Vjerski obred vjencanja kod muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
sandzak_forever

Post by sandzak_forever »

Meraba :)

Jedno pitanje,kod nas u Sandzaku ovakva vencanja nisu tako obicna,ovako se zene i udaju samo one...vehabije,pobozni.Da li je ovo naredjeno u Kuranu? :?
NIN

Post by NIN »

pravi-put wrote:
A je li im zabranjen internet?
Sestro internet je mac sa dvije ostrice, ako ga znas pravilno koristiti, nastavi, ali Boj se Allaha koji te uvjek vidi sta radis.
Ako primjetis da ti vjerovanje opada, a grijesenje se povecava, prkini , razmisli, napravi samo-kontrolu i onda sama procijeni, mozes li se suprostaviti ovom sejtanluku u dobre i korisne svrhe ili ako ne mozes onda se bolje povuci. Ovo ti je moj savjet !
A ti opat imas svoj stav, ...
pravi-put,

da li si ozenjen/udana???
Irm@

Post by Irm@ »

eh svasta ispisano...ali meni je najbolji dio kad pita hodza koliko ce zlata mlada ako dodje do rastave braka :lol: :lol:
i pih :roll: svaka mlada kaze :"pa eto 2 kg" ono stidljivo (inace to je najmanje) cc :D
ih nisu oni jos vidjeli Ovu mladu 8-) :D :lol:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Irm@ wrote:eh svasta ispisano...ali meni je najbolji dio kad pita hodza koliko ce zlata mlada ako dodje do rastave braka :lol: :lol:
i pih :roll: svaka mlada kaze :"pa eto 2 kg" ono stidljivo (inace to je najmanje) cc :D
ne bi bio u kozi onom maldozenji kad ti ponosno pljucnes kolku svotu hoces! :lol:

P.S. cestitke @zeni i maldozenji, sve najbolje..... :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Bosanac sa dna kace wrote:
...što ti je sa-x...najprije se ovdje sazna.....hajd' nek je bil hajr....Bosanas jel' to stvarno...?......da otvaramo posebnu temu za čestitanja.....
Bosanac sa dna kace

vatrogasac wrote:
...što ti je sa-x...najprije se ovdje sazna.....hajd' nek je bil hajr....Bosanas jel' to stvarno...?......da otvaramo posebnu temu za čestitanja.....
uh, mi smo haman pravo zakasnili, to je bilo poodavno... :-)
sultanijica

Post by sultanijica »

sandzak_forever wrote:Meraba :)

Jedno pitanje,kod nas u Sandzaku ovakva vencanja nisu tako obicna,ovako se zene i udaju samo one...vehabije,pobozni.Da li je ovo naredjeno u Kuranu? :?
Postoje šerijatska pravila da bi brak bio ispravan. To su mehr (već ranije pojašnjen) i dva svjedoka (ili svjedok i dvije svjedokinje)... Dakle, ako nema toga, brak po islamu nije valjan... e sad, ja koliko sam cula nekad prije 50 g u BiH je donesena fetva da se opstinski brak priznaje kao validan.. al meni je licno to sumnjivo... jer tu nema dogovora o mehru...
a sto se tice onog dvije kile zlata...:D e pa ja ne znam nikog ko je trazio vise od 350 grama (vrijednosti, a ne bukvalno) a bila sam na podosta vjencanja....
iceman ze

Post by iceman ze »

Da i ja nesto pripitam, ako nisam naporan..... :-)

Ja cu uskoro biti Kum-svjedok na svadbi, pa i na serijetskom vjencanju, nemam bas nekog iskustva , sta ce moje biti obaveze, kad se dode kod imama. Ako moze preciznije, od dolaska pa do odlaska iz IZ.....hvala
Irm@

Post by Irm@ »

Irm@ wrote:eh svasta ispisano...ali meni je najbolji dio kad pita hodza koliko ce zlata mlada ako dodje do rastave braka :lol: :lol:
ne bi bio u kozi onom maldozenji kad ti ponosno pljucnes kolku svotu hoces! :lol:
piiiih eto jesi cicija :D ja bas mislim sad ce hairlije da se jave da izvale najmanje 10 kg zlata :D :-D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Irm@ wrote:
piiiih eto jesi cicija :D ja bas mislim sad ce hairlije da se jave da izvale najmanje 10 kg zlata :D :-D
....kad smo kod te materijalne strane....šta nosiš u miraz....?...... izvali pa da vidimo reakciju....
Bosanac sa dna kace

sultanijica wrote:
sandzak_forever wrote:Meraba :)

Postoje šerijatska pravila da bi brak bio ispravan. To su mehr (već ranije pojašnjen) i dva svjedoka (ili svjedok i dvije svjedokinje)... Dakle, ako nema toga, brak po islamu nije valjan... e sad, ja koliko sam cula nekad prije 50 g u BiH je donesena fetva da se opstinski brak priznaje kao validan.. al meni je licno to sumnjivo... jer tu nema dogovora o mehru...
a sto se tice onog dvije kile zlata...:D e pa ja ne znam nikog ko je trazio vise od 350 grama (vrijednosti, a ne bukvalno) a bila sam na podosta vjencanja....
zaboravila si nesto sto je jako bitno, a to je; objaviti brak, nekad je to bilo uz bubnjeve, defove, zurne, a danas uz svirene od auta.....jer u islamu nema tajnog braka..... :-)
Bosanac sa dna kace

Irm@ wrote:
ako je konkurs otvoren, ev ja bi da se prijavim! :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Irm@ wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ne bi bio u kozi onom maldozenji kad ti ponosno pljucnes kolku svotu hoces! :lol:
...djeluje mi dobra prilika.....nego zar je dotle došlo da i ti hoćeš na onaj kamen što ga ludim zovu.....
Bosanac sa dna kace

vatrogasac wrote:
Irm@ wrote: piiiih eto jesi cicija :D ja bas mislim sad ce hairlije da se jave da izvale najmanje 10 kg zlata :D :-D
...djeluje mi dobra prilika.....nego zar je dotle došlo da i ti hoćeš na onaj kamen što ga ludim zovu.....
ma ja otvorio konurs , pa eto bujrum.... :D
Irm@

Post by Irm@ »

vatrogasac wrote:...djeluje mi dobra prilika.....
za miraza dosta :D
a nisam znala da je konkurs otvoren...jos sam ja mladjahna za udaje... :oops:
ako hoces mi pod pendzer dolaziti toliko dugo (a bojim se dobit ces prosirenje vena od tolikog stajanja :D ) ti izvoli :D :-D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Irm@ wrote:
vatrogasac wrote:...djeluje mi dobra prilika.....
za miraza dosta :D
a nisam znala da je konkurs otvoren...jos sam ja mladjahna za udaje... :oops:
ako hoces mi pod pendzer dolaziti toliko dugo (a bojim se dobit ces prosirenje vena od tolikog stajanja :D ) ti izvoli :D :-D
....de ti nama reci koliko je to dosta...dal' će šta za liječenje vena ostati....sad su plastični pendžeri pa i pendžeranje nije kao nekad.... :D
Irm@

Post by Irm@ »

pa ako zaradis sebi za lijecenje vena et :D :-D
a znam da nije kao nekad...to ja samo pjesnicke slike docaravam :-D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Irm@ wrote:pa ako zaradis sebi za lijecenje vena et :D :-D
a znam da nije kao nekad...to ja samo pjesnicke slike docaravam :-D
....znači ništa pod pendžere, nego pod windowse.... :D
Post Reply