Maslow nema teoriju o moralu.Lincoln-Burrows wrote:
Maslow je jedan čovjek među svima nama na zemlji,
pa pitam te ako znaš, što je temelj njegove teorije o moralu
pošto je to na vrhu piramide???
U piramidi su pokazane ljudske potrebe u zavisnosti jedna od druge, pa tako je osnova piramide i osnovna ljudska potreba: TJELESNA-disanje, hrana, voda, toplota, san, itd.
Po tom redu, na vrhu piramide se nalazi potreba za "svrhom i duhovnim ispunjenjem". Po Maslow-oj teoriji, covjek ne moze biti na vrhu piramide ako nije zadovoljio potrebe od vrha do dna (znaci zadovoljiti duhovne ili sigurnosne potrebe prije tjelesnih).
Po Maslow, ljudi rijetko dodju do vrha piramide. Oni koji dodju su ljudi koji su ostvarili vlastiti puni potencijal, svjesni su sebe-svojih mana i vrlina i djeluju samo sa svojih vlastitih gledista (bez da na njih neko moze izvrsiti uticaj).
U ovoj konkretnoj prici i temi, religija pokusava da kroz vrata diskriminacije, demokratije i slobode odlucivanja udje u skole i izvrsi uticaj na one koji tek pocinju da formiraju misljenje o zivotu, stvarima i ljudima: djecu. Zbog toga mislim da je Maslow-a piramida potreba relevantna cijeloj ovoj temi, jer u slucaju djece nema teorije da mozemo pricati o nekom "licnom ostvarivanju, ispunjenju i formiranju vlastitog misljenja bez uticaja drugih". Osim toga, nametati teoriju "duhovnog ispunjenja" djetetu koje nema u cemu da nosi knjige, koje je mozda gladno ili ciji se roditelji konstantno svadjaju i tuku, je beskorisno tracenje vremena i totalno pogresan redosljed ispunjavanja potreba....
Nemojte mi samo price kako je covjeku bog potreban kao voda i zrak....jer cu mozda zatraziti da mi dokazete da mozete bez hrane i zraka