Vjerujete li u sihre?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Leverage

#26 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Leverage »

Kad vidim da neko vjeruje u sihre upišem jedan glas za SDA.
duminjo

#27 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by duminjo »

dert wrote:Kada ozenis Herku jel' to znaci da si naletio na sihre :?
Poturila ti :lol: :lol:
Tetka iz hadzica mi pricala da se cuvam cura iz Tarcina. Kaze, Pazi se Sine, one hoce svašta podvalit :mrgreen:

Što Se tice teme, nemam neko misljenje.
¤ jelena ¤

#28 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

Jesul te sihre nasljedne...prenosil se to na potomke, genetski?

Menščini da se ne prenose...jelde....to je više ko naka prehlada?
TRANCE

#29 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by TRANCE »

¤ jelena ¤ wrote:Jesul te sihre nasljedne...prenosil se to na potomke, genetski?

Menščini da se ne prenose...jelde....
Pošto se neobrazovanost obično prenese i na potomke, to znači i da su sihre nasljedne.
hAZNADAR

#30 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

Idemedosumom wrote:

Dijete ne uči dobro u školi -sihr.
Posvađa se sa ženom -sihr.
Boli ga peta -sihr.
Auto neće da upali -sihr.
Nece da mu se digne kad je sa svalerkom,... ili bar nece treci put zaredom - zena mu nesto svezala.

A za bolove, slabe ocjene,... redovno su krive komsije sa kojima si u zavadi.
MarlboroGold

#31 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by MarlboroGold »

triconja wrote:
MarlboroGold wrote:Ateista sam, tako da ne vjerujem. Za mene su to budalaštine.
Bas se mora bit ateista da se ne vjeruje, ma hajte molim vas. I jos ko da je to bitno. :lol:
Pa ne mora, ali kad jesi onda ti to nalaže da moraš ne vjerovati u te gluposti :D
¤ jelena ¤

#32 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

TRANCE wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Jesul te sihre nasljedne...prenosil se to na potomke, genetski?

Menščini da se ne prenose...jelde....
Pošto se neobrazovanost obično prenese i na potomke, to znači i da su sihre nasljedne.
nači...obrazujte se, ljudi, pa vas neće napadat te sihre, nego samo mentalna oboljenja kao, npr. šizofrenija...a to se da uspješno izliječiti samo popiješ bobu...

Aha...nije narod koji vjeruje u sihre baš tako blesav. :D
hAZNADAR

#33 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

Blue1 wrote:Džinski svijet postoji. Isto tako postoje i osobe koje pate od šizofrenije i raznih poremećaja. To što neko pati od napada džina ne znači da pati od šizofrenije i obratno. I za jedno i za drugo ima lijek.
Naravno da ima lijek. Lijepo uvedes zestoke kazne za skidanje sihra, pomoc oko skidanja sihra i opakih dzinova, zapisa,... i naravno sama IZ tu praksu zabrani i osudi.

Sihra ce biti dok ima hodza koji uz odredjenu tarifu ti daju savjetodavnu i prakticnu pomoc kako da ih otkrijes i skines. Ljudi se u ocaju ili slijepoj mrznji hvataju za svaku slamku. A interesantno je da hodze koje te stite od dzinova - uz odredjenu tarifu naravno - rijetko kada rijese problem definitivno. Obicno je u pitanju postepeni tretman gdje moras doci jos koji put. :lol: :wink:
Last edited by hAZNADAR on 17/09/2018 07:27, edited 1 time in total.
John Cleese

#34 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote:nači...obrazujte se, ljudi, pa vas neće napadat te sihre, nego samo mentalna oboljenja kao, npr. šizofrenija...a to se da uspješno izliječiti samo popiješ bobu...

Pa dobro, necemo sad da se vrEdjamo :|
hAZNADAR

#35 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

sandzokan wrote:KO je religiozan on vjeruje i u sihire i džine, ko nije religiozan taj ne vjeruje ni u sihire ni u džine. Simple as that.
Meni je samo čudno da on zna da ima sihire. Ja sam mislio da šizofreničari nemaju to shvaćanje sebe kao šizofrenika/duševnog bolesnika.
Sihre su tradicija a ne religija. Vjerovali su u sihre notorni komunisti ateisti i prije i danas mnogi. Vjerovanje u dzine je jedna stvar i ko u to vjeruje - obicno ne vjeruje u manifestaciju kroz sihre, opsjednutost i sl. Sihre su u domenu narodnog preznovjerja, vradzbina gdje ljudi u ocaju potraze pomoc visih sila. Da li su te vise sile vilenjaci, vile, dzinovi, demoni, andjeli, duhovi umrlih, drekavci,... je samo stvar gdje si.
Ramzess Veliki

#36 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Ramzess Veliki »

Ne vjerujem u sihire ali znam da si naj... ako ti crna macka predje preko puta. :|
MarlboroGold

#37 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by MarlboroGold »

Ramzess Veliki wrote:Ne vjerujem u sihire ali znam da si naj... ako ti crna macka predje preko puta. :|
Kako ono, pu pu pu 3 puta. Ili ako pređeš preko mene moraš se vratiti, jer neću više rasti.
Pa ima i ogledalo ako se razbije, pa te prati nesreća nekoliko godina itd :D
Last edited by MarlboroGold on 17/09/2018 07:24, edited 1 time in total.
Kikibombona

#38 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:
sandzokan wrote:KO je religiozan on vjeruje i u sihire i džine, ko nije religiozan taj ne vjeruje ni u sihire ni u džine. Simple as that.
Meni je samo čudno da on zna da ima sihire. Ja sam mislio da šizofreničari nemaju to shvaćanje sebe kao šizofrenika/duševnog bolesnika.
Al šta kaže "Naredili mi džini".

K'a eto on znao da su to džini, pa majka mu stara što si ih poslušo :-) :-) :-)
To su tako jaki nagoni da se covjek ne moze oduprijeti ako se bolest ne lijeci.

Nije to njemu doslo odjednom, sigurno se duze vrijeme borio sam sa sobom. Na kraju vise nije mogao izdrzati. :(

Jednom davno mi je specijalista govorio o tome. To su strasno jaki nagoni, strahovi, kojima se nemoguce sam oduprijeti, bez terapije. Svi oni se sa sobom bore neko vrijeme i onda pokleknu.

Zao mi covjeka i njegove majke. Zrtve jedno i drugo, zrtve njegove bolesti. :( Nje vise nema, a njemu je zivjeti sa ludilom u glavi. :(

PS

Sto se tice natprirodnog, ne vjerujem ni u sta. Vjerujem samo u egzaktno dokazane cinjenice.
hAZNADAR

#39 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by hAZNADAR »

Dope_Man wrote:Ti ''sihiri'' nisu nista drugo do nacin na koji su neuki ljudi objasnjavali ono sto danas zovemo mentalnim bolestima. Sihiri ne postoje, mentalno oboljeli itetako postoje.
Sihri su postojali od kad je svijeta i vijeka. Neki prastari obicaji koji su se samo prenijeli, konvertovali, provukli,.... kroz vjere. Bacanje strave, sihri, sujervjerja, vilina kola, omadjijanje, nagaziti na nesto, pomoc visih sila,...

Ljudi su u slijepoj mrznji ili ocaju uvijek potezali za tim. Znali nalaziti u svojoj basti naopako zabodene klinove, kese sa komadicem tvoje odjece(koji je jednom misteriozno nestao sa strika), ovnove rogove,.... ma svasta. :-)

Cure zbog momka su znale upotrijebiti menstrualnu krv - ali iz obzira prema slabom stomaku nekih diskutanata - necu reci kako.

Fakultetski obrazovani koje sreca nije pratila recimo u ljubavi, zdravlju,... su se znali u ocaju isto tako obratiti za pomoc kod "strucnjaka".
broj dva

#40 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by broj dva »

Ovo mi je nekako oskudno, hajde sihiri ali sta sa razbijenim ogledalom; crnom mackom; petak 13i; bacanje vode pred polazak na put, rezanje noktiju u sumrak (ili ono bi utorak, ne sjecam se bas); glogov kolac (anti-sihir system) na cetri cose; fatimino oko;puhanje u trepavicu da se ispuni zelja;bacanje graha & gledanje u kahvu i tako dalje
Mislim zasto biti ogranicenog uma i samo se u sihire pouzdati?
Inace da, vjerujem i u sihire i u dzine, kako drugacije objasniti neke stvari poput recimo ovoga ??
Last edited by broj dva on 17/09/2018 08:29, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#41 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by MarlboroGold »

Čuj kako drugačije objasniti... dovoljna je jedna budala da to počne praktikovati, pa da neuk svijet time zarazi.
Pod budalom mislim na nekog ko nije dobar u glavi.
Dope_Man

#42 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Dope_Man »

duminjo wrote:
dert wrote:Kada ozenis Herku jel' to znaci da si naletio na sihre :?
Poturila ti :lol: :lol:
Tetka iz hadzica mi pricala da se cuvam cura iz Tarcina. Kaze, Pazi se Sine, one hoce svašta podvalit :mrgreen:

Što Se tice teme, nemam neko misljenje.
Jedna jaranica iz Tarcina se nedavno udala, moram je priupitat sta mu je podvalila da je ozeni :lol:
¤ jelena ¤

#43 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:nači...obrazujte se, ljudi, pa vas neće napadat te sihre, nego samo mentalna oboljenja kao, npr. šizofrenija...a to se da uspješno izliječiti samo popiješ bobu...

Pa dobro, necemo sad da se vrEdjamo :|

To što se neko našo uvređen, njegov probleeeem. :D

Evo, sad, ozbiljno...nisam upratila uvodni post pa ne znam šta je čovjek uradio, al...

sve što je ljudsko nije mi strano, kako reče neki pametan čovjek.
Cherry-Cherry

#44 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by Cherry-Cherry »

Ubio je i pojeo svoju mamu. Eto šta je uradio. :run:
John Cleese

#45 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote:To što se neko našo uvređen, njegov probleeeem. :D

Evo, sad, ozbiljno...nisam upratila uvodni post pa ne znam šta je čovjek uradio, al...

Bavim se magijom u vidu zanata - rastjerujes mi musterije, ugrozaJEs mi trziste, atakujes mi na egzistenciju :|
¤ jelena ¤

#46 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

Užas. I to je čovjek.

Nisam stručnjak, pa se ne bih frljakala dijagnozama, ali imam neki blagi predosjećaj da to bobe neće izliječiti.

Nadam se da nisam u pravu.

Ono što mene sad zanima kod tih sihri...je li to nešto kao crna magija...neko drugi to baci na tebe ili uradiš nešto pa te to napadne, pogodi...kako god?
¤ jelena ¤

#47 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:To što se neko našo uvređen, njegov probleeeem. :D

Bavim se magijom u vidu zanata - rastjerujes mi musterije, ugrozaJEs mi trziste, atakujes mi na egzistenciju :|
E, onda si ti prava osoba da odgovoriš na moje pitanje u prethodnom postu. :D
John Cleese

#48 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote:E, onda si ti prava osoba da odgovoriš na moje pitanje u prethodnom postu. :D
Koje?
O penosenju kletve na potomke?
Ne bih rekao da se tu radi o "prenosenju" - prije ce biti da su svi na koje kletva djeluje i sami, neposredno ili posredno, prokleti :|
mesarkasapin

#49 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by mesarkasapin »

hAZNADAR wrote:
Dope_Man wrote:Ti ''sihiri'' nisu nista drugo do nacin na koji su neuki ljudi objasnjavali ono sto danas zovemo mentalnim bolestima. Sihiri ne postoje, mentalno oboljeli itetako postoje.
Sihri su postojali od kad je svijeta i vijeka. Neki prastari obicaji koji su se samo prenijeli, konvertovali, provukli,.... kroz vjere. Bacanje strave, sihri, sujervjerja, vilina kola, omadjijanje, nagaziti na nesto, pomoc visih sila,...

Ljudi su u slijepoj mrznji ili ocaju uvijek potezali za tim. Znali nalaziti u svojoj basti naopako zabodene klinove, kese sa komadicem tvoje odjece(koji je jednom misteriozno nestao sa strika), ovnove rogove,.... ma svasta. :-)

Cure zbog momka su znale upotrijebiti menstrualnu krv - ali iz obzira prema slabom stomaku nekih diskutanata - necu reci kako.

Fakultetski obrazovani koje sreca nije pratila recimo u ljubavi, zdravlju,... su se znali u ocaju isto tako obratiti za pomoc kod "strucnjaka".
Je..i se tamo, što nas držiš u neizvjesnosti :D Ja imam jak stomak, hajde svega ti reci kako je to išlo? I da li je prolazilo, to me još više interesjue? :?
azurna_obala

#50 Re: Vjerujete li u sihre?

Post by azurna_obala »

Koji umobolnik!
Jadna žena!

Ne vjerujem u sihre, iako su me bliski članovi porodice ubjedivali u suprotno, :roll:
Post Reply