Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#1176 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:---
Kakav svemir?

“O druzine dzina i ljudi, ako mozete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc.”
(Er-Rahman, 33)

ovaj ajet jasno naglasava da postoji mogucnost za ljude da odu u svemir

Image

treba ti dosta goriva---> velika moc da bi se prodrlo kroz atmosferu i otislo u svemir.

Jel to misliš na ono koje će hidžretske godine i u koliko sati čovek stići na Mesec i slično. To nije konkretno prorčanstvo već još jedna tvoja igra brojevima - sabiraj, oduzimaj, broj odavde donde, par, nepar, itd.
nema nista oduzimanja, sve su to logicke postavke uprogramirane u jedan ajet.

kako nije konkretno kad imas godinu, mjesec, dan, minutu i sekundu, tacno u bocu sve i to tebi nije prorocanstvo.

Kakva su to prorčanstva? Prevozna sredstva? Daj da vidim i to čudo.
...i konje, i mazge, i magarce - da ih jasete i kao ukras - a stvorit ce i ono sto ne znate ( En-Nahl 8- Casni Kur'an ).

7. a nosi vam i terete u mjesta u koja bez velike muke ne biste stigli - Gospodar vaš je, uistinu, blag i milostiv
8. i konje, i mazge, i magarce - da ih jašete, i kao ukras - a stvoriće i ono što ne znate.
Kuran

ovdje jasno vidimo iz ajeta nagovjestaj novih prevoznih sredstava osim zivotinja

plus jos i poslanik to najavljuje

Ostavljanje deva kao prevoznog sretstva

Poslanik je rekao: Ostavit cete deve i necete ici na njima (Muslim)

Poslanik je rekao: Pred kraj vremena, ljudi ce se voziti na velikim sedlima, sve dok ne dodju do vrata dzamije.( Ahmed i El-Hakim)

zar se to nije obistinilo danas?
Seče ušiju stoci se sećam, ali se ne sećam nikakvih ćelija i kloniranja. Još jedno tvoje proizvoljno tumačenje.
pa gdje ces se sjecati kad si zauzet sa glupostima

Ispunilo se ono sto je sejtan obecao Allahu, kloniranje stoke kidanjem usijom da bi se dobile celije i na taj nacin klonirali stoku

Kloniranje zivotinja spomenuto u kuranu

Allah kaze u kuranu sta Mu je sejtan rekao:

4:119. i navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovjediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!

pogledaj te ove slike stoke kojima su rezane use da bi se dobile celije kako bi mogli biti klonirani
Image
Image

sta kaze nauka za ovo

Ear cells from a prize Japanese bull that were frozen and cultured in a lab over several months have successfully produced clones, challenging the notion that cells become too stale to duplicate.
http://www.thefreelibrary.com/Ear+cells ... a061578317
Izvor 1

"The tissue collection phase is short and simple. Once an animal has been located and restrained, a tissue sample like an ear clipping can be collected within seconds. Furthermore, somatic cells can be collected from all species. … For cattle, pigs, sheep, goats, camelids and llamas, a unified and identical procedure can be used by obtaining a tissue sample from the ear using notchers which are also used for setting earmarks… Clearly, for all species lymphocytes could be used, but somatic cells from ear clippings will be much easier to obtain and are therefore preferable."
http://www.fao.org/docrep/008/a0070t/a0070t05.htm
izvor 2

a vidi ovo prorocanstvo Poslanika Muhammeda

Poslanik kaze: "Doci ce vrijeme u kojem ce covjeku biti draze da odgaja psa nego dijete...." taberani i hakim
Image

a vidi staistrazivanja kazu:

Psi imaju prednost nad Djecom
Dogs take a lead over children
By Harmony Haveman
Friday, March 5, 2004 Posted: 1121 GMT ( 7:21 PM HKT)
http://edition.cnn.com/2004/WORLD/europ ... index.html

Zasto ljudi biraju prije pse nego djecu
Why are people choosing pets over kids?
March 5th, 2011, 6:00 am
http://themomblog.blog.ocregister.com/2 ... ids/80001/

"...Flexcin International, Inc., a company that makes natural supplements for humans and pets, saying that according to its recent survey, more Americans are electing to house dogs over kids."
Last edited by Smrcak15 on 28/06/2016 14:45, edited 1 time in total.
Smrcak15

#1177 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: 1. poslan svom narodu, NE CIJELOM SVIJETU
2. Bog ne kaznjava narod kome nije poslao poslanika
Uh... hvala bogu!
ja ko ti bi se pravdao da ti nije dosao poslanik a imas internet da citas njegove hadise, i mozes da se bolje poducis nego cak i njegovi prijatelji
:-)
Demiurg

#1178 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Demiurg »

Smrčak, ima li neki hadis ili ajet da govori o fudbalskoj reprezentaciji Islanda, tipa pojaviće se kjafirski ratnici koji će pokoriti dekadentni zapad u igri koju su izmislili muslimani ili nešto slično? Kaže onaj taliban da su ashabi preteča modernog fudbala, Muhamed je to onda sigurno znao.

Može i nuremologija, ako se presječe neka sura, pa se dijagonalno postavi i čita pod uglom od 72 stepena, dobiju se slova ICND, što je naravno nepobitan dokaz.
shbc

#1179 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

Kazem ja... Egomanijak sa nebesa.

"Ne vjerujes u mene? Mrs sa ubicama i pedofilima djubre jedno bezobrazno."

Bas onako bozanski... Posteno. :mrgreen:
Smrcak15

#1180 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Kazem ja... Egomanijak sa nebesa.

nije to bas tako, zaboravio si da ima 100 nivoa dzehennema, nece sav svijet u isti nivou uci, sve zavisno kako ko zasluzi.
shbc

#1181 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:

nije to bas tako, zaboravio si da ima 100 nivoa dzehennema, nece sav svijet u isti nivou uci, sve zavisno kako ko zasluzi.
Da ih je i hiljadu. Ako ce neko tamo samo zato sto ne vjeruje, pa makar i u najblazi nivo, to potvrdjuje tezu da je egomanijak. Takvo bice ne zasluzuje ni gram postovanja, ljubavi i obozavanja.
mirzaaa33

#1182 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Od kojeg je rebra Allah stvorio ženu po islamskom učenju ili je drugačije nego što je kod kršćanskiog Boga?
Smrcak15

#1183 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

Da ih je i hiljadu. Ako ce neko tamo samo zato sto ne vjeruje, pa makar i u najblazi nivo, to potvrdjuje tezu da je egomanijak. Takvo bice ne zasluzuje ni gram postovanja, ljubavi i obozavanja.
nekontas, nije to samo zbog nevjerovanja, nego ako tamo zaglavis je upravo zbog toga sto je nevjerovanje prouzrokovalo da si krsio propise uzduz i poprijeko i da nisi radio sto si morao da radis.

eh Ovako , posto volim da dajem primjere pa da krenemo:

zamisli se ti kazes drzavi, ja nevjerujem u vas , pa zbog toga nije te briga za pravila drzave niti radis ono sto drzava trazi od Tebe, prvo radis a neces da platis porez drzavi, drugo neces da drzis se pravila drzave, pa onako furas kroz crveno kad ti je volja i kako ti je volja.

znaci ti zbog nevjerovanja u drzavu to jeste njezine zakone i propise, ti krsis pravila na svakm koraku zato te drzava kazni zatvorom ili udari po dzepu.

tako isto Allah kazni ne samo zbog nevjerovanja u njega, nego sto je nevjerovanje proizvelo da se nedrzis pravila, nisi Davao recimo zekat , odredjena svota noca koja pripada siromasima, sto je ekvivalent porez drzavi

nisi obaljao molitvu a trebao si, nisi izbjegavao alkhol, a trebao si, nisi izbjegavao bludnicenje a trebao si sto je ekvivalent krsenja propisa crvenog svjetla

Jeli sad razumijes da ne kaznjava samo zbog nevjerovanja nego zbog onoga sto se izrodi iz nevjerovanja.
HardcoreMX

#1184 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

ibrahimaga wrote:
- Kao prvo, da ponovim, muslimani smatraju Poslanika najsavršenijim čovjekom, najodličnijim i najsavršenjim od svih Allahovih stvorenja. Alah ga je obdario svim vrlinama i savršenstvom koje je neki čovjek sposoban posjedovati.
- Vjerovjesnik a.s. je u direktnom kontaktu sa Bogom preko meleka Džibrila.
- On je primalac posljednje Objave.
- Mislim da znaš općepoznati stav zbog čega je on morao biti nepismen i da nema potrebe dalje to obrazlagati. Nepismena narav blagoslovljenog Poslanika, a.s., znači to da prije negoli bi se mogla primiti božanska poruka, ljudska primateljka te poruke mora biti čista i pročišćena.
- Ne možeš porediti nijednog čovjeka danas po pitanju nepismenosti sa Poslanikom a.s. On je i prije nego je postao Poslanik imao ugled najiskrenijeg čovjeka u Meki.
- On će se za nas zauzeti (šefa'at) na Sudnjem danu (vidim da tvoj "zaik" se ne slaže s time, što je razumljivo, jer slijedi vehabijsku interpretaciju islama, vidi: https://www.youtube.com/watch?v=jSReUdbb-0o i suprotstavlja se postojanju mezheba).

Ne znam zašto insistiraš na usporedbi između Poslanika a.s. i nekog javnog predavača? "Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika o vjernici, blagosiijajte ga i vi i pozdrav mu šaljite! (33:56)
Rekao sam ti već za to moj,moj je koliko i tvoj.Sve se slažem što si napisao,osim da pojasniš šta je to vehabijska interpretacija Islama?!a drugo,pošto koliko vidim visoko poštuješ Poslanika a.s.,postavlja se pitanje, zaista što će ti mezhebi kad imaš Poslanika a.s. odnosno Sunnet?!
Zaitsev

#1185 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote:
Prijatelju, ...... Zato u svakom tvom postu ti stavljaš " :lol: " , " ;) " i slično tome jer smatraš da ti znaš, svi ostali su glupi. Kažeš da pokušavaš voditi diskusiju, a kompletan forum već zna i šta si i kakve su ti te mogućnosti. Pa ugledaj se malo na forumaša ibrahimaga . Majka mu stara, svaki teista bi trebao onako zvučati, pa čak i kad suprotno misli i kad čita postove koji se ne slažu s njegovim mišljenjem. Ti samo "upireš" , pokušavaš omalovažavati... ...
Šta je ovdje fenomenalno prijatelju? Zar vjernik, pogotovo Vjerovjesnik ne bi trebao biti skroman? Kakva je to paralela Ebu Džehl ... Religija ne može biti univerzalna, ne moraju svi misliti k'o ti. Oni koji ne misle k'o ti i ne vjeruju k'o ti, ne moraju biti manje pametni, ne bi se smio obraćati njima s visoka. Valjda u religiji postoji postulat i za to, barem bi trebao postojati.
Ovo boldirano prijatelju, evo 2 dana se zaista trudim skontati šta si ti mislio ovim reći. Da nema ateista i njihove priče, ti ne bi imao jedan od najboljih dokaza postojanja Boga? I kako ti uopšte ičija priča i demagogija može biti dokaz za nešto treće?.....
Tako da, toplo ti preporučujem da se ugledaš na druga ibrahimagu. Čovjek ima znanje o Islamu i što je najvažnije, shvata ga na normalan način, te isti prezentira i ovdje.

Živio!
Sta ti pricas valjda samo ti znas!??sto se tog oslovljavanja „prijatelju“ tice,tjera me da ti odgovoriom isto kao i forumas na „Zenicani“,vidim da se i tamo bez potrebno kacis,ne znam sto ti to treba!?,prvo drvlje i kamenje na ljude a onda lafo prijatelju,.. samo bi dodao da si ti najmanje relevantan da odlucis ko je i koliko musliman i kakav to on treba biti.Drugo,ja nisam nigdje rekao da sam ja neka“vjernicka iliti moralna vertikala“,niti sebe tako smatram,prvi koji za sebe to kaze,tj.hvali se time, sigurno je u krivu,trece, rekao sam vec negdje da sam se javio jer mrzim ublehase,pogotovo kako to radi ovaj o kome je bilo rijec,tako da je ono sa Ebu Dzehl bio odgovor iskljucivo na njegov post.Ako si se ti nasao uvrijedjen a neznam zasto, to je opet tvoj problem.
Meni prebacujes prekomjerno koristenje ikonica,ti koji si ih samo u jednom postu 7 komada jedni za drugim poredao,bez da si rijeci rekao?!
Eh,hajd jednom konacno normalno pitanje,pitas se 2 dana?! zasto mi je ateizam jedan od najboljih dokaza za egzistenciju Boga?!Na religiju opcenito ne gledam sa dogmatske strane,pa cak ni sa islamske,nego iskljucivo sa logicke strane razmotravanja odgovora argumenata bilo koje strane.Sa cisto logicke,ili druge,naucne strane,nema nikakav dokaz da bi se argumentovao takav ateisticki stav.Mozda nije cak ni stav jer je to obicno negiranje bez logickog uporista,koje potice iz bezmislene tvrdoglavosti,a ne intelektualnosti.Kad realno sagledas ispada da je ateizam samo dobar kontraargument.Ateizam je zabetonirani stav da nema dokaza za postojanje Boga,sto ironicno oni tu „istu“zabetoniranost prebacuju vjernicima,sa takve pozicije,ateista je bez slobode uma da razmotri ili istraziva dokaze,pogotovo ne uzimajuci u obzir trenutni naucni napredak,dakle oni su bez slobode uma ciji nedostatak opet ironicno prebacuju vjernicima?!Ali sa nekim ateistima ili jos bolje receno sa agnosticima koji kriticki gledaju na religije,je interesantno pricati i diskutovati,kad vidis da covjek postavlja razumna pitanje,medjutim sa ljudima koji nastupaju sa anti-teisticke pozicije, nemozes nista ocekivati osim banalnog vrijedjanja,smaranja sa losim sarkazmom,vec milion puta jednog te istog vidjenog.Sto lagano vec prerasta u militantni ateizam. Na neku veću raspravu,ne smiju,jer tu vec treba braniti stav.Religija i univerzalnost?Naravno da jest,apropo ateisti kazu da nemaju nikakvu religiju?!

Znas onaj vic,...kad andjeo dolazi Bogu,i kaze mu da Ga ateisti trebaju i iz pakla Ga zovu,a Bog rece „reci da me nema“ :-D
Pozdrav i tebi.
Prijatelju, nije BESPOTREBNO kačenje ako neko iznese i kaže laž o nečemu čega si ti dio. Da si detaljnije čitao šta sam tamo pisao, valjda bi shvatio. Nasuprot tome, ti si se osjetio uvrijeđenim ovim što sam ti napisao. I oprosti što sam se zakačio i što nisam mirno čitao tvoje postove i nešto naučio. Čuj, ako odgovoriš na temu, odmah se kačiš... Ne sjećam se da sam osuo drvljem i kamenjem po tebi, osim, naravno, ako ti drukčije mišljenje od svog shvataš tako, a već sam sad siguran da shvataš. Ja BIH dodao da se ne upuštam niti razmišljam o tome ko je i koliko je taj neko musliman. Ono što je bila moja poenta, ne odnosi se samo na muslimane, nego za bilo kojeg vjernika. Isti bi trebao biti umjeren, spreman na normalnu diskusiju, i sl. Tj. umjereniji i spremniji na normalnu diskusiju od onih koji nisu vjernici. Ako bude potrebe mogu i objasniti zašto mislim ovako. Ja te ne poznajem, tako da ne mogu suditi o tvojoj vjerničkoj ili moralnoj vertikali, te nešto takvo nigdje nisam spomenuo. Jasno kažeš da kao vjernik - mrziš. Treba li ovo komentarisati? Ne znam otkud ti ideja da sam se uopšte našao uvrijeđenim, sve i da jesam, to ne može biti problem, barem meni.

Ne prebacujem ti korištenje ikonica, jer shvatam da si vjernik, musliman, a vama je ikonopoklonstvo zabranjeno :D Šalu na stranu, ništa ti ne prebacujem. Moji smajlići su bili na tvoju rečenicu da su tebi ateisti i njihova retorika jedan od najboljih dokaza postojanja Boga. Evo i ovdje si se slomio da to objasniš, a ništa nisi rekao. Napisao si brdo stvari o ateizmu i ubjeđenjima, odsutnosti logike kod ateista, zabetoniranim stavovima, BESMISLENE tvrdoglavosti, itd. Shvatam da imaš takvo mišljenje, ali i dalje ne shvatam kako ti je to dokaz za postojanje Boga.

Nije da NE MOŽEŠ očekivati išta drugo osim vrijeđanja i ostalog. Generalizuješ sad. Isto bi bilo da ja svakog vjernika smatram kao tebe. Opet moram spomenuti forumaša ibrahimagu. Pa čovjekovi postovi zrače smirenošću, stabilnošću i znanjem. Obojica ste vjernici, ali u ovom slučaju je on svjetlosnu godinu "vjerničkim" ponašanjem i nastupom ispred tebe. Ti si galamdžija, agresivan, neprijateljski nastrojen prema ateistima ili kako kažeš anti-teistima. Konstantno se trudiš da svačije mišljenje oboriš, sve zarad svojih ubjeđenja. Religija i univerzalnost? Pa ni na to nisi mogao reći ništa osim spomenuti ateiste. Da bi "dokazao" svoje stavove, ne moraš obarati tuđe. Koliko sam shvatio, ateisti i anti-teisti su zabetonirani jer negiraju postojanje Boga, a ti nisi zabetoniran jer zagovaraš postojanje Boga.

Na kraju PRIJATELJU, smatram da bi ti puno korisnije bilo čitati i učiti pravopis, nego guglati "Zaika" i slušati njegova "predavanja". Sa normalnim i pismenim čovjekom bi neko možda i poželio diskutovati, ovako, preglupo izgleda...

Ima i onaj iz Ničije zemlje, kad pita onaj koja je razlika između optimiste i pesimiste? Pesimista kaže: "Nije moglo gore!" , a optimista: "Moglo je, moglo je..." :D

Svako dobro druže !
edindinn

#1186 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

Jedino sto znanost moze pokopat je sama ta znanost :)
mousstapha

#1187 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Jao edine, al' nas častiš mudrostima. :D
edindinn

#1188 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

:)
shbc

#1189 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
nekontas, nije to samo zbog nevjerovanja, nego ako tamo zaglavis je upravo zbog toga sto je nevjerovanje prouzrokovalo da si krsio propise uzduz i poprijeko i da nisi radio sto si morao da radis.

zamisli se ti kazes drzavi, ja nevjerujem u vas , pa zbog toga nije te briga za pravila drzave niti radis ono sto drzava trazi od Tebe, prvo radis a neces da platis porez drzavi, drugo neces da drzis se pravila drzave, pa onako furas kroz crveno kad ti je volja i kako ti je volja.

znaci ti zbog nevjerovanja u drzavu to jeste njezine zakone i propise, ti krsis pravila na svakm koraku zato te drzava kazni zatvorom ili udari po dzepu.

tako isto Allah kazni ne samo zbog nevjerovanja u njega, nego sto je nevjerovanje proizvelo da se nedrzis pravila, nisi Davao recimo zekat , odredjena svota noca koja pripada siromasima, sto je ekvivalent porez drzavi

nisi obaljao molitvu a trebao si, nisi izbjegavao alkhol, a trebao si, nisi izbjegavao bludnicenje a trebao si sto je ekvivalent krsenja propisa crvenog svjetla

Jeli sad razumijes da ne kaznjava samo zbog nevjerovanja nego zbog onoga sto se izrodi iz nevjerovanja.
Tebi bas nepojmljivo da neko moze biti dobra osoba bez vjere?

Dajem novac u dobrotvorne svrhe svaki put kad mogu i koliko mogu. Pomazem porodici, prijateljima, komsijama, pa cak i nepoznatim ako ima potrebe za tim. Djevojku nikad nisam prevario niti planiram. Nisam nikoga ubio, opljackao, uradio bilo sta sto ne bih volio da meni neko uradi. Sve to bez vjere, straha od kazne ili nadanja nagradi. Radim to samo zato sto sam tako odgojen i smatram da je to ispravno, da je ljudski instinkt, kao socijalne zivotinje, da bude susretljiv prema pripadnicima svoje i ostalih vrsta.

Pusim, pijem, jedem svinjetinu, dok sam bio mladji znao sam i joint zapaliti (i sad bih pokatkad da mi prahne). Time stetu mogu samo sebi uciniti (jer nikoga ne tjeram na to, niti sam agresivan pod dejstvom alkohola), ali ne cinim jer ne pretjerujem ni u cemu. Zdraviji sa 30 kuka nego sa 14 kad nista od toga nisam konzumirao (osim svinjetine). Ne molim se, jer kao sto rekoh, sve i da znam da postoji i da je onakav kakvim ga religije predstavljaju, kao takvog ga ne postujem i mislim da ne zasluzuje da mu se molim. Niti vidim ikakvu svrhu, prednost ili korist od te molitve.

Eh sad, ako taj tvoj bog smatra da ja zbog ovih "grijehova" iznad zasluzujem da gorim... Onda sa njim nesto definitivno nije uredu. Kao sto rekoh, egocentricni, licemjerni manijak koji ne zasluzuje ni gram postovanja od ljudi, koji su ocigledno mnogo moralniji i pravedniji od njega.
aurora313

#1190 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: 1. poslan svom narodu, NE CIJELOM SVIJETU
2. Bog ne kaznjava narod kome nije poslao poslanika
Uh... hvala bogu!
ja ko ti bi se pravdao da ti nije dosao poslanik a imas internet da citas njegove hadise, i mozes da se bolje poducis nego cak i njegovi prijatelji
:-)
Ama slaba mi konekcija. Jel' se to pika?
HardcoreMX

#1191 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote: Prijatelju, nije BESPOTREBNO kačenje ako neko iznese i kaže laž o nečemu čega si ti dio. Da si detaljnije čitao šta sam tamo pisao, valjda bi shvatio. Nasuprot tome, ti si se osjetio uvrijeđenim ovim što sam ti napisao. I oprosti što sam se zakačio i što nisam mirno čitao tvoje postove i nešto naučio. Čuj, ako odgovoriš na temu, odmah se kačiš... Ne sjećam se da sam osuo drvljem i kamenjem po tebi, osim, naravno, ako ti drukčije mišljenje od svog shvataš tako, a već sam sad siguran da shvataš. Ja BIH dodao da se ne upuštam niti razmišljam o tome ko je i koliko je taj neko musliman. Ono što je bila moja poenta, ne odnosi se samo na muslimane, nego za bilo kojeg vjernika. Isti bi trebao biti umjeren, spreman na normalnu diskusiju, i sl. Tj. umjereniji i spremniji na normalnu diskusiju od onih koji nisu vjernici. Ako bude potrebe mogu i objasniti zašto mislim ovako. Ja te ne poznajem, tako da ne mogu suditi o tvojoj vjerničkoj ili moralnoj vertikali, te nešto takvo nigdje nisam spomenuo. Jasno kažeš da kao vjernik - mrziš. Treba li ovo komentarisati? Ne znam otkud ti ideja da sam se uopšte našao uvrijeđenim, sve i da jesam, to ne može biti problem, barem meni.

Ne prebacujem ti korištenje ikonica, jer shvatam da si vjernik, musliman, a vama je ikonopoklonstvo zabranjeno :D Šalu na stranu, ništa ti ne prebacujem. Moji smajlići su bili na tvoju rečenicu da su tebi ateisti i njihova retorika jedan od najboljih dokaza postojanja Boga. Evo i ovdje si se slomio da to objasniš, a ništa nisi rekao. Napisao si brdo stvari o ateizmu i ubjeđenjima, odsutnosti logike kod ateista, zabetoniranim stavovima, BESMISLENE tvrdoglavosti, itd. Shvatam da imaš takvo mišljenje, ali i dalje ne shvatam kako ti je to dokaz za postojanje Boga.

Nije da NE MOŽEŠ očekivati išta drugo osim vrijeđanja i ostalog. Generalizuješ sad. Isto bi bilo da ja svakog vjernika smatram kao tebe. Opet moram spomenuti forumaša ibrahimagu. Pa čovjekovi postovi zrače smirenošću, stabilnošću i znanjem. Obojica ste vjernici, ali u ovom slučaju je on svjetlosnu godinu "vjerničkim" ponašanjem i nastupom ispred tebe. Ti si galamdžija, agresivan, neprijateljski nastrojen prema ateistima ili kako kažeš anti-teistima. Konstantno se trudiš da svačije mišljenje oboriš, sve zarad svojih ubjeđenja. Religija i univerzalnost? Pa ni na to nisi mogao reći ništa osim spomenuti ateiste. Da bi "dokazao" svoje stavove, ne moraš obarati tuđe. Koliko sam shvatio, ateisti i anti-teisti su zabetonirani jer negiraju postojanje Boga, a ti nisi zabetoniran jer zagovaraš postojanje Boga.

Na kraju PRIJATELJU, smatram da bi ti puno korisnije bilo čitati i učiti pravopis, nego guglati "Zaika" i slušati njegova "predavanja". Sa normalnim i pismenim čovjekom bi neko možda i poželio diskutovati, ovako, preglupo izgleda...

Ima i onaj iz Ničije zemlje, kad pita onaj koja je razlika između optimiste i pesimiste? Pesimista kaže: "Nije moglo gore!" , a optimista: "Moglo je, moglo je..." :D

Svako dobro druže !
Hm,kažeš da sam kao „detaljnije čitao“,a ja kažem zašto da detaljnije čitam, kad sam ja lično te grozote čuo,i to ne jedanput!!!,upravo ono o čemu ti je čovjek govorio!!!,i ne znam zašto to braniš,čovjek je bio u pravu 100%!,zato mi je i skrenulo pažnju ta priča,i šta ćemo sad?, Ko sad laže?!?Jeli kontaš zašto sam rekao da se bespotrebno ne kačiš,ti još podebljao velikim slovima,ali nisi utuvio u glavu,a ti još hočeš nešto da objašnjavaš?!Sa islamskog stanovišta,jeli treba ti citirati hadis da vidiš koliko je takva osoba kao ti uopće sada relevantna da bilo šta polemiše?,a ti još da donosiš nekakve sudove ko je vjernik,koliko, itd.Čitav daljni tekst ti je prepun logičkih grešaka i posebno predrasuda,osudjuješ kao tudje generaliziranje,aroganciju,ali svoje sebi sve odobravaš?!

Čak i da nekoga lično poznaješ,svejedno,nedaje ti opet niko za pravo da sudiš koliko je ko vjernik,zna se ko sudi,i na osnovu čega,i Islam to izričito zabranjuje.Vjernik mrzi laž,ublehu,to sam rekao.U suprotnom slučaju,ako voli to isto,to nije vjernikova osobina, to je osobina licemjera.Tako će ti svako reći.Da li si se ti našao uvrijedjen,mene se to ne tiče,niti mogu uticati.Nisam baš vidio da nisi podbacivao te ikonice,jeli treba da te citiram?Ako ti nisi shvatio ateistički stav, to ne znači da ja nisam ništa rekao,i da neko drugi nije ukapirao!Uostalom da si shvatio vic na kraju,umjesto što si citirao besmislicu, bilo bi ti makar za početak jasno zašto je ateismus na startu logički neisplativ odabir.

Lijepo je to što misliš za ibrahimagu,ali ja nebi volio imati takve prijatelje,shodno poslovici (Mollier)- Što više volimo svoje prijatelje,manje im laskamo. :mrgreen:

Tvoja izjava je potpuno nelogična,netačna.Da bi neko dokazao svoje stavove,izmedju ostalog, mora oboriti onaj koji je u suprotnoj korelaciji.Ili ima ili nema.To isto radi i suprotna strana,i to je jedan od metoda dokaza. To su antiteze,medjusobno suprostavljenje tvrdnje koje su u smislu kontradiktorne jedna drugoj,u formalnoj Logici, antiteza je negacija njoj suprostavljenoj tezi,dakle jedna drugu isključuju,npr.istina-laž i sl.No ako si pismen,dovoljno je da poznaješ književnost,jer se u izražaju koristi jedna tipična antiteza kao retorička figura(sintaksa),recimo ,tkz.antimetabole i sl.Doduše ti se tek barkčeš sa pravopisom,čim budno pratiš svaki banalni l.c.,a opet zaboraviš i tu sebe kad na osobno ime stavljaš znake navodnika. :-D
Obilino Kasino

#1192 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Obilino Kasino »

Možda je najbolje da ovde pitan, ako mumin šehidi na Alahovom putu u raju dobiva 72 djevice, ako hanuma napravi isto jel ona dobiva 72 djevca?
Towelie

#1193 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Obilino Kasino wrote:Možda je najbolje da ovde pitan, ako mumin šehidi na Alahovom putu u raju dobiva 72 djevice, ako hanuma napravi isto jel ona dobiva 72 djevca?
Ne dobija niko 72 device. To su mokri snovi onih sto su pisali hadise. :lol:
Inace, koja korist od 72 devca za zene kad ne znaju posao? :D
forest gump

#1194 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by forest gump »

Michio Kaku, one of the most respected theoretical physicists of modern science, claims that he has found a proof of a force “that governs everything”. The renowned scientist has proposed a theory which suggests that there is an existence of God.

http://www.scienceworldreport.com/artic ... ce-god.htm
Smrcak15

#1195 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

Tebi bas nepojmljivo da neko moze biti dobra osoba bez vjere?

Dajem novac u dobrotvorne svrhe svaki put kad mogu i koliko mogu. Pomazem porodici, prijateljima, komsijama, pa cak i nepoznatim ako ima potrebe za tim. Djevojku nikad nisam prevario niti planiram. Nisam nikoga ubio, opljackao, uradio bilo sta sto ne bih volio da meni neko uradi. Sve to bez vjere, straha od kazne ili nadanja nagradi. Radim to samo zato sto sam tako odgojen i smatram da je to ispravno, da je ljudski instinkt, kao socijalne zivotinje, da bude susretljiv prema pripadnicima svoje i ostalih vrsta.

Pusim, pijem, jedem svinjetinu, dok sam bio mladji znao sam i joint zapaliti (i sad bih pokatkad da mi prahne). Time stetu mogu samo sebi uciniti (jer nikoga ne tjeram na to, niti sam agresivan pod dejstvom alkohola), ali ne cinim jer ne pretjerujem ni u cemu. Zdraviji sa 30 kuka nego sa 14 kad nista od toga nisam konzumirao (osim svinjetine). Ne molim se, jer kao sto rekoh, sve i da znam da postoji i da je onakav kakvim ga religije predstavljaju, kao takvog ga ne postujem i mislim da ne zasluzuje da mu se molim. Niti vidim ikakvu svrhu, prednost ili korist od te molitve.

Eh sad, ako taj tvoj bog smatra da ja zbog ovih "grijehova" iznad zasluzujem da gorim... Onda sa njim nesto definitivno nije uredu. Kao sto rekoh, egocentricni, licemjerni manijak koji ne zasluzuje ni gram postovanja od ljudi, koji su ocigledno mnogo moralniji i pravedniji od njega.
sta mislis ja tebi posudim auto i kazem ti cuvaj ga dobro, a ti onako nonsalantno brzo vozis, pretises narod, zafrkavas se sa autom, ne dodajes mu ulje, ne mijenjas filtere, i jos mi ga isparas svojom nonsalantnoscu.

eh vidi sad ovo, tvoje tijelo fakticki nije tvoje nego Bog tebi dao kao prevozno sredstvo za tebe (dusu) u ovom materijalnom svijetu, ti kao persona(dusa) ces napustiti tijelo. Znaci ti se nonsalantno ponasas prema tom prevoznom sredstvu od BOga dato tebi da koristis, kad pusis , pijes, jedes svinjetinu jer to su sve udarci na tvoje tijelo, i zato su zabranjene stvari.

Niti vidim ikakvu svrhu, prednost ili korist od te molitve.
pusti da ti onda ja objasnim slikovito svrhu molitve

zamisli se da ti meni spasis zivot a ja samo glavo okrenem od tebe, ni hvala da ti kazem, ili da ti se pozalim na tesko ekonomsko stanje, pa ti iz svoje dobrote meni dadnes 1000km , a sutri dan me vidis u kladionci kako kockam pare sto si mi ti dao, kako bi se ti osjecao, poopisano , eto kako.

Bog ti dadne sve blagodati, za koje znas i neznas, opskrbljuje te sa hranom i vodom i mnogo toga jos, a trazi od tebe samo da si zahvalan, a zahvalnost se pokaziva kroz molitvu.

Allah kaze:
29:17....vi hranu od Allaha tražite i Njemu se klanjate i Njemu zahvalni budite! – Njemu ćete se vratiti." –
Smrcak15

#1196 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Obilino Kasino wrote:Možda je najbolje da ovde pitan, ako mumin šehidi na Alahovom putu u raju dobiva 72 djevice, ako hanuma napravi isto jel ona dobiva 72 djevca?
nije receno da dobiva toliko, ali dobit ce nagradu sa kojom ce biti zadovoljna, u dzennetu nema neudatih i neozenjenih. tako da ce i zene dobit zgodne muskarce bez mahana po svom ukusu.
shbc

#1197 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

Nije ti bas komparacija na mjestu. Obzirom da ce se ovo tijelo raspasti nakon sto umrem, komparacija bi bila na mjestu da si mi dao auto koje si vec halalio i ne mislis ga vise koristiti. Sta te onda briga sta cu ja s njim uraditi?

I nikakav bog meni nista nije dao. Sve sto trenutno imam sam sam stvorio. To mi je na nivou onoga kada pacijent kojem je zivot spasila operacija od 7 sati kaze "Hvala ti boze sto sam ziv". A ko jebe hirurga koji se ziv ispatio da mu spasi zivot.
Smrcak15

#1198 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

forest gump wrote:Michio Kaku, one of the most respected theoretical physicists of modern science, claims that he has found a proof of a force “that governs everything”. The renowned scientist has proposed a theory which suggests that there is an existence of God.

http://www.scienceworldreport.com/artic ... ce-god.htm
ateisti na aparatima, jer michio kaku je ogroman kapacitet, sila od naucnika, a kao da gledam Dawkinsa kako ga poljevaju vodom i daju kocku secera da dodje sebi kad je procitao ovo sto Michio kaze :lol:
fatamorgana

#1199 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

mousstapha wrote:Jao edine, al' nas častiš mudrostima. :D
Nova zvijezda na pdf nebu!
Zaitsev

#1200 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote: Prijatelju, nije BESPOTREBNO kačenje ako neko iznese i kaže laž o nečemu čega si ti dio. Da si detaljnije čitao šta sam tamo pisao, valjda bi shvatio. Nasuprot tome, ti si se osjetio uvrijeđenim ovim što sam ti napisao. I oprosti što sam se zakačio i što nisam mirno čitao tvoje postove i nešto naučio. Čuj, ako odgovoriš na temu, odmah se kačiš... Ne sjećam se da sam osuo drvljem i kamenjem po tebi, osim, naravno, ako ti drukčije mišljenje od svog shvataš tako, a već sam sad siguran da shvataš. Ja BIH dodao da se ne upuštam niti razmišljam o tome ko je i koliko je taj neko musliman. Ono što je bila moja poenta, ne odnosi se samo na muslimane, nego za bilo kojeg vjernika. Isti bi trebao biti umjeren, spreman na normalnu diskusiju, i sl. Tj. umjereniji i spremniji na normalnu diskusiju od onih koji nisu vjernici. Ako bude potrebe mogu i objasniti zašto mislim ovako. Ja te ne poznajem, tako da ne mogu suditi o tvojoj vjerničkoj ili moralnoj vertikali, te nešto takvo nigdje nisam spomenuo. Jasno kažeš da kao vjernik - mrziš. Treba li ovo komentarisati? Ne znam otkud ti ideja da sam se uopšte našao uvrijeđenim, sve i da jesam, to ne može biti problem, barem meni.

Svako dobro druže !
Hm,kažeš da sam kao „detaljnije čitao“,a ja kažem zašto da detaljnije čitam, kad sam ja lično te grozote čuo,i to ne jedanput!!!,upravo ono o čemu ti je čovjek govorio!!!,i ne znam zašto to braniš,čovjek je bio u pravu 100%!,zato mi je i skrenulo pažnju ta priča,i šta ćemo sad?, Ko sad laže?!?Jeli kontaš zašto sam rekao da se bespotrebno ne kačiš,ti još podebljao velikim slovima,ali nisi utuvio u glavu,a ti još hočeš nešto da objašnjavaš?!Sa islamskog stanovišta,jeli treba ti citirati hadis da vidiš koliko je takva osoba kao ti uopće sada relevantna da bilo šta polemiše?,a ti još da donosiš nekakve sudove ko je vjernik,koliko, itd.Čitav daljni tekst ti je prepun logičkih grešaka i posebno predrasuda,osudjuješ kao tudje generaliziranje,aroganciju,ali svoje sebi sve odobravaš?!

Čak i da nekoga lično poznaješ,svejedno,nedaje ti opet niko za pravo da sudiš koliko je ko vjernik,zna se ko sudi,i na osnovu čega,i Islam to izričito zabranjuje.Vjernik mrzi laž,ublehu,to sam rekao.U suprotnom slučaju,ako voli to isto,to nije vjernikova osobina, to je osobina licemjera.Tako će ti svako reći.Da li si se ti našao uvrijedjen,mene se to ne tiče,niti mogu uticati.Nisam baš vidio da nisi podbacivao te ikonice,jeli treba da te citiram?Ako ti nisi shvatio ateistički stav, to ne znači da ja nisam ništa rekao,i da neko drugi nije ukapirao!Uostalom da si shvatio vic na kraju,umjesto što si citirao besmislicu, bilo bi ti makar za početak jasno zašto je ateismus na startu logički neisplativ odabir.

Lijepo je to što misliš za ibrahimagu,ali ja nebi volio imati takve prijatelje,shodno poslovici (Mollier)- Što više volimo svoje prijatelje,manje im laskamo. :mrgreen:

Tvoja izjava je potpuno nelogična,netačna.Da bi neko dokazao svoje stavove,izmedju ostalog, mora oboriti onaj koji je u suprotnoj korelaciji.Ili ima ili nema.To isto radi i suprotna strana,i to je jedan od metoda dokaza. To su antiteze,medjusobno suprostavljenje tvrdnje koje su u smislu kontradiktorne jedna drugoj,u formalnoj Logici, antiteza je negacija njoj suprostavljenoj tezi,dakle jedna drugu isključuju,npr.istina-laž i sl.No ako si pismen,dovoljno je da poznaješ književnost,jer se u izražaju koristi jedna tipična antiteza kao retorička figura(sintaksa),recimo ,tkz.antimetabole i sl.Doduše ti se tek barkčeš sa pravopisom,čim budno pratiš svaki banalni l.c.,a opet zaboraviš i tu sebe kad na osobno ime stavljaš znake navodnika. :-D
Prijatelju, izvini, ali lažeš kao i dotični sa podforuma Zeničani. Ali nije to sad ni bitno. Čitav dalji tekst mi je prepun logičkih grešaka? Je l' se šališ? Niti osuđujem, niti to želim. Tebe sam zamolio da ne generalizuješ, a samo rečenicu ispod sam napisao da ja to ne radim. Ne vidim gdje sam i kako bio arogantan, zaista ne vidim, ali ako jesam, oprosti na tome. Stvarno nisam želio. Ako na to: "Zna se ko sudi i na osnovu čega..." misliš na Boga, meni to ništa ne znači. Ja bih sad trebao "upirati" i ići u nedogled s onim: "Da si ti mene shvatio, bilo bi ti jasno zašto je teizam logički neisplativ odabir." To ne želim.

Dalje, znaš li ti uopšte šta je sintaksa, antimetabola i to sl. ??? Što se tiče "osobnog imena pod navodnicima", DRUŽE, TO NIJE ČOVJEKOVO IME I NA TO SU TI SKRETALI PAŽNJU 12 PUTA NA OVOJ TEMI. ČOVJEKOVO IME JE ZAKIR NAIK, A NE ZAIK I ZBOG TOGA JE POD NAVODNIM ZNACIMA. POSTAVLJAŠ KLIPOVE DA NEŠTO DOKAŽEŠ, A NE ZNAŠ ČOVJEKOVO IME, JOŠ MENE NAPADAŠ ZA TO...

P.S. Čuj lapsus calami... Pa samo u ovom postu si imao 7 lapsus calamia. Previše majka mu stara. Da ne pričam o konstrukciji rečenice, pisanju i ostalom. Gramatika, pravopis i književnost su mi uže područje, tako da...

Sve u svemu, čini mi se da si polupismen, ali vjerovaću ti na riječ ako mi kažeš da si odličan logičar... :D
Locked