Vjerujem , dakle postojim

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosancica ?

#1 Vjerujem , dakle postojim

Post by Bosancica ? »

Image

"Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti su oni koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone." (El-Bekare, 177.)

Image

U svom mom neznanju i nerazumijevanju Kur'ana , iskreno govoreci , biram , sto je i logicno , one tekstove koje razumijem , a koje bih rado primijenila u svakodnevnom zivotu .

Na taj nacin otkrih mali dio , a tek naslutih sirinu , ljepotu i cistocu islama .

Moju paznju zaokuplja blistavost i raznovrsnost islamske kulture i umjetnosti , tajanstvenost tradicije i narodnih obicaja , izuzetna djela islamskih filozofa i znavstvenika , ...

Ispred mene se otvara citav jedan , meni nepoznat , svijet ili , bolje receno , od mene se skrio citav jedan svijet.

Zelja da otkrijem i upoznam sve to odjednom , to osjecanje nestrpljivosti , iscekivanja i radosti jednako je osjecanju malog djeteta kad mu neko kaze da ima nesto za njega , a

pri tom drzi cvrsto stisnutu ruku visoko iznad glave . Dijete poskakuje , proba na sve nacine da dohvati ruku , i otvori prst po prst kako bi vidjelo sta se to tako lijepo za njega cuva ?
NIN

#2 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by NIN »

Bosancica ? wrote:Moju paznju zaokuplja blistavost i raznovrsnost islamske kulture i umjetnosti , tajanstvenost tradicije i narodnih obicaja , izuzetna djela islamskih filozofa i znavstvenika , ...
Volio bih, ako mi dopustis, da te priupitam o tome, sta zapravo smatras pod tajanstvenoscu tradicije? Takodjer, volio bih ako bi mogla da nam navedes i neke od narodnih obicaja koji su privukli tvoju paznju i, ako nije problem, djela islamskih filozofa i znanstvenika koje si procitala?

I da, sta po tebi znaci cestitost?

Hvala!
SenQ

#3 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by SenQ »

@bosancica : Najvaznije je da ti se otkrije sama ljepota Islama ili kao si vec kazala-.. Zelja da otkrijem i upoznam sve to odjednom.. pokazuje koliko covjek moze da osjeti sve to a ne samo ono razumno, logicno vidi. :thumbup:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#4 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Big Boy »

Bosancica ? wrote:Ispred mene se otvara citav jedan , meni nepoznat , svijet ili , bolje receno , od mene se skrio citav jedan svijet
Sabura i polako... vremenom i od trave postane mlijeko. ;-)
Bleetzlol

#5 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bleetzlol »

Postojim, dakle postojim. Jadno je i bijedno ako vi mislite da su čestiti ljudi oni koji vjeruju u boga, anđele, neke knjige i sl. koji :
1.) Nemaju empirijskih dokaza.
2.) Osnovani su na potpuno slijepom vjerovanju.

I sad sve što ja radim da bi konkretno pomogao ljudima pada u vodu zato što ne vjerujem u neka tamo bića koja nit je ko vidio, nit ko susreo.
Irish

#6 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Irish »

Bleetzlol wrote:Postojim, dakle postojim. Jadno je i bijedno ako vi mislite da su čestiti ljudi oni koji vjeruju u boga, anđele, neke knjige i sl. koji :

I sad sve što ja radim da bi konkretno pomogao ljudima pada u vodu zato što ne vjerujem u neka tamo bića koja nit je ko vidio, nit ko susreo.
Ne mrem bilivit :-) :-) Pa sta ti covjece radis na temi "misli i grijesi"??? Ja sve kontam, sa vjernikom se dopisujem pa mi jos sumnju iskopa..cccccccc..dovedoh u pitanje svoje postojanje kao ljudsko bice (koje misli)... :-) :-) :-) what ever.....Odgovorio si sad na sva pitanja :)
Bleetzlol

#7 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bleetzlol »

Irish wrote:
Bleetzlol wrote:Postojim, dakle postojim. Jadno je i bijedno ako vi mislite da su čestiti ljudi oni koji vjeruju u boga, anđele, neke knjige i sl. koji :

Ne mrem bilivit :-) :-) Pa sta ti covjece radis na temi "misli i grijesi"??? Ja sve kontam, sa vjernikom se dopisujem pa mi jos sumnju iskopa..cccccccc..dovedoh u pitanje svoje postojanje kao ljudsko bice (koje misli)... :-) :-) :-) what ever.....Odgovorio si sad na sva pitanja :)
Mnogo više o tebi govori prijatelju vjeruj mi-
Irish

#8 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Irish »

By the way, misliLA sam na vjerska (konkretno islamska) pitanja... Nemam ja sta raspravljati o pravilima stolnog tenisa, ako me to ne interesuje i ako se u tome ne nalazim..kontas sta hocu da ti kazem??? Niti zalazim u razmisljanja ateista, agnostika i ostalih, to prosto nije moj fah i nemam ja sta tu pametovati..Upadas i odgovaras na pitanja postavljena ocigledno za vjernike...(tj, da li ce se na onome svijetu odgovarati za misli?), a neko ko ne vjeruje u onaj svijet, nema sta tu da se petlja..a pogotovo da tumaci Kur¨an, karakterise grijehe i izmislja fetve (kao sto Chomoljo napisa) Uz nuzno postovanje :D
Bleetzlol

#9 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bleetzlol »

Irish wrote:By the way, misliLA sam na vjerska (konkretno islamska) pitanja... Nemam ja sta raspravljati o pravilima stolnog tenisa, ako me to ne interesuje i ako se u tome ne nalazim..kontas sta hocu da ti kazem??? Niti zalazim u razmisljanja ateista, agnostika i ostalih, to prosto nije moj fah i nemam ja sta tu pametovati..Upadas i odgovaras na pitanja postavljena ocigledno za vjernike...(tj, da li ce se na onome svijetu odgovarati za misli?), a neko ko ne vjeruje u onaj svijet, nema sta tu da se petlja..a pogotovo da tumaci Kur¨an, karakterise grijehe i izmislja fetve (kao sto Chomoljo napisa) Uz nuzno postovanje :D
Smatram se kompetentnim da pišem na ovom podforumu jer odlično poznajem religije. To što ne vjerujem, ne znači da je to samo vaša stvar "koju vi osjećate". Ne. I to što si ti zaključiLA kakav sam ja i šta sam ja na osnovu religijskih ubjeđenja dovoljno govori o vama "spiritualnim dobrim" vjernicima. Nažalost, etiketa će ostati. Kao i lažna nauka: teologija.
Irish

#10 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Irish »

Jel ovako pise neko ko je kompetentan da komentarise religije, konkretno islam??? :roll:

Ja uopce nemam nikakvo misljenje o tebi kao covjeku, mozda si predivo ljudsko bice i mozda bi se nasli u hiljadu i jednoj prici ali ovdje ne..To zelim da ti kazem..Sve ostalo otpada..
I nisam zaljubljena u "svoju dogmu", niti se smatram bezgresnom ni spasenom- daleko od toga..Samo se nadam i trudim koliko-toliko postovati ono sto sam SVOJOM VOLJOM prihvatila...To je sve...
Bleetzlol

#11 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bleetzlol »

Irish wrote:

Jel ovako pise neko ko je kompetentan da komentarise religije, konkretno islam??? :roll:

Ja uopce nemam nikakvo misljenje o tebi kao covjeku, mozda si predivo ljudsko bice i mozda bi se nasli u hiljadu i jednoj prici ali ovdje ne..To zelim da ti kazem..Sve ostalo otpada..
I nisam zaljubljena u "svoju dogmu", niti se smatram bezgresnom ni spasenom- daleko od toga..Samo se nadam i trudim koliko-toliko postovati ono sto sam SVOJOM VOLJOM prihvatila...To je sve...
Ne moraš biti vjernik da komentarišeš vjeru. I ja sam isto bio vjernik, pročitao sam sve knjige (uključujući Kur'an 5 puta) i mislim da dovoljno znam da pričam o tome. Svugdje se može raspravljati, samo o vjeri ne može. E pa će se promjeniti.
velikibrnjo

#12 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by velikibrnjo »

Bleetzlol wrote:
Irish wrote:

Ne moraš biti vjernik da komentarišeš vjeru. I ja sam isto bio vjernik, pročitao sam sve knjige (uključujući Kur'an 5 puta) i mislim da dovoljno znam da pričam o tome. Svugdje se može raspravljati, samo o vjeri ne može. E pa će se promjeniti.
Ako nisi vjernik, sta radis na temi religija. Covjek valjda kad napusti nesto, ne bi ga trebalo vise zanimati niti zamarati
A Knjige si haman citao kao kakva usputna stiva cim ovako nesto mozes pisati
I to sto si Kur'an procitao (samo) 5 puta nije uopce dovoljno da raspravljas o istom :)

Ode tema u helac, steta

"Niti sam kršćanin, niti židov, niti gabr, niti musliman.
Nisam s Istoka, niti sa Zapada, niti s kopna, niti s mora;
Nisam od Prirodne riznice, niti iz kružećeg neba.
Nisam iskustven, niti sam od prašine, niti od postojanja, ni od entiteta.
Nisam iz Indije, niti iz Kine, niti iz Bugarske, niti iz Saqsina,
Nisam iz Iračkog kraljevstva, niti iz zemlje Khorasana,
Nisam od ovog svijeta, niti od drugog svijeta, ni iz Neba, ni iz Pakla.
Nisam od Adama, niti od Eve, niti od Vrta i Rizwana.
Moje mjesto je bezmjesno, moj trag bez traga,
Ni tijelo ni duša, jer ja pripadam duši Voljenog.
Odbacio sam dvojnost, vidio da dva svijeta su jedan;
Jednoga tražim, Jednoga poznajem, Jednoga vidim, Jednoga pozivam.
On je prvi, On je zadnji, On je vanjski, On je unutrašnji;
Ne znam ja drugoga doli "Ya Hu" i "Ya man Hu"."
Bosancica ?

#13 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bosancica ? »

NIN wrote:
Bosancica ? wrote:Moju paznju zaokuplja blistavost i raznovrsnost islamske kulture i umjetnosti , tajanstvenost tradicije i narodnih obicaja , izuzetna djela islamskih filozofa i znavstvenika , ...
Volio bih, ako mi dopustis, da te priupitam o tome, sta zapravo smatras pod tajanstvenoscu tradicije? Takodjer, volio bih ako bi mogla da nam navedes i neke od narodnih obicaja koji su privukli tvoju paznju i, ako nije problem, djela islamskih filozofa i znanstvenika koje si procitala?

I da, sta po tebi znaci cestitost?

Hvala!
Image
Image

ImageImageImage

The Madman - His Parables and Poems
BY
Khalil Gibran

Buy Khalil Gibran's Works

You ask me how I became a madman. It happened thus: One day, long
before many gods were born, I woke from a deep sleep and found all
my masks were stolen,--the seven masks I have fashioned an worn in
seven lives,--I ran maskless through the crowded streets shouting,
"Thieves, thieves, the cursed thieves."

Men and women laughed at me and some ran to their houses in fear
of me.

And when I reached the market place, a youth standing on a house-top
cried, "He is a madman." I looked up to behold him; the sun kissed
my own naked face for the first time. For the first time the sun
kissed my own naked face and my soul was inflamed with love for
the sun, and I wanted my masks no more. And as if in a trance I
cried, "Blessed, blessed are the thieves who stole my masks."

Thus I became a madman.

And I have found both freedom of loneliness and the safety from
being understood, for those who understand us enslave something in
us.

But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail
is safe from another thief.

Image

ImageImageImage

Nemam nekakav izbor , sto se tice islamskih filozofa i znanstvenika , ali citam ono sto mi dodje pod ruku .
Ovog puta je to Kahlil Gibran i njegova knjiga '' De Dwaas '' , na engleskom ''The Madman '', gdje , u obliku kratkih prica , na simbolican nacin ,
pisac otkriva najdublje tajne ljudskog srca .Jos u biblioteci , stojeci u redu ,procitah naslovnu pricu pa mi se ucini da je za mene pisana .
Na internetu nadjoh istu tu pricu na engleskom , ali u obliku poeme.
Mislim da nije strasno ako neko ne cita ,ili nije procitao, djela islamskih znanstvenika i filozofa .
Mnogo je gore ako neko ne zna da su oni postojali i da i dan danas postoje.
Strasno je to, da citav jedan skolski sistem , kroz koji su prosli mnogi , pa i ja , nije posvetio ni najmanju paznju ,niti prostor islamskoj kulturi , umjetnosti , muzici ...,
pa i znanstvenicima i filozofima.

Zato imam osjecaj da je sve to od mene skriveno , ukradeno !

Eh , Nin , pitas me mnogo , sto nije strasno , naravno , a imas sve odgovore u ovom sto sam napisala .
Mnogi od nas posmatraju svijet preko relacije (a ) - (b) , ja -ti , u smislu : ja jesam - ti nisi , ja imam - ti nemas , ...
Ponekad je dobro pogledati stvari i sa suprotne tacke , sa (b)prema (a ) .
Jos ako se to prosiri sa (c) , (d) , (e) ,...i pogleda kakve su relacije izmedju (a ) i svih drugih , i kakvi su medjusobni odnosi (a), (b) ,(c) ,(c) , (d)...,
onda se dobije kompletnija , realnija slika , misli se i govori se drugacije .
arzuhal

#14 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by arzuhal »

Možda to i nije, na kraju krajeva, važno spominjati (jer kome se to ne sviđa poezija Halila Džubrana?), al' eto...pošto vidim da spominješ islamske filozofe, znanstvenike...Halil Džubran nije bio musliman, nego kršćanin, pripadnik maronitske crkve...
Bosancica ?

#15 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bosancica ? »

Image
U svom mom neznanju i nerazumijevanju Kur'ana , iskreno govoreci , biram , sto je i logicno , one tekstove koje razumijem , a koje bih rado primijenila u svakodnevnom zivotu .

Na taj nacin otkrih mali dio , a tek naslutih sirinu , ljepotu i cistocu islama .
Ne treba biti mnogo mudar da razumijes , ako neko napise :''U svom mom neznanju i nerazumijevanju...",
da samim tim priznaje da nesto ne zna , a nije ni cudo , jer nikad nisam ni imala priliku da upoznam islam .
Filozofe i znanstvenike pominjnem zato sto , ako upoznam samo mali dio onoga sto mudri misle , lako cu razumjeti i sve ostalo .
Da bi neko nesto naucio , prvo mora da shvati sta ne zna i sta bi to ,zapravo , zelio da nauci .
Na svu srecu , ja sam jedna , jedina ,koja ne razumije ono sto zeli da upozna i ne stidim se to priznati .
NIN

#16 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by NIN »

Bosancica ? wrote:...
Eh , Nin , pitas me mnogo , sto nije strasno , naravno , a imas sve odgovore u ovom sto sam napisala.
...
Hvala. :)
Bosancica ?

#17 Re: Vjerujem , dakle postojim

Post by Bosancica ? »

Image
Molim .
Post Reply