Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
patriot_1

#2726 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote: :mrgreen:

Image
dobra slika :thumbup: ima stila
Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?
Smrcak15

#2727 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote: :mrgreen:

Image
dobra slika :thumbup: ima stila
Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?
rece mi covjek koji vjeruje da Bog poslao manjeg Boga kojeg ce ubiti na zemlji za tvoj ceif, tj uzivanje u grijesima, alkohol, bludnicenje, kocka i mnogo stosta jos.
Lopov-eliminator

#2728 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote: Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?
rece mi covjek koji vjeruje da Bog poslao manjeg Boga kojeg ce ubiti na zemlji za tvoj ceif, tj uzivanje u grijesima, alkohol, bludnicenje, kocka i mnogo stosta jos.
Nemoj bjezati nego odgovori covjeku na pitanje.

Istom linijom se i tebi sad na ovo moze replicirati sa: rece covjek koji stalno mantra o logici a sam priznao da ne zna cak ni sta je logika, ni na cemu se zasnivaju logicki zakljucci.
patriot_1

#2729 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

="Smrcak15
A gdje toga nema?U kojoj vjeri?Gdje ti nalaziš savršene vjernike?U Islamu?
patriot_1

#2730 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote: Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?

Istom linijom se i tebi sad na ovo moze replicirati sa: rece covjek koji stalno mantra o logici a sam priznao da ne zna cak ni sta je logika, ni na cemu se zasnivaju logicki zakljucci.
Odgovorio sam na drugoj temi!Zašto bih se ponavljao?
arzuhal

#2731 mod-comment

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
@smrcak, ovo je vrijeđanje kršćanstva i svaki pripadnik te vjere će se naći uvrijeđenim ovakvim kvalifikacijama zato imaš upozorenje, ovo nije način ophođenja, pogotovo da na ličnu uvredu/komparaciju od strane @patriota da si prase uzvraćaš ovako!

I tebi @patriot opomena!
Smrcak15

#2732 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote:

cuj nerazumijem se u nauku , nisam znanstvenik ali barem nesto znam, uostalom jeli to nauka samo za naucnike, a mi ostala buranija kao to nije za nas.
SamoVasGledam

#2733 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote:Pa blato sadrži vodu.
evo jedno pitanje za tebe

Mogui li ti dati nesto sto ne posjedujem, sto nije u mojoj ruci?
Auto ne može da ti stane u ruci, a opet mi ga možeš dati.
Smrcak15

#2734 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote:Pa blato sadrži vodu.
evo jedno pitanje za tebe

Mogui li ti dati nesto sto ne posjedujem, sto nije u mojoj ruci?
Auto ne može da ti stane u ruci, a opet mi ga možeš dati.
nema to veze dali moze biti u ruci, kad kazem u ruci to onda mislim da je u mom posjedu, da imam mogucnost da ti dam.

mogu li ti dati milion dolara ako ih nemam?
SamoVasGledam

#2735 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Ajde buraz poentiraj.
Smrcak15

#2736 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ajde buraz poentiraj.
poentirat cu kad mi odgovoris mozes li dati nekme nesto ako nemas to u posjedu , znaci ako nikako nemozes doci u posjed tog necega dali ga mozes dati nekome drugom?

moze li ili nemoze?
SamoVasGledam

#2737 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Ne možeš.
Smrcak15

#2738 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ne možeš.
kako onda moze priroda dati razum covjeku a sama ga neposjeduje? ili ces mozda reci nije ga dala nego se samo stvorilo kroz evoluciju, to je isto kao kad bi rekao moja majka je samu sebe rodila.
SamoVasGledam

#2739 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

A šta ti podrazumevaš pod razumom?
kerima1

#2740 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by kerima1 »

SamoVasGledam wrote:A šta ti podrazumevaš pod razumom?
Vjerovatno misli na svijest,a ne zna ocito da je u prirodi sve svjesno, sve se odigrava najbolje sto moze.
Smrcak15

#2741 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

razum, mozak, da kontas stvari, da mozes razmisljati abstraktno, smisljati ideje, jednostavno imati svijest da razmisljas.
Smrcak15

#2742 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Vjerovatno misli na svijest,a ne zna ocito da je u prirodi sve svjesno, sve se odigrava najbolje sto moze.
ne, nije dovoljno imati svijest, nego svijest da znas razmisljati, abstraktno razmisljanje itd
kerima1

#2743 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by kerima1 »

I pauk razmislja kako saplest mrezu, znaci sva priroda djeluje na sovj nacin svjesno sad sto smo mi ljudi uspjeli dosec najvisi nivo inteligencije je druga prica..
SamoVasGledam

#2744 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Izvini ali to ništa ne znači. I hominidi pre ljudi su itekako imali svest, razum i sposobnost. Razvijali su razne veštine, pravili oružja i oruđa, odeću sebi... Isto kao i ljudi danas samo na nižem nivou, pošto smo mi razvijenija rasa od njih, a razvijeniji smo upravo zahvaljujući vremenu i evoluciji.

Čak i kod drugih životinja se mogu primetiti slične stvari. Recimo nedavno je kod šimpanza primećeno da su počeli sa gradnjom oltara, da bacaju kamenje na određeno drvo bez ikakvog razloga (malo podseća na onaj ritual sa sotoninim zidom u Meki).

Čak i lavovi i vukovi razvijaju timske taktike za lov plena, tako da nije mi jasno šta želiš da kažeš.
Smrcak15

#2745 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:I pauk razmislja kako saplest mrezu, znaci sva priroda djeluje na sovj nacin svjesno sad sto smo mi ljudi uspjeli dosec najvisi nivo inteligencije je druga prica..

neznam ja koliko razmisljas ili je to Bog samo uprogramirao u njega da zna uraditi bez ikakvog razmisljanja isto kao sto programiras robota da radi neke stvari a nista ne razmislja.

a evo i da razmislja, opet to nije odgovor na pitanje dali moze priroda dati razum covjeku a sama ga ne posjeduje. Pauk nije dao razum covjeku , ako ga vec ima, nego mu ga je Bog podario kao sto je dao i covjeku.
SamoVasGledam

#2746 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Jel ti to upoređuješ prirodu sa nekim fizičkim bićem koje nešto fizički poseduje?
kerima1

#2747 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote:I pauk razmislja kako saplest mrezu, znaci sva priroda djeluje na sovj nacin svjesno sad sto smo mi ljudi uspjeli dosec najvisi nivo inteligencije je druga prica..

neznam ja koliko razmisljas ili je to Bog samo uprogramirao u njega da zna uraditi bez ikakvog razmisljanja isto kao sto programiras robota da radi neke stvari a nista ne razmislja.

a evo i da razmislja, opet to nije odgovor na pitanje dali moze priroda dati razum covjeku a sama ga ne posjeduje. Pauk nije dao razum covjeku , ako ga vec ima, nego mu ga je Bog podario kao sto je dao i covjeku.
Kao sto znas rodimo se bez znanja,a svijets i razum razvijamo odrastanjem uz staratelje i kroz ucenje :)
SamoVasGledam

#2748 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Bravo!

Ne može dete koje odraste samo u šumi bez ikakvog čovečijeg uticaja postati razumno kao današnji prosečan čovek.

Čak čini mi se da postoji i film o devojci koja je odrasla izolovana u šumi. Sa Džodi Foster.
kerima1

#2749 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by kerima1 »

Ma pusti Smrcka,cuj pauk radi po naredbi,robotizirano,a zivotinje i insekti poznato nam djeluju instiktivno grade sebi sigurna sklonista,,pronalaze hranu, djeluju u dosegu svoje svijesti.
Smrcak15

#2750 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Opet nerazumijete sta hocu da kazem

posmatraj Ovako, priroda i covjek

kad kazem ima li priroda razum, znaci, nebesa, zemlja, kamenje, drvece, vjetrovi, kise, voda, razni elementi u prirodi itd

vi tvrdite zivotinje imaju razum, ali neciljam na to, nego kontaj Ovako

priroda +( ljudi i zivotinje) znaci da izuzmemo zivotinje i ljude iz prirode, jer po vasoj logici zivotinje i ljudi su nastali iz prirode, eh dali ta priroda ima razum, sigurno ce te reci nema, pa kako onda da priroda procesima kroz evoluciju daje razum covjeku i mozda nekim zivotinjama djelimicno a sama nema razuma.

Posmatraj to iz vana, gledaj u zemlju prije 3 milijarde Godina, nista zivo nema tu, dali mozemo reci da ta zemlja posjeduje razum i ucemu? ne

ali ce iz te prirode nastati ljudi koji imaju razum, znaci priroda koja nema razuma stvori covjeka koji ima razum, eh to hocu da kazem.
Locked