Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Zaitsev

#1901 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

edindinn wrote:

.... jok ba, sam kazes nista, pa hoces svakom nista......

a nemere.....

tebi tvoje..... svakom njegovo je kod mene,

samo sto ti hoces svakom tvoje i nikom nista drugo.... gdje si me sam zovnuo da se sa tobom malo ovako.... da vidis da ne moze.... :)

(ako nemas smisao da ga negdje drugo pronadjes, tvoj problem, i niciji drugi :) )
Na osnovu čega si ovo zaključio prijatelju?

I šta gdje sam te zovnuo i da sa mnom malo ovako? Šta ne može?

Mislim, stvarno nisam shvatio ništa šta si rekao...

I ne odgovori mi šta je svrha one teme što si otvorio...
asurbanipal

#1902 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

Džennet je u Mesopotamiji... :mrgreen:

patriot_1

#1903 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

edindinn wrote:
Zaitsev wrote:
:lol:

..... naslov teme ti govori koji su znani ljudi :)

..... pa hajde pokopajte je :)
Koga?
Vjeru ili znanost?
Dakle,ima znanstvenika koji su vjernici a bome I onih koji su ateisti!
Znanost nema modusa da otkrije ima li Boga ili ne!
aurora313

#1904 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

edindinn wrote:jasta vec obrisi..... :) :thumbup:
Ispod kojeg kamena se ovaj Dr Smajlić pojavio? Ni mišljenja, ni ideje, ni stava... ničega da pridonese diskusiji.
•ebeš ovakvu demokratiju: hoću iŠerijat! :D
aurora313

#1905 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Znanost nema modusa da otkrije ima li Boga ili ne!
Vjera nema dokaza da bogovi postoje.
Dakle, vjerniku ostaje da vjeruje u svog boga.
Pitanje je koliko li je tih vjerovanja a time i bogova?
Na kraju, čemu i komu vjerovati?
Zaključak: bolje ići okolo i tražiti istinu.
riverflow

#1906 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by riverflow »

Vrijedi pogledati:

edindinn

#1907 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

Zaitsev wrote:
edindinn wrote:

a nemere.....

samo sto ti hoces svakom tvoje i nikom nista drugo.... gdje si me sam zovnuo da se sa tobom malo ovako.... da vidis da ne moze.... :)

(ako nemas smisao da ga negdje drugo pronadjes, tvoj problem, i niciji drugi :) )

edindinn

#1908 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

patriot_1 wrote:
edindinn wrote:
Zaitsev wrote:

..... naslov teme ti govori koji su znani ljudi :)

..... pa hajde pokopajte je :)
Koga?
Vjeru ili znanost?
Dakle,ima znanstvenika koji su vjernici a bome I onih koji su ateisti!
Znanost nema modusa da otkrije ima li Boga ili ne!

..... sve ima svoje moduse :)
edindinn

#1909 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

aurora313 wrote:
edindinn wrote:jasta vec obrisi..... :) :thumbup:
Ispod kojeg kamena se ovaj Dr Smajlić pojavio? Ni mišljenja, ni ideje, ni stava... ničega da pridonese diskusiji.
•ebeš ovakvu demokratiju: hoću iŠerijat! :D

edindinn

#1910 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

U bilo kojoj znanosti.....

sve ima svoje koje govori da nista nije samo sebe od sebe nigdje dovelo gdje se nalazio da bi se nalazilo.......i juce i sad :)
aurora313

#1911 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Povodom sve češćih idiotluka oko postavljanja YouTube 'dokaza' kreacionizma u prirodi, ima li neko od vjernika spreman da objasni vjerovanje u nešto što zaista nema veze ni sa stvaraocima niti sa logikom.

Ako prihvatate šestodnevno stvaranje svega od strane abrahamskog boga, kako to da 'inteligentni dizajn' u samo jednom danu stvori kompleksan život koje naivni postavljaju 'dokaze' po forumu? Da li neko može da objasni čemu 3000 vrsta mrava, ili 25000 vrsta pčela (niste ovo znali, ha?), ili milione cvjetnih biljaka... Kome je to sve trebalo? Matorom Noju sigurno nije.

Kada je stvorio Adama i Evu, od kuda onda mi bijeli, crni, žuti ili crveni sa različitim izgledom i fizičkim oblicima kao recimo aboridžini ili bušmani, a eto kao nastali smo od tog jednog para? Ako ih nije napravila božija selekcija—jer je po Bibliji ni bilo—kako je došlo do razlika među nama?

Mora da vam je to jasno iz svetih knjiga, pa da čujemo.
patriot_1

#1912 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:Povodom sve češćih idiotluka oko postavljanja YouTube 'dokaza' kreacionizma u prirodi, ima li neko od vjernika spreman da objasni vjerovanje u nešto što zaista nema veze ni sa stvaraocima niti sa logikom.

Ako prihvatate šestodnevno stvaranje svega od strane abrahamskog boga, kako to da 'inteligentni dizajn' u samo jednom danu stvori kompleksan život koje naivni postavljaju 'dokaze' po forumu? Da li neko može da objasni čemu 3000 vrsta mrava, ili 25000 vrsta pčela (niste ovo znali, ha?), ili milione cvjetnih biljaka... Kome je to sve trebalo? Matorom Noju sigurno nije.

Kada je stvorio Adama i Evu, od kuda onda mi bijeli, crni, žuti ili crveni sa različitim izgledom i fizičkim oblicima kao recimo aboridžini ili bušmani, a eto kao nastali smo od tog jednog para? Ako ih nije napravila božija selekcija—jer je po Bibliji ni bilo—kako je došlo do razlika među nama?

A kao , sve je jasno kao dan -kako ,što , zašto,koliko,,itd vama koji vjerujete u evoluciju!
"Šestodnevno"-ima logike ako se nezna koliko je trajao dan.Od mraka do mraka?A što ako se tad dan mjerio nekako drugčije?Nije jasno dali je Bog stvorio čovjeka ili čovjeke!Adam može biti jednina I množina!Kome je trebalo toliko mrava I pčela,,,vjerovatno vašem nepostojećem evolucijskom "bogu"!
Da dodam,evolucija ne negira Božju egzistenciju jer je baš On moga I na taj način sve stvoriti!
mousstapha

#1913 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Tebe izgleda baš pogodi ovo sa mravima. :D
patriot_1

#1914 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Znanost nema modusa da otkrije ima li Boga ili ne!
Vjera nema dokaza da bogovi postoje.
Dakle, vjerniku ostaje da vjeruje u svog boga.
Pitanje je koliko li je tih vjerovanja a time i bogova?
Na kraju, čemu i komu vjerovati?
Zaključak: bolje ići okolo i tražiti istinu.
I kako je naći?Gdje?I kako biti siguran da je baš to istina?Sa moje strane gledišta I ostalih Kršćana(a I drugih vjernika valjda) mi imamo tu prednost što nam se Bog na neki način objavi.Bilo bi nepošteno od Njega da nam ne da neki mig,neki dokaz da on jest!"Bože , ako postojiš,objavi mi se"..zar je to teško učiniti?
aditon

#1915 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:Povodom sve češćih idiotluka oko postavljanja YouTube 'dokaza' kreacionizma u prirodi, ima li neko od vjernika spreman da objasni vjerovanje u nešto što zaista nema veze ni sa stvaraocima niti sa logikom.

A kao , sve je jasno kao dan -kako ,što , zašto,koliko,,itd vama koji vjerujete u evoluciju!
"Šestodnevno"-ima logike ako se nezna koliko je trajao dan.Od mraka do mraka?A što ako se tad dan mjerio nekako drugčije?Nije jasno dali je Bog stvorio čovjeka ili čovjeke!Adam može biti jednina I množina!Kome je trebalo toliko mrava I pčela,,,vjerovatno vašem nepostojećem evolucijskom "bogu"!
Da dodam,evolucija ne negira Božju egzistenciju jer je baš On moga I na taj način sve stvoriti!
Čovjek ti lijepo postavio pitanje a ti odgovaraš s neviđenom količinom nebuloza...
skupljac_zeljeza

#1916 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote: Ako prihvatate šestodnevno stvaranje svega od strane abrahamskog boga, kako to da 'inteligentni dizajn' u samo jednom danu stvori kompleksan život koje naivni postavljaju 'dokaze' po forumu? Da li neko može da objasni čemu 3000 vrsta mrava, ili 25000 vrsta pčela (niste ovo znali, ha?), ili milione cvjetnih biljaka... Kome je to sve trebalo? Matorom Noju sigurno nije.
Imaš to mislim u Vjeronauci za 4. razred osnovne škole. Znali smo. :mrgreen:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/dr ... vjecanstvo
asurbanipal

#1917 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

Osmanski sultani – ljudi čija srca su izgarala od ljubavi prema Muhammedu, s.a.v.s.

Piše: Diya Demirel

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Osmansko carstvo je, od svanuća njegove zore u trinaestom stoljeću (sedmo stoljeće po Hidžri), dostojanstveno i ponosno na sebe preuzelo brigu o islamskom ummetu i uložilo maksimum truda i snage da sačuva islamski ummet i obezbijedi mu sigurnost i prosperitet u svim aspektima života.

Osmanska država nastojala je osigurati pobjedu islamu i omogućiti širenje njegovih uzvišenih načela i vrijednosti diljem svijeta, kako bi se zastava islama ponosno vijorila u svim regijama i pokrajinama, na svim stranama svijeta. Nakon prelistavanja stranica povijesti i istraživanja podataka o životu osmanskih sultana, dolazimo do zadivljujućih podataka da je većina sultana bila na čelu bojnih redova i da su kao sultani predvodili bitke protiv neprijatelja islama, te da su bili mudžahidi i gazije bez premca. A ukoliko, iz određenih razloga, nisu mogli sudjelovati u džihadu, plakali su zbog toga, a srca su im bila puna tuge i boli. (jao patetike :lol: :lol: :lol: )

Oni su sebe posvetili islamu i smatrali su da je odbrana islama i njegovih vrijednosti njihova glavna odgovornost i zadaća koju moraju ispuniti, pa su iskreno i vjerno istupili naprijed, vodeći ummet svijetlom stazom sunneta Muhammeda, s.a.v.s.

Važno je napomenuti da su osmanski sultani odgajani od najranije dobi na ljubavi prema Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i slijeđenju njegovog sunneta. Oni su Poslanikovo, s.a.v.s., ime urezali u svoja srca i najveći dio života proveli su na leđima konja (u džihadu) da bi Muhammedova, s.a.v.s., poslanica raširila svoja krila i ponosno letjela na nebu čovječanstva, sa ciljem da njene blagoslovljene zrake obasjaju cijeli svijet. :lol: :lol: :lol: Ta ljubav koja je ispunjavala njihove duše i prodrla duboko u njihova srca, načinila je od njih ljude koji su iznimno poštivali sve što je bilo vezano za ličnost Muhammeda, s.a.v.s.

Kao rezultat te ljubavi kod njih se razvila i zaživjela posebna vrsta duhovnog džihada koji je prije svega podrazumijevao osvajanje i oslobađanje ljudskih srca, pa tek onda gradova i država :lol: :lol: :lol: , jer su željeli, onako kako im je njihova vjera nalagala, da prošire i pronesu zemljom islamske vrijednosti i principe na kojima se temelji zgrada ljudske civilizacije, ispravni program života i morala zasnovan na ljubavi, toleranciji i dostojasntvu.

Nastavak ovo "poučnog" teksta na linku ispod :mrgreen:

http://saff.ba/osmanski-sultani-ljudi-c ... 5XeIvmLTDe
patriot_1

#1918 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

aditon

Čovjek ti lijepo postavio pitanje a ti odgovaraš s neviđenom količinom nebuloza...
[/quote]

A što je tu nebulozno?
Zaitsev

#1919 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

edindinn wrote:
Zaitsev wrote:
edindinn wrote:

a nemere.....

Eto vidiš prijatelju... A ti bi s nekim malo ovako... Dakle, k'o balkon si... :lol:
aurora313

#1920 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

asurbanipal wrote:
Osmanski sultani – ljudi čija srca su izgarala od ljubavi prema Muhammedu, s.a.v.s.
A jel' baš moram nastaviti? :D
skupljac_zeljeza

#1921 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

aurora313 wrote:
asurbanipal wrote:
A jel' baš moram nastaviti? :D
To moraš raščistiti prvo sa sobom da li je vojna moć i snaga dio napretka i civilizacije pa tek onda nastaviti. :mrgreen:
zagortenej

#1922 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

Naravno, ovi sto su bili osvajani su jedva čekali da ih osvoji neka napredna civilizacija uz sve ljudske žrtve. Nakon osvajanja su drage volje prelazili na islam jer su odmah uvidjeli da je to istina.
Na drugoj strani, kad neko napada muslimane i želi da osvoji njihove teritorije je nasilnik, okupator itd.
Dobar primjer je aneksija Bih od strane AU, tom logikom BH narodi su trebali mirno prihvatiti novog okupatora, jer su bili napredniji od prethodnog.
skupljac_zeljeza

#1923 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Naprednost se u ovoj priči povezuje sa vojnom moći pa se često kaže kako su muslimani nazadni jer nemaju više vojnu moć i da je za to kriv islam.
belfy

#1924 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

skupljac_zeljeza wrote:Naprednost se u ovoj priči povezuje sa vojnom moći pa se često kaže kako su muslimani nazadni jer nemaju više vojnu moć i da je za to kriv islam.
kad ovakvo nesto izjavi ja temi "Vjeru ce pokopati ZNANOST?"... ma ko je ovo izjavio? cuj nazadni jer nemaju vojnu moc...
mousstapha

#1925 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Kažu u Kiseljaku. :D

Image
Locked