Vjerovjesnici i tolerancija

Rasprave o vjerskim temama.
kojeime

#101 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by kojeime »

vatrogasac wrote:Neko je postao vjernik u džehennem prije vjere u Boga? Ko je taj? Gdje je taj? A ne brini se za moju sreću jer ne vidim čime sam hendikepiran u odnosu na tebe nego čak obogaćen za jednu dimenziju. Zar nisam? :wink:
Koliko ja znam primanje spoznaje o Bogu i odredjene religije islo je ovako, barem kod vjernika abrahamskih religija: Prvo se medju ljudima pojavio poslanik, pa zatim knjiga, pa su zbog toga sta je pricao i radio poslanik i sta je pisalo u knjigama ljudi poceli vjerovati u Boga i plasiti se pakla ili poceli ocekivati raj. Elem, Bog je postojao i prije poslanika i prije knjiga, ali oni su bili potrebni da bi i drugi ljudi doznali da On postoji. Sto mi je cudno, jer ako je svemocan, sto su Mu trebali posrednici koji su druge obavjestavali o Njegovoj prisutnosti, ali neise.

Dakle, prvo se procita knjiga pa se nauci sta je pakao, sta je raj i da to dvoje dolazi od Boga, pa se onda spozna Bozija moc jer On moze to sve da uradi, pa se tek onda pocne vjerovati u Njega.

Malo bi mi bilo cudno da se prvo pocne vjerovati u Boga, dok jos nemas pojma ko, sta i kakav je On pa tek onda procita sveta knjiga religije kojoj pripadas. Valjda prvo procitas, pa naucis/spoznas o Bogu, pa onda pocnes vjerovati? A to znaci da u procesu ljudske spoznaje i vjerovanja ipak pakao i raj idu prije Boga.

Uostalom, zasto je Bogu trebalo da stvori pakao kojim ce prijetiti ljudima ili raj kojim ce ljude mamiti, ako bi ljudi vjerovali u Njega i bez ta dva mjesta? Cijeli sistem je gradjen oko te prijetnje i tog obecanja. Bez toga nema religija, nema ni Boga. Bez pakla i raja cak bi i vjernicima bilo svejedno postoji li Bog ili ne. A ako bi im bilo svejedno, onda kao i da Ga nema. Tako da su ljudima raj i pakao vazniji od Boga samog.
kojeime

#102 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by kojeime »

amebr wrote:@koje ime Pa zar religija i Bog nisu povezani,jedno bez drugog ne može. Vjera ja takva,postoje striktna pravila koja se poštuju. Za nekoga ko ih ne poštuje ima zakon Božiji i zakon države u kojoj živi.
Ne. Religija i ljudi su povezani. Religija postoji samo kod ljudi, kod biljaka i zivotinja ne postoji. A to znaci da je religija vezana za ljude, ne za Boga. Jer da je vezana za Boga, onda bi valjda sva njegova stvorenja imala neku religiju. Pa i ne samo stvorenja nego i nezivi svijet, sve sto je stvorio. A to je nemoguce za nezivi svijet, a za oblike zivota koji nisu ljudi znamo da religije nema. Znaci ljudi i religija su vezani, ne Bog i religija. Religija postoji zbog ljudi, ljudi su je i izmislili, ne postoji zbog Boga, Bogu religija nije potrebna.
68847

#103 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

kojeime wrote:... Bogu religija nije potrebna.
Al mu je potrebno da ljudi pred njim padaju ničice.
Taman izgubi vjeru u sebe a onda ljudi zaviču. "O svemogući!" i njemu bolje. :-D
vatrogasac

#104 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

kojeime wrote: Tako da su ljudima raj i pakao vazniji od Boga samog.
To je tvoja percepcija kako neko postaje vjernik i iskustveno se ne poklapa sa mojom, Geteovom, Rabije el Adevije ili ....

Takođe i deisti, kako već rekoh, pobijaju takvu tvrdnju.
vatrogasac

#105 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

68847 wrote:
Taman izgubi vjeru u sebe a onda ljudi zaviču. "O svemogući!" i njemu bolje. :-D
Namaz je potreban čovjeku, a ne Bogu. Kao post ili zekat. Ko je razmišljao ili osjetio smisao iskustveno.
68847

#106 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

vatrogasac wrote:
68847 wrote:
Namaz je potreban čovjeku, a ne Bogu. Kao post ili zekat. Ko je razmišljao ili osjetio smisao iskustveno.
Čovjek je očito jedna stoka obična jer su od 5 stubova 4 zasnovana na dokazivanju sebi da postoji neko veći.
kojeime

#107 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by kojeime »

vatrogasac wrote:
To je tvoja percepcija kako neko postaje vjernik i iskustveno se ne poklapa sa mojom, Geteovom, Rabije el Adevije ili ....

O tome ne mozemo razgovarati jer ni svi ti ljudi, ni ti sam ne znas da li bi bio i kakav bi bio vjernik, ako bi bio vjernik uopste, da nema prijetnje paklom i obecanja raja. I ne mozes znati. Mozes misliti sta i kakav bi bio, ali ne mozes znati. Svi vi ste paralelno uz spoznavanje Boga imali u glavi prijetnju paklom i obecanje raja, tako da ne mozete znati kako bi bilo bez toga.
68847

#108 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

kojeime wrote:O tome ne mozemo razgovarati jer ni svi ti ljudi, ni ti sam ne znas da li bi bio i kakav bi bio vjernik, ako bi bio vjernik uopste, da nema prijetnje paklom i obecanja raja. I ne mozes znati. Mozes misliti sta i kakav bi bio, ali ne mozes znati. Svi vi ste paralelno uz spoznavanje Boga imali u glavi prijetnju paklom i obecanje raja, tako da ne mozete znati kako bi bilo bez toga.
Pa sve se i svugdje zasniva na kazni i nagradi pa ti odaberi.
vatrogasac

#109 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

kojeime wrote:
vatrogasac wrote:

O tome ne mozemo razgovarati jer ni svi ti ljudi, ni ti sam ne znas da li bi bio i kakav bi bio vjernik, ako bi bio vjernik uopste, da nema prijetnje paklom i obecanja raja. I ne mozes znati. Mozes misliti sta i kakav bi bio, ali ne mozes znati. Svi vi ste paralelno uz spoznavanje Boga imali u glavi prijetnju paklom i obecanje raja, tako da ne mozete znati kako bi bilo bez toga.
Ako uvažavam i poštujem određene ljude, a nisu ni na kakav način mi prijetnja, zašto na sličan i posvećeniji način ne bih poštovao Boga jer iz moje perspektive postoje razlozi? Znam ja šta ti pretpostavljaš, ali se u tome ja lično ne prepoznajem.
musa_2004

#110 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by musa_2004 »

vatrogasac wrote: Ako uvažavam i poštujem određene ljude, a nisu ni na kakav način mi prijetnja, zašto na sličan i posvećeniji način ne bih poštovao Boga jer iz moje perspektive postoje razlozi? Znam ja šta ti pretpostavljaš, ali se u tome ja lično ne prepoznajem.

zato sto se u jednom slucaju radi o realnim stvarima a u drugom o imaginarnim stvarima.
isto da ja tebe pitam gdje tvoje postovanje prema malo nevidljivoj ljubicastoj vjeverici? nigdje veze.

ljude koje nepoznajem licno postujem koliko oni i mene, i isto ih tako tolerisem koliko i oni mene.

ali nevidih nista netolerantnije od religija (islam, hriscanstvo judaizam.. te abrah. religije su na vrhu sto se tice netolerancije), tako da cu ih upravo toliko tolerisati koliko oni tolerisu druge i drugacije... nikoliko.

interesantno da su oni ti koji uvjek placu na toleranciju ako su manjina... ali cim imaju svoju vecinu i svoje zakone.. satrase sve zivo sto nije istomisljenicko.

sreca da je u evropi religija izgubila stav koji je imala i da crkva vise nema nista reci manje vise (jos uvjek previse.. ali proce i to).. dosta ih je vala i bilo... a ni pecata postenog nemaju :dance:
harač

#111 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by harač »

fascinantna je tema o osmanlijama na "Politici". najviše argumenata za pozitivno ocjenjivanje istih jeste što su ovamo "donijeli" islam, i to me podsjeti na neka moja razmišljanja iz rane mladosti. tad sam mislio da smo mi u BiH bili jako sretni što su turci ove krajeve osvojili pa smo zato danas muslimani, a ne nešto drugo. tad sam znao razmišljati i šta bi bilo da se to nije dogodilo, kako bi se vjerovalo u neke druge stvari u koje vjeruju milijarde drugih ljudi; da li bi tad o islamskim vjerovanjima mislio ono što sam mislio o drugim, prvenstveno kršćanskim; mislim da sam čak i tad osjećao nelagodu zbog te duboke slučajnosti vjerovanja
68847

#112 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

harač wrote:fascinantna je tema o osmanlijama na "Politici". najviše argumenata za pozitivno ocjenjivanje istih jeste što su ovamo "donijeli" islam...
Još i pobjedismo u marisani protiv K.u.K.
Đe ne izgubismo... sad bi parlali njemački i pljuckali po primitivcima iz okoline.
Post Reply