Vjerujete li da je...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#1 Vjerujete li da je...

Post by Fair Life »

Image
Lace

Post by Lace »

i jos neko dobije novac za ovakav clanak :D
manijak1

Post by manijak1 »

Ja vjerujem da je mnogima trn u oku ..... :D :D a ovaj kao duhoviti potpisnik članka :D nek' ode pošampite :D :D .....
Harrys

Post by Harrys »

kad je rijec o Quetzacoalt,bogu cokolade,ja vjerujem. :D

Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

I bh. entitet Republika srpska ima svoju piramidu! Brdo Bag iznad gradića Jezero kod Jajca. Brdo je pljunuta piramida i ima puno pećina u nj!
manijak1

Post by manijak1 »

U jednoj od pećina je.......... ? :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

U jednoj od strogih pećina je stalaktit-čakra ....ma treba se ispitati dijete sam bio kada sam se bavio amaterskom speleologijom.
Onom što ide po šampite reci mu da meni ode po remsete.
manijak1

Post by manijak1 »

Ne znam hoće li moći podnijeti :D :D a stalaktiti su prirodni :D šiljci ? :D :D Mislim da ako taj ode tamo :D :D da zna šta će ako ga šta u mraku ...... :D ubode .
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote:Ja vjerujem da je mnogima trn u oku ..... :D :D a ovaj kao duhoviti potpisnik članka :D nek' ode pošampite :D :D .....
Sad ce on...

Pošampita nema... Mogu li krempite ??

Živjeti beznačajnim životom okružen vlastitim materijalnim izobiljem za velik broj ljudi predstavlja sasvim dobru utješnu, ili čak, glavnu nagradu. Živjeti oskudno i tegobno, ali ipak dati svoj doprinos u vremenu u kojem se 'pravi povijest' ili, pak, biti duhovno ispunjen bez osvrtanja na materijalno okruženje je također dobra pogodba, za mnoge ona daleko važnija.

Živjeti, s druge strane, u vremenu u kom ne postoji ni materijalno, ni duhovno ispunjenje, biti okružen posvemašnjim fukarlukom, bez izgledne nade u skori boljitak, znači doista se zagledati u strahotno ogledalo trajanja, koje će nas prikazati onakvima kakvi jesmo - ogoljele, sive kosti, beživotne nakupine kalcijeva fosfata koje će prvi dašak vjetra sasuti u prašinu, a prva kiša saprati u zemlju, bez i jednog jedinog, izdajničkog traga.

Razumljivo je da čovjek, stoga, očajnički želi vjerovati, ne samo u nešto više, nego i u jedno značajnije sada, u nešto što će mu dati mjesto i korisnu ulogu u ukupnom poretku stvari za njegova trajanja. Što je beznađe veće, to je jača i ova želja, pa se ljudi za nju hvataju kao utopljenik za ispruženu ruku. U situaciji u kojoj je stvarnost nepoželjna i istina je nebitna, a mašta se iz razonode pretvara u najizdašniji izvor obilja za dušu.

U mašti izgubljen duh naivan je i zavodljiv, baš poput dječijeg, i prelak je plijen za one pomračene duhom, razumom ili poštenjem. Stoga šugava vremena, ona sumorna i beznadežna, kao po narudžbi nepogrešivo, isporuče svoje horde vizionara, vidilica, vračara, vođa i iscjelitelja. Tek puka igra sudbine odlučuje koji će od njih zavesti i zaluditi stotine, a koji hiljade i milione; koji će od njih ljudima izmusti pare, a koji će im popiti krv, dok nasmrt ne iskrvare.

Svakom se narodu zalomi da očajava u beznadnim vremenima, i svakome se može zalomiti da, prožet strahom za vlastito postojanje i njegovu svrhu, svoju vjeru i nadu, bez pitanja, položi u nečije ludilo ili vješto skovan plan. To se dešava jer se ljudima, barem nakratko, nudi smisao, nudi vizija i neki cilj. To što je ta vizija neostvarljiva ili nemoguća, ili što put do nje vodi preko hiljada i hiljada mrtvih tijela... to sve nije bitno. Sve dok postoji smisao, dok postoji svrha.

Tek mnogo, mnogo kasnije, slijede otriježnjenja. I pitanja, sebi i drugima - kako se to moglo desiti?

Da je od Bosanaca lako napraviti budale nije nikakva mudrost. Štoviše, ova je postavka u prošlosti dokazana nebrojeno puta da nas je ponavljanje tog eksperimenta jako zamorilo, a uvijek daje iste rezultate. Još jednom od Bosanaca napraviti bekane nema nikakvu, niti historijsku, niti znanstvenu vrijednost. Može samo služiti nekome na korist, nasladu ili za zabavu.
manijak1

Post by manijak1 »

Zar si ti Akif Alferd Tersić :? :?
Ovo je dole reklama za blog :D :D a Bosanci mogu vrlo lako napraviti sebe budalom ali kada naprave druge :D :D onda to nikako ne valja ? :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote:Zar si ti Akif Alferd Tersić :? :?
(...)
Jok, bolan... Image
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Fair Life wrote:
manijak1 wrote:Zar si ti Akif Alferd Tersić :? :?
(...)
Jok, bolan... Image
fair... ti si samo najobicnija antipiramidaska komunjara... :wink: :D
manijak1

Post by manijak1 »

Koje on stranice posjećuje :D a meni se spočitava da sam mudžahedin :D :D ......haj ako ništa :D bar je linkovo otamo Fatmira :D .
Fair ti nisi ni komunista :D :D jer te revolucija ne bi ni za marendu uzela :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ne diraj mi fatmira... on je buducnost ove zemlje... fatmir for president... :D :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Meni je Fair nekako zatečen Fatmirovim djelom i likom :D :D pa makar i shvatao svijet kao Crveni Kmer :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ne diraj mi ni pol pota, upravo jedan takav nama treba :D
novel

Post by novel »

Od crvenih kmera jedino su talibani gori... :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

Eno sad :D :D talibani :D :D gori ......zar nisu isti ? :D :D
novel

Post by novel »

Alfons Kauders wrote:ne diraj mi ni pol pota, upravo jedan takav nama treba :D
onda bi qqqq rostinj'o... :D
novel

Post by novel »

Ne mogu biti isti :D :D talibani kolju pod dejstvom religije :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

novel wrote:Od crvenih kmera jedino su talibani gori... :oops:
sto ba ? kod nas nema statua bude da ih ruse... a bosnje zene mlate i tretiraju ko stoku, bili talibani ili ne...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

novel wrote:
Alfons Kauders wrote:ne diraj mi ni pol pota, upravo jedan takav nama treba :D
onda bi qqqq rostinj'o... :D
bi, bi, samo se treba na vrijeme pripremit, i priklonit onima koji su na vlasti... :D i svaki dan je 1. maj... :D
manijak1

Post by manijak1 »

Što onda reče Ne :D 48-e ...... :D :D Druže Stari ?
Vidi kako je danas Mađarima , Rumunjima , Bugarima , Česima , Slovacima , Poljacima i svim inim boljim od nas :oops: :D
Da bi se ovi današnji izdrkavali nad stratištima historije ? :D :D
Alphonse , ti feminista ? :D :D
Ii si tek intelektualac :D koji po inerciji u svakom kamenu vidi dio sfinge :? ( Pitaramide su provaljene :oops: :D )
Ne treba nama ništa bolje :oops: jer nismo izgleda navikli cijeniti prvo sebe pa onda druge poštovati .
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

manijak1 wrote:Što onda reče Ne :D 48-e ...... :D :D Druže Stari ?
Vidi kako je danas Mađarima , Rumunjima , Bugarima , Česima , Slovacima , Poljacima i svim inim boljim od nas :oops: :D
Da bi se ovi današnji izdrkavali nad stratištima historije ? :D :D
Alphonse , ti feminista ? :D :D
Ii si tek intelektualac :D koji po inerciji u svakom kamenu vidi dio sfinge :? ( Pitaramide su provaljene :oops: :D )
Ne treba nama ništa bolje :oops: jer nismo izgleda navikli cijeniti prvo sebe pa onda druge poštovati .
jebiga... sluso lose savjete... al bilo je dobro dok je trajalo... i vama, a meni pogotovo... :D :D

nisam ni feminista ni intelektualac... ja sam samo... budaletina... ako se odredis kao nesto... sputava te to poslije... ovako, neopredijeljen i nesvrstan... ima te na sve strane...

navikli smo mi... propadat... i to treba cijenit
novel

Post by novel »

i svaki dan je 1. maj...
... :oops: danas petak, sutra petak.....laHko je tebi, zato ti i rostiljas..... :oops:
Post Reply