Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NIN

#901 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

S4mpion wrote:Evo, ja ću odgovorit:

Ne volim kad mi 40 kermi viri iz džepa. :D
evo, ako dopustis, da ti odgovorim da si glup ko kamen! stvarno! :(
Bujrum majstore

#902 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bujrum majstore »

Znaci ima i do vjere da bi imala prolaza? :D
Bujrum majstore

#903 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bujrum majstore »

dustaban wrote: I bas s tim u vezi sam nekad davno provocirao pojam mjesovitih brakova - mjesoviti brak je kad bosanac pravoslavac ozeni bosanku muslimanku, ali nije mjesani brak kad se bosanka muslimanka uda za arapina muslimana!

Vidite li vi do kakvih apsurda nas dovedose religije?
Slazem se al bilo bi absurda i bez religija (malo manje al eto, uhar je) jer bi se mjesali po nacionalnosti, rasi itd.
Al definitvno si u pravu, trenutno prvi fokus na koktelu je u religiji, ako je religija ista onda nije koktel.
nasa

#904 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

Ama niste upravu ovo za mjesovite brakove, predrasude nisu iskljucivo na religijskim razlikama vec na predrasudama opcenito...npr.Romi, sumnjam da bi se prosjecan Bosanac nasikirao vise da mu se dijete vjenca s nekim druge vjere nego s pripadnikom romske populacije itd.Naravno nije to samo kod nas...

A ovo da svi imaju mogucnost da promjene religiju, pa u danasnje vrijeme dosta ljudi je u mogucnosti da se kvalitetno informise o razlicitim temama ali ne mislim uopce da je to tako bitno pitanje, ljudi ustvari padnu na vrlo jednostavnim stvarima ....ne lazi, ne kradi, ne ubij, licno opredjeljenje za dobro....
Chagalj

#905 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Leo_alfa wrote:@Chagalj

Posto postavljas pitanje ateistima (vezano za "brojcana cuda") da ti i ja dam svoj odgovor, isti kao i na temi "Kazaljke" ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=4ElUBr6-GLU

Pogledaj, mislim da ce ti se dopasti, cini mi se da volis ovakve stvari...
ovo absultno nema veze sa Kuranskim brojcanim cudima
Chagalj

#906 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Leo_alfa wrote:@Chagalj

Posto postavljas pitanje ateistima (vezano za "brojcana cuda") da ti i ja dam svoj odgovor, isti kao i na temi "Kazaljke" ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=4ElUBr6-GLU

Pogledaj, mislim da ce ti se dopasti, cini mi se da volis ovakve stvari...
Trositi energiju i vrijeme na ove budalastinje je glupost!

Vecina ovih sto se fataju na ovu ublehu su bobuljicavci koji ne kontaju nista dalje od kako ispec jaje, tj, cimbur. :)
pa da vidimo jeli to tako kao sto kazes

dokumentarac kratak o Brojcanim cudima, Profesor. Dr. Niyazi Beki

Profesor. Dr Halis Aydemir

i njegova knjiga o simtricnosti Kurana
http://www.symmetricbook.com/

Jesu li ova dvojica profesora bubljicavi?

ili ovaj sto predaje o Brojcanim cudima Kurana na univerzitetu East Anglia, Norwich, Engleska
Dr. Shabir Ally

Chagalj

#907 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

pogledajte samo ovaj primjer

36:40. Sunce - ne treba njemu da dostigne Mjesec, niti noći da pretekne dan. A sve u orbiti plovi.

كُ لٌّ فِ ي فَ لَ كٍ

Image

K L F J F L K

rijeci "sve u orbiti" kad vidimo slova u arapskom kako su rasporedjenja u 3 rijeci vidimo da su i oni u orbiti

Ne samo da ajet kaze naucnu cinjenicu da sunce i mjesec imaju svoje orbite nego i slova sa kojim to opisuje su u orbiti kao sto mozete da vidite gore
dustaban

#908 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

Ma ima i kod nas nemuslimana tih cuda. Uzmi za primjer samo ovo:

ANA VOLI MILOVANA

Isto se cita i ozada! Haj ti to sad meni objasni !
Ovo je bozje djelo, on je time poslao nama poruku da se trebamo voljeti u oba smjera!

:-) :lol: :mrgreen:
šatirana_ljubičica

#909 Re: Vjerovati naspram znati

Post by šatirana_ljubičica »

dustaban wrote:Ma ima i kod nas nemuslimana tih cuda. Uzmi za primjer samo ovo:

ANA VOLI MILOVANA

Ovo je bozje djelo, on je time poslao nama poruku da se trebamo voljeti u oba smjera!

Prelaziš granice... Ako si ateista to ti ne daje za pravo da se šališ na račun Boga pred vjernicima...
Nastavi i bićeš prijavljen.
Chagalj

#910 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

ANA VOLI MILOVANA

to se zove palindrom

nije to problem tako napisati

ali je fantasticno kad rijeci "sve u orbiti"---> sastavljeno od tri rijeci K L F I F L K i to povezati sa naucnom cinjenicu gdje je sve u orbiti kad se govori o nebeskim tijelima, sunce , mjesec i ostalo.
statixx

#911 Re: Vjerovati naspram znati

Post by statixx »

rijeci "sve u orbiti" kad vidimo slova u arapskom kako su rasporedjenja u 3 rijeci vidimo da su i oni u orbiti
Image
dustaban

#912 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:
ANA VOLI MILOVANA
Prelaziš granice... Ako si ateista to ti ne daje za pravo da se šališ na račun Boga pred vjernicima...
Nastavi i bićeš prijavljen.
Ja, da sam pravi vjernik, bih ovo prijavio onom gore!

A sto se tice prelaska granica... ona je ovdje davno predjena. Cio forum je postao zrtva kilometarskih, stotinama puta ponavljanih citata i to iskljucivo o "cudesima" iz jedne religije.
A sto se tice religijske beletristike to sam vise puta ponovio, odajem svako priznanje jer se radi o izvrsnim djelima. Vidi se da su na njima radili veliki umovi kroz stoljeca.

Medjutim, sta znaci fanaticno velicanje onoga sto su drugi napravili, uz istovremeno vlastito zaostajanje?! Otkrivate svemirska pravila u Kur'anu , sa jedne strane, sto je velicanstveno, ali u prakticnom zivotu ja vidim kako islam zaostaje u svakom pogledu.
Objasni ti meni taj fenomen!
šatirana_ljubičica

#913 Re: Vjerovati naspram znati

To ti se može objasniti jedino time što je Bog savršen i zato imaš veličanstvenih primjera, a čovjek sklon griješenju, i njime često vlada ego, tako da tu imaš totalno out primjera, da tako kažem, ali svakome ide njegovo...

Znam da nisi prvi koji je prešao granice, i shvatam da ne bi bilo fer tebe isključiti kada i drugi to rade, ali jednostavno reagovala sam tako jer ne mogu ostati mirna na takve stvari, možda neko može ali ja ne.Ne volim omalovažavanje religije od strane ikoga, pa makar to bio i religijski pripadnik, ako se nekim svojim postupkom njegovo ponašanje može staviti u kontekst istog.
Zato, ako ne voliš religiju, Islam, ok, tvoj izbor, ali nemoj vrijeđati i provocirati, time ne postižeš ništa, vjeruj.Osim ako ti i jeste jedini cilj da uvrijediš, omalovažiš, onda postižeš, ali to ti ne ide u prilog kao čovjeku.
Chagalj

#914 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

dustaban wrote: Otkrivate svemirska pravila u Kur'anu , sa jedne strane, sto je velicanstveno, ali u prakticnom zivotu ja vidim kako islam zaostaje u svakom pogledu.
Objasni ti meni taj fenomen!
ne zaoste islam, nego muslimani, a sto je to tako

pa zato sto su zaboravili prvu zapovjed boziju

"UCI, CITAJ"

eto zasto

a kad su bili slijedili tu zapovjed, zato su bili inovatori bez premca u svijetu
nasa

#915 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

šatirana_ljubičica wrote:To ti se može objasniti jedino time što je Bog savršen i zato imaš veličanstvenih primjera, a čovjek sklon griješenju, i njime često vlada ego, tako da tu imaš totalno out primjera, da tako kažem, ali svakome ide njegovo...

Znam da nisi prvi koji je prešao granice, i shvatam da ne bi bilo fer tebe isključiti kada i drugi to rade, ali jednostavno reagovala sam tako jer ne mogu ostati mirna na takve stvari, možda neko može ali ja ne.Ne volim omalovažavanje religije od strane ikoga, pa makar to bio i religijski pripadnik, ako se nekim svojim postupkom njegovo ponašanje može staviti u kontekst istog.
Zato, ako ne voliš religiju, Islam, ok, tvoj izbor, ali nemoj vrijeđati i provocirati, time ne postižeš ništa, vjeruj.Osim ako ti i jeste jedini cilj da uvrijediš, omalovažiš, onda postižeš, ali to ti ne ide u prilog kao čovjeku.
Ateizam je nista, u smislu stava osim prema pitanju postojanja Boga...Nerijetko se onda stav dalje gradi na negiranju religija dok imas ateista kojim to nije potrebno koji su vise skoncentrisani na vlastite odgovore... sumnjam da @dustaban zeli da uvrijedi, on to stvarno misli...e ne znam koliko je svjestan da ono sto pise je vecinom o njemu iako misli da analizira druge..
dustaban

#916 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

Chagalj wrote: ne zaoste islam, nego muslimani, a sto je to tako

"UCI, CITAJ"

eto zasto
a kad su bili slijedili tu zapovjed, zato su bili inovatori bez premca u svijetu
Bas tako, UCI CITAJ... i prestani citirati i kopirati nesto sto nije tvoje i sto cak i ne razumijes.

Jedna stranica ispisana iz vlastite glave je jaca od napamet izbiflanog Kur'ana. Sjecam se jedne scene iz jednog tragikomicnog islamskog kviza, takmicari sve sami hafizi i na pitanje sta se mjeri Merkalijevim stupnjevima takmicar odgovara - temperatura!
Sta hocu reci - prevelika okupiranost jednom knjigom pa makar ona bila Kur'an moze imati jako stetne posljedice u smislu necitanja drugih stvari.
A sustina je zapravo u tome, sto vidimo i u ovih nekoliko postova gore, sto se vjernicima muslimanima objasnjava da je sve sto im treba napisano u Kur'anu, samo to treba pronaci.

Ja bih vama, dragi moji "zatocenici jedne knjige", prijateljski predlozio da svoju znatizelju sasvim oslobodite. Otkricete mnoge druge fascinantne izvore znanja i otkricete, vjerujte mi, nevjerovatne stvari koje, zamislite, nisu "pokrivene" Kur'anom!
A rezultat svega bi mogao biti jos velicanstveniji - mogli biste postati i kreatori vlastitih dijela, ne samo konzumenti necega sto je neko, pa makar i Bog, kreirao prije par hiljada godina.

UCI, CITAJ... STVARAJ !
šatirana_ljubičica

#917 Re: Vjerovati naspram znati

nasa wrote:
šatirana_ljubičica wrote:To ti se može objasniti jedino time što je Bog savršen i zato imaš veličanstvenih primjera, a čovjek sklon griješenju, i njime često vlada ego, tako da tu imaš totalno out primjera, da tako kažem, ali svakome ide njegovo...

Ateizam je nista, u smislu stava osim prema pitanju postojanja Boga...Nerijetko se onda stav dalje gradi na negiranju religija dok imas ateista kojim to nije potrebno koji su vise skoncentrisani na vlastite odgovore... sumnjam da @dustaban zeli da uvrijedi, on to stvarno misli...e ne znam koliko je svjestan da ono sto pise je vecinom o njemu iako misli da analizira druge..
@nasa, shvatam šta kažeš, ali to što on to zaista misli-a njegove misli vrijeđaju vjernike, treba da zadrži za sebe, osim ako ne želi da ostavi dojam neizgrađene ličnosti.
šatirana_ljubičica

#918 Re: Vjerovati naspram znati

dustaban wrote:

"UCI, CITAJ"

eto zasto
Bas tako, UCI CITAJ... i prestani citirati i kopirati nesto sto nije tvoje i sto cak i ne razumijes.

Jedna stranica ispisana iz vlastite glave je jaca od napamet izbiflanog Kur'ana. Sjecam se jedne scene iz jednog tragikomicnog islamskog kviza, takmicari sve sami hafizi i na pitanje sta se mjeri Merkalijevim stupnjevima takmicar odgovara - temperatura!
Sta hocu reci - prevelika okupiranost jednom knjigom pa makar ona bila Kur'an moze imati jako stetne posljedice u smislu necitanja drugih stvari.
A sustina je zapravo u tome, sto vidimo i u ovih nekoliko postova gore, sto se vjernicima muslimanima objasnjava da je sve sto im treba napisano u Kur'anu, samo to treba pronaci.

Ja bih vama, dragi moji "zatocenici jedne knjige", prijateljski predlozio da svoju znatizelju sasvim oslobodite. Otkricete mnoge druge fascinantne izvore znanja i otkricete, vjerujte mi, nevjerovatne stvari koje, zamislite, nisu "pokrivene" Kur'anom!
A rezultat svega bi mogao biti jos velicanstveniji - mogli biste postati i kreatori vlastitih dijela, ne samo konzumenti necega sto je neko, pa makar i Bog, kreirao prije par hiljada godina.

UCI, CITAJ... STVARAJ !

Kur'an upravo ohrabruje i poziva na to što si ti naveo, a sad s obzirom da Chagalj ne zna ili neće drugačije, njegov problem, ne moramo sad svi ispaštati :)
apsidejzi

#919 Re: Vjerovati naspram znati

Post by apsidejzi »

nasa wrote:@ dustaban
Pisala sam o stavu prema nasljedju jer @nin je napisao ostavimo ateizam na stranu...

Vjera- nevjera ukljucuje jos neke utjeceje osim nasljedja odnosno zatecenog... ;-)

Ti postavljas pitanja koja uopce nisu nikakve vjerske dileme vec zanimljivosti...mogu li si zamisliti kao pripadnik druge religije, da ali ipak cu odgovarati za ono sto sam ja...

A ako cemo vec o zamisljanju, vidjeli smo da si bas ti imao problem da se "zamislis" na temi na koju se pozivas....haha nevjerovatan si :lol:
Dustaban ti dodje kao kontrateg ovim nasim sto nas sramote s vremena na vrijeme. Ja kao vjernik bih volio da su svi ljudi vjernici ali kada vidim izvale od ovog nesto mi bude drago da i medju ateistima ima crnih ovaca. Cisto radi balansa. :)
Chagalj

#921 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

dustaban wrote:

"UCI, CITAJ"

eto zasto

UCI, CITAJ... STVARAJ !
i prestani citirati i kopirati nesto sto nije tvoje i sto cak i ne razumijes
na sta mislis?
šatirana_ljubičica

#922 Re: Vjerovati naspram znati

broj dva wrote:Dobar dan. Imam jedno pitanje primarno za vjernike,mada su i kolege ateisti dobrodosli sa svojim misljenjem.
Nemam namjeru da trolam, vrjedjam, omalovazavam jednostavno interesuje me kako vi gledate na ovo:
Jedan aspekt religije koji tesko shvatam je ubjedjenost u ispravnost vlastite religije.
Zar se u vjeri ne radi upravo o vjerovanju ? Osoba koja je izjasnjava kao vjernik bi po nekoj logici trebala vjerovati u svoju teologiju (ovdje "vjerovat" koristim u nekom statistickom smislu, kao vjerujem da Liverpul nece uzet premijer ligu) bez potpune sigurnosti ? I po mom shvtanju monoteisticke teologije, Bog ako zeli moze izvoditi neupitna cuda svaki dan da nas ubjedi u svoje postojanje, da znamo bez tracka sumnje. Ali Bog to ne zeli, zeli da vjerujemo (uprkos slabim dokazima), zeli da vjerujemo uprkos tome sto se ne pojavljuje i ne radi cuda. Ali vjernici ne vjeruju, oni znaju da je njihova religija jedina istinita, da je njihova teoligija jedina ispravna. Mene zanima odakle taj osjecaj znanja, ta sigurnost u nepogrjesivost svoje vjere?
Kako to da se prezbiterijanci ne zapitaju da li je moguce da su jehovini svjedoci u pravu, da se katolici ne zapitaju da li je moguce da su zidovi u pravu..?
Mozda sam malo sturo i nespretno formulisao pitanje ali ne zamjerite, nadam se da shvatate sta zelim reci.

Dobar dan, ne da si malo šturo i nespretno formulisao nego si otkrio kroz ovo da nisi pročitao ništa vezano za religije i tako da se pitaš nešto što je jasno kao dan.
Bog je davao čuda, ali da se očigledna čuda i dalje dešavaju kako bi se ti pitao ovo što se pitaš, i samim tim kakvog bi imao smisla Sudnji dan, jer nedvojbeno bi svi vjerovali jer bi VIDJELI ČUDA, samim tim i Boga.
Kažeš da imaju slabi dokazi koji idu u prilog vjerovanju, pa jeste imaju slabi dokazi za onoga koji se ne interesuje za iste, i koji svjesno odbija da ih razmotri.
A odakle osjećaj sigurnosti da je njegova vjera prava?Pa upravo ovisno o dokazima.Ako Jehovini svjedoci misle da je njihov put jedini pravi, oni to zasnivaju na dokazima koje smatraju svojim, ali nikada ne proučavaju druge dokaze, npr. da je Kur'an jedina ispravna Božija riječ trenutno na Zemlji koja će ostati takva do Sudnjeg dana,pa tako i dalje se hrane svojim dokazima i ostaju prvi svome, što je ok, to je njihov izbor.Kur'an i Islam imaju najjače dokaze i zato se Islam od početka Objave najviše i najbrže širio, jer je jasno kao dan čim se malo bolje prostudira i Biblija i Tora da su tu ljudi umiješali prste, nažalost.
Eh sad što neko ne želi da proučava, to je njegov izbor.Kao i tvoj, što se pitaš a ništa ne radiš na tome da saznaš, jer ako ikad sad živimo u vremenu dostupnosti literature ali ne, ti ćeš to na forumu pitati... :roll:
Chagalj

#923 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

šatirana_ljubičica wrote: Kur'an upravo ohrabruje i poziva na to što si ti naveo, a sad s obzirom da Chagalj ne zna ili neće drugačije, njegov problem, ne moramo sad svi ispaštati :)
mene interesuje, i astronomija, fizika, hemija, matematika, medicina, psihologija, biologija i mnogo stosta, nije samo Kuran Kuran Kuran i nista vise

inace citam naucne casopise, bas upravo sam nekako zavolio sve ove grane zbog Kurana, zato sto Kuran dodiruje ove oblasti pa sam i ja to zavolio kroz razne studije.

cak sta vise Allah naredjuje u Kuranu da se studira nauka, svemir, priroda itd
dustaban

#924 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:
nasa wrote:
@nasa, shvatam šta kažeš, ali to što on to zaista misli-a njegove misli vrijeđaju vjernike, treba da zadrži za sebe, osim ako ne želi da ostavi dojam neizgrađene ličnosti.
Dopustite mi da kazem i ja koju u svoju odbranu :wink:

Daklem ovo nije nista novo - pitanje vredjanja vjernika.
Ali ne cudi me, davno smo se slozili da je pitanje uvredljivosti relativan i subjektivan pojam. Za mene je recimo uvreda svaki stav svakog vjernika, a svi imaju takav stav, da je njihova vjera prava i da su svi drugi inovjernici & nevjernici u zabludi! A da ne pominjem onu tezu kako su svi rodjeni u islamu, samo mu se jos nisu svi vratili!

Vidis, to je za mene strasno uvredljivo. Ali ja svoju ljutnju rjesavam raspravom i, da ne bude previse arogantno, mislim da sam neposredan krivac stu su religije (dakle ne samo jedna) izgubile nekoliko svojih zatocenika.

Jer... jer ja se borim za slobodu vjere ali na POTPUN NACIN, tj. vjera u Boga oslobodjena cak i od religija!

Jesam li te opet uvrijedio, njezna ljubicice ?!

:hm:
pussysmoke

#925 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:44, edited 1 time in total.
Post Reply