VJERONAUKA U SARAJEVSKIM GIMNAZIJAMA?!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Beslija wrote:

Ne zelim ni ja da sjedim na demokratiji , historiji ili sociologiji , mene ne interesuje nista o tome, ne vjerujem u to , ali ja moram sjediti...........!.....tako moras gledati taj predmet....nemas pravo birati , isto kao sto nemas pravo birati da li hoces historiju ili ne.........!
I plus , OD SVAKOG OBRAZOVANJA IMAS KORISTI U ZIVOTU...ako ces tako bukvalno gledati ,sta ti matematika pomaze??, logoritmi/limesi , to nikome ne treba......ali se uci.......tako da.......mislim da me razumijes.
ti jos uvijek aktivan? po tom pitanju? niti si roditelj, niti si staratelj, niti si ucenik...
ja kao TETKA koja aktivno ucestvuje u zivotu svoje sestricne, sam i dalje protiv toga...jer se neke stvari trebaju uciti kod kuce...
a edu ti je fino napisao: obzirom da je religija privatna stvar covjeka, i vjeronauk treba biti van SKOLSKE institucije...
A_I_

Post by A_I_ »

Beslija wrote: Ne zelim ni ja da sjedim na demokratiji , historiji ili sociologiji , mene ne interesuje nista o tome, ne vjerujem u to , ali ja moram sjediti...........!.....tako moras gledati taj predmet....nemas pravo birati , isto kao sto nemas pravo birati da li hoces historiju ili ne.........!
I plus , OD SVAKOG OBRAZOVANJA IMAS KORISTI U ZIVOTU...ako ces tako bukvalno gledati ,sta ti matematika pomaze??, logoritmi/limesi , to nikome ne treba......ali se uci.......tako da.......mislim da me razumijes.
DOBRO JE ČISTOKRVNI..DOVOLJNO SI REKAO :lol: :x :-)
Beslija

Post by Beslija »

mIRCerka wrote:
Beslija wrote:

Ne zelim ni ja da sjedim na demokratiji , historiji ili sociologiji , mene ne interesuje nista o tome, ne vjerujem u to , ali ja moram sjediti...........!.....tako moras gledati taj predmet....nemas pravo birati , isto kao sto nemas pravo birati da li hoces historiju ili ne.........!
ti jos uvijek aktivan? po tom pitanju? niti si roditelj, niti si staratelj, niti si ucenik...
ja kao TETKA koja aktivno ucestvuje u zivotu svoje sestricne, sam i dalje protiv toga...jer se neke stvari trebaju uciti kod kuce...
a edu ti je fino napisao: obzirom da je religija privatna stvar covjeka, i vjeronauk treba biti van SKOLSKE institucije...

Da li znas koliko postoji roditelja koje boli briga za vjersko obrazovanje njegovog djeteta......?.......vise od 70% ja mislim......pogotovo u ovom Ateisticko/nemoralnom svijetu.....

To je PRVI razlog zasto djeca treba da uce religiju u skoli......nije svako te srece kao tvoja rodbina , neko dijete ce otici putem droge a MOZDA bi mu bas ta religija bila PREKRETNICA zivota...?....jer kao specifican predmet , ne bi ucio nista lose.....mislim , Religija je jedan predmet u kojem NISTA LOSE se ne moze nauciti ,a vi to necete....a hocete Historiju koja se predaje u Republici Srpskoj???......haj malo razmislite vise , ja se salim i sve, ali PO ovom pitanju Striktno i jasno govorim da Religija u Srednjim skolama SAMO moze pomoci stanju drustva......moju prvu recenicu fino razlozite i razmislite.....ljudi koji ne vjeruju pretezno su ljudi koji NISU IMALI mogucnost da saznaju o vjeri......ovim predmetom se ta mogucnost dobija.........tu nema nista lose........

i mircerka....da se takve stvari UCE KOD KUCE.....jel ti mislis stvarno da bi svijet bio ovakav kakav jeste....ova sva silovanja,ubistva,krade???....
sarajevac

Post by sarajevac »

u tronacionalnom/društvu sa 3 Boga treba ili jedna vjeronauka za sve ili nijedna.

Jedan cas u kojem ima i Allaha DžŠ i Isusa i Hristosa. Ko poznavanje prirode i društva nekad.

Il nijedan. Van škole poptpuno pa neka to dude porodicna obrazovna aktivnost.

Imam dijete, ne ide u skolu ali to je jedan od strahova koje imam.

Moje misljenje, sto rece neko.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

sarajevac wrote:u tronacionalnom/društvu sa 3 Boga treba ili jedna vjeronauka za sve ili nijedna.

Jedan cas u kojem ima i Allaha DžŠ i Isusa i Hristosa. Ko poznavanje prirode i društva nekad.

Il nijedan. Van škole poptpuno pa neka to dude porodicna obrazovna aktivnost.

Imam dijete, ne ide u skolu ali to je jedan od strahova koje imam.

Moje misljenje, sto rece neko.
...kako je lahko prepoznati nekoga ko nije imao vjeronauku.... 8-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Beslija...religija je malo tezak koncept da bi se u skoli ucio i ocjenjivao...koliko se sjecam, samo BOG zna ko je pravi vjernik a ko nije...samo BOG moze ocijeniti ako je neko vjernik ili ne...no, to nije tema nase diskusije...
ono sto ti zelim reci, i povuci se iz dalje diskusije je slijedece:
religijske komune, gdje se ovisnici odvikavaju od opojnih droga , su mjesta gdje se ti ljudi pocnu drogirati necim vecim...
pa psotanu veci katolici od Benedickta ili veci muslimani od Reisa...
znaci, to nikako ne moze biti reper ni mjerilo...jer kad nekoga neko pogresno nauci, bilo kuci , bilo u skoli, taj se mozak promijeni...sjeti se samo onog lika sto je pobio porodicu cijelu za Bozic...
u skolama vec postoji KULTURA RELIGIJA sto je vise nego dovoljno za OPCE JAVNE SKOLE...kome je do detaljnijeg, ima skole za to, ima institucije za to...
lijep pozdrav
Beslija

Post by Beslija »

samo jedno nek bude jasno....Meni je kultura religija isto sto i vjeronauka ( znam da nije isto ali navikao sam se na ovaj naziv)...

ove postove sto pisem su odgovor iskljucivo ljudima koji ne zele ni kulturu religija u skolama....
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Svugdje u svijetu po skolama ima opcija dali ucenici zele da imaju vjeronauku ili ne, kad smo mi u pitanju odmah se od muhe napravi medjed.
Treba biti izbor, ako neki ucenici hoce da imaju taj predmet neka ga onda i imaju.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Beslija wrote:samo jedno nek bude jasno....Meni je kultura religija isto sto i vjeronauka ( znam da nije isto ali navikao sam se na ovaj naziv)...

ove postove sto pisem su odgovor iskljucivo ljudima koji ne zele ni kulturu religija u skolama....
maca, kultura religija nije isto kao vjeronauk koji se predlaye sada... :D

eto, zavrsismo i tu raspravu :D
makondo

Post by makondo »

ja bih da dodam.
makar na papiru, zivimo u drustvu u kojem je religija odvojena od drzave, odnosno ne bi trebalo jedni drugima da se mijesaju u posao. tako je valjda zamisljeno. e sad, vecina skola su drzavne ustanove. to meni znaci da vjeronauku nema mjesta u drzavnim skolama. ko hoce nek' djecu upisuje u medrese, ili gdje vec, ili nek' ih salje na vjeronauk u okviru IZ, ili crkve. u drzavnoj skoli - nix.
Pearl

Post by Pearl »

cek da ti objasne sad kako ce tvoje dijete bas ta vjeronauka u skolama spasiti od droge, alkohola i svih negativnih uticaja... :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

makondo wrote:ja bih da dodam.
makar na papiru, zivimo u drustvu u kojem je religija odvojena od drzave, odnosno ne bi trebalo jedni drugima da se mijesaju u posao. tako je valjda zamisljeno. e sad, vecina skola su drzavne ustanove. to meni znaci da vjeronauku nema mjesta u drzavnim skolama. ko hoce nek' djecu upisuje u medrese, ili gdje vec, ili nek' ih salje na vjeronauk u okviru IZ, ili crkve. u drzavnoj skoli - nix.
ako je vecina stanovnista u BiH je religiozna, procentualno se valjda od njih naplacuje najvise poreza koji se eto izdvaja i za skolstvo. pa ako vecina bude za vjeronauk u skolama, neka bude.
meni su drazi mektebi. al eto. ne pitam se ja, niti vjerske zajednice, trebalo bi da se pitaju roditelji cije se pare izdavajaju za skolstvo, valjda. cak i u tom slucaju, onim roditeljima koji to ne zele, mora se dati mogucnost da njihova djeca ne budu ukljucena u takvu nastavu.
:D
NIN

Post by NIN »

Vjeronauci nije mjesto u elementarnoj i usmjerenoj skolskoj ustanovi!!!

Postoje institucije namjenjene za tu vrstu izobrazbe.

Svim ovim nase ''skolstvo'' pokazuje svoju trulost i skretanje paznje sa bitnijih i produktivnijih ''stvari''!!!

Pozdrav...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
Svim ovim nase ''skolstvo'' pokazuje svoju trulost i skretanje paznje sa bitnijih i produktivnijih ''stvari''!!!

Pozdrav...
...de ba...znači Njemačka i njoj slične zemlje treba da su odavno istruhle....
NIN

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:

Pozdrav...
...de ba...znači Njemačka i njoj slične zemlje treba da su odavno istruhle....

Paralelna uporedjivanja ce ti dati jako lijep odgovor!

Ne sumnjam u tvoju inteligenciju i stoga ocekujem da ces shvaiti proizvod (e)!

Pozdrav...
LAV_SA

Post by LAV_SA »

NE MOGU DA VJERUJEM DA SMO DOŠLI NA OVAKVE GRANE, MI BOŠNJACI KOJI SMO PROPATILI MNOGO TOGA.

ŠTA ĆE TA VJERONAUKA DONIJETI ŠKOLAMA ? EVO ŠTA... SREDNJOŠKOLCIMA ĆE SE DAVATI JEDNA NOVA DIMENZIJA I PRISTUP PROBLEMIMA SAVREMENOG ČOVJEKA, DROGA, ALKOHOL, PROSTITUCIJA... PROTIV TOGA SE BORI ISLAM. TO JE JEDNA STVAR. ZNAČI MOZE DONIJETI SAMO DOBRO..., A TO JE DA SE NEŠTO NAUČI. DRUGA STVAR: PREDMET ĆE BITI IZBORAN, TAKO DA SE NE RADI O TZV. ISLAMIZACIJI SARAJEVA, TAMAN POSLA DA ĆE NEKOME BITI NAMETNUTO DA UČI VJERONAUKU.

ONO ŠTO GOVORI 60 MINUTA JE APSOLUTNA NEISTINA I LAŽ. ANKETIRAJU SE RODITELJI, A NE UČENICI. DOŠLI SU U II GIMNAZIJU, GDJE SU VEĆINA NEVJERNICI I III GIMNAZIJU GDJE JE DIREKTORICA ISKLJUČIVO NASTROJENA KOMUNISTIČKIM IDEALIMA.

ŠTO NE DOĐOŠE U BOŠNJAČKU GIMNAZIJU, DA POTRAZE ODGOVOR ?

ILI NPR. EVO NEKU DRUGU NEUTRALNU, NPR. PRVU GIMNAZIJU ?

UČITI O SVOJOJ VJERI DEMOKRATSKO JE PRAVO SVAKOG GRAĐANINA. TAKO RADE NIJEMCI, FINCI, HOLANĐANI PA ČAK I SRBI. U SVIM OSTALIM KANTONIMA POSTOJI VJERONAUKA, TJ. ISLAMSKA VJERONAUKA I "KRŠĆANSKA" GDJE SREDNJOŠKOLCI BIRAJU ŠTA DA UČE I DA LI ZELE DA UČE.

SVAKA ČAST ISLAMSKOJ ZAJEDNICI NA OVAKVIM POTEZIMA, SAD ĆU SA MERAKOM POČETI DA PLAĆAM ČLANARINU.

POZDRAV
NIN

Post by NIN »

LAV_SA wrote:PRAVO SVAKOG GRAĐANINA. ....

.........TAKO RADE NIJEMCI, FINCI, HOLANĐANI PA ČAK I SRBI. U SVIM OSTALIM KANTONIMA POSTOJI VJERONAUKA, TJ. ISLAMSKA VJERONAUKA I "KRŠĆANSKA" GDJE SREDNJOŠKOLCI BIRAJU ŠTA DA UČE I DA LI ZELE DA UČE.

SVAKA ČAST ISLAMSKOJ ZAJEDNICI NA OVAKVIM POTEZIMA, SAD ĆU SA MERAKOM POČETI DA PLAĆAM ČLANARINU.

POZDRAV
vatrogasac

Post by vatrogasac »

NIN wrote:

Paralelna uporedjivanja ce ti dati jako lijep odgovor!

Ne sumnjam u tvoju inteligenciju i stoga ocekujem da ces shvaiti proizvod (e)!

Pozdrav...
...a šta mi radimo na Balkanu, nego kopiramo pozitivna iskustva u EU školstvu....ili možda ne.....na čemu se baziraju ove reforme obrazovanja....
Jara

Post by Jara »

A propos nastavnih programa, broj časova maternjeg jezika je manji nego nekad, pa izvjestan broj nastavnika ostaje bez posla. A đaci su sve nepismeniji. (H)elem, ako je već postojao "prostor" za uvođenje novih predmeta, trebalo je vratiti prijašnji broj časova bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika, bar u osnovne škole.
Usput, smanjen je i sedmični broj časova stranog jezika, pa djeca više nego ikad idu na kurseve.
U sekularnoj državi kao što je naša ( koliko je sekularna i koliko je država - druga je priča) vjeronaukom nek' se bave vjerske ustanove, to je valjda njihov zadatak. Da li je novac, uhljebljavanje vjeroučitelja ili nesposobnost da se mladi privuku u džamije i crkve razlog nametanja vjeronauke u školama? Kultura religija nije alternativa vjeronauci. Taj predmet bi trebalo da uče svi, ne samo oni koji ne bi išli na eventualnu vjeronauku, nego i oni koji bi išli. To bi doprinijelo boljem razumijevanju različitog, jer "svaka religija misli da je ona prava a da su sve ostale lažne."
Shoba

Post by Shoba »

ma kakva crna vjeronauka......samo sto smo se odrekli marksizma i samoupravljanja sad treba uvesti nesto slicno.....

Imas brate dzamije i crkve, to bi trebalo da je dovoljno.......
vesela

Post by vesela »

Jara wrote:(H)elem, ako je već postojao "prostor" za uvođenje novih predmeta, trebalo je vratiti prijašnji broj časova bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika, bar u osnovne škole.
Usput, smanjen je i sedmični broj časova stranog jezika, pa djeca više nego ikad idu na kurseve.
za smanjivanje casova maternjeg i stranog jezika nisam znala :? ...pa to je stvarno van pameti!

kad se govori o vjeronauci u skoli ne mogu a da ne napravim paralelu sa svedskim obrazovanjem :

- 93% sveda su protestanti
- svi se uvode u "crkvene knjige rodjenih i umrlih"
- svi prodju crkvene obrede, od krstenja pa dalje
- svi se vjencavaju u crkvi

i, bez obzira na to nemaju vjeronauku u skoli

u osnovnoj skoli se uci religija u sedmom razredu i moja djeca znaju vise o religiji nego ja...znaci djeca dobivaju opste obrazovanje...ko hoce vjeronauku, izvoli u crkvu...ko hoce da zna vise o religiji uzme dodatne kurseve u skoli...

zar ovakvo rjesenje nije najbolje i za nasu sredinu?
P.I.M.P.

Post by P.I.M.P. »

!!!V-J-E-R-O-N-A-U-K!!!
senada

Post by senada »

Jara wrote:(...) "svaka religija misli da je ona prava a da su sve ostale lažne."
vjeronauka u gradskim srednjeskolskim ustanovama ima za cilj cvrstu podjelu djece na vjernike i nevjernike, a samim tim na podobne i nepodobne, sposobne i nesposobne, nevezano za ime, vjeru i naciju... znamo svi da nije istina da tako nesto mogu nametnuti vjerske vodje ministarstvu obrazovanja...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

senada wrote:
Jara wrote:(...) "svaka religija misli da je ona prava a da su sve ostale lažne."
vjeronauka u gradskim srednjeskolskim ustanovama ima za cilj cvrstu podjelu djece na vjernike i nevjernike, a samim tim na podobne i nepodobne, sposobne i nesposobne, nevezano za ime, vjeru i naciju... znamo svi da nije istina da tako nesto mogu nametnuti vjerske vodje ministarstvu obrazovanja...
:roll:

ma...nemam volje :zzzz: :roll:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

zena wrote:
senada wrote:
:roll:

ma...nemam volje :zzzz: :roll:
...ili misliš da nema fajde.....

m.selam!
Locked