Jedan forumaš me jednim kometarom ponukao da postavim ovu temu...
Naime, spočitao nam je da bi trebalo da da se ugledamo na susjede i biramo Naj kompanije, naj menadžere, najsportiste...Ovo zadnje ću izostaviti jer se slabo razumijem u sport i nemam dodira sa sa ovim izborima, ali sam veoma dobro u toku oko izbora za Naj menadžera, naj kompanije, naj poslodavca.
-G-din iz Zenice organizuje ove izbore za najbolje menadžere i najbolje kompanije u BiH...Postoji određena svota koja se uplati za "štampanje" knjige u kojoj će biti navedeni svi dobitnici "vrijednih" priznanja...Dakako, ta svota novca je daleko od realne cijene troškova štampanja jedne takve knjige. Faktički platiš plaketu.
Izbor za najposlodavca je također farsa. Jer, dobitnici plaketa naj poslodavca su sve kompanije koje sa portalom posao.ba imaju sklopljen ugovor o suradnji (također nekoliko hiljada maraka).
Superbrands: Pošalje se obavijest da je npr. neka kompanija izabrana u red superbrendova za BiH, te da u određenom roku mora platiti toliko i toliko, kako bi imala pravo da koristi markicu na svojim proizvodima i da se nađe u monografiji za tu godinu. Ukoliko ne platiš, nema te ni u elegantnoj knjizi, ni na glamurozno organizovanoj dodjeli, niti koristiš markicu.
Stoga, naj kompanije, najposlodavci i naj menadžeri su za mene oni čiji radnici imaju redovne plate, redovno uplaćene doprinose na punu platu, topli obrok, godišnji odmor. To su također oni koji mudrom poslovnom politikom uspijevaju na tržištu, domaćem a najbolji i stranom i društveno su odgovorno preduzeće. Uzmite sve dosada proglašene najkompanije i pogledajte malo koliko od gore navedenog ispunjavaju i biće vam jasno da su svi ovi izbori jedan veliki Show program.
Stoga, ja bih da mi građani-zaposlenici, na benefitima osjetimo da radimo u naj kompaniji, tako da nas na to ne treba da podsjeća priznanje okačeno na zidu u uredu generalnog menadžera.
Naravno, ja ne generalizujem i ne tvrdim da među proglašenim ne zalutaju i poneki dobri menadžeri, dobre kompanije i dobri brendovi.
Vjerujete li u izbore za "NAJ..."
Moderator: anex
- tranquil
#2 Re: Vjerujete li u izbore za "NAJ..."
Ne.
Vrlo često se nekim izborom pokrivao neki skandal. Vrlo često se kompanija koja je dobila neku nagradu ili neku zlatnu markicu pokazala kao truhla. Neki "Superbrands" su u međuvremenu od najvećih kompanija u svojoj branši dogurali do stečaja.
Vrlo često se nekim izborom pokrivao neki skandal. Vrlo često se kompanija koja je dobila neku nagradu ili neku zlatnu markicu pokazala kao truhla. Neki "Superbrands" su u međuvremenu od najvećih kompanija u svojoj branši dogurali do stečaja.