@Chagalj
Da ne pravimo ogromne postove necu nista citirati, samo cu numerisati stavke koje si navodio.
1. Citat koji si naveo nije uopste precizan da bi ga mogli nazvati naucnom cinjenicom, dozvoljava slobodno tumacenje. Opravdanje kako je upravo prost da bi ga i "ludi" ljudi mogli razumjeti ne ide u prilog savrsenstvu te knjige (kakva besmislena fraza, ali ok), niti u prilog tome kako je napisana za sve vrijeme koje tek dolazi (tvoja pocetna tvrdnja je da je samo bog mogao sastaviti).
Ukoliko nesto nazivas naucnom cinjenicom, onda se to mora upravo tako i tretirati, tada nema opravdanja da je nesto uprosteno/pojednostavljeno itd.
2. Ukoliko neko nesto pogodi onda je to stvar vjerovatnoce. Raspucinova prorocanstva su sva tacno i sva netacna, zavisi kako ih tumacimo. Odgovor kako dzini, duhovi i sl su odgovorni za ovakva prorocanstva poteze dalje pitanje o postojanju tih bica. Tako da se to u diskusiji uopste ne moze uzeti kao validno dok o tome ne donesemo zakljucak. S obzirom da ti vjerujes u njihovo postojanje, a ja mislim da je postojanje duhova i dzina besmisleno ne mogu ti odgovoriti nista konstruktivno za dalju diskusiju na ovo sto si napisao.
3. Zelis mi nesto objasniti postavljajuci mi pitanje. Meni je jedino jasno da si ti zadivljen informacijama koje iznosis ovdje. Medjutim sve sto si naveo (ne provjeravam niti znam o tome ista, nemam razloga da ne vjerujem, krecem od toga je sve upravo tako kako si napisao), ne igra nikakvu ulogu kao dokaz, jos manje kao cudo. Milion objasnjenja mozemo naci za ovo sto si napisao, upravo jer ne ukazuju direktno ni na sta. Tako da nema vrijednost.
Da ti odgovorim na pitanje. Ne mogu napisati takvu knjigu, nisam pokusao, ali vjerujem da ne mogu. Sto ne znaci da nije moguce, postojanje te zanimljivosti u Kuranu upravo ukazuje na to da je moguce napisati, a ne da nije, cista logika.
Jos neke stvari za koje sam ubjedjen da ne mogu su npr da ne mogu igrati tako dobro sah kao Kasparov, niti mogu zapamtiti toliku kolicinu informacija kao "Kisni covjek"

.
Interesantno je kako se postavlja pitanje direktno upuceno sagovorniku "mozes li ti licno", "kako ti objasnjavas" pa onda neka problematika vezana uz kvantnu fiziku ili evoluciju itd, kao da su svi ateisti naucnici.
4. Ponovo pitanje postojanje dzinna i duhova. Spomenuo sam vec to gore. Ne zelim biti bezobrazan i vrijedjati, ali ovo ne mogu gledati ozbiljno, kao da gledam Milana Tarota. Milion primjera "ozdravljenja" u cijelom svijetu na razlicite nacine koristeci neke svete predmete, spise, amajlije, vodice itd. nista nije dokazano, cak se i ne predstavlja ozbiljno kako bi se uopste uzelo u razmatranje o dokazivanju, jednostavno besmisleno.