Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ludzak

#2176 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Ludzak »

Idemedosumom wrote:Pa objavite Mu rat, kad ste toliko protiv :P
Ne može se objaviti rat protiv onoga koji ne postoji. Kako bi ti ?
nasa

#2177 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

belfy wrote:
nasa wrote:
Ludzak wrote:Znanost i jeste pokopao vjeru, samo što to vjerski ograničeni mozgovi neće nikada to priznati jer oni za znanost ne žele znati, ide im protiv boga.
Imas opomenu!
e grebi ga sad. kada vjernik kaze "da samo razumom obradereni", "samo oni otvorenog srca", samo ovi, oni, peti, deseti... to je ok. kada hebeni nevjernik kaze "samo sto..." ide opomena. onda meni komotno mozes jos jedan ban za komentarisanje moderacije. ako je ovo nacin moderiranja ja cu rado postati rudar.

nema smisla, zaista...
pa da ja sad tebi odgovorim nevezano za vjeru i nevjeru da si ogranicenog uma hoce li ti to biti ok moderiranje
mani se ovakvih komentara, a to kandidovanje za ban je dodatna glupost
Idemedosumom

#2178 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

@Ludzak

Pa što onda vodite tolike debate vezane za postojanje Boga, Božije objave? I to su ovi najžešći ateistiko junaci na forumu najaktivniji upravo na temama ovog tipa.

Jel možda mislite da ćete ismijavanjem vjere uspjeti nekoga razuvjeriti?
Ludzak

#2179 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Ludzak »

Idemedosumom wrote:@Ludzak

Pa što onda vodite tolike debate vezane za postojanje Boga, Božije objave? I to su ovi najžešći ateistiko junaci na forumu najaktivniji upravo na temama ovog tipa.

nema potrebe iko ikoga ovdje da razuvjerava.
Već je ,nadam se, ovo sekularan i demokratski forum. Ove teme su za diskusiju, nigdje ne piše da su za samo vjernike.
Idemedosumom

#2180 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

Sve to stoji, ali izbjegavaš dati odgovor na postavljeno pitanje. Zašto je jedan veliki broj ateista na forumu najaktivniji na temama o Bogu, a nije im, kako ti kažeš, cilj da bilo koga razuvjere? Volite trollat vjernike, jel to? :-D
belfy

#2181 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

nasa wrote:
belfy wrote: e grebi ga sad. kada vjernik kaze "da samo razumom obradereni", "samo oni otvorenog srca", samo ovi, oni, peti, deseti... to je ok. kada hebeni nevjernik kaze "samo sto..." ide opomena. onda meni komotno mozes jos jedan ban za komentarisanje moderacije. ako je ovo nacin moderiranja ja cu rado postati rudar.

nema smisla, zaista...
pa da ja sad tebi odgovorim nevezano za vjeru i nevjeru da si ogranicenog uma hoce li ti to biti ok moderiranje
ja sam upravo i rekao da se te teze provlace. ovdje je covjek rekao "vjerski ograniceni umovi" da je napisao "umovi ograniceni vjerom" (sto bi imalo isto znacenje) bi vjerovatno prosao bez ikakve opomene.

upravo radi ukazivanja na ovakvo licemjerje sam i dobio svoj prvi ban u ovih, skoro, deceniju na forumu. ali sada moram priznati da je do mene. zaista vise nemam pojma sto bih se javljao na ovaj podforum kada mogu dobiti jedino nesto lose. sansa da cu pokupiti nesto pametno ili pozitivno je izuzetno mala.

eto vas pa se igrajte... i sretno.
fatamorgana

#2182 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Idemedosumom wrote:Sve to stoji, ali izbjegavaš dati odgovor na postavljeno pitanje. Zašto je jedan veliki broj ateista na forumu najaktivniji na temama o Bogu, a nije im, kako ti kažeš, cilj da bilo koga razuvjere? Volite trollat vjernike, jel to? :-D
Ja lično se inspirišem onoj krilaticom: "Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio"!
nasa

#2183 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

belfy wrote:
nasa wrote:
belfy wrote: e grebi ga sad. kada vjernik kaze "da samo razumom obradereni", "samo oni otvorenog srca", samo ovi, oni, peti, deseti... to je ok. kada hebeni nevjernik kaze "samo sto..." ide opomena. onda meni komotno mozes jos jedan ban za komentarisanje moderacije. ako je ovo nacin moderiranja ja cu rado postati rudar.

nema smisla, zaista...
ja sam upravo i rekao da se te teze provlace. ovdje je covjek rekao "vjerski ograniceni umovi" da je napisao "umovi ograniceni vjerom" (sto bi imalo isto znacenje) bi vjerovatno prosao bez ikakve opomene.

upravo radi ukazivanja na ovakvo licemjerje sam i dobio svoj prvi ban u ovih, skoro, deceniju na forumu. ali sada moram priznati da je do mene. zaista vise nemam pojma sto bih se javljao na ovaj podforum kada mogu dobiti jedino nesto lose. sansa da cu pokupiti nesto pametno ili pozitivno je izuzetno mala.

eto vas pa se igrajte... i sretno.
pa trebao si odmah reci da si licno uvrijedjen :mrgreen: umjesto sto advokatises ludaku i el muminu
kako god, sretno i tebi
aurora313

#2184 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Idemedosumom wrote:Sve to stoji, ali izbjegavaš dati odgovor na postavljeno pitanje. Zašto je jedan veliki broj ateista na forumu najaktivniji na temama o Bogu, a nije im, kako ti kažeš, cilj da bilo koga razuvjere? Volite trollat vjernike, jel to? :-D
Nemoj da misliš da vjernici ne trolaju. Itekako!
Nikada mi na pamet ne bi palo da nekoga razuvjeravam, i ako je suprotno tačnije: mnogi vjernici imaju javnu ili bar skrivenu namjeru da 'regrutuju' za svoju vjeru.
A za nas sirote ateiste, neka od tih vjerovanja su van svakog aršina ljudskog znanja pa i logike, i time zahtijevaju reakciju. Samo toliko.
Idemedosumom

#2185 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

Znaci u pitanju je trolanje, ali iz odmazde? Haj bar si iskren.
HardcoreMX

#2186 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: @Hardcore,
nema na forumu pomagaca kada nesto napises. sam stojis iza toga. sve i da ih stotinu opali lajk na napisano to ga ne cini istinitim. nego, ne rece mi sta je svijet dokazao? kako izgleda Zemlja? samo da me sta ne masi, pa da ne umrem u neznaju...
I ti si sam sa horom čatera iza tebe. ;-) Za vas treba uvesti opciju dislajk. :-D A u kojoj je korelaciji tvoje znanje sa stanjem kad umreš?
belfy wrote:
jesam nevjernik, ali ovo je jedan novi nivo gdje ne mogu da vjerujem... da, svaka kugla je elipsoid i samo je jedan uslov za to. ovo boldano sto si rekao govori da svaka kugla nije okrugla, da li ti to razumijes? s druge strane, beskonacno je mnogo kugli koje spadaju u taj domen iako imaju samo ovaj jedan uslov.
Koliko god taj tvoj novi nivo bio apstraktan, u matematici ne možeš reći da si nevjernik ,nego možda neznalica.To boldano možda da i malo uvećaš,pa da bolje pogledaš gdje to piše da svaka kugla nije okrugla?!A govorimo o elipsoidu.A u taj domen može i suprotno tome da upadne beskonačno mnogo oni koji ne ispunjavaju zadati uslov. Znam opet,da si tvrdio da je svaka kugla elipsoid,dakle bezuslovno.
belfy wrote: sve ostalo sto si rekao je veliki niz netacnosti za koji je potrebno nekoliko sati intenzivnog objasnjavanja koliko su pogresni. toliko vremena ne mislim posvetiti ovdje. matematka nije intuitivna, nego je suprotno tome najcesce apstraktna. zato se koriste primjeri da bi se priblizila korisniku koji ulazi u nova podrucja. ovo vazi za one koji zele da razumiju ista. meni je jako tesko da samo ovako pravim pristup (koliko god prijateljski pokusavao) jer ovaj vid komunikacije je dosta ogranicen. izvini, ali ja ne mogu bolje od ovoga, jer cemo samo poceti vrtjeti se u krug. i da ti kazem, iskreno mi je zao. ne radi toga sto me nisi razumio, nego sto ne mogu da iskoristim ovaj vid komunikacije, ili jednostavno nemam strpljenja da toliko pisem da bih ukazao na sve greske koje postavljas i svaku pojasnjavao ponaosob.
Brzo prepoznavanje navodnih netačnosti,ali i potrebno ti višesatno derogiranje istih. :lol: Jeli to neka nova formula po kojoj se može izračunati koliko loše argumente imaš?! :) I ti si baš izabrao da o matematici filozofiraš,uprkos tome što je matematika izvanredan primjer gdje se logika može u egzaktnim primjerima pokazati.Do tad ćeš se sve vrtjeti u krugu i sve dok ne dodješ do racionalnog zaključka,ako ako.Pa problem ti je matematika,tj.geometrija,a ne informatika,ne vidim gdje su problemi u komunikaciji.
belfy wrote: evo, za kraj, kugla nije najjednostavniji opis za Zemlju. ako zelis jos jednostavniji onda je to krug, a ti se oko toga sporis sa mango bobom. eh, koliko je zemlja krug, bas toliko je i kugla. sada neka odahnu i ostali koji su zeljeli kraj nase prepiske, jer sada ni ja vise ne vidim smisao za nastavkom iste.
P.S. zao mi je sto u 21. vijeku jos uvijek nismo uspjeli dokazati stvarni oblik planete na kojoj zivimo... :sad:
The simplest model for the shape of the ... a sphere.
-Kugla jeste najjednostavniji konketni opis za Zemlju,eto ti i linkovi pa se informiši.Krug je dvodimenzionalna površina,upravo kao ploča tvoga stola, što je okrugao.I mango ima okrugao stol.A zemlja nije ploča.

Zaključno,mora da se i objasne tvoje kontradikcije i greške,a i ukratko,konačno pojašnjenje o čemu je ovdje bilo riječ.
1.Jedan od,kao najjednostavnijih oblika, za predstavljanje forme Zemlje kao planete, jeste naravno kugla ili lopta.Tvrdoglavo si tvrdio da nije.
2.Ono što te zbunjivalo kod premisa,koje sam ti razvio,na relaciji: geoid-elipsoid-kugla,je ,tkz.afinitet. U geometriji,kao i u lineanoj algebri,je bijektivno projiciranje 2 af.prostora,koji su jedan u drugome sadržani na osnovu veličina,kolineariteta i paralelnosti.Drugim riječima,na ovaj način se 2 slična tijela mogu transformisati jedan u drugog.U slučaju projiciranog,recimo rotacionog elipsoida,ako se zadaju potpuno jednaki parametri ,projicira će se elipsoid kao af.slika jedne perfektne kugle.Kugla je naravno jedno,a elipsoid drugo geometrijsko tijelo.Rotacioni elipsoid, je jedan od ponajboljih primjera, kojim se može da dočara forma planete Zemlje. Elipsoid na koji se svode geodetska mjerenja i na kojem se ona obrađuju naziva se referentnim elipsoidom .Geoid je najautentičniji model Zemlje,kojem je površina,za razliku od sferoida,u svakoj tački uspravna na pravac sile teže.Na osnovu sve modernijih načina mjerenja,moguć je sve realniji prikaz oblika planete Zemlje u modelu jednog geoida.
Kao i obično,slika kaže više nego riječi:
Image
Image
Kugla,rotacijski i triaksialni elipsoid
Image
Elipsoid kao af.slika jedne kugle
Image
Image
Image
Image
Image
Geoidi modeli
Image
osnovne razlike
Image
skupljac_zeljeza

#2188 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

Idemedosumom wrote:Pa objavite Mu rat, kad ste toliko protiv :P

Pa ne mogu zato što je On daleko u prednosti jer je Njegov dan...

Image
jasko_ba

#2189 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by jasko_ba »

Kakva nauka, sta vam je ba. Narodu treba ovakvih stvari. :-)
Image
Towelie

#2190 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

jasko_ba wrote:Kakva nauka, sta vam je ba. Narodu treba ovakvih stvari. :-)
Image
Zasto muslimani nazaduju, in a nutshell. :(
Mohamad Sissoko

#2191 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Mohamad Sissoko »

Zato sto oni ne vjeruju da Bog ne postoji, nego bi voljeli da ne postoji.
Uglavnom su to neki njihovi emocionalni razlozi a ne neki naucni ili filozofski.

Da zaista vjeruju da ne postoji ne bi sa toliko emocija istog mrzili, jer ne mozes imati tako jake emocije prema necemu sto iskreno mislis da ne postoji.(mozes ako si udaren :D )

Mnogi od njih uvjeravajuci vjernike da ne postoji zele da pojacaju svoje uvjerenje u to, pa to ponekad predje u opsesivno-kompulzivni poremecaj pa isti likovi isto pisu mjesecima. :D
aurora313

#2192 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Mohamad Sissoko wrote:Zato sto oni ne vjeruju da Bog ne postoji, nego bi voljeli da ne postoji.
Uglavnom su to neki njihovi emocionalni razlozi a ne neki naucni ili filozofski...
Jah observacije. Aferim hodža. :)
fatamorgana

#2193 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Zato sto oni ne vjeruju da Bog ne postoji, nego bi voljeli da ne postoji.
Uglavnom su to neki njihovi emocionalni razlozi a ne neki naucni ili filozofski...
Jah observacije. Aferim hodža. :)
Još jedan niskoprofilni .... :roll:
POTR

#2194 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by POTR »

Mohamad Sissoko wrote:

Uglavnom su to neki njihovi emocionalni razlozi a ne neki naucni ili filozofski.

Da zaista vjeruju da ne postoji ne bi sa toliko emocija istog mrzili, jer ne mozes imati tako jake emocije prema necemu sto iskreno mislis da ne postoji.(mozes ako si udaren :D )

Mnogi od njih uvjeravajuci vjernike da ne postoji zele da pojacaju svoje uvjerenje u to, pa to ponekad predje u opsesivno-kompulzivni poremecaj pa isti likovi isto pisu mjesecima. :D
Ne mrze ateisti boga, to je paradoks, ali istina je da ima puno emocija. Te emocije proizlaze iz odnosa božijih sljedbenika prema ateistima a ne iz relacije nekog ateista sa bogom. Ta relacija ne postoji, dok je ova svjetovna veoma izražena i često negativna po ateiste
Dope_Man

#2195 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Mohamad Sissoko wrote:

Mi ne mrzimo boga, jer ne mozemo mrziti nesto sto ne postoji. Ne mogu govoriti za sve ateiste, ali za sebe mogu reci da ''mrzim'' glavnog lika u tim knjigama, ali to je ista ''mrznja'' koju imam prema nekim likovima na filmu ili u knjizi. Dakle, potpuno sam svjestan da lik o kom citam/gledam ne postoji, ali da se takav lik nadje u stvarnosti ispred mene morao bi mu reci da je kreten zbog svog ponasanja.. eto to je abrahamski bog.

A zasto ulazimo u diskusije.. pa zato sto je bilo dosta zadnjih 2000 godina upravljanja religija, nametanja besmislenih drustvenih pravila i zaustavljanja progresa covjecanstva. Umorni smo i zelimo slobodu, pa moramo uci u diskusije da vam pokusamo objasniti nasu stranu price, zasto mi ne vjerujemo u to u sta vi tako lako vjerujete. To sto mislis da je nemoguce da neko ne vjeruje, samo razmisli koliko ti vjerujes u bogove stare Grčke, ili Hindu božanstva? Eto, toliko mi vjerujemo u tvog boga. Valjda ti je sad jasnije, mada čisto sumnjam, da je zaista moguće da se ne vjeruje u boga, jer i ti, kao i mi, ne vjeruješ u hiljade bogova. Mi na te hiljade dodajemo još samo jednog - tvog, a sta je jos jedan pored hiljada drugih.
Smrcak15

#2196 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Mi ne mrzimo boga, jer ne mozemo mrziti nesto sto ne postoji. Ne mogu govoriti za sve ateiste, ali za sebe mogu reci da ''mrzim'' glavnog lika u tim knjigama, ali to je ista ''mrznja'' koju imam prema nekim likovima na filmu ili u knjizi. Dakle, potpuno sam svjestan da lik o kom citam/gledam ne postoji, ali da se takav lik nadje u stvarnosti ispred mene morao bi mu reci da je kreten zbog svog ponasanja.. eto to je abrahamski bog.

A zasto ulazimo u diskusije.. pa zato sto je bilo dosta zadnjih 2000 godina upravljanja religija, nametanja besmislenih drustvenih pravila i zaustavljanja progresa covjecanstva. Umorni smo i zelimo slobodu, pa moramo uci u diskusije da vam pokusamo objasniti nasu stranu price, zasto mi ne vjerujemo u to u sta vi tako lako vjerujete. To sto mislis da je nemoguce da neko ne vjeruje, samo razmisli koliko ti vjerujes u bogove stare Grčke, ili Hindu božanstva? Eto, toliko mi vjerujemo u tvog boga. Valjda ti je sad jasnije, mada čisto sumnjam, da je zaista moguće da se ne vjeruje u boga, jer i ti, kao i mi, ne vjeruješ u hiljade bogova. Mi na te hiljade dodajemo još samo jednog - tvog, a sta je jos jedan pored hiljada drugih.
Ako citas Bibliju pa to zakljucujes, potpuno te razumijem, jer Biblija tako ocrnjuje Boga da nije cudo sto ljudi su ateisti i mrze ga.

Ali ako citas Kur'an i hadise, pogotov hadise Kudsije, hadise gdje Allah govori o sebi, dobijes totalno drugu sliku Boga, koja ljepse legne na srce i zdrav razum moze lakse prihvatit.
aurora313

#2197 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...Ali ako citas Kur'an i hadise, pogotov hadise Kudsije, hadise gdje Allah govori o sebi, dobijes totalno drugu sliku Boga, koja ljepse legne na srce i zdrav razum moze lakse prihvatit.
Istinitost hadisa je jednaka istinitosti biblijskih jevanđelja.
Smrcak15

#2198 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...Ali ako citas Kur'an i hadise, pogotov hadise Kudsije, hadise gdje Allah govori o sebi, dobijes totalno drugu sliku Boga, koja ljepse legne na srce i zdrav razum moze lakse prihvatit.
na stranu to sad koliko je istinito, nego fokus je na onome sto pise i dali srce prihvata to ili odbacuje
Dope_Man

#2199 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
na stranu to sad koliko je istinito, nego fokus je na onome sto pise i dali srce prihvata to ili odbacuje
Kuran, koji sam citao PRIJE* Biblije, ne daje nista bolji prikaz tog lika, sto je i razumljivo s obzirom da je Kuran preuzeo vecinu prica iz Biblije. I u Kuranu je to isti lik za kog bi mi trebao citav rijecnik negativnih atributa da ga opisem kako treba. On je dobar samo ako zelis da je dobar i ako ulazis u citanje price vjerujuci da je ono sto glavni lik cini neosporno dobro. Samo je presmijesno upravo to sto si ti sad uradio, branio ga u jednoj knjizi, a rekao da je los u drugoj, kada se radi o istim pricama i svaki nepristrasan covjek bi dobio istu impresiju o tom liku iz obje verzije.

* - vazno jer nisam prethodno stekao negativnu sliku kroz Bibliju kako bi ti ocekivao, vec ista dolazi upravo iz Kurana.
irac300

#2200 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote: na stranu to sad koliko je istinito
Smrle, da te nema, trebalo bi te izmisliti. :D
Locked