Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#3051 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Flat Earth society likes this. :mrgreen:
Smrcak15

#3052 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote:
jesam itekako a sad ces dobit ukratko objasnjenje

سُطِّحَتْ
http://www.almaany.com/en/dict/ar-en/%D ... %AD%D8%AA/
spread out--->prosiriti

Znaci ti ces od rijeci prositi napraviti rijec ravno???
:lol:
E jes' ti jak rječnik. Osnovni arapski korijen za nešto što je ravno, glatko, je seTaHa, a Kur'an koristi upravo za Zemlju pasiv te riječi. Dakle, Zemlja je učinjena ravnom. Znaš šta znači musTaHa? :)
A ako odemo dalje, vidjećemo i da drugi glagoli, odnosno jezički korijeni, koji se koriste za opis zemlje, kao svoje značenje sadrže "činjenje ravnim, glatkim". Korijen mehede čiji se oblik koristi za opis stanja Zemlje nosi primarno značenje činjenja ravnim, glatkim. I glagol daHaw kao jedno od značenja. I glagol medde. Svakom ko ima imalo pojma o arapskom jasna je kur'anska poruka o ravnoj Zemlji. Samo što neki koji imaju pojma o arapskom tu jasnu poruku pokušavaju sakriti akrobacijama i natezanjima. Ali ti su pokušaji samo prenategnuta ravna jufka koja brzo pukne ;)
E jes' ti jak rječnik. Osnovni arapski korijen za nešto što je ravno, glatko, je seTaHa, a Kur'an koristi upravo za Zemlju pasiv te riječi. Dakle, Zemlja je učinjena ravnom. Znaš šta znači musTaHa? :)
hoces li reci to da nije "prositi"???

znaci lexikoni pogresno prevodi, dobro eto nisam znao :-)
I glagol daHaw kao jedno od značenja
dahaha isto znaci prosiriti.

dokaz da je zemlja okrugla, jasno i glasno je u ovom ajetu

(Qur'an, 39:5)

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۗ أَلَا هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُِ

Khalaqa alssamawati waalarda bialhaqqi yukawwiru allayla AAala alnnahari wayukawwiru alnnahara AAala allayli wasakhkhara alshshamsa waalqamara kullun yajree liajalin musamman ala huwa alAAazeezu alghaffaru

39:5. Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija(yukawir) dan i danom zavija noć, On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog. On je Silni, On mnogo prašta!

ova rijec yukawiru, znaci zaokruzivati ili zavijati okolo loptastog objekta, kao zaokruzivanje turbana oko glave
Image

ako sumnjas u ovo rijec, de onda kopiraj pa da vidi sta znaci Kawr , a to je lopta.

يُكَوِّرُ
ako kaze yukawr, to je onda zaokruzivanje

كور
ako kaze kawr

to je onda lopta

kopiraj ovu rijec Kawr كور i postiraj na google i pritisni na slike, pa ces vidjeti sta ce pokazati, ove slike
Image
Image

isto tako u google translate kopiraj tu rijec i dobit ces ovo
https://translate.google.se/?hl=sv#en/ar/ball

substantiv
كرة
ball, globe, orb, bowl
a solid or hollow sphere or ovoid, especially one that is kicked, thrown, or hit in a game.
a soccer ball
dadinjo33

#3053 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: hoces li reci to da nije "prositi"???

dahaha isto znaci prosiriti, a medde znaci kolijevka (craddle na engleskom), znaci ti ces od recimo rijeci kolijevka napraviti ravnu zemlju??
Haj ne provaljuj se, niti medde znači kolijevka, niti je craddle kolijevka na engleskom. Ne razlikuješ ti ni glagole, ni glagolske korijene, ni imenice. Ukratko, nemaš pojma o arapskom. A šibicariš na način da uzmeš jedno od 50 značenja nekog glagola koje ti odgovora i tvrdiš da je ono jedino. Ali, taj je pokušaj varke lako razriješiti. Umjesto da arapski glagol vežeš za jedan od njegovih prevoda koji ti odgovara, obrnimo pristup. Uzmimo engleski glagol "to flatten" koji znači "učiniti ravnim", pa ukucajmo da vidimo kako glasi njegov arapski prevod. Dobićemo kao prve glagole saTaHa i medde, koji se oba koriste za opis stanja Zemlje u Kur'anu. ;) Dakle, Kur'an tvrdi da je Zemlja ravna.
To je samo ad hoc, priručno i lako dostupno. U ozbiljnijim analizama tipa Laneov leksikon kao izvor, svako će naći sve što sam napisao u prošlom postu.

P.S. A šta, ovo: "Kaf-Waw-Ra (Kaf-Alif-Ra) = To wind, twist/fold/wrap, he wound round a turban, divested of light, blinded, shall pass away and come to naught" znači da je Zemlja okrugla? :) Super.
Smrcak15

#3054 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote: hoces li reci to da nije "prositi"???

dahaha isto znaci prosiriti, a medde znaci kolijevka (craddle na engleskom), znaci ti ces od recimo rijeci kolijevka napraviti ravnu zemlju??
Haj ne provaljuj se, niti medde znači kolijevka, niti je craddle kolijevka na engleskom. Ne razlikuješ ti ni glagole, ni glagolske korijene, ni imenice. Ukratko, nemaš pojma o arapskom. A šibicariš na način da uzmeš jedno od 50 značenja nekog glagola koje ti odgovora i tvrdiš da je ono jedino. Ali, taj je pokušaj varke lako razriješiti. Umjesto da arapski glagol vežeš za jedan od njegovih prevoda koji ti odgovara, obrnimo pristup. Uzmimo engleski glagol "to flatten" koji znači "učiniti ravnim", pa ukucajmo da vidimo kako glasi njegov arapski prevod. Dobićemo kao prve glagole saTaHa i medde, koji se oba koriste za opis stanja Zemlje u Kur'anu. ;) Dakle, Kur'an tvrdi da je Zemlja ravna.
To je samo ad hoc, priručno i lako dostupno. U ozbiljnijim analizama tipa Laneov leksikon kao izvor, svako će naći sve što sam napisao u prošlom postu.
moja greska izvinjavam se, mislio sam na "mihadan" uglavnom kako god, te rijeci sto postiras znace prosiriti

pogledaj sam
spread out

uglavnom pokazao sam ti jasno sa Yukawiru da se radi o loptastom obliku
dadinjo33

#3055 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: moja greska izvinjavam se, mislio sam na "mihadan" uglavnom kako god, te rijeci sto postiras znace prosiriti

pogledaj sam
spread out

Ma ni mihadan nije kolijevka. Pročitaj još jednom moj prošli post.

P.S. A šta znači ajet 81: 1, Itha alshshamsu kuwwirat?

Po tvojoj logici, prevod bi bio "Kada Sunce postane okruglo (loptasto)" ;)
Smrcak15

#3056 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote: moja greska izvinjavam se, mislio sam na "mihadan" uglavnom kako god, te rijeci sto postiras znace prosiriti

pogledaj sam
spread out

Ma ni mihadan nije kolijevka. Pročitaj još jednom moj prošli post.
jeste

https://translate.google.se/?hl=sv#en/ar/craddle

مهد
cradle

http://www.almaany.com/en/dict/ar-en/%D ... %87%D8%AF/
cradle - place where something is born or begins مهد
dadinjo33

#3057 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Haj, Smrčak, ne zajebavaj, Tita ti.

Craddle ti je izbacilo kao slovnu grešku, piše se cradle. Znaš li razliku između mihad, mihadan i mehd? Kao što sam ti odmah rekao, ti nemaš pojma o arapskom.

Ćao :)
Smrcak15

#3058 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote::lol:

Haj, Smrčak, ne zajebavaj, Tita ti.

Craddle ti je izbacilo kao slovnu grešku, piše se cradle. Znaš li razliku između mihad, mihadan i mehd? Kao što sam ti odmah rekao, ti nemaš pojma o arapskom.

Ćao :)
nemoj cao, ne bjezi nikuda, neka te ovdje da se razjasnimo, cim vas u cosak zatjera neko onda cao, nemoj mi te fazone :D

vidis jasno pise MIhad (MHD) cradle da znaci

ako mi nevjerujes pogledaj ovo

وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلًا وَمِنَ الصَّالِحِينَِ

Wayukallimu alnnasa fee almahdi wakahlan wamina alssaliheena

Allah kaze:
3:46. on(Isus) će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit",-
dadinjo33

#3059 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: nemoj cao, ne bjezi nikuda, neka te ovdje da se razjasnimo, cim vas u cosak zatjera neko onda cao, nemoj mi te fazone :D

Allah kaze:
3:46. on(Isus) će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit",-
Pa to ti i govorim, moj Smrčak. :lol:

Ti vidio MHD i sve što sadrži MHD tebi isto. Ništa što sadrži MHD međusobno ne razlikuješ. ;)
Smrcak15

#3060 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote: nemoj cao, ne bjezi nikuda, neka te ovdje da se razjasnimo, cim vas u cosak zatjera neko onda cao, nemoj mi te fazone :D

Allah kaze:
Pa to ti i govorim, moj Smrčak. :lol:

Ti vidio MHD i sve što sadrži MHD tebi isto. Ništa što sadrži MHD međusobno ne razlikuješ. ;)
ako meni nevjerujes, pitaj nekoog arapa za te rijeci pa vidi sta ce ti on reci
dadinjo33

#3061 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: ako meni nevjerujes, pitaj nekoog arapa za te rijeci pa vidi sta ce ti on reci
Sjo, fra'era. Ja kažem da si pogriješio, da nije mihad ni mihaden riječ za kolijevku, da trebaš razlikovati mihad, mihadan, mehd i ti onda napišeš da je kolijevka mihad, postiraš riječ "mehd" na arapskom za kolijevku i kažeš mi da nešto pitam nekog Arapa. Ko je ovdje lud, jbt? Ili ima i bezobraznih, ha?
Smrcak15

#3062 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote: ako meni nevjerujes, pitaj nekoog arapa za te rijeci pa vidi sta ce ti on reci
Sjo, fra'era. Ja kažem da si pogriješio, da nije mihad ni mihaden riječ za kolijevku, da trebaš razlikovati mihad, mihadan, mehd i ti onda napišeš da je kolijevka mihad, postiraš riječ "mehd" na arapskom za kolijevku i kažeš mi da nešto pitam nekog Arapa. Ko je ovdje lud, jbt? Ili ima i bezobraznih, ha?
arap koji drzi stranicu, gdje prevodi Kuranske rijeci koristeci arapsko engleski leksikon
http://www.answering-christianity.com/e ... _earth.htm

evo sta kaze:
So indeed, the earth being a مهاد (mihaad) does mean that it is like a rocking cradle, since its root, مهد (mahd), means just that.
dadinjo33

#3063 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
dadinjo33 wrote:
arap koji drzi stranicu, gdje prevodi Kuranske rijeci koristeci arapsko engleski leksikon
http://www.answering-christianity.com/e ... _earth.htm

evo sta kaze:
So indeed, the earth being a مهاد (mihaad) does mean that it is like a rocking cradle, since its root, مهد (mahd), means just that.

A džehennem je užasna kolijevka.
E on te je nadmašio, a to je teško.

Hop,šta ćemo sad. Onaj tvoj online riječnik kojeg si prvog koristio kao valjanu referencu kaže da je mihad, zamisli "flat land"-ravna zemlja :lol:

http://www.almaany.com/en/dict/ar-en/%D ... %A7%D8%AF/
fatamorgana

#3064 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

A spominje li se flat Mars u Kur'anu?

http://dawntoday.com/nasa-confirms-muha ... n-on-mars/
Smrcak15

#3065 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:A spominje li se flat Mars u Kur'anu?

Nigdje, ali se moze naci Mars i njegov mjesec Deimos u istoj suri koja se zove pjescane dine ili pjescana brda. Deimos se nalazi u 30tom ajetu, deimosu treba 30 sahata da obidje mars.samo se u ovoj suri zajedno spominju mars i deimos i to bas u suri pjescane dine Al-ahkaf a mars je sav od pijeska
Dozer

#3066 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Towelie wrote:
Dozer wrote:Da li su zapisi iz Grckog doba dokazi?
Podjednako ne.
Bilo bi lijepo uz ovo ovako ponuditi i neko obrazlozenje... Kako i zasto nesto sto je zapisano kao istrazivacki rad, s jasnim smjernicama kako se i zasto doslo do tog nekog zakljucka, a koji je onda i potvrdjen kasnije, moze biti neistina... Ovo me zivo zanima...
Smrcak15 wrote: Kazes wannabe , ma nemoj, sta mi rece...

Ako neznas koja rijec se koristi, zasto se onda upustas u ovakve rrazgovore, pa ti covjece ides u minsko polje zazmirenih ociju.zar ti mislis da mozes me nauciti sta mi kuran kaze, covjeku koji se bavi islamom intezivno 22 godine???
Smrle... Bez uvrede, ali, iako ne znam odakle si, koliko imas godina i gdje si i koju skolu zavrsio, definitivno je jasno da si prilicno mlad, kao i da svoj vlastiti maternji jezik nisi ni izbliza savladao.
Nemoj nam onda zamjeriti ako s velikom rezervom uzimamo sve sto ti izjavis po pitanju "bavljenja" bilo cime, a pogotovo Kur'anom i islamom....

Shodno ovome, vise je nego nategnuto tvoje razumijevanje bilo cega, jer je evidentno da ni vlastiti jezik ne razumijes kako treba, pa kako onda da ti bilo ko vjeruje da si u stanju razumjeti znacenja stranih rijeci, poput arapskih koja su, usput receno, rijeci jednog vrlo bogatog opisnog jezika... :roll:
Dozer

#3067 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Nigdje, ali se moze naci Mars i njegov mjesec Deimos u istoj suri koja se zove pjescane dine ili pjescana brda. Deimos se nalazi u 30tom ajetu, deimosu treba 30 sahata da obidje mars.samo se u ovoj suri zajedno spominju mars i deimos i to bas u suri pjescane dine Al-ahkaf a mars je sav od pijeska
Mars je sav od pijeska - kad bismo se zajebavali...
sumirprimus

#3068 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by sumirprimus »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: Nigdje, ali se moze naci Mars i njegov mjesec Deimos u istoj suri koja se zove pjescane dine ili pjescana brda. Deimos se nalazi u 30tom ajetu, deimosu treba 30 sahata da obidje mars.samo se u ovoj suri zajedno spominju mars i deimos i to bas u suri pjescane dine Al-ahkaf a mars je sav od pijeska
Mars je sav od pijeska - kad bismo se zajebavali...
to ko kad jse vamo jena baba s onu stranu biokova preselila u slavoniju,,, i proslo vremena pitaju je kako je u slavoniji.ha dobro je,al im brda cudna stoji zemlja na gomili a nigdi kamena :lol:
Dozer

#3069 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#3070 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote: - Arapi su prvi znali da je Zemlja okrugla(1) i prvi su crtali za to vrijeme precizne geografske karte (2).
-Takodjer, vidio si da ona riječ ima i značenje jajasto(oblik) (1).
:roll:
Prvo: The earliest reliably documented mention of the spherical Earth concept dates from around the 6th century BC when it appeared in ancient Greek philosophy, but remained a matter of speculation until the 3rd century BC, when Hellenistic astronomy established the spherical shape of the Earth as a physical given. - https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth
Drugo: Whereas a number of previous Greek philosophers presumed the earth to be spherical, Aristotle (384–322 BC) is the one to be credited with proving the Earth's sphericity. Those arguments may be summarized as follows:
- The lunar eclipse is always circular
- Ships seem to sink as they move away from view and pass the horizon
- Some stars can be seen only from certain parts of the Earth.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... _meridians

Dakle - sve minimalno 800 godina prije Arapa i islama, a zapravo je vise od 1000... :roll:
Cak je i minimalno 300 godina prije katolicanstva... :roll:

Ovo se zove "argumenti". A to su lako provjerljive i dokazive cinjenice, zar ne?
Sad vi argumentovano pokazite da je istina ovo sto si gore tvrdio...
-Naravno da su lako provjerljive i dokazive činjenice,dovoljno da kliknem na tvoj link, :) koji si postirao kao argument,skrolaš malo dole pod -Islamic astronomy- i eto ih moji argumenti,koliko hoćeš.Tako isto uradiš sa ovim drugim ti linkom,skrolaš na- Islamic cartographic schools-,i to je to.Vidiš kako istina hoće na vidjelo,hvala što si mi postirao argumente. :D Usput na tim pasusima,klikanjem na pojedinačno označene pojmove dolaziš na daljne,proširene poveznice.
-Kao što i sam vidiš u tom što si postirao,radilo se još mnogo prije samo o čistim špekulacijama,a pazi „mudri“argumenata,ispade da je jedino Aristotel gled'o u nebo ili posmatrao brodove na pučini.Dakle njima nije bilo moguće te mudrolije i dokazati,te su to uspjelo uraditi,pogrešno ispraviti,izračunati, utvrditi i dalje proširiti i izučavati u -Zlatnom Islamskom dobu-, koje je dalo čitavu plejadu vrhunskih naučnika.Prije objave Kur'ana,niko se od njih ne spominje u bilo kakvom naučnom izvoru.Nakon objave,totalni znanstveni preokret.

Ovdje sam neke wiki citate izdvojio:
-Early Islamic scholars recognized earth's sphericity,[47] leading Muslim mathematicians to develop spherical trigonometry[48] in order to further mensuration and to calculate the distance and direction from any given point on the Earth to Mecca. This determined the Qibla, or Muslim direction of prayer.
-Muslim scholars who held to the round Earth theory used it for a quintessentially Islamic purpose: to calculate the distance and direction from any given point on the Earth to Mecca.[59] This determined the Qibla, or Muslim direction of prayer.

-A terrestrial globe (Kura-i-ard) was among the presents sent by the Persian Muslim astronomer Jamal-al-Din to Kubla Khan's Chinese court in 1267. It was made of wood on which "seven parts of water are represented in green, three parts of land in white, with rivers, lakes etc."[60] Ho Peng Yoke remarks that "it did not seem to have any general appeal to the Chinese in those days".[61]
-Early terrestrial globes depicting the entirety of the Old World were constructed in the Islamic world.[4][5] According to David Woodward, one such example was the terrestrial globe introduced to Beijing by the Persian astronomer, Jamal ad-Din, in 1267.[6]

-Muslim cartographers were using copies of Ptolemy's Almagest and Geography by the 9th century.[23] At that time, in the court of the caliph al-Maʾmūm, al-Khwārazmī compiled his Book of the Depiction of the Earth which mimicked the Geography[24] in providing the coördinates for 545 cities and regional maps of the Nile, the Island of the Jewel, the Sea of Darkness, and the Sea of Azov.[24] A 1037 copy of these are the earliest extant maps from Islamic lands.[25] The text clearly states that al-Khwārazmī was working from an earlier map, although this could not have been an exact copy of Ptolemy's work: his Prime Meridian was 10° east of Ptolemy's, he adds some places, and his latitudes differ.[24] C.A. Nallino suggests that the work was not based on Ptolemy but on a derivative world map,[26] presumably in Syriac or Arabic.[24] The colored map of al-Maʾmūm constructed by a team including al-Khwārazmī was described by the Persian encyclopædist al-Masʿūdī around 956 as superior to the maps of Marinus and Ptolemy,[27] probably indicating that it was built along similar mathematical principles.[28] It included 4530 cities and over 200 mountains.[citation needed]

Despite beginning to compile numerous gazetteers of places and coördinates indebted to Ptolemy,[29] Muslim scholars made almost no direct use of Ptolemy's principles in the maps which have survived.[23] Instead, they followed al-Khwārazmī's modifications and the orthogonal projection advocated by Suhrāb's early 10th-century treatise on the Marvels of the Seven Climes to the End of Habitation. Surviving maps from the medieval period were not done according to mathematical principles. The world map from the 11th-century Book of Curiosities is the earliest surviving map of the Muslim or Christian world to include a graticule but the cartographer seems to have not understood its purpose, starting it from the left using twice the intended scale and then (apparently realizing his mistake) giving up halfway through.[30] Its presence does strongly suggest the existence of earlier, now-lost maps which had been mathematically derived in the manner of Ptolemy,[25] al-Khwārazmi, or Suhrāb. There are surviving reports of such maps.[29]

-Muslim scientists made many of their own contributions to geography and the earth sciences.[clarification needed] In the 11th century, the Uyghur scholar Mahmud al-Kashgari was the first to draw an ethnographic map[clarification needed] of the Turkic peoples of Central Asia.

-Muslim astronomers generally accepted the Ptolemaic system and the Geocentric model,[16] but by the 10th century texts appeared regularly whose subject matter was doubts concerning Ptolemy (shukūk).[17] Several Muslim scholars questioned the Earth's apparent immobility[18][19] and centrality within the universe.[20] Some Muslim astronomers believed that the Earth rotates around its axis, such as Abu Sa'id al-Sijzi (d. circa 1020).[21][22] According to al-Biruni, Sijzi invented an astrolabe called al-zūraqī based on a belief held by some of his contemporaries "that the motion we see is due to the Earth's movement and not to that of the sky."[22][23] The prevalence of this view is further confirmed by a reference from the 13th century which states:

According to the geometers [or engineers] (muhandisīn), the Earth is in constant circular motion, and what appears to be the motion of the heavens is actually due to the motion of the Earth and not the stars.[22]

Early in the 11th century Alhazen wrote a scathing critique of Ptolemy's model in his Doubts on Ptolemy (c. 1028), which some have interpreted to imply he was criticizing Ptolemy's geocentrism,[24] but most agree that he was actually criticizing the details of Ptolemy's model rather than his geocentrism.[25]

In the 12th century, Arzachel departed from the ancient Greek idea of uniform circular motions by hypothesizing that the planet Mercury moves in an elliptic orbit,[26][27] while Alpetragius proposed a planetary model that abandoned the equant, epicycle and eccentric mechanisms,[28] though this resulted in a system that was mathematically less accurate.[29] Alpetragius also declared the Ptolemaic system as an imaginary model that was successful at predicting planetary positions but not real or physical. His alternative system spread through most of Europe during the 13th century.[30]

Fakhr al-Din al-Razi (1149–1209), in dealing with his conception of physics and the physical world in his Matalib, rejects the Aristotelian and Avicennian notion of the Earth's centrality within the universe, but instead argues that there are "a thousand thousand worlds (alfa alfi 'awalim) beyond this world such that each one of those worlds be bigger and more massive than this world as well as having the like of what this world has." To support his theological argument, he cites the Qur'anic verse, "All praise belongs to God, Lord of the Worlds," emphasizing the term "Worlds."[20]

The "Maragha Revolution" refers to the Maragha school's revolution against Ptolemaic astronomy. The "Maragha school" was an astronomical tradition beginning in the Maragha observatory and continuing with astronomers from the Damascus mosque and Samarkand observatory. Like their Andalusian predecessors, the Maragha astronomers attempted to solve the equant problem (the circle around whose circumference a planet or the center of an epicycle was conceived to move uniformly) and produce alternative configurations to the Ptolemaic model without abandoning geocentrism. They were more successful than their Andalusian predecessors in producing non-Ptolemaic configurations which eliminated the equant and eccentrics, were more accurate than the Ptolemaic model in numerically predicting planetary positions, and were in better agreement with empirical observations.[31] The most important of the Maragha astronomers included Mo'ayyeduddin Urdi (d. 1266), Nasīr al-Dīn al-Tūsī (1201–1274), Qutb al-Din al-Shirazi (1236–1311), Ibn al-Shatir (1304–1375), Ali Qushji (c. 1474), Al-Birjandi (d. 1525), and Shams al-Din al-Khafri (d. 1550).[32] Ibn al-Shatir, the Damascene astronomer (1304–1375 AD) working at the Umayyad Mosque, wrote a major book entitled Kitab Nihayat al-Sul fi Tashih al-Usul (A Final Inquiry Concerning the Rectification of Planetary Theory) on a theory which departs largely from the Ptolemaic system known at that time. In his book, Ibn al-Shatir, an Arab astronomer of the fourteenth century, E. S. Kennedy wrote "what is of most interest, however, is that Ibn al-Shatir's lunar theory, except for trivial differences in parameters, is identical with that of Copernicus (1473–1543 AD)." The discovery that the models of Ibn al-Shatir are mathematically identical to those of Copernicus suggests the possible transmission of these models to Europe.[33] At the Maragha and Samarkand observatories, the Earth's rotation was discussed by al-Tusi and Ali Qushji (b. 1403); the arguments and evidence they used resemble those used by Copernicus to support the Earth's motion.[18][19]

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age
https://en.wikipedia.org/wiki/Geography ... eval_Islam
https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy ... amic_world

-Što se tiče značenje one riječi,evo ovdje:
http://www.wordsense.eu/%D8%AF%D8%AD%D8%A7%D9%87%D8%A7/
https://glosbe.com/ar/en/%D8%AF%D8%AD%D8%A7%D9%87%D8%A7
Dozer

#3071 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: -Naravno da su lako provjerljive i dokazive činjenice,dovoljno da kliknem na tvoj link, :) koji si postirao kao argument,skrolaš malo dole pod -Islamic astronomy- i eto ih moji argumenti,koliko hoćeš.Tako isto uradiš sa ovim drugim ti linkom,skrolaš na- Islamic cartographic schools-,i to je to.Vidiš kako istina hoće na vidjelo,hvala što si mi postirao argumente. :D Usput na tim pasusima,klikanjem na pojedinačno označene pojmove dolaziš na daljne,proširene poveznice.
-Kao što i sam vidiš u tom što si postirao,radilo se još mnogo prije samo o čistim špekulacijama,a pazi „mudri“argumenata,ispade da je jedino Aristotel gled'o u nebo ili posmatrao brodove na pučini.Dakle njima nije bilo moguće te mudrolije i dokazati,te su to uspjelo uraditi,pogrešno ispraviti,izračunati, utvrditi i dalje proširiti i izučavati u -Zlatnom Islamskom dobu-, koje je dalo čitavu plejadu vrhunskih naučnika.Prije objave Kur'ana,niko se od njih ne spominje u bilo kakvom naučnom izvoru.Nakon objave,totalni znanstveni preokret.
Mila majko... :roll:
Hajmo jos jednom...
Dozer wrote:Whereas a number of previous Greek philosophers presumed the earth to be spherical, Aristotle (384–322 BC) is the one to be credited with proving the Earth's sphericity. Those arguments may be summarized as follows:
- The lunar eclipse is always circular
- Ships seem to sink as they move away from view and pass the horizon
- Some stars can be seen only from certain parts of the Earth.
322 BC = oko 830 godina prije islama... Da li si uopste svjestan kakve gluposti valjas...?
-Early Islamic scholars recognized earth's sphericity,[47] leading Muslim mathematicians to develop spherical trigonometry[48] in order to further mensuration and to calculate the distance and direction from any given point on the Earth to Mecca. This determined the Qibla, or Muslim direction of prayer.
Early Islamic Scholars su - iz koje tacno godine? BC nisu 1.000.000% :lol:
-Muslim scholars who held to the round Earth theory used it for a quintessentially Islamic purpose: to calculate the distance and direction from any given point on the Earth to Mecca.[59] This determined the Qibla, or Muslim direction of prayer.
Ja.... i...?
-A terrestrial globe (Kura-i-ard) was among the presents sent by the Persian Muslim astronomer Jamal-al-Din to Kubla Khan's Chinese court in 1267. It was made of wood on which "seven parts of water are represented in green, three parts of land in white, with rivers, lakes etc."[60] Ho Peng Yoke remarks that "it did not seem to have any general appeal to the Chinese in those days".[61]
-Early terrestrial globes depicting the entirety of the Old World were constructed in the Islamic world.[4][5] According to David Woodward, one such example was the terrestrial globe introduced to Beijing by the Persian astronomer, Jamal ad-Din, in 1267.[6]
Sve na bazi znanja starih vec preko 800 godina :D
-Muslim cartographers were using copies of Ptolemy's Almagest and Geography by the 9th century.[23] At that time, in the court of the caliph al-Maʾmūm, al-Khwārazmī compiled his Book of the Depiction of the Earth which mimicked the Geography[24] in providing the coördinates for 545 cities and regional maps of the Nile, the Island of the Jewel, the Sea of Darkness, and the Sea of Azov.[24] A 1037 copy of these are the earliest extant maps from Islamic lands.[25] The text clearly states that al-Khwārazmī was working from an earlier map, although this could not have been an exact copy of Ptolemy's work: his Prime Meridian was 10° east of Ptolemy's, he adds some places, and his latitudes differ.[24] C.A. Nallino suggests that the work was not based on Ptolemy but on a derivative world map,[26] presumably in Syriac or Arabic.[24] The colored map of al-Maʾmūm constructed by a team including al-Khwārazmī was described by the Persian encyclopædist al-Masʿūdī around 956 as superior to the maps of Marinus and Ptolemy,[27] probably indicating that it was built along similar mathematical principles.[28] It included 4530 cities and over 200 mountains.[citation needed]
I opet - sve po nekim ranijim znanjima i saznanjima.
Despite beginning to compile numerous gazetteers of places and coördinates indebted to Ptolemy,[29] Muslim scholars made almost no direct use of Ptolemy's principles in the maps which have survived.[23] Instead, they followed al-Khwārazmī's modifications and the orthogonal projection advocated by Suhrāb's early 10th-century treatise on the Marvels of the Seven Climes to the End of Habitation. Surviving maps from the medieval period were not done according to mathematical principles. The world map from the 11th-century Book of Curiosities is the earliest surviving map of the Muslim or Christian world to include a graticule but the cartographer seems to have not understood its purpose, starting it from the left using twice the intended scale and then (apparently realizing his mistake) giving up halfway through.[30] Its presence does strongly suggest the existence of earlier, now-lost maps which had been mathematically derived in the manner of Ptolemy,[25] al-Khwārazmi, or Suhrāb. There are surviving reports of such maps.[29]
Da li si svjestan da se u svemu ovome spominju "muslimanske mape", ali nigdje i da su to prve ikada napravljene mape, ili da su oni prvi rekli da je Zemlja okrugla, tj. elipticna? :D
-Muslim scientists made many of their own contributions to geography and the earth sciences.[clarification needed] In the 11th century, the Uyghur scholar Mahmud al-Kashgari was the first to draw an ethnographic map[clarification needed] of the Turkic peoples of Central Asia.
Da... Inace, "11th century" je bio prije 322 godine BC :lol: :lol: :lol:
-Muslim astronomers generally accepted the Ptolemaic system and the Geocentric model,[16] but by the 10th century texts appeared regularly whose subject matter was doubts concerning Ptolemy (shukūk).[17] Several Muslim scholars questioned the Earth's apparent immobility[18][19] and centrality within the universe.[20] Some Muslim astronomers believed that the Earth rotates around its axis, such as Abu Sa'id al-Sijzi (d. circa 1020).[21][22] According to al-Biruni, Sijzi invented an astrolabe called al-zūraqī based on a belief held by some of his contemporaries "that the motion we see is due to the Earth's movement and not to that of the sky."[22][23] The prevalence of this view is further confirmed by a reference from the 13th century which states:
According to the geometers [or engineers] (muhandisīn), the Earth is in constant circular motion, and what appears to be the motion of the heavens is actually due to the motion of the Earth and not the stars.[22]
A Ptolemy je bio rodjen u prvom vijeku, dok se islam pojavio tek nekih 400 godina kasnije. Da sve bude tragikomocnije, i ovdje se cak kaze da je islam slijedio Ptolemyjeve nalaze :lol: :lol:
In the 12th century, Arzachel departed from the ancient Greek idea of uniform circular motions by hypothesizing that the planet Mercury moves in an elliptic orbit,[26][27] while Alpetragius proposed a planetary model that abandoned the equant, epicycle and eccentric mechanisms,[28] though this resulted in a system that was mathematically less accurate.[29] Alpetragius also declared the Ptolemaic system as an imaginary model that was successful at predicting planetary positions but not real or physical. His alternative system spread through most of Europe during the 13th century.[30]
I, sta je tu sporno...? I dan-danas se raznorazne teorije potvrdjuju, unapredjuju ili opovrgavaju. Ali, i dalje se koprcas u pokusaju dokazivanja da su islam i Kur'an prvi rekli da je Zemlja okrugla :D. Naravno, sve to ce zauvijek ostati samo na pokusaju, jer ne postoji nacin da se to dokaze posto postoje dokazi da to nije tako :D
Osim ako ne zeli(te)s reci da je islam stariji od starih Grka? :)
Mislim da nema potrebe da dalje pricamo o ovome :D
HardcoreMX

#3072 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Hajmo jos jednom...
-Gdje ćemo,na ćevape? ;-)
Dozer wrote:322 BC = oko 830 godina prije islama... Da li si uopste svjestan kakve gluposti valjas...?
-Šta sa tim?Niko ne spori da nikakvi naučni počeci nisu bili prije Islama.Po tebi ispada da su stari grci zabetonirali nauku,a da poslije sve je samo prepiska ili kopiranje njihovih otkrića.Dakle i mi danas kopiramo njihova otkrića.Nisi shvatio šta sam mislio sa „hibridni internet kod starih Grka“.
Dozer wrote:Early Islamic Scholars su - iz koje tacno godine? BC nisu 1.000.000% :lol:
-Stavio sam ti svakog ponaosob od naučnika,pronalasci i u kojem je vremenu živio.
Dozer wrote:Ja.... i...?
-I ponesi jogurt ! :D
Dozer wrote:Sve na bazi znanja starih vec preko 800 godina :D
-To nisam ja napisao,nego je sa wiki,i nigdje u pasusu ne stoji što ti kažeš,a ti podji učiti engleski od basic...
Dozer wrote:I opet - sve po nekim ranijim znanjima i saznanjima.
-Jasno piše da su njihovi radovi ipak kasnije itekako odstupali,kako ne bi,jer su to bila prethodna,stara,primitivna saznjanja,logično sa mnogo grešaka.
Dozer wrote:Da li si svjestan da se u svemu ovome spominju "muslimanske mape", ali nigdje i da su to prve ikada napravljene mape, ili da su oni prvi rekli da je Zemlja okrugla, tj. elipticna? :D
-Takve mape se ne spominju.Jasno piše da su odstupali od Ptolomejovog principa.Oni su prvi dokazali,i prvi su napravili globus,gore ti to piše.Da je to,u to vrijeme,bila itekako senzacija,svjedoči podatak da su globus darivali kineskom kanu,sa navedenom godinom predanja.
Dozer wrote:Da... Inace, "11th century" je bio prije 322 godine BC :lol: :lol: :lol:
-Mada se to što kažeš tu ne spominje,ali vidim da ne znaš činjenicu da je 11 stoljeće prije nove ere doista prije 322 godine u istoj kalendarskoj eri. Ovdje kao što vidiš,bili su i doslovno prvi u uzradi etno-grafički mapa.
Dozer wrote:A Ptolemy je bio rodjen u prvom vijeku, dok se islam pojavio tek nekih 400 godina kasnije. Da sve bude tragikomocnije, i ovdje se cak kaze da je islam slijedio Ptolemyjeve nalaze :lol: :lol:
-Takodjer netačno,tako ne piše,jasno stoji da su poslije odstupili od njegovog saznanja.Takdjer jasno sa navedenim imenom,stoji da su smatrali da se Zemlja okreće oko svoje osi.Oni su geometrijski i inžinjerski došli do takve spoznaje,takva nauka nije postojala u Ptolomeja,odnosno starih Grka.
Dozer wrote:I, sta je tu sporno...? I dan-danas se raznorazne teorije potvrdjuju, unapredjuju ili opovrgavaju. Ali, i dalje se koprcas u pokusaju dokazivanja da su islam i Kur'an prvi rekli da je Zemlja okrugla :D. Naravno, sve to ce zauvijek ostati samo na pokusaju, jer ne postoji nacin da se to dokaze posto postoje dokazi da to nije tako :D
Osim ako ne zeli(te)s reci da je islam stariji od starih Grka? :)
Mislim da nema potrebe da dalje pricamo o ovome :D
-Sporno je što si sve stvari pogrešno preveo,sporno je što sam ti stavio link(ove), koji na uopćen ali pregledan način govori o srednjevjekovnom zlatnom dobu Islama i sa konkretno i pojedinačno navedenim otkrićima koja su temelj današnjem razvitku nauke i u nekim naučnim poljima i doslovno prvi počeci,te tako susrećemo dosta arabizama u samim nazivima odedjenih pojmova.Takva egzaktna otkrića, stari Grci nisu nikada imali,ili što bi kod nas rekli „a gdje im je“ da su imali.
Ko je stariji Adem a.s.ili stari Grci?Svi poslanici su propovjedali Islam.
Jedino što nije sporno,a to je da si ti vrhunski demagog i prema tome vrhunski poricatelj očiglednih dokaza i argumenata.Ima tu i izvjesne doze sarkazma koju pokušavaš dočarati sa silovanjem ikonica ovaj smajlija,ali nisi li ti bio i ostao „kralj emotikona“?!
:D
HardcoreMX

#3073 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

-Ovdje se vidi dosta toga pa sam izvukao i neko sporedno pitanje za štovatelje evolucije,kako objašnjavaju ovu uravnoteženost Zemljine putanje,proračunatog kruženja oko Sunca i svoje ose,nagiba planete itd...?
fatamorgana

#3074 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:A spominje li se flat Mars u Kur'anu?

Nigdje, ali se moze naci Mars i njegov mjesec Deimos u istoj suri koja se zove pjescane dine ili pjescanaro brda. Deimos se nalazi u 30tom ajetu, deimosu treba 30 sahata da obidje mars.samo se u ovoj suri zajedno spominju mars i deimos i to bas u suri pjescane dine Al-ahkaf a mars je sav od pijeska
A kako se zovu Mars i Deimos na arapskom? (ja sam mislio da je Deimos ime jednog svemirskog broda iz sci - fi filma ili romana, ne.sjećam se više)
dadinjo33

#3075 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

fatamorgana wrote:
A kako se zovu Mars i Deimos na arapskom? (ja sam mislio da je Deimos ime jednog svemirskog broda iz sci - fi filma ili romana, ne.sjećam se više)
Ove jezičke kur'anske mudžize koje Smrčak navodi su u originalu onaj vic: Zove Ciga radio da naruči pesmu i kaže ako može od Džej-Nina
Niko ne zna koja je pesma u pitanju pa ga pitaju da otpeva da im pomogne da nađu
A Ciga: nina istok nina zapaaad
Locked