Zaitsev wrote:Smrcak15 wrote:
tako se ne detektuje druze moj solidni, ako hoces da detektujes onda se analizira orginalni tekst Kurana a ne samo prevodi koji u vecini slucajeva lutaju u prevodu i tumacenju jer dosta tih prevoda je prevedeno prije pronalaska Pulsara 1969 godine.
Šta se ne detektuje ba? 7 ljudi + ovaj Sahih International, ma šta to bilo i svi oni lutaju u prevodu i tumačenju? Niko se od svih njih nije sjetio pa uzeo arapsko engleski leksikon i onda dao svoj prijevod? 7 izvora i nijedan ne valja, samo je tvoj ispravan? E moj Smrle...
Smrcak15 wrote:
a evo ti i arap objasnja
umro je 2012

naucio sam od njegovih videa neke za mene bitne stvari
To što je neko Arap, ne čini ga više kredibilnim od nekoga ko to nije...
Nego nejse... 3 puta sam te pitao za dinosauruse i izignorisao si. Vidim da si belfyu odgovorio šturo na pitanje, pa me zanima sljedeće:
Da li u Kur'anu postoji išta što je Allah rekao za dinosauruse? Ako je znao o pulsarima brate, morao je znati i o dinosaurusima. Ipak, isti su ostavili veliki biljeg u historiji planete.
Na tvoju konstataciju da su ljudi bili prije dinosaurusa bih se najradije nasmijao prijatelju moj, ali skontah, žalosno je što tako misliš, stvarno jeste...
Šta se ne detektuje ba? 7 ljudi + ovaj Sahih International, ma šta to bilo i svi oni lutaju u prevodu i tumačenju? Niko se od svih njih nije sjetio pa uzeo arapsko engleski leksikon i onda dao svoj prijevod? 7 izvora i nijedan ne valja, samo je tvoj ispravan? E moj Smrle...
stani malo ba, ukljuci ba mozak majka mu stara
pogledaj ovo
http://amazingspace.org/resources/explo ... story.html
1970 Cygnus X - 1 The first good black hole candidate that astronomers found. It emits x-rays and has a companion smaller than Earth but with a mass greater than that of a neutron star.
1994 Hubble Space Telescope Provides best evidence to date of supermassive black holes that lurk in the center of some galaxies. The Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) revealed large orbiting velocities around the nucleus of these galaxies, suggesting a huge mass inside a very small region.
znaci tek ovih godina je crna rupa pronadjena sa dokazima, dok prevodi su radjeni daleko prije nego je prionadjeno ovo.
Normalno da nemozes povezati o cemu se prica ako nista neznas o crnim rupama, pa onda daj sta das, da se nekako prevede da je koliko toliko razumljivo za obican svijet.
sta je Bosanski prevodioc Mlivo govorio o prijasnjim tumacima
http://www.mlivo.com/science.html
Ranija tumačenja ajeta 86:1,2,3
U svom komentaru Jusuf Ali (čiji se prijevod Kur’ana na engleski tada najviše koristio na religijskim internet news grupama) kaže da postoje velika razmimoilaženja o tome na što bi se mogla odnositi ova tri ajeta. Neki komentatori misle da je ovdje riječ o Večernjači ili Jutarnjoj zvijezdi (Venera, Danica), neki da je to planet Saturn, zvijezda Sirius, zvjezdani skup Plejade ili zvijezde padalice. On takođe smatra da je najpriličnije riječ “tarik” uzeti u značenju “zvijezda” u kolektivnom i generičnom smislu, jer zvijezde eto sjaje svaku noć u godini i njihov sjaj prodire kroz tamu noći.
Treba napomenuti da su lutanja prisutna i kod drugih prevodilaca i komentatora Kur’ana.
znaci , logicno je da je velika vjerovatnoca da ce profulati sa prevodom ako prevod radi prije nego se otkrije to.
zamisli da se prevodi, zvijezda , kuca i probusuje, mislim ,nigdje veze svezom, gledas zvijezdu, fino sijaju u cistoj noci, i pitas se kako kuca kako probusuje, gdje tu logika

ali kad se pulsar otkio , onda stvari legnu na svoje mjesto.
To što je neko Arap, ne čini ga više kredibilnim od nekoga ko to nije...
ako ti leksikon to tvrdi, nema ti tu sta ja ni arap vise pricati, sve ti je receno.
Da li u Kur'anu postoji išta što je Allah rekao za dinosauruse? Ako je znao o pulsarima brate, morao je znati i o dinosaurusima. Ipak, isti su ostavili veliki biljeg u historiji planete.
danas sam nesto nekome rekao u vezi ovoga
a sta bi to Allah trebao da kaze za dinosauruse, sta bi to bilo cudo de mi reci
evo d aih je spomenuo, opet bi rekao, jao, jest mi vala neko cudo, ljudi kopal ikanal u tom vremenu naisli na kosti dinosaurusa i zapisali da su postojale takve i takve zivotinje, sta je cudo u tome, kakva je poneta pricati o njima kad su mmogli ljudi hiljadama godina pronalaziti kosti i uvjeriti se u njihovo postojanje.
Na tvoju konstataciju da su ljudi bili prije dinosaurusa bih se najradije nasmijao prijatelju moj, ali skontah, žalosno je što tako misliš, stvarno jeste...
jesi li ti bolan normalan, sta pricas to, kad sam rekao da su ljudi bili prije dinosaurusa???? odakle ti to matere ti , ah svasta, ja cudna covjeka, nije i cudo sto nerazumijes sto ti se pise ovdje kad ovako naopako mozes izokrenuti nesto sto uopste nikad nisam ni tvrdio