preciznije sta te konkretno interesuje
Vjerski obred vjencanja kod muslimana
-
rajvosa
#3 Re: Vjerski obred vjencanja kod muslimana
A wrote:Malo sam 'proguglala' i ne nadjoh nista sto oslikava sadasnje obicaje kod nas. Po onom sto su mi pricali gosti nekih od tih vjencanja skorijeg datuma ne mogu izvesti nikakvo pravilo, niti zakljuciti kakvi su obicaji, sta je prihvaceno od tradicionalnog, sta je primljeno kao uticaj zapadne kulture.
Pazi da ne "oGooooooooglas"
- jazzer
Otprilike ti dodje ovako nekako.
Dodjes sa svojim izabranikom u odredjenu dzamiju
ili zgradu IVZ-a. Za vjencanje trebas imati dva kuma
ili kuma i dvije kume (jedan kum =dvije kume
).
Prije toga si se dogovorila sa buducem muzem
koliko da iznosi ''mehr''. To je novac ili zlato ili neka
nekretnina koju je muz duzan obezbijediti i u slucaju
razvoda ili bolesti, smrti, pripada mladoj, da bi bila
obezbijedjena bar neko vrijeme. Hodza ce vam procitati
prava i obaveze u islamu i na kraju prouciti dovu.
Mislim da se tri puta daje pristanak (cuveno ''uzimam'')
i muskarac i zena (hoda pita ''uzimas li'' 3 x ).
Neke od tih detalja sam zaboravio.
Ako neko zna jos nesto neka doda ovome.
Dodjes sa svojim izabranikom u odredjenu dzamiju
ili zgradu IVZ-a. Za vjencanje trebas imati dva kuma
ili kuma i dvije kume (jedan kum =dvije kume
Prije toga si se dogovorila sa buducem muzem
koliko da iznosi ''mehr''. To je novac ili zlato ili neka
nekretnina koju je muz duzan obezbijediti i u slucaju
razvoda ili bolesti, smrti, pripada mladoj, da bi bila
obezbijedjena bar neko vrijeme. Hodza ce vam procitati
prava i obaveze u islamu i na kraju prouciti dovu.
Mislim da se tri puta daje pristanak (cuveno ''uzimam'')
i muskarac i zena (hoda pita ''uzimas li'' 3 x ).
Neke od tih detalja sam zaboravio.
Ako neko zna jos nesto neka doda ovome.
-
Kwaheri
#5 Re: Vjerski obred vjencanja kod muslimana
Stvarno A, sta te zanima...vjerski obred ili obicaji?A wrote:Malo sam 'proguglala' i ne nadjoh nista sto oslikava sadasnje obicaje kod nas. Po onom sto su mi pricali gosti nekih od tih vjencanja skorijeg datuma ne mogu izvesti nikakvo pravilo, niti zakljuciti kakvi su obicaji, sta je prihvaceno od tradicionalnog, sta je primljeno kao uticaj zapadne kulture.
-
Stari
Hajd sta ste i vi navalili... pa sto te zanima pa sto ovo pa sto ono...cura hoce da zna i tacka.
Moj prijedlog bi bio da si sredis nekako da te neko od tih tvojih poznanika pozove kao gosta na vjencanje....i onda fino vidis svojim ocima ....cini mi se kao najbolja varijanta ...da ti niko ovdje ne moze palamuditi.
Moj prijedlog bi bio da si sredis nekako da te neko od tih tvojih poznanika pozove kao gosta na vjencanje....i onda fino vidis svojim ocima ....cini mi se kao najbolja varijanta ...da ti niko ovdje ne moze palamuditi.
-
Kwaheri
Fakat...zasto ne...a bice insallah...nego, jazzer je vec uglavnom rekao kako to ide na serijatskom vjencanju...ostalo se prepusta obicajima...A wrote:Inshalah, kad je? Da se i ja privalim sa Novalickom
prosnja, svadba, slavlje i sve ostalo ide kako se dogovore...kuci, hotel...
Nego se ti A, raspitaj, sta je planirano...sve u svemu...opstina, pa dzamija...pa dernek...
p.s. ne zaboravi poklone
-
novalic
za saku tresanja.. kako bi rekla moja pokojna baka...zena wrote:Novalic, ljudi se drze za rijec, hajvani za rogove...ako sam rekla..ako Bog da...budes pozvana...nije beg cicija...novalic wrote:ma niko vise nece da se zeni, moj ti stari..
zeno, drzim te za rijec
ili se meni cini, ili je ovo slabo prikrivena obavijest da ce biti svadbe.. u zene...
neka neka, kada god bude neka je sretno i bericetno
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
havetinja wrote:doso bih i ja ...s familijom, al..samo ako nece bit onog kicenja na sve strane (svatovi, torta, mlada, himber)...misa li mu..ja se vazda cestito izvalim za poklon..a onda me jos oderu, ko bekana... u neznanju.
![]()
-
havetinja
sad , mozda se neko uvrijedi al..brate..ako nemas para za svadbu, pravi malu-intimnu...
ako imas...eto, na volju ti..
ali nikad, nikad ne dopusti da ti zvanice finansiraju svadbu i bracno
putovanje...putem tacni koje kruze za ruckom...jer ovakvi namcori poput mene pomislice da si...bijednik.
ako imas...eto, na volju ti..
ali nikad, nikad ne dopusti da ti zvanice finansiraju svadbu i bracno
putovanje...putem tacni koje kruze za ruckom...jer ovakvi namcori poput mene pomislice da si...bijednik.
-
Kwaheri
A, ima jos jedna "zvrcka"...da bi vidjela samo serijatsko vjencanje...ako se bude odrzavalo u dzamiji, dakle ne u nekom drugom prostoru, u nekim mjestima imaju sale za vjencanja, treba ti nesto cime ces bar formalno pokriti glavu i ukoliko budes u kratkoj suknji
noge...
Dzamija je prostor koji zahijeva neka pravila u oblacenju...dakle...samo podsjecam
Dzamija je prostor koji zahijeva neka pravila u oblacenju...dakle...samo podsjecam
-
ragib
-
ragib
Mozes uci ali moras biti propisno obucena. Ti ces samo gledati proceduru. Neces nista morati raditi.(samo kod dove bi trebala i ti podici rukeA wrote:OK, znaci bude vjencanje - jel' u dzamiji? Da li se ulazi u dzamiju, ili se ostane ispred, gdje zene budu, gdje budu oni koji se ne znaju pomoliti?
I onda se ide negdje na dernek. To znam kako ide
-
novalic
zena wrote:A, ima jos jedna "zvrcka"...da bi vidjela samo serijatsko vjencanje...ako se bude odrzavalo u dzamiji, dakle ne u nekom drugom prostoru, u nekim mjestima imaju sale za vjencanja, treba ti nesto cime ces bar formalno pokriti glavu i ukoliko budes u kratkoj suknjinoge...
doskora su i zene ulazeci u crkvu imale uvijek nesto na glavi, barem tanku maramu.. ali eto, taj je obicaj skoro pa potpuno nestao.. i
i dan danas u crkvu, ko je postuje, ne ulazi u majicama bez rukava, u mini suknjicama.. drugo je ici u crkvu radi molitve, a drugo da te neko vidi...