je velikim dijelom zbog losih ljudi i onoga sto oni rade! Jer ne bi imalo smisla da ostane ne kaznjeno ono sto su oni radili niti nagradjeno ono sto su dobri ljudi radili!
To ce biti dan u kojem se nista sakriti nece moci, u kojem ce se svi zacudjeni naci!
- Ja_Ja
#18 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Vjerujem u sudnji dan kao i da sve sto se desava, zbiva se Allahovom dz. s. voljom i odredjenjem. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#19 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Zoya jel' to imaš oraha u džepuZoya wrote:Vjerujem i plasim ga se
-
Zoya
#20 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Sta to znaci? Nemam oraha 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
pa što se onda bojiš?Zoya wrote:Sta to znaci? Nemam oraha
-
Zoya
#22 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Bojim se zato sto ne mislim da sam nesto dobro ucinila u zivotu, i osjecam na neki nacin obavezu da to ucinim, ali dok se to realizuje, ima da me nema 
- cartman
#23 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Kao sudnji dan opisan u vjerskim knjigama , definitivno ne. U "sudnji dan" kao kraj svog covjecanstva da al i tu sam skeptican s obzirom na brzinu naseg tehnickog razvoja, mozda se rasprsnemo preko svemira, asimiliramo sa drugim civilizacijama, ali kraj je zagarantovan.
- Apostate
#24 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Ne vjerujem i ne bojim se. Slazem se sa Tranquilom da cemo mi, ljudska rasa, najvise kumovati sopstvenom nestanku - ali i to je dio evolucije i prirodne selekcije 
- slavkoimamodilera
#25 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Glasah za "ne" umjesto "ne mislim o tome" greskom... uglavnom, sve sto bi se moglo desiti, a sto bi moglo biti protumaceno kao sudnji dan je nesto sto ce se posve sam siguran, desiti daleko poslije mene...