Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1701 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Bez zezanja mene je oduvek zanimalo da li postoji raj i pakao za životinje. Mogu li i životinje biti muslimani, hrišćani i ateisti i šta će se dogoditi ako vuka ili lava muslimana ubacimo u obor sa svinjama. :?:
nepostoji za ove zivotinje sa zemlje Raj, jer nemaju slobodnu volju da budu podlozni testu, pa poslije da budu nagradjivani ili kaznjavani, ali ce sve zivotinje na sudnjem danu biti pretvorene u prah, pa kad nevjernici to vide pozeljet ce da budu i oni pretvoreni u prasinu nakon presude na sudnjem danu kako bi izbjegli kaznu

Allah kaze:
37. Gospodar nebesa i Zemlje i onoga što je između njih, Milostivi, kome neće smjeti niko prvi riječ prozboriti
38. na Dan kada Džibril/Gabriel i meleki/andjeli budu u redove poredani, kada će samo onaj kome Milostivi dozvoli govoriti, a istinu će reći.
39. To je neizbježan Dan, pa ko hoće, Gospodaru svome će, kao utočištu, poći.
40. Mi vas na skoru patnju upozoravamo, na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: “Da sam, bogdo, zemlja ostao!

Ali ce u Raju biti zivotinja , to ce biti Rajske zivotinje.
Smrcak15

#1702 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:Naučnici u Bocvani će kravama na stražnjicama crtati oči

U eksperimentu koji bi im "trebao otvoriti oči", australski naučnci u Bocvani crtaju oči na zadnjicama goveda kako bi istražili hoće li to lavove odvratiti od napada. Biolozi sa univerziteta Novog Južnog Valesa nadaju se da će lavovi tako pomisliti da ih je netko opazio te odustati od lova. Biolog Nail Džordan tvrdi da se lavovi sve češće približavaju farmama jer njihova tradicionalna lovišta postaju sve manja i ograničenija. "Lavovi love iz zasjede, vrebaju, približe se i neopaženo skaču na plijen. Ali nije uvijek tako. Jednom je impala primijetila lavicu, koja je, shvativši da ju je lovina opazila, odustala od lova", rekao je Džordan. "Predatora u prirodi od lova i napada može odvratiti svijest o tome da je primijećen. Poznato je da uzorci koji podsjećaju na oči na leptirovim krilima odvraćaju ptice, a u Indiji drvosječe nose maske na potiljku kako bi potaknuli tigrove da ih primjete", dodaje Džordan. Naučnici su u prvom pokušaju nacrtali oči na trećini krda od 62 goveda. U dva i po mjeseca lavovi su usmrtili tri goveda, ali nijedno od njih nije imalo nacrtane oči. Potaknuti rezultatom, Australci se ovaj mjesec vraćaju u Bocvanu i natavljaju s eksperimentom.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ziv ... oci/377835

i neko opet pocne vjerovati da evolucija slucajnim dogadjajima crta oci na zivotinja kako bi odvratila predatore od njih

veliko crno lazno oko kod repa, malo pravo oko maskirano crnom linijom
Image
¨
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

zaba sa laznim ocima na guzi
Image

Pauk sa licem covjeka ili zivotinja, oci, nos, usta, a mozda i obrve spojene kao u Krajisnika :D a koga to nebi prepalo
Image

Image

pauk sa laznim ocima i velikim osmijehom
Image
Image

Image

sa laznim ocima, nosom i ustima
Image
Image

Image

Image

Image

Image

ociti primjeri da su upletene ruke inteligentnog Tvorca, ali eto vi i dalje vjerujte da je evolucija slucajnim dogadjajima kreirala dva lazna oka, pa cak i nos i usta na tacnim pozicijama
jos bi se nadodao na ovo

sjedite i razmislite duboko, i zapitajte se, kako to da priroda koja nema razuma povlaci razumske poteze, kad spojis dva simetricna kruga jedno do drugog, to predstvalja oci ,kad izmedju njih stavis nesto to predstavlja nos, kad povuces simetricnu liniju koja jasno oslikava usta, vidimo , masa simetricnih tacno raspodijeljenih laznih organa nacrtanih na zivotinjama, meni ovo jasno upucuje na djelo Tvorca/Boga/Kreatora

neko ce reci to je samo evolucija, mutacijama i prirodnom selekcijom dovela do ovoga, ali ljudi moji nemozete se oslonioti na slucajnosti koje kreiraju kompleksne strukture, to nema logike

ima li logike da ti dajem nesto sto nemam? ima li logike da priroda daje covjeku razum a sama ga nema? Mogu li ti dati nesto sto nemam u ruci i sto ne posjedujem?

I kako covjek da negira postojanje Boga kad masa imamo nereligijski primjera koji pokazauju upravu Inteligentnog Tvorca koji stvara sa mudroscu.
Zaitsev

#1703 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

arzuhal wrote:Družimo se, ćakulamo, šta'š... :mrgreen: Nekog banuju, pretjera valjda, i tako to... :mrgreen:
Ne bih se složio da se za pretjerivanje dobije ban, ali eto... :D
SamoVasGledam

#1704 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
mirzaaa33 wrote:Pa što nije i kravama nacrto oči na guzici :lol:
krave su namijenjene da budu blizu covjeka uz pastire, a na da same se bore za svoj opstanaka po africkim stepama a one onako plaho "brze" pa bi se upsjele spasiti od predatora.
A zašto je onda Bog dao kravama rogove, ako su namenjene da ih pastir štiti? Isto važi i za mušku kravu, odnosno bika - zašto je tako agresivan prema ljudima koji ga hrane i štite?
SamoVasGledam

#1705 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote:Bez zezanja mene je oduvek zanimalo da li postoji raj i pakao za životinje. Mogu li i životinje biti muslimani, hrišćani i ateisti i šta će se dogoditi ako vuka ili lava muslimana ubacimo u obor sa svinjama. :?:
nepostoji za ove zivotinje sa zemlje Raj, jer nemaju slobodnu volju da budu podlozni testu, pa poslije da budu nagradjivani ili kaznjavani, ali ce sve zivotinje na sudnjem danu biti pretvorene u prah, pa kad nevjernici to vide pozeljet ce da budu i oni pretvoreni u prasinu nakon presude na sudnjem danu kako bi izbjegli kaznu

Allah kaze:
37. Gospodar nebesa i Zemlje i onoga što je između njih, Milostivi, kome neće smjeti niko prvi riječ prozboriti
38. na Dan kada Džibril/Gabriel i meleki/andjeli budu u redove poredani, kada će samo onaj kome Milostivi dozvoli govoriti, a istinu će reći.
39. To je neizbježan Dan, pa ko hoće, Gospodaru svome će, kao utočištu, poći.
40. Mi vas na skoru patnju upozoravamo, na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: “Da sam, bogdo, zemlja ostao!

Ali ce u Raju biti zivotinja , to ce biti Rajske zivotinje.
Ovo samo dokazuje da je tvoj Bog uvrnut i sve samo ne pravedan. Svejedno voleo bih da mi objasniš onda sledeće:

Zašto je Muhamed nazvao mrave nacijom koji glorifikuje Allaha?
http://sunnah.com/bukhari/56/228

Otkud to da su majmuni sprovodili šerijat u preislamsko doba
http://sunnah.com/bukhari/63/75

A najjače je što se lik koji govori o majmunima zove `Amr bin Maimun.
mirzaaa33

#1706 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Smrčak mislim da je to objašnjeno u evoluciji, de potraži na internetu. Imaš o tome koliko hoćeš i prilično je jednostavno.

Ono što nije jednostavno je kako objasniti da muslimani moraju vjerovati da je Bog pretvorio Židove u majmune i svinje.
SamoVasGledam

#1707 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Vidi Smrleta, ljubitelj serijala 'Petak 13' :D
mirzaaa33

#1708 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Bog gledao "Petak 13." pa odlučio nacrtati pauku šare koje podsjećaju na masku iz filma. To bi bilo logično objašnjenje.
SamoVasGledam

#1709 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

mirzaaa33 wrote:Smrčak mislim da je to objašnjeno u evoluciji, de potraži na internetu. Imaš o tome koliko hoćeš i prilično je jednostavno.

Ono što nije jednostavno je kako objasniti da muslimani moraju vjerovati da je Bog pretvorio Židove u majmune i svinje.
Smrle je jedan od onih koji čim za neko pitanje posle malo guglanja ne može da pronađe odgovor, odmah tvrdi 'To je Bog uradio'. Isto tako je i autor Kur'ana bio zapanjen pticama koje lete, pa je tvrdio da ih Bog nosa po vazduhu. Međutim danas imamo aerodinamiku koja nam daje odgovore na to pitanje i naravno Bog tu ne igra nikakvu ulogu.
SamoVasGledam

#1710 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

mirzaaa33 wrote:Bog gledao "Petak 13." pa odlučio nacrtati pauku šare koje podsjećaju na masku iz filma. To bi bilo logično objašnjenje.
Hahaha :D
aditon

#1711 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:evo da Tebe pitam,

kako Ovako masovno da zivotinje imaju lazne oci pa cak i nos i usta?

Kako to da priroda koja nema razum daje zivotinjama inteligente forme koje predstavljaju vecu zivotinju kako bi mozda prepale predatora ili cak prevarili predatora da su oceni pa da nepokusavaju napadati.
Kao što rekoh, to je odbrambeni mehanizam. Postoje razni odbrambeni mehanizmi i kod biljaka i kod životinja. Neke su otrovne, neke imaju oružje poput kliješta, rogova, kandži itd. Neki imaju sposobnost kamuflaže, mimikrije itd. Jesi znao da je THC kod marihuane ustvari odbrambeni sistem biljke od UV zračenja i zaštita od biljojeda jer THC daje marihuani specifičanm miris i ukus koji se biljojedima ne sviđa stoga izbjegavaju da jedu istu.
Dakle, pregršt odbrambenih mehanizama. Čovjek ima mozak, ne trebaju mu lažne oči na potiljku, osim figurativno.

Dakle, opet te pitam, šta pokušavaš dokazati. Nemoj mi opet na moje pitanje postavljati pitanje.
aurora313

#1712 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Arzuhal i Zaitsev čine sve da unište ovaj podforum. :D Sve je do tada teklo normalno. Lijepili su se sočni etiketi, pokazao se očit nedostatak specifičnih smajlija za protivnu stranu, Darvin se vjerovatno prevrtao u grobu dok su se prezentirali određeni dokazi… da ne duljim i kradem vrijeme koje vam ionako nije dragocijeno.

Dok je svijeta i vijeka biće razmjene oko toga ko je u pravu oko nečega. Vjernici će napadati ateiste jer su ‘slijepi kod očiju’. Ateisti će opet da im dokazuju da njihovo ‘očito’ postoji samo u njihovim ubijeđenjima. Slično kao sa onima koji su u Sarajevu ljuto podijeljeni na Pitare i Smurfe. Kada oni mogu da se potuku zbog svojih ubijeđenja i ničeg više, šta tek očekivati od nas forumaša!

Ali moram da priznam: što više diskutujem sa oponentima, to sam bolje upoznat sa njihovim pogledima i bolje shvatam njihovo viđenje svijeta. Naravno, pucanje Mjeseca može da me obeshrabri (šta ako stvarno pukne!), ali onda se pojavi tračak svijetla iz religioznog mraka koji mi ukaže na nešto interesantno, što samo ubijeđenja, ljudska mudrost i metafizika mogu na neki način da spoje.

Srećom, rođen sam i odrastao u religijski izmješanoj sredini koja se nije bavila raznolikošću. Nismo se vjerski dijelili… bar ne u gradovima. Zato se ponekada brinem šta se može dogoditi mlađima kojima je moje vrijeme nepoznato, i koji se danas posredstvom uticaja drugih usmjeravaju da gledaju više crno-bijelo.

Koristim priliku da zamolim sve vjernike da iz diskusija pokušaju da izbace moral kao nešto što pripada samo njima. Nas ateiste glupost može da dovede do ludila, ali tvrdnja da su ateisti i moral dva antipoda je ipak previše za sve normalne. Naravno, u svima nama je utkano da razlikujemo šta je dobro a šta zlo. To je osnov individualnog bića: moral kroz ubijeđenja individue. Za ostalo postoji i društveni moral (šta li je falilo komunističkom u odnosu na današnje korumpirano!?), a bome postoje i zakoni koji ti lijepo napišu šta se smije a šta ne. U ovom zadnjem slučaju, jedino je visina kazne i način kažnjavanja drugačiji od vjerskog.
ibrahimaga

#1713 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ibrahimaga »

aurora313 wrote:Arzuhal i Zaitsev čine sve da unište ovaj podforum. :D Sve je do tada teklo normalno. Lijepili su se sočni etiketi, pokazao se očit nedostatak specifičnih smajlija za protivnu stranu, Darvin se vjerovatno prevrtao u grobu dok su se prezentirali određeni dokazi… da ne duljim i kradem vrijeme koje vam ionako nije dragocijeno.

Dok je svijeta i vijeka biće razmjene oko toga ko je u pravu oko nečega. Vjernici će napadati ateiste jer su ‘slijepi kod očiju’. Ateisti će opet da im dokazuju da njihovo ‘očito’ postoji samo u njihovim ubijeđenjima. Slično kao sa onima koji su u Sarajevu ljuto podijeljeni na Pitare i Smurfe. Kada oni mogu da se potuku zbog svojih ubijeđenja i ničeg više, šta tek očekivati od nas forumaša!

Ali moram da priznam: što više diskutujem sa oponentima, to sam bolje upoznat sa njihovim pogledima i bolje shvatam njihovo viđenje svijeta. Naravno, pucanje Mjeseca može da me obeshrabri (šta ako stvarno pukne!), ali onda se pojavi tračak svijetla iz religioznog mraka koji mi ukaže na nešto interesantno, što samo ubijeđenja, ljudska mudrost i metafizika mogu na neki način da spoje.

Srećom, rođen sam i odrastao u religijski izmješanoj sredini koja se nije bavila raznolikošću. Nismo se vjerski dijelili… bar ne u gradovima. Zato se ponekada brinem šta se može dogoditi mlađima kojima je moje vrijeme nepoznato, i koji se danas posredstvom uticaja drugih usmjeravaju da gledaju više crno-bijelo.

Koristim priliku da zamolim sve vjernike da iz diskusija pokušaju da izbace moral kao nešto što pripada samo njima. Nas ateiste glupost može da dovede do ludila, ali tvrdnja da su ateisti i moral dva antipoda je ipak previše za sve normalne. Naravno, u svima nama je utkano da razlikujemo šta je dobro a šta zlo. To je osnov individualnog bića: moral kroz ubijeđenja individue. Za ostalo postoji i društveni moral (šta li je falilo komunističkom u odnosu na današnje korumpirano!?), a bome postoje i zakoni koji ti lijepo napišu šta se smije a šta ne. U ovom zadnjem slučaju, jedino je visina kazne i način kažnjavanja drugačiji od vjerskog.
Jedni vjerama razbijaju glavu
Drugi naukama veličaju Slavu
Na to tajni glas će: "O vi neznalice,
Lutate, nijeste našli stazu pravu.

O. Hajjam
aurora313

#1714 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...A da je Bog dao lazne oci na kravama, da sve krave imaju to, bilo bi, zamjerka, sto ce im to kad su i onako vecinom u selima kod ljudi i neizlazu se predatorima tako lahko sobzirom da imaju i pastiri. :-)
Joj, joj...

Smrčak, bogati idi na odmor. I to što duži. Skupićemo nešto ako treba. :D
Smrcak15

#1715 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
mirzaaa33 wrote:Pa što nije i kravama nacrto oči na guzici :lol:
krave su namijenjene da budu blizu covjeka uz pastire, a na da same se bore za svoj opstanaka po africkim stepama a one onako plaho "brze" pa bi se upsjele spasiti od predatora.
A zašto je onda Bog dao kravama rogove, ako su namenjene da ih pastir štiti? Isto važi i za mušku kravu, odnosno bika - zašto je tako agresivan prema ljudima koji ga hrane i štite?
pa odbranbeni mehanizam
Smrcak15

#1716 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote: Ovo samo dokazuje da je tvoj Bog uvrnut i sve samo ne pravedan. Svejedno voleo bih da mi objasniš onda sledeće:

A najjače je što se lik koji govori o majmunima zove `Amr bin Maimun.
sve velica Allah na svoj nacin

a sto su nazvani nacjom/ummetom je zato sto su svijet za sebe

kao prvo, pitanje je Jesu li majmuni gadjali kamenjem bas upravo sto su imali parenje jedno sa drugim, to prica Narrated `Amr bin Maimun , to je veliko pitanje, koje se moze uzeti sa rezervom.
Smrcak15

#1717 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
mirzaaa33 wrote:Smrčak mislim da je to objašnjeno u evoluciji, de potraži na internetu. Imaš o tome koliko hoćeš i prilično je jednostavno.

Smrle je jedan od onih koji čim za neko pitanje posle malo guglanja ne može da pronađe odgovor, odmah tvrdi 'To je Bog uradio'. Isto tako je i autor Kur'ana bio zapanjen pticama koje lete, pa je tvrdio da ih Bog nosa po vazduhu. Međutim danas imamo aerodinamiku koja nam daje odgovore na to pitanje i naravno Bog tu ne igra nikakvu ulogu.
smijesan si, niko ne tvrdi da Bog licno drzi rukama ptice u zraku, nego ih je stvorio da tako da se odrze u zraku, i samim tim ih drzi, jer ih je on i stvorio.

sve nekako naopako razumijete, nema tog muslimana koji ce ti reci Bog sa skrivenom rukom ih drzi u zraku van prirodnih zakona, nema to, nego jednostavno stvorio ih je tako da mogu letiti u zraku
Lopov-eliminator

#1718 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Lopov-eliminator »

I opet Smrcak uradio reset pa sve isto opet vrti. Ovo si sve postavio bezbroj puta, i isto toliko puta su ljudi razmontirali to i pokazali ti rupe koje nikad nisi zakrpio, ali te to nije sprijecilo da se usutis i da nakon odredjenog vremena opet isto stavljas, kontinuirano zanemarujuci tu cinjenicu da su ti u ovome pokazane pomenute rupe.
HardcoreMX

#1719 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote: I to je to? To je tvoj argument? Na sve što sam prepisao, ono što ste vi rekli, ti kažeš da je jasno da meni ništa nije jasno i da bih trebao upisati mejtef? :shock:
Koji moj argument?I na šta?!?I šta si ti prepisao? A da ti fali mejtefa,što jes' jes',ne znaš osnovno šta muslimani vjeruju itd...
aditon

#1720 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

@Smrcak

Sta je reć? Ne možeš argumentovano potkrijepiti sve one slike što si uploadovao kao dokaze, a čega, osim tebe niko ne zna.
Zaitsev

#1721 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote: I to je to? To je tvoj argument? Na sve što sam prepisao, ono što ste vi rekli, ti kažeš da je jasno da meni ništa nije jasno i da bih trebao upisati mejtef? :shock:
Koji moj argument?I na šta?!?I šta si ti prepisao? A da ti fali mejtefa,što jes' jes',ne znaš osnovno šta muslimani vjeruju itd...
Prijatelju, smiješan si. Zaista više neću ni čitati šta pišeš, jednostavno si nepopravljiv. Ovdje ne govorim o tvom vjerovanju, u to ne ulazim, ali nepopravljiv si u trolanju i vođenju normalne diskusije... Svako dobro...
Smrcak15

#1722 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:I opet Smrcak uradio reset pa sve isto opet vrti. Ovo si sve postavio bezbroj puta, i isto toliko puta su ljudi razmontirali to i pokazali ti rupe koje nikad nisi zakrpio, ali te to nije sprijecilo da se usutis i da nakon odredjenog vremena opet isto stavljas, kontinuirano zanemarujuci tu cinjenicu da su ti u ovome pokazane pomenute rupe.
nikad i niko nije razmontirao nista ovdje, da jeste nebi ja to vise postavljao

a to sto neko napalamudi nekakav odgovor sto pas sa maslom nebi pojeo a ti to objerucke prihvatis, pa sta god bilo, samo da se ospori postojanje BOga, to nepije vode momce.
Smrcak15

#1723 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:@Smrcak

Sta je reć? Ne možeš argumentovano potkrijepiti sve one slike što si uploadovao kao dokaze, a čega, osim tebe niko ne zna.
nerazumijem te sta nemogu, pojasni ovo??????

kako nemogu argumentovano , kad sam fino objasnio da "neinteligentna priroda nemoze povlaciti inteligente poteze" ovo svi promotori evolucije nek zapisu i stave na zid da procitaju prije spavanja svaku noc. :thumbup:
HardcoreMX

#1724 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote: Prijatelju, smiješan si. Zaista više neću ni čitati šta pišeš, jednostavno si nepopravljiv. Ovdje ne govorim o tvom vjerovanju, u to ne ulazim, ali nepopravljiv si u trolanju i vođenju normalne diskusije... Svako dobro...
Pa prijatelju :D ti ko' da si u emisiji "pozdravi,želje i čestitke"...nikad da poentiraš,ako ne znaš šta hočeš da kažeš,onda bolje da ništa ne kažeš,duriš se na svako pitanje,a hočeš da diskutuješ?!..ispravljaš nekakve greške kao da smo na kontrolnom času,eto sad ako neko ne misli kao ti,odmah je nepopravljiv,ti kao da si neki učitelj a mi neposlušni đaci..
aurora313

#1725 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:kako nemogu argumentovano , kad sam fino objasnio da "neinteligentna priroda nemoze povlaciti inteligente poteze" ovo svi promotori evolucije nek zapisu i stave na zid da procitaju prije spavanja svaku noc. :thumbup:
Imaj u vidu da si i ti dio neinteligentne prirode. Ti vjeruješ da je Allah dao oblik tvom pretku, ali ti si samo lančani rezultat te kreacije sa svim individualnim osobinama. Da nije devijacija, ti bi bio isti po svemu sa svim svojim pretcima.

Žao mi je što ti se to dogodilo. :sad:
Locked