Vjerujete li u sudbinu?

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#76 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:
ljubav_aha wrote:
statix wrote:Upravo tako, sudbina je samo izgovor za nedovoljnu kontrolu nad vlastitim zivotom.
ah tooo :-) pa ne ovisi tvoja sudbina iskljucivo o tebi,sto upravo pokusavas podvuci

" Možeš planirati, ali nikad ne znaš što drugi planiraju s tobom."
i da, ne sudbina jer ne vjerujem u nju, nego moj zivot ne ovisi iskljucivo o meni, ali to ne znaci da dio koji ne ovisi je sudbina.

kako se moze imenovati,definisati ofarbani dio :?:
ljubav_aha

#77 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:
ljubav_aha wrote:
statix wrote:Upravo tako, sudbina je samo izgovor za nedovoljnu kontrolu nad vlastitim zivotom.
ah tooo :-) pa ne ovisi tvoja sudbina iskljucivo o tebi,sto upravo pokusavas podvuci

" Možeš planirati, ali nikad ne znaš što drugi planiraju s tobom."
i da, ne sudbina jer ne vjerujem u nju, nego moj zivot ne ovisi iskljucivo o meni, ali to ne znaci da dio koji ne ovisi je sudbina.

kako se moze imenovati,definisati ofarbani dio :?:
statix

#78 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

pa znas vec, kao zacrtano nam je u zvijezdama sta ce biti, sta ce se desiti, ...blabla :) nije sve tako crno i bijelo, zivot je mnogo vise od toga.
ljubav_aha

#79 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:pa znas vec, kao zacrtano nam je u zvijezdama sta ce biti, sta ce se desiti, ...blabla :) nije sve tako crno i bijelo, zivot je mnogo vise od toga.
ocekivala sam mnogooo kvalitetniji odgovor :|
statix

#80 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

kako se moze imenovati,definisati ofarbani dio :?:[/quote]

sheets happen :mrgreen:
Kako god hoces nazovi. Zar mora sve imati smisla u nasem mozgu. A zasto bi bila sudbina i kako ti definises te stvari?
statix

#81 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:
statix wrote:pa znas vec, kao zacrtano nam je u zvijezdama sta ce biti, sta ce se desiti, ...blabla :) nije sve tako crno i bijelo, zivot je mnogo vise od toga.
ocekivala sam mnogooo kvalitetniji odgovor :|
To je odgovor kako neki dozivljavaju sudbinu, a ti kao zivi primjer sad daj odgovor, ne trazi ga od mene.
ljubav_aha

#82 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

statix wrote: sheets happen :mrgreen:
Kako god hoces nazovi. Zar mora sve imati smisla u nasem mozgu. A zasto bi bila sudbina i kako ti definises te stvari?

meni mora,inace za mene smisla :-D

ne trazim odgovor od tebe,svako mora pronaci odgovor koji samo njemu/njoj odgovara

sudbina je kompleksan izbor

a, to je sfera u koju svako zakoraci u svom zivotu putem vjere/ne religije,vec vjere/:vjera u Boga (religija),vjerovanja u big bang,visu moc,sta god,kljucna rijec je vjera,kao i vjera uz sebe sa osloncem na sebe,druge,Boga,big bang teoriju,sta god,ne mozemo nista u zivotu iskljucivo u/radiit sami

taj dio je nekome sudbina ,a nekome dio sudbine

moja definicija sudbine :

sudbina je sfera :-D
vox-populi

#83 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by vox-populi »

ljubav_aha wrote:
a sto ako plane "propadne" :mrgreen: ili se desi nesto van plana :mrgreen:

inace ti si prilicno un-polished tip :D
Pa ako plan propadne, desila se neka slucajnost koju nisam mogao predvidjeti ili sam zaboravio nesto ili se nesto isprijecilo. Svasta se moze planirati. Neki se planovi ostvare, neki ne. Kao sto rekoh, ostvarili se plan ili propadne, ne ovisi o sudbini nego o kvalitetu planiranja te nepredvidjenim faktorima.

Recimo ti planiras rostiljanje na obali rijeke. Zovnes 30 ljudi, kupis sve sto treba, pripremis sve. Dodjete na obalu rijeke i za pola sata pljusak. Sad ce neko reci sudbina a ja kazem vremenske nepogode. Da li su bile predvidive ili ne, to je druga prica (mozda je Esad Kirlic rekao da ce sutra biti kisa ali ja ne slusam vremensku prognozu jer je dosadna).

A sto sam unpolished?
statix

#84 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:
statix wrote: sheets happen :mrgreen:

meni mora,inace za mene smisla :-D

ne trazim odgovor od tebe,svako mora pronaci odgovor koji samo njemu/njoj odgovara

sudbina je kompleksan izbor

a, to je sfera u koju svako zakoraci u svom zivotu putem vjere/ne religije,vec vjere/:vjera u Boga (religija),vjerovanja u big bang,visu moc,sta god,kljucna rijec je vjera,kao i vjera uz sebe sa osloncem na sebe,druge,Boga,big bang teoriju,sta god,ne mozemo nista u zivotu iskljucivo u/radiit sami

taj dio je nekome sudbina ,a nekome dio sudbine

moja definicija sudbine :

sudbina je sfera :-D
Pa da ,tvom mozgu najlakse je prihvatiti i naci smisao u sfernom obliku jer ti je najblizi i najprihvatljiviji, sto ne znaci da je takva sudbina i da ti mozes da dokucis i dokazes sudbinu, ali mozes vjerovati kao sto si i rekla.
ljubav_aha

#85 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

stati
statix wrote:Pa da ,tvom mozgu najlakse je prihvatiti i naci smisao u sfernom obliku jer ti je najblizi i najprihvatljiviji, sto ne znaci da je takva sudbina i da ti mozes da dokucis i dokazes sudbinu, ali mozes vjerovati kao sto si i rekla.
u kojem obliku ti dozivljavas tzv. sudbinu :?:

niko ne moze dokazati sudbinu ni u jednom padeznom pitanju ,zato je svako drugacije dozivljava :-D

svako ima vlastitu definiciju sudbine ,sudbina zar ne ;-)
Static-X

#86 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Static-X »

vox-populi wrote:
ljubav_aha wrote:

Pa ako plan propadne, desila se neka slucajnost koju nisam mogao predvidjeti ili sam zaboravio nesto ili se nesto isprijecilo. Svasta se moze planirati. Neki se planovi ostvare, neki ne. Kao sto rekoh, ostvarili se plan ili propadne, ne ovisi o sudbini nego o kvalitetu planiranja te nepredvidjenim faktorima.

Recimo ti planiras rostiljanje na obali rijeke. Zovnes 30 ljudi, kupis sve sto treba, pripremis sve. Dodjete na obalu rijeke i za pola sata pljusak. Sad ce neko reci sudbina a ja kazem vremenske nepogode. Da li su bile predvidive ili ne, to je druga prica (mozda je Esad Kirlic rekao da ce sutra biti kisa ali ja ne slusam vremensku prognozu jer je dosadna).

A sto sam unpolished?
Jarane ti nedokazujes time da tu nema sudbine,
Jednostavno nevidim razlog zbog cega se ljudi zamaraju u vezi toga, sta god vjerovo ili ne, postojala sudbina ili ne, nemjenja nista, jer problem je sto i ako ima sudbina niko je nezna. Mislim da narod pretjeruje kad govori eto npr. prezivio rat proso korz svasta al eto sudbina mu bi da pogine u saobracajnoj nesreci. Pa u istom slucaju je sudbina da neko zivi 80 godina pa da umre prordnom smrcu al inace za takve slucajeve to negovore.
ljubav_aha

#87 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
ljubav_aha wrote:

A sto sam unpolished?

upravo si rekao :nepredviljivost :-D

eto ne mora biti sudbina,vec nepredvidljiv dogadjaj/dozivljaj
ljubav_aha

#88 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote: Jarane ti nedokazujes time da tu nema sudbine,
Jednostavno nevidim razlog zbog cega se ljudi zamaraju u vezi toga, sta god vjerovo ili ne, postojala sudbina ili ne, nemjenja nista, jer problem je sto i ako ima sudbina niko je nezna. Mislim da narod pretjeruje kad govori eto npr. prezivio rat proso korz svasta al eto sudbina mu bi da pogine u saobracajnoj nesreci. Pa u istom slucaju je sudbina da neko zivi 80 godina pa da umre prordnom smrcu al inace za takve slucajeve to negovore.

:thumbup:
statix

#89 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

ljubav_aha wrote:stati
statix wrote:Pa da ,tvom mozgu najlakse je prihvatiti i naci smisao u sfernom obliku jer ti je najblizi i najprihvatljiviji, sto ne znaci da je takva sudbina i da ti mozes da dokucis i dokazes sudbinu, ali mozes vjerovati kao sto si i rekla.
u kojem obliku ti dozivljavas tzv. sudbinu :?:

niko ne moze dokazati sudbinu ni u jednom padeznom pitanju ,zato je svako drugacije dozivljava :-D

svako ima vlastitu definiciju sudbine ,sudbina zar ne ;-)
Prvo kazes za mene mora sve imati smisla, a onda jos da je to sfera, eto kako je predvidiv tvoj zakljucak, jer poznato je da najlakse naci smisao u sfernom obliku, odnosno damo mu neke mjere, u ovom slucaju mjere koje odredjuju sudbinu.
Sto se men tice moze biti i ravna, ne mora biti zatvorena i okrugla, sve je moguce, nema sudbine. :wink:
Last edited by statix on 05/01/2010 18:30, edited 1 time in total.
Boddah

#90 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Boddah »

Static-X wrote:
vox-populi wrote:
ljubav_aha wrote:

A sto sam unpolished?
Jarane ti nedokazujes time da tu nema sudbine,
statix

#91 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

@Boddah
Ja mislim da je to neki fazon, jer vidim jos kod nekih forumasa, a i kontam nemoguce da svaku fuli.
Boddah

#92 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Boddah »

statix wrote:@Boddah
Ja mislim da je to neki fazon, jer vidim jos kod nekih forumasa, a i kontam nemoguce da svaku fuli.
e pa ne znam sad možda je neki trend...možda je kuul biti nepismen samo mi to još nismo saznali
Static-X

#93 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Static-X »

Boddah wrote:
e pa ne znam sad možda je neki trend...možda je kuul biti nepismen samo mi to još nismo saznali
:lol: :lol: :lol:
Da znas koliko me brine da li se sta pise satavljeno ili rastavljeno.

ps. to sto sam nepismen u tvojim ocima il ostalih :roll: nesikira me uopste
Boddah

#94 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Boddah »

Static-X wrote:
Boddah wrote:
:lol: :lol: :lol:
Da znas koliko me brine da li se sta pise satavljeno ili rastavljeno.

ps. to sto sam nepismen u tvojim ocima il ostalih :roll: nesikira me uopste
Gubiš kredibilitet u raspravama, između ostalog. http://www.bosanskijezik.blogger.ba/arh ... /16#471004
vox-populi

#95 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by vox-populi »

ljubav_aha wrote:
upravo si rekao :nepredviljivost :-D

eto ne mora biti sudbina,vec nepredvidljiv dogadjaj/dozivljaj
Pa to i ja mislim. Nepredvidivi haoticni sistem pun slucajnosti. Razlikuje se od "sudbine" u tome sto mi nista nije "pisano" niti vec planirano za mene. Ne postoji veliki plan. Mali planovi postoje. Recimo ja sada planiram da odem do prodavnice po pivu jer sutra ne radim pa veceras moze malo opustenije. Taj plan ce se vjerovatno sprovesti u djelo. Napolju je -9 i led tako da mogu pasti i slomiti nogu. U tom slucaju plan propada (osim ako ne slomim nogu na povratku iz prodavnice u kom slucaju cu pivu u svakom slucaju popiti) ali sta se god desi siguran sam da nije vec negdje zapisano i da je ishod mog odlaska u prodavnicu, iako predvidim, ipak ne 100% predodredjen.

I ne rece mi sto sam unpolished.
vox-populi

#96 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by vox-populi »

Static-X wrote:
ps. to sto sam nepismen u tvojim ocima
@Static-X

nisi ti nepismen u necijim ocima, ti si generalno nepismen. Nepismenost je apsolutna pojava.
Static-X

#97 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Static-X »

vox-populi wrote:
Static-X wrote:
@Static-X

nisi ti nepismen u necijim ocima, ti si generalno nepismen. Nepismenost je apsolutna pojava.
Hvala na komplimentu.

Ovako moja definicija sudbine kako ju je moja malenkost razumila i dozivljava nije nista vise nego ono sto ti je propisano od Allaha. U tom smislu sve sto ti se desava Allah je upoznat o tome i s njegovom voljom se desava. Sto znaci svaki dio tvog zivota je direktno ili indirektno povezan sa tom “sudbinom” jer nakraju kako god, zavrsices onako kako Allah to zeli tj. na nacin na koji ti je propisao On. Zbog toga kazem niko nezna svoju sudbinu zato mu nece pomoci razmisljanje o tome i nadanje da njegova sudbina ima bolji kraj.
S druge strane ateisti koji nevjeruju u Boga naravno nece vjerovati ni u sudbinu, ali i na taj nacin nista se nemjenja.

E sad ovdje nebi zapocinjao nesto drugo, da pokusam dokazati neke druge stvari za to vec teme postoje na forumu tako da nema potrebe vise raspravljati.
statix

#98 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

Static-X wrote:
vox-populi wrote:
Static-X wrote:
@Static-X

Hvala na komplimentu.

Ovako moja definicija sudbine kako ju je moja malenkost razumila i dozivljava nije nista vise nego ono sto ti je propisano od Allaha. U tom smislu sve sto ti se desava Allah je upoznat o tome i s njegovom voljom se desava. Sto znaci svaki dio tvog zivota je direktno ili indirektno povezan sa tom “sudbinom” jer nakraju kako god, zavrsices onako kako Allah to zeli tj. na nacin na koji ti je propisao On. Zbog toga kazem niko nezna svoju sudbinu zato mu nece pomoci razmisljanje o tome i nadanje da njegova sudbina ima bolji kraj.
S druge strane ateisti koji nevjeruju u Boga naravno nece vjerovati ni u sudbinu, ali i na taj nacin nista se nemjenja.

E sad ovdje nebi zapocinjao nesto drugo, da pokusam dokazati neke druge stvari za to vec teme postoje na forumu tako da nema potrebe vise raspravljati.
Cemu onda sloboda izbora, ako cu svakako zavrsiti kako mi je on propisao?
Static-X

#99 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by Static-X »

statix wrote:
Static-X wrote:
Hvala na komplimentu.

Dali ti znas sta ti je propisano?
Kako je sudbina kontrolisana On najbolje zna, zato kazem stvari koje radimo i nailazimo na, su direktno ili indirektno povezane sa sudbinom.
statix

#100 Re: Vjerujete li u sudbinu?

Post by statix »

Static-X wrote:
statix wrote:
Static-X wrote:
Hvala na komplimentu.

Dali ti znas sta ti je propisano?

Kako je sudbina kontrolisana On najbolje zna, zato kazem stvari koje radimo i nailazimo na, su direktno ili indirektno povezane sa sudbinom.
Kad kazes direktno, shvatas li da onda nije propisano unaprijed, jer ti u odredjenim slucajevima direktno odlucujes i utices na sudbinu, a ne Allah.
Post Reply