Fanatizam koji je izazvan nekakvim čudnim nagonom u čovjeku da vjeruje da su njegova loša djela blagoslovljena od Boga u kojeg vjeruje. Ne ulazeći u to ko u kakvog Boga vjeruje, vjerski fanatik je uvijek uvjeren da je “suprotni” Bog neprijateljski. Posebno je karakterističan u mjestima u svijetu gdje veći, jači i moćniji nisu sposobni postići određeni balans s manjima. Primjer su križarski ratovi, Englezi s Ircima, Izraelci s Palestincima ili Srbi s Kosovarima. Često se dešava da se uloge teroriste i vlasti pomješaju, pa se nekad vlast ponaša kao terorist a terorist kao vlast u određenom području. Kako slabija strana nema određeni politički prostor u kojem bi se samoodredio jer ga jači tiskaju i guraju, poziva se na nered, nasilje ili terorizam. Svaki iole inteligentniji vođa terorističke skupine upotrebljava i religiozni efekt kojim uvjerava teroristu da je Bog na “njihovoj” strani. Za nagradu terorist dobija Raj i život vječni.
Ako pozornije pročitate samo dijelove iz pojedinih monoteističkih religija uvjerite će se da sve one mahom pozivaju na ljubav, opraštanje, milosrđe i nadu. Tek u malim fragmentima naći ćete i nasilje, ali prije kao dio života tadašnjih ljudi nego kao poziv u rat.
Stoga zaključujemo da je vjerski fanatizam samo vrlo loše interpretirana prenesena vjerska poruka, vrlo često namjerno loše interpretirana kako bi se postigao željeni cilj, a to je strah.
Svjedoci smo bujanja vjerskog fanatizma na BI. Na desetine Bosanaca ratuje na stranim ratistima od Ukrajine do Iraka, vodjeni prvenstveno vjerskim fanatizmom. Neki ce reci, neka idu, manje problema za nas. Mislim da je to licemjerno od onih koji tako govore jer smo i mi osjetili na svojoj kozi strane dobrovoljce kojih se neko rjesavao. Uz to, na svakog poginulog dolazi nekoliko novih koji u njemu vide primjer i idola. Ocigledan primjer je Mirza Ganic, selefija koji je poginuo u Siriji. Momak je postao medijska senzacija i stekao naklonost mnogih. Ko zna koliko je samo on regrutovao novih vjerskih fanatika. I na ovom forumu ekstremisticke grupe imaju skrivenu i neskrivenu podrsku. Dovoljno je da posjetite teme o Siriji i Iraku i sami se uvjerite. Za cenzuru nisam jer smatram da donosi kontraefekat. Pristalice vjerskog ekstremizma treba argumentima pobjediti. Tu najvise ocekujem pomoc normalnih vjernika koji poznaju tematiku i imaju znanje da ospore i sruse temelje vjerskog ekstremizma. Dakle, samo argumenti, bez poziva na linc i cenzuru. Protiv toga sam uvijek i u svakoj prilici.
Ranije sam postavio pitanje o odrubljivanju glava. Ne vjerujem da to rade tek onako..... U cemu pronalaze uporiste za tako gnusan i sadisticki cin?
Eto, da krenemo od toga i onda nastavimo......
Temu nisam zamislio kao svadjalacku. Zelim da doprinesemo na neki nacin, posebno bolje upuceni vjernici, zarad opsteg dobra svih nas.