nasa wrote:pa zasto onda poBogu to ocekujete od uleme...
Rimokatolicka crkva je dozivjela reformu, a s obzirom da imaju vrhovnog poglavara lako je uprijeti prstom u osobu koja snosi odgovornost (papa), a za njim i svi sljedbenici crkve. Muslimani to nemaju, ponovo pitanje autoriteta, tumacenja i sl.
Ogradjivanje od zlocina se ocekuje upravo jer zivimo u svijetu u kojem svako (kao sto je i jedino normalno) stvara sebi sliku svijeta. Ukoliko je slika islamskog svijeta puna bombasa i ubica (da ne uvlacimo medije u ovo sad, ne zelim reci da nisu i oni zasluzni, nego da prica ne postane preopsezna) onda je samim muslimanima potrebno istaci kako to nije po njihovoj vjeri kako bi izbjegli etiketiranje nasilne religije. Dok se muslimani brane time kako ostatak svijeta ne zna dovoljno o Islamu i kako prebrzo osudjuje. Iskreno zasto bih ja bio zainteresiran za Islam i sam se trudio da ga shvatim ako je vec muslimanima u interesu da svoju religiju predstave kao mirnu i lijepu stvar? Nema logike.
Naprotiv, logicno je da cu osuditi zlocin, a ako se taj zlocin na sablonski nacin ponavlja, redovno, ako predstavlja takvu opasnost da se svjetski lideri sastaju upravo povodom tog problema u najmanju ruku cu biti skeptican povodom pitanja ideologije Islama.
nasa wrote:Zato mnogi muslimani govore da danas ne postoji islamska drzava jer kad sve ovo preneses na drzavu onda to postane jos 100 puta gore.Nikad se nije birao na cello islamske drzave onaj koji je npr.najbolje recitovao Kur'an vec onaj koji je pokazao sposobnosti da vodi drzavu, a uz to bio i predan musliman.Pa ulema to nije,nisu vodje, politicari itd. nisu obuceni za to, zasto im onda davati fiktivne ovlasti vodja, predvodnika muslimana i sl.
Zaboravio sam kako se zvao lik koji je gostovao na tvsa prije par dana (neki prof islamskih nauka), koji je upravo istakao da se ne moze uzimati kao mjerilo vrijednosti propisanih Islamom, neka drzava u kojoj je serijat ujedno i drzavni zakon, upravo zbog problema autoriteta. Dalje je pitanje koliko bi takva drzava uopste mogla funkcionisati i kad bi sve apsolutno bilo onako kako se uci gledano s aspekta uklapanja takve drzave s ostalim na globalnom nivou sto se tice trgovinskih odnosa, vojnih paktova itd.
nasa wrote:Vjerski fanatizam ce se rijesiti samo svestranom i organizovanom akcijom unutar drzava iz kojih dolaze.Ostace uvijek pojedinaca koji ce vjeru dozivljavati ovako i onako ali evo kod nas razlicite skupine su pod kontrolom jer ih drzava drzi pod budnim okom.
Samo tako se i moze rijesiti. Od vjerskih zajednica se ne ocekuje da oni rijesavaju te probleme, nego da ih istaknu, osude, ograde se od njih. Pitanje autoriteta muslimana je prvenstveno potrebno samim muslimanima. Cim prije dobiju vrhovnog poglavara, koji ce biti priznat medjunarodno od strane vjernika i od strane svjetskih lidera tim prije ce ljudi praviti razliku izmedju muslimana i zlocinaca, ovako vlada haos.
Ukoliko to nije po ucenjima Islama, onda jedino da se nekom revolucionarnom idejom Islam prestane dozivljavati kao agresivna i opasna ideologija ostatku svijeta.
Meni se cini da sam ja pored toga sto sam ateist, u manjini i medju ateistima koji prihvataju ovu ideju agresivnog Islama, kada vidim neka predavanja danas najcuvenijih ateista kao sto je npr Sam Harris.