[img]http://www.nyu.edu/pages/insurance/click_here_anim_button.gif[/img] wrote:
- Tata, šta sam ja?
- Kako misliš, šta si ti?
- Jesam li ja muslimanka?
- Ti si moja kćerka.
- Znam, ali šta sam iz vjeronauke?
- Dijete.
- Ama, tata!! Ne izmotavaj se, fino te pitam.
- Fino ti kažem.
- Zašto ja nemam vjeronauku?
- Zato što druge tate hoće da citaju novine i neće da im djeca dosađuju sa glupim pitanjima.
- Tata!
- Zato što ja mislim da to treba da naučiš u svojoj kuci, a ne u školi. Zato što ja hoću da to od mene nauciš.
- Zašto?
- Zato što sam te ja rodio.
- I drugu djecu su rodili mama i tata pa oni imaju vjeronauku.
- Nemaju u vrijeme nastave.
- Imaju.
- Nemaju. Vjeronauka nije u programu.
- Imaju. Njima dode neki čiko i priča sa njima, a ja i Maja crtamo za drugim stolom.
- Šta taj čiko priča sa njima?
- Ne znam. Ne slušam ga.
- Dobro. Sad me pusti da čitam.
- Jesmo li mi katolici?
- A dosadnog djeteta! Nismo.
- Šta smo mi?
- Sarajlije.
- I drugi su Sarajlije, pa su još nešto.
- Mi smo proleteri.
- Nikad čula.
- Eto sad si čula i pusti me na miru.
- Imaju li proleteri vjeronauku ?
- Imali su, prije rata.
- Aha. A je li njima isto govorio čiko sa bradicom?
- Nije. Njima je govorio čiko sa velikom bradom.
- Šta im je govorio?
- Budalaštine.
- A je li i ovaj čiko govori budalaštine?
- Ne znam, nisam ga slušao.
- Šta su budalaštine?
- Kad ti neko kaže da su dva i dva tri.
- Ne pitam te iz matematike nego iz vjeronauke.
- Kad ti neko kaže da je lijepo biti siromašan a on se vozi u mercedesu. I sad je dosta.
- Zašto mi nemamo vjeronauku?
- Ko mi ?
- Pa proleteri!
- Zato što smo se mi opametili.
- Kako?
- Fino. Obećavaju ljudima raj, a onda ih odvedu u rat. A u tom ratu njihova djeca odu u inostranstvo ili na radnu obavezu, a proleteri u rov ili u kolica.
- Šta je to raj?
- To je mjesto gdje nema vjeronauke.
- Ne kontam.
- Raj je tamo gdje si ti. I sad me stvarno ostavi na miru.
Nenad Veličković
VJERONAUKA
- Fair Life
#1 VJERONAUKA
- Fair Life
Dobra lekcija CiCiban.
Ja sam ovaj ispit polozio odlicnim pred svojim ocem pred punom teglom pekmeza od sljiva cekajuci da stara izvadi pecen kruh iz rerne... Skoro da sam i zaboravio kad je to bilo.
Bog nikad nije stanovao u mojoj kuci, ali ako se negdje nekad i susretnemo pa me on pozdravi, ja mu srdacno uzvratim.
Ja sam ovaj ispit polozio odlicnim pred svojim ocem pred punom teglom pekmeza od sljiva cekajuci da stara izvadi pecen kruh iz rerne... Skoro da sam i zaboravio kad je to bilo.
Bog nikad nije stanovao u mojoj kuci, ali ako se negdje nekad i susretnemo pa me on pozdravi, ja mu srdacno uzvratim.
- CiCiban
ne znam.. mene moj tata nikada nije pocastio gorcinom, ili razocarenjem u druge ili u Boga..mada bi ga tesko bilo svrstati u vjernike ..Fair Life wrote:ja, ti, onCiCiban wrote:vjeronauka iz oblasti sirokih vidika.. Ja, samo Ja, niko pored Mene i niko osim Mene
mi, vi, oni - ali ne i On.
Barem ne u mojoj i Velickovicevoj kuci.
ucio me je da crtam, kako se koriste boje,
kako se igra klikera..prave maske od papira
ne sjecam se da je ikada bio ogorcen na cijeli svijet.. da sam ga ometala glupim pitanjima dok cita novine. ili na bilo koji nacin smetala.. ako jesam onda on to nicim nije pokazao
nije me ucio velikim stvarima, vec jednostavnim. da nikada ne smatram sebe vaznijom od drugih, i da cijenim ljude jednog po jednog, prema onome kako postupaju, ne prema onome, kakvi mi kazu da jesu
da ne pozelim tudje, i da u svadji jedno uvijek mora biti hladne glave..
kako se kaze izvini, nokautirajuci ponos..ne rijecima... vec na nacin da je on to ucinio prvi, iako sam manja od njega
da se sladoled smije jesti kad god pozelis, ne samo ljeti. i da ne dozvolim da dobijem komplex manje vrijednosti zobg nekog ko je jaci od mene, i da se ne stidim u takvoj situaciji.. vec da nastavim pokusavati
kako se uziva u malim stvarima..
kako se pravilno pije i lijeci mamurluk(mada mi ovo nikada nije trebalo)
da se postovanje necije zadobija.. a ne zahtijeva.. i ako vec nije moguce postovati nekoga, onda treba zadrzati pristojnost
kako se za 15 min. improvizuje pristojan rucak za neocekivane goste
kako se prizemljuje balon od sapunice i od nicega kombinuje odlican outfiTTT
koliko sam usvojila od svega zavisilo je od mene.. i njega necu moci optuziti ni za jednu predrasudu koju sam vremenom stekla
ni za gorcinu ako nekada utonem u nju, jer zbog njega znam kako da ih sutnem daleeeeko daleko
-
LudoALudjiJA
Ciciban,CiCiban wrote:ne znam.. mene moj tata nikada nije pocastio gorcinom, ili razocarenjem u druge ili u Boga..mada bi ga tesko bilo svrstati u vjernike ..Fair Life wrote:ja, ti, onCiCiban wrote:vjeronauka iz oblasti sirokih vidika.. Ja, samo Ja, niko pored Mene i niko osim Mene
mi, vi, oni - ali ne i On.
Barem ne u mojoj i Velickovicevoj kuci.
ucio me je da crtam, kako se koriste boje,
kako se igra klikera..prave maske od papira
ne sjecam se da je ikada bio ogorcen na cijeli svijet.. da sam ga ometala glupim pitanjima dok cita novine. ili na bilo koji nacin smetala.. ako jesam onda on to nicim nije pokazao
nije me ucio velikim stvarima, vec jednostavnim. da nikada ne smatram sebe vaznijom od drugih, i da cijenim ljude jednog po jednog, prema onome kako postupaju, ne prema onome, kakvi mi kazu da jesu![]()
da ne pozelim tudje, i da u svadji jedno uvijek mora biti hladne glave..
kako se kaze izvini, nokautirajuci ponos..ne rijecima... vec na nacin da je on to ucinio prvi, iako sam manja od njega
da se sladoled smije jesti kad god pozelis, ne samo ljeti. i da ne dozvolim da dobijem komplex manje vrijednosti zobg nekog ko je jaci od mene, i da se ne stidim u takvoj situaciji.. vec da nastavim pokusavati
kako se uziva u malim stvarima..
kako se pravilno pije i lijeci mamurluk(mada mi ovo nikada nije trebalo)
da se postovanje necije zadobija.. a ne zahtijeva.. i ako vec nije moguce postovati nekoga, onda treba zadrzati pristojnost
kako se za 15 min. improvizuje pristojan rucak za neocekivane goste
kako se prizemljuje balon od sapunice i od nicega kombinuje odlican outfiTTT.. i uvijek da vagam jedno po jedno bice...
koliko sam usvojila od svega zavisilo je od mene.. i njega necu moci optuziti ni za jednu predrasudu koju sam vremenom stekla
ni za gorcinu ako nekada utonem u nju, jer zbog njega znam kako da ih sutnem daleeeeko daleko
nemoj mami (ako je ziva, a nadam se da jeste, i zbog tebe, a i zato sto bi ovo bilo jako promaseno) stvarati konkurenciju
a tvoj komentar...ilustrativniji nego close-up sa super-rezolucijom
-
LudoALudjiJA
htjedoh reci, puno je zrelih puscanica sa djecom na forumu koje bi pozeljele da im neko kao tvoj otac u djecu usadjuje sisteme vrijednostiCiCiban wrote:![]()
-
LudoALudjiJA
sorry, vizuelizacija je gadna nacija, a smjesko ni za djecije oci nije (sad fali roditelj, a nije siroce, koje bi da ima obitelj-to je sve sto hoceCiCiban wrote:<-- cesto pominjes roditelje i djecu .. pa thx again za pojasnjenje
sad mi je Lakse