Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mango bob

#2051 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Haj daj pitanja jopet, jer ne znam na koja tačno pitanja misliš :nokti:
belfy

#2052 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ti cim "zaglavis" u nauku ti se samo prosipas. prvo je bila fizika, pa onda jezik, a sada i matematika (ukljucujuci geometriju, naravno).

sada opet ides na ad hominem procjenjujuci mene...

idemo dalje sa znanjem. reci mi kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na slici ispod (dakle a=b=c):
onda da sumiramo pitanja da ti bude lakse:
1. da li je Zemlja kugla?
2. definiciju (a ne tvoje misljenje) koja ce reci sta je to vizualitet.
3. kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na datoj slici?

P.S. evo i nagradno podpitanje (da ti olaksa pitanje 3): 3.a) da li je svaki krug ujdedno i elipsa?
P.P.S. jedan fin primjer ignorancije na ove (zasada) tri stranice.
Govoriš da se "zaglavim" u nauku,da se prosipam,itd.,i još mene optužuješ za navodni ad hominem?!(Pa haman ne znaš ni šta je to),i to gdje sam se pozitivno izrazio o tebi,rekao sam da mislim, da ti ipak možeš doći do racionalnog zaključka?!i eto, to mi je hvala. :)

Apropo,stara izreka kaže:“ne slušaj šta ti govori,nego gledaj ko ti govori“.Ako se vratiš postepeno unazad diskusiji, može se i praktično uvjeriti u tačnost te izreke. :wink: A ja ću te vratiti da se podsjetiš.

Ako se ne varam,prvobitno si rekao da Zemlja nije kugla,odnosno lopta.
belfy wrote: Zemlja je kugla taman koliko je elipsa = krug. dakle nije kugla. sfericni oblik =/= sfera.
belfy wrote: Zemlja nije ni kugla ni lopta. nije to kako hoces
I sad se vadiš crtanjem,i to baš gdje ti,sam sebe direktno pobijaš,još lafo ti nekog podučavaš :lol: :-) :lol:
Idemo još malo dalje.Znači rekao si da je elipsoid kugla,i zaključio si da je svaka kugla elipsoid.Pa si onda nacrtao kuglu i zadao te koordinate.Jeli znaš šta si ucrtao,i šta bi bilo to tijelo ako ne ucrtaš?Zašto se zove kugla,a ne elipsoid i obrnuto?Pošto ovdje u citatu spominješ sferu,da te pitam još.. jeli Zemlja sfera,jeli sferoid? :)
cek, ti stavis dva moja citata gdje ja kazem da zemlja nije niti kugla niti lopta i to ti je dokaz za sta? da govorim svo vrijeme jedno te isto?

naravno da se trudim da te poducim, jer sam vidio da onaj prijasnji nacin konverzacije ne razumijes (a ponajmanje sarkazam), pa sam ubacio i slicice i potrudio se da ne koristim sarkazam.

nadalje - tebi izgleda jos uvijek nije jasno da ja nigdje nisam rekao da je svaki elipsoid kugla, nego upravo obratno. ali mi je jasno sta te buni. zato sam ti dao primjer gdje je svaki pas zivotinja, ali ne i svaka zivotinja pas. malo mi je cudno da to nisi razumio.
takodjer je jasno sve ono sto sam rekao, ali evo reci cu jos jednom: svaka kugla jeste elipsoid, ali svaki elipsoid nije kugla. ono gdje ti kazes da nije svaka kugla elipsoid je jako smijesno, jer ispada da neke kugle mozda jesu, a neke nisu. sta da ti kazem...

no, vratimo se na sva ona pitanja koja si ignorisao pa bih te zamolio ponovo da obratis paznju na njih. oni slijede ovako (imas i dodatno):
1. da li je Zemlja kugla?
2. definiciju (a ne tvoje misljenje) koja ce reci sta je to vizualitet.
3. kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na datoj slici?
3a. (nagradno podpitanje): da li je svaki krug ujedno i elipsa?
4. sta je to geoid? (cisto da budemo sigurni koliko se ne slazemo)
Gojeni H

#2053 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

mango bob wrote:
Gojeni H wrote:
Znaci priznajes da Ku'ran ipak ne govori da je Zemlja ravna?
Kako ti to vidis da se govori da je Zemlja "fiksirana", na osnovu cega, kojeg dijela ajeta?

Gdje se u casnom Kur'anu govori o "nebeskoj Kabi" i kakav je to pokusaj odvracanja paznje publike?
Nisam ti se ja juce rodio.
Kuran govori da je zemlja ravna, prostrta, ali i da je kao nojevo jaje, a to jaje ima kružni oblik, krug. Ne savršeni krug, ali jedan kružni oblik.

U mnogo starioj Bibliji spominje se krug, Bog je nad krugom zemaljskim, i piše da je Bog oblikovao zemlju, a ima na barem jednom mjestu kaže da stoji zemlja, ne može se pomjeriti, to ne mora značiti da je mišljeno na kretanje planete, ali i to se može razmatrati i treba uzeti u razmatranje.
Iskreno, mene ta prica i ne interesuje previse. Samo ne podnosim lazljivce i dvolicnjake, to je sve.
Kur'an nije Scientific American. Mozda nudi neke naucne izazove, ali ipak je to Bozija objava za muslimane.
aurora313

#2054 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dajte ba prestanite sa time jel' zemlja kugla, okrugla, ili šta bogovi kažu.
Eto, četvrtasta je ili ravna ploha ako treba.
Samo prestanite, plizzzzzzz...
Dope_Man

#2055 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:Dajte ba prestanite sa time jel' zemlja kugla, okrugla, ili šta bogovi kažu.
Nemoj da staju, zelim gledati koliko dugo ce hardcore, veliki znanstvenik i nimalo licemjeran covjek, izbjegavati (kao i obicno) da direktno odgovori na par jednostavnih pitanja.

:sax:
aurora313

#2056 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:
aurora313 wrote:Dajte ba prestanite sa time jel' zemlja kugla, okrugla, ili šta bogovi kažu.
Nemoj da staju, zelim gledati koliko dugo ce hardcore, veliki znanstvenik i nimalo licemjeran covjek, izbjegavati (kao i obicno) da direktno odgovori na par jednostavnih pitanja. :sax:
Do pamtivjeka!
Sretao sam dosta narcisa u životu koji nikada ne mogu da si dozvole da nisu u pravu. A njihova, naravno, mora da bude zadnja.
S takvim se natezati, ne ide.
RNG_25

#2057 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

+1
belfy

#2058 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

polako ljudi. jel ovo tema gdje se pitamo da li ce vjeru pokopati znanost?

ja samo pokusavam momku objasniti stvari koje mu ocigledno nisu jasne kada je nauka u pitanju. njegovo reagovanje nam tacno daje odgovor na temu na kojoj smo. ostaje da se vidi da li ce nauka pobijediti tvrdokoran stav. kada kazem tvrdokoran mislim na "omen est nomen"...
Dope_Man

#2059 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

belfy wrote:polako ljudi. jel ovo tema gdje se pitamo da li ce vjeru pokopati znanost?

ja samo pokusavam momku objasniti stvari koje mu ocigledno nisu jasne kada je nauka u pitanju. njegovo reagovanje nam tacno daje odgovor na temu na kojoj smo. ostaje da se vidi da li ce nauka pobijediti tvrdokoran stav. kada kazem tvrdokoran mislim na "omen est nomen"...
Kao sto sam nekad davno na ovoj temi rekao.. ne mislim da hoce. Nece nauka direkto pobijediti vjeru jer vec formiran vjernik koji zeli da vjeruje ce uprkos svim dokazima nastaviti da vjeruje. Ali polako, ali sigurno, indirektno pobjedjuje jer sve vise je onih koji kroz odrastanje, dok jos nisu potpuno indokrinirani, shvate da postoje i alternativna objasnjenja svijeta, ona koja nauka nudi. Pa time dobijemo odraslu osobu koja nije zabetonirala mozak u jedni ideju, a takvih je sve vise.
aurora313

#2060 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:
belfy wrote:polako ljudi. jel ovo tema gdje se pitamo da li ce vjeru pokopati znanost?

Kao sto sam nekad davno na ovoj temi rekao.. ne mislim da hoce. Nece nauka direkto pobijediti vjeru jer vec formiran vjernik koji zeli da vjeruje ce uprkos svim dokazima nastaviti da vjeruje. Ali polako, ali sigurno, indirektno pobjedjuje jer sve vise je onih koji kroz odrastanje, dok jos nisu potpuno indokrinirani, shvate da postoje i alternativna objasnjenja svijeta, ona koja nauka nudi. Pa time dobijemo odraslu osobu koja nije zabetonirala mozak u jedni ideju, a takvih je sve vise.
Složio bih se da se stvari pomalo kreću na bolje oko uticaja znanosti. Ali to je Pirova pobjeda. Ako pogledamo statistički pad interesa vjernika za crkvu (nemam nikakvih indicija za islam), vidi se trend smanjenja uticaja crkve samo u demokratskim, socijalno orijentisanim, i relativno bogatim zemljama. Problem je sa ogromnom većinom manje i slabo razvijenih zemalja gdje je prisustvo medija a posebno Interneta na nezavidnom nivou, dok je kod takvih demografski porast stanovništva visok.
belfy

#2061 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

hm, da, ali vidi - Hardcore je u Njemackoj koliko vidim. nije nikakva manje razvijena zemlja i vrlo netacno bi bilo reci da se ne bave naukom. opet imamo stavove koje on promovise i razmisljanja koja nudi. ona nisu bas nesto puno drugacija od trecih zemalja. kako onda to objasniti?
MyTao

#2062 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

Ja mislim da nauka nema bas puno sa vjerovanjem. Poznajem veliki broj ljudi koji se bave naukom, inzinjeri, doktori, profesori fizike... a sve vjernici. Istina niko ne vjeruje u ono sto ide protiv nauke, ali svi vjeruju u boga...

obicno ljudi koji su od malih nogu uceni da ispitivaju, postavljaju pitanja na kraju izgube vjeru... jer ko god postavlja pitanja i zahtjeva dokaze i odgovore ne moze biti vjernik.

Religija ce nestati jednog dana, ali ne naukom vec evolucijom... koliko kog da nauka napreduje uvijek ce biti nesto nepoznato sto ce neuki ljudi tvrditi da je bog. Ali ce jednom doci vrijeme kada ce ljudi konacno evolvirati da mogu prihvatiti nepoznato kao sastavan dio zivota, a ne traziti odgovore da to ispune, cak i ako su pogresni.
belfy

#2063 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

pa "God of the gaps" je vec stari argument koji stoji postojano. istina je da napretkom nauke ostaje sve manji prostor za Boga. na to cesto se reaguje davanjem novih znacenja i novim interpretacijama vjerskih spisa. tako da vjera, u stvari, i evoluira sa naukom i bas kao po definiciji evolucije - prilagodjava se promjenama. tako da sam evolucioni put nije rezervisan samo za jednu stranu. na kraju ce vise pitanje biti koliko mali "gap" treba biti da bi se dogodio zaokret.

po tom pitanju ja mislim da nema dovoljno malog prostora, jer sto vise znamo otkrivamo time saznajemo koliko jos ne znamo. tako da taj prostor maltene ostaje isti.

P.S: evolvira i evoluira su rijeci sa dva razlicita znacenja.
MyTao

#2064 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

belfy wrote:pa "God of the gaps" je vec stari argument koji stoji postojano. istina je da napretkom nauke ostaje sve manji prostor za Boga. na to cesto se reaguje davanjem novih znacenja i novim interpretacijama vjerskih spisa. tako da vjera, u stvari, i evoluira sa naukom i bas kao po definiciji evolucije - prilagodjava se promjenama. tako da sam evolucioni put nije rezervisan samo za jednu stranu. na kraju ce vise pitanje biti koliko mali "gap" treba biti da bi se dogodio zaokret.

po tom pitanju ja mislim da nema dovoljno malog prostora, jer sto vise znamo otkrivamo time saznajemo koliko jos ne znamo. tako da taj prostor maltene ostaje isti.

Mora sam proguglati da vidim gdje sam sada zajebao sa jezikom:)

Izgleda da je "evolvirati" nepravilno, a ne da totalno ima drugo znacenje. Kako bilo, bosanski jezik nikada nisam ni naucio, ali to nebi trebao biti izgovor za greske. Bar si skontao na sta sam mislio...
HardcoreMX

#2065 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mango bob wrote:Haj daj pitanja jopet, jer ne znam na koja tačno pitanja misliš
Konkretno dokaži gdje je u Kur'anu prepisani pojam zemaljski krug iz Biblije,naveo si ga kada si tvrdio da je Kur'an plagijat!?

Na slikama iz perspektive koju si naveo „odozgo“,pak se vidi da Zemlja nije uvijek krug,kako si tvrdio.Kako to može biti, malo krug,a malo nije,kako to objašnjavaš?

Pošto forsiraš tu formu Zemlje kao krug,da li ti smatraš da je Zemlja ravna ploča?

Čini mi se da ih je bilo još ,ali ne mogu mi sad naumpasti... :)
HardcoreMX

#2066 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dope_Man wrote:
Nemoj da staju, zelim gledati koliko dugo ce hardcore, veliki znanstvenik i nimalo licemjeran covjek, izbjegavati (kao i obicno) da direktno odgovori na par jednostavnih pitanja.
Tamo gdje hardcore odgovori nastaju ljudi sa razvijenim ad hominem-om.- Hardcore.-
A ostalo bude mi kompliment,ovisno o onome ko kaže i ko se ogleda.
Last edited by HardcoreMX on 24/08/2016 21:33, edited 1 time in total.
belfy

#2067 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

MyTao wrote:
belfy wrote:pa "God of the gaps" je vec stari argument koji stoji postojano. istina je da napretkom nauke ostaje sve manji prostor za Boga. na to cesto se reaguje davanjem novih znacenja i novim interpretacijama vjerskih spisa. tako da vjera, u stvari, i evoluira sa naukom i bas kao po definiciji evolucije - prilagodjava se promjenama. tako da sam evolucioni put nije rezervisan samo za jednu stranu. na kraju ce vise pitanje biti koliko mali "gap" treba biti da bi se dogodio zaokret.

Mora sam proguglati da vidim gdje sam sada zajebao sa jezikom:)

Izgleda da je "evolvirati" nepravilno, a ne da totalno ima drugo znacenje. Kako bilo, bosanski jezik nikada nisam ni naucio, ali to nebi trebao biti izgovor za greske. Bar si skontao na sta sam mislio...
nije nepravilno, nego je zaista rijec sa drugim znacenjem:
evolvirati (l. evolvere) - razviti, razvijati, odviti; razložiti, objasniti, opisati.
no problem. :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#2068 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Image
mango bob

#2069 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

HardcoreMX wrote:
mango bob wrote:Haj daj pitanja jopet, jer ne znam na koja tačno pitanja misliš
Konkretno dokaži gdje je u Kur'anu prepisani pojam zemaljski krug iz Biblije,naveo si ga kada si tvrdio da je Kur'an plagijat!?

Na slikama iz perspektive koju si naveo „odozgo“,pak se vidi da Zemlja nije uvijek krug,kako si tvrdio.Kako to može biti, malo krug,a malo nije,kako to objašnjavaš?

Pošto forsiraš tu formu Zemlje kao krug,da li ti smatraš da je Zemlja ravna ploča?

Čini mi se da ih je bilo još ,ali ne mogu mi sad naumpasti... :)
Nemam šta dokazivati kad mi ne bi vjerovao ni da dokažem.
Ti se ufatio kruga a ima dosta primjera u Kuranu kojima se može pokazati da je plagijat i da sam sebe osporava, poništava.
Ljudima treba naglasiti gdje trebaju potražiti istinsku poruku za spasenje.
Ja samo to naglašavam, jer svi narodi mogu i trebaju preko Božijih objava Biblije saznati spasonosne upute.
Ja se izvinjavam ako je uvredljivo što kažem da je Kuran plagijat. To samo kažem mišljenje na temelju istraživanja. Bez namjere vrijeđanja.
I za Bibliju govore svašta pa šta sad, forum je takav.

Ja nisam projektovao Zemlju pa ti ne mogu objašnjavati njena prostranstva i oblik :mrgreen: :jedekolac:

Ne smatram da je Zemlja flat niti planeta. Moje je mišljenje da to se još ne zna sigurno.
Obe su mi opcije još zanimljive. 8-)
Gojeni H

#2070 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

MyTao wrote:Ja mislim da nauka nema bas puno sa vjerovanjem. Poznajem veliki broj ljudi koji se bave naukom, inzinjeri, doktori, profesori fizike... a sve vjernici. Istina niko ne vjeruje u ono sto ide protiv nauke, ali svi vjeruju u boga...

obicno ljudi koji su od malih nogu uceni da ispitivaju, postavljaju pitanja na kraju izgube vjeru... jer ko god postavlja pitanja i zahtjeva dokaze i odgovore ne moze biti vjernik.

Religija ce nestati jednog dana, ali ne naukom vec evolucijom... koliko kog da nauka napreduje uvijek ce biti nesto nepoznato sto ce neuki ljudi tvrditi da je bog. Ali ce jednom doci vrijeme kada ce ljudi konacno evolvirati da mogu prihvatiti nepoznato kao sastavan dio zivota, a ne traziti odgovore da to ispune, cak i ako su pogresni.
Zar uvecano nije zadatak nauke? Zar ovo nije nacin na koji ljudsko drustvo napreduje?

Nauka sama po sebi nikada nece "pokopati" vjeru.
Idemedosumom

#2071 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

@mango bob

Ti veliš da je Kur'an plagijat, dok mi za Stari i Novi zavjet ne kažemo ništa negativno, nego da dolazi iz istog izvora kao i Kur'an, samo što ljudi prepisivanjem nisu sačuvali original. Ako Bog kaže da će se nešto dogoditi, onda se to i dogodi. Ako Bog kaže da je nešto istina, to ostaje istina, bez obzira šta ljudi govorili, kako zapisivali/prepisivali, Božiju riječ ljudi ne mogu promijeniti.

U Kur'anu ima jako, jako malo "takozvanih" kontradiktornosti, koje se sve mogu pojasniti, barem onima koji su razumom obdareni. S druge strane u Bibliji ima jako mnogo problema, što kontradiktornih izjava, što tvrdnji koje je nauka davno pobila.

Tako da, u najmanju ruku ne bi trebao prozivati Kur'an :)
mango bob

#2072 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Ne velim ja da je promjenjen, to veli sama ta knjiga.

Večina kontri u Bibliji se može objasniti lako, samo trebaš pitati pravu osobu upučenu.

Nauka je pobila milione ljudi posvuda :-?
A to šta je pobila u Bibliji ne bih rekao. Ništa nauka nije mogla Božijim objavama koje su danas skupljene u Bibliji.
r_faruk

#2073 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

Idemedosumom wrote:@mango bob

Ti veliš da je Kur'an plagijat, dok mi za Stari i Novi zavjet ne kažemo ništa negativno, nego da dolazi iz istog izvora kao i Kur'an, samo što ljudi prepisivanjem nisu sačuvali original. Ako Bog kaže da će se nešto dogoditi, onda se to i dogodi. Ako Bog kaže da je nešto istina, to ostaje istina, bez obzira šta ljudi govorili, kako zapisivali/prepisivali, Božiju riječ ljudi ne mogu promijeniti.

U Kur'anu ima jako, jako malo "takozvanih" kontradiktornosti, koje se sve mogu pojasniti, barem onima koji su razumom obdareni. S druge strane u Bibliji ima jako mnogo problema, što kontradiktornih izjava, što tvrdnji koje je nauka davno pobila.

Tako da, u najmanju ruku ne bi trebao prozivati Kur'an :)
u kuranu je haos sto se tice kontradiktornosti i netacnih tvrdnji, a i ova "cuda" iz kurana su davno pobijena... medjutim, kada se dodje do diskusije o tim kontradiktornostima i tvrdnjama koje apsolutno nisu tacne, uvjeravani smo od strane branioca tvrdnji da se radi o prenesenom znacenju, da se nije mislilo na to sto pise itd. nemojte traziti od mene da vam sada postavljam koje su to tvrdnje i kontradiktornosti jer se ponavljamo. prihvatite da ono sto pise nije tacno jer je utvrdjeno da je istina drugacija, a nemojte traziti dokaze na silu i konstruisati objasnjenje da se podudara sa napisanom tvrdnjom.

to ti je kao da postavis hipotezu, a onda pokusavas da na svaki moguci nacin potvrdis istu i ako ti rezultati kazu da je hipoteza oborena!
Idemedosumom

#2074 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

mango bob wrote:Ništa nauka nije mogla Božijim objavama koje su danas skupljene u Bibliji.
Evo nekoliko spornih stvari, nadam se da ti je ingliš dovoljno dobar:

(Genesis 1/16 i 17)
"God made two great lights—the greater light to govern the day and the lesser light to govern the night. He also made the stars. 17 God set them in the vault of the sky to give light on the earth"

Odnosi se na Sunce i Mjesec. Doslovni prijevod sa hebrejskog veli da je Bog postavio 2 lampe, dakle, nešto što ima vlastiti izvor svjetlosti. Mjesec ne svijetli.
------------------------------------------------------------------
(Psalms, 102/25 i 26, 78/69)
"In the beginning you laid the foundations of the earth, and the heavens are the work of your hands. They will perish, but you remain; they will all wear out like a garment. Like clothing you will change them and they will be discarded"

"He built his sanctuary like the heights, like the earth that he established forever."

Da li je Zemlja vječna ili će joj doći kraj?
-------------------------------------------------------------------
(Genesis 1/29)
"Then God said, “I give you every seed-bearing plant on the face of the whole earth and every tree that has fruit with seed in it. They will be yours for food."

Svaka biljka koja plodonosi i ima sjemenke je jestiva/ima jestiv plod?
(Mark 16/17 i 18)
"And these signs will accompany those who believe: In my name they will drive out demons; they will speak in new tongues; they will pick up snakes with their hands; and when they drink deadly poison, it will not hurt them at all; they will place their hands on sick people, and they will get well.”

Znači moraš bit super hodža, poliglota, crocodile hunter i torabi sve u jednom kako bi dokazao da uistinu vjeruješ?
(Genesis 9/13 - 17)
"I have set my rainbow in the clouds, and it will be the sign of the covenant between me and the earth. Whenever I bring clouds over the earth and the rainbow appears in the clouds, I will remember my covenant between me and you and all living creatures of every kind. Never again will the waters become a flood to destroy all life. Whenever the rainbow appears in the clouds, I will see it and remember the everlasting covenant between God and all living creatures of every kind on the earth.” So God said to Noah, “This is the sign of the covenant I have established between me and all life on the earth.”

Veliki potop se neće ponoviti, jer je Bog stvorio dugu kako bi ga ista potsjetila na obećanje. Prije velikog potopa su zakoni fizike drugačiji bili, nije bilo duge poslije kiše?
(Leviticus 14/49 - 53)
"To purify the house he is to take two birds and some cedar wood, scarlet yarn and hyssop. 50 He shall kill one of the birds over fresh water in a clay pot. 51 Then he is to take the cedar wood, the hyssop, the scarlet yarn and the live bird, dip them into the blood of the dead bird and the fresh water, and sprinkle the house seven times. 52 He shall purify the house with the bird’s blood, the fresh water, the live bird, the cedar wood, the hyssop and the scarlet yarn. 53 Then he is to release the live bird in the open fields outside the town. In this way he will make atonement for the house, and it will be clean.”

"naučna" metoda dezinfekcije od Gube.
(Leviticus 12/1 - 5)
The Lord said to Moses, 2 “Say to the Israelites: ‘A woman who becomes pregnant and gives birth to a son will be ceremonially unclean for seven days, just as she is unclean during her monthly period. 3 On the eighth day the boy is to be circumcised. 4 Then the woman must wait thirty-three days to be purified from her bleeding. She must not touch anything sacred or go to the sanctuary until the days of her purification are over. 5 If she gives birth to a daughter, for two weeks the woman will be unclean, as during her period. Then she must wait sixty-six days to be purified from her bleeding.

Vaginalno krvarenje poslije poroda ima različit period trajanja, ovisno o spolu rođenog djeteta?
Idemedosumom

#2075 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

r_faruk wrote: u kuranu je haos sto se tice kontradiktornosti i netacnih tvrdnji, a i ova "cuda" iz kurana su davno pobijena... medjutim, kada se dodje do diskusije o tim kontradiktornostima i tvrdnjama koje apsolutno nisu tacne, uvjeravani smo od strane branioca tvrdnji da se radi o prenesenom znacenju, da se nije mislilo na to sto pise itd. nemojte traziti od mene da vam sada postavljam koje su to tvrdnje i kontradiktornosti jer se ponavljamo. prihvatite da ono sto pise nije tacno jer je utvrdjeno da je istina drugacija, a nemojte traziti dokaze na silu i konstruisati objasnjenje da se podudara sa napisanom tvrdnjom.

to ti je kao da postavis hipotezu, a onda pokusavas da na svaki moguci nacin potvrdis istu i ako ti rezultati kazu da je hipoteza oborena!
Nemoj živ bio, dok je tema "Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?" još bila aktivna, te su rasprave znale eskalirati. Tako je zakleti ateista Gau8 fasovo ban :D
Locked