Pa zar nije fenomen da toliki broj ljudi danas, a i kroz kompletnu historiju čovječanstva, stvori toliko složene pravce vjerovanja, iako je se radi "o jednostavnom ispiranju mozga" kako ti kažeš. Meni to ne izgleda ni malo jednostavno.aurora313 wrote:Vjerovanje nije nikakav fenomen. Poenta je da vjerovanje potiče iz ubijeđenja koja su naravno ili vlastita, ili zajednička (društvena). Ukratko, ako si ubijeđen u nešto, to je uglavnom rezultat vlastitog sklopa ubijeđenja ili uvjerenja, koja mogu ali ne moraju da budu 'uklesana u kamen.' Zato se i događa da se svako ubijeđenje može promjeniti na više načina: ili vremenom osoba uvidi da nije imala pravo (do jučer se branio nogama i rukama određeni stav, možda vjernost klubu, povjerenje u određenu osobu, ili već šta), ili se radi o jednostanom ispiranju mozga.aditon wrote:Smjelo navodiš ove procente. S jedne strane si u pravu. Takvaluk tj. bogobojaznost je jedna od važnijih osobina vjernika, a sada da li je takvaluk ako na njega misliš primjenjiv na tih 99%, u najmanju ruku je upitno. Pomalo pojednostavljeno predstavljaš vjernika. Ja kao vjernik, a pričam ti iz prve ruke, mogu ti reći da to nije tačno. Takvaluk zapravo dolazi iz znanja i kod onog ko se izbavi iz zablude. Još jednom sam forumašu pokušao objasniti da je vjerovanje složen fenomen koji se ne može svesti pod sveopću generalizaciju.ibrahimaga wrote:vjerovanje se i bazira na strahu. Tu je kvaka svega. I 99% vjernika se moli iz straha. A strah dolazi od neznanja i zabluda. Vrlo jednostavan recept za ovladati masom. Suština religija.
A abrahamske vjere se baziraju na specifičnom pranju mozga: strahom od poslijedica. Ne zaboravimo jednu od osobina kako mozak funkcioniše: mozak ne može da razluči šta je stvarno a šta ne. Na taj se način rađa pokornost, divljenje i/ili respekt prema nekome ili nečemu bez obzira da li je isto stvarno ili nije.
Mislim da mozak u većini slučajeva može razlučiti stvarno od nestvarnog, što i jest jedna od osnovnih osobina mozga, kao i san od jave. Na tankom sam ledu, priznajem. Pored toga smatram termin "ispiranje mozga" nije najprihvatljiviji ako govorimo o dalekoj prošlosti, jer on zahtjeva složen proces psihičke manipulacije.