Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
- apsidejzi
#1 Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Kazu, a ocito da to vazi iskljucivo za komunisticku ideologiju, da vjera treba da se praktikuje izmedju cetiri zida. Koliko je ta izjava relevantna? Hajmo diskutovati na temu da li je vjeri zaista mjesto izmedju cetiri zida ili je to floskula izmisljena u doba komunizma kako bi se sputala "konkurencija" tj nacionalizam koji se bazira na religiji. (period poslije Tita je pokazao da je konkurencija ipak nadjacala).
Kao prilog dajem ovaj video gdje neki ljudi mole Boga za Donald Trumpa... Dakle, nije poenta jel Trump zasluzio to ili ne nego njegovo javno prihvatanje toga. Zamisli da Reis prouci dovu za Bakira drzeci ga za ruku?
https://www.facebook.com/85545522789192 ... 686070842/
Kao prilog dajem ovaj video gdje neki ljudi mole Boga za Donald Trumpa... Dakle, nije poenta jel Trump zasluzio to ili ne nego njegovo javno prihvatanje toga. Zamisli da Reis prouci dovu za Bakira drzeci ga za ruku?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
kad kažeš da je gejevima mjesto između 4 zida i da je to privatno
ljudi se ljute
e očekuj isto i od drugih skupina
ljudi se ljute
e očekuj isto i od drugih skupina
- Connaisseur Karlin
#3 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Relacije izmejdu religije i drzvae nisu u svakoj drzavi jednako prakticirane,i u SAD nikoga nije briga sto se Tramp javno molio Bogu,a ista ista gest u BiH bi imao potpuno drugaciju poruku i znacenje.apsidejzi wrote: Kao prilog dajem ovaj video gdje neki ljudi mole Boga za Donald Trumpa... Dakle, nije poenta jel Trump zasluzio to ili ne nego njegovo javno prihvatanje toga. Zamisli da Reis prouci dovu za Bakira drzeci ga za ruku?
-
belfy
#4 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
evo, ispravio sam ovo, pa ti saljem faksom da mi kazes da li je lektorisanje u redu.apsidejzi wrote:Kazu, a ocito da to vazi iskljucivo za religijsku ideologiju, da nevjera treba da se praktikuje izmedju cetiri zida. Koliko je ta izjava relevantna? Hajmo diskutovati na temu da li je nevjeri zaista mjesto izmedju cetiri zida ili je to floskula izmisljena u doba religija kako bi se sputala "konkurencija" tj vise razicitih religija koje se baziraju na vjeri. (svaki period poslije je pokazao da je konkurencija ipak nadjacala).
- animals
#5 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Vjera da..ali u mjeri..
kao i u svemu drugom..
stetna, ako se predoziras..
kao i u svemu drugom..
stetna, ako se predoziras..
- Idemedosumom
#6 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Sto bi Tarahija efendija reci, Nasa vjera je mjera! 
- dustaban
#7 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Opet brkate pojmove Vjere i Religije.
Vjeri je mjesto u glavi & dushi.
Religiji je mjesto izmedju 4 zida... mada bi najbolje bilo da je nema.
- apsidejzi
#8 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Zasto je religiji mjesto izmedju 4 zida? Kada dadnes odgovor na to pitanje onda odgovori zasto predsjednik Amerike ne postuje taj tvoj odgovor.dustaban wrote:Opet brkate pojmove Vjere i Religije.
- apsidejzi
#9 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Sta bi znacio u BiH i kome?Connaisseur Karlin wrote:Relacije izmejdu religije i drzvae nisu u svakoj drzavi jednako prakticirane,i u SAD nikoga nije briga sto se Tramp javno molio Bogu,a ista ista gest u BiH bi imao potpuno drugaciju poruku i znacenje.apsidejzi wrote: Kao prilog dajem ovaj video gdje neki ljudi mole Boga za Donald Trumpa... Dakle, nije poenta jel Trump zasluzio to ili ne nego njegovo javno prihvatanje toga. Zamisli da Reis prouci dovu za Bakira drzeci ga za ruku?
-
patriot_1
#10 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
"Nacionalizam se bazira na religiji" veliš ti?apsidejzi wrote:Kazu, a ocito da to vazi iskljucivo za komunisticku ideologiju, da vjera treba da se praktikuje izmedju cetiri zida. Koliko je ta izjava relevantna? Hajmo diskutovati na temu da li je vjeri zaista mjesto izmedju cetiri zida ili je to floskula izmisljena u doba komunizma kako bi se sputala "konkurencija" tj nacionalizam koji se bazira na religiji. (period poslije Tita je pokazao da je konkurencija ipak nadjacala).
A Kršćanstvo i Islam imaju sljedbenike iz svih nacija!
Što se tiče Kršćanstva,nacija je nebitna,Isus je poslao učenike da propovjedaju SVIM narodima!
- insomnia78
#11 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i dorovao im specijalne poklone
http://www.klix.ba/clanak/161112021
Aferim
Aferim
- arzuhal
#12 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Nevinost je, po pitanju pozitivnog (a i drugih) zakona, temeljna, prvotna, primarna, početna stvar i pozicija, a krivica se tek treba dokazati, ukoliko postoje osnove za sumnju ili osnovana sumnja. Posjetiti optužene nije i ne treba biti nikakav problem. Ali posjete već osuđenih ili dočeci takvih, to je druga priča...insomnia78 wrote:Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i dorovao im specijalne poklone
Aferim
- insomnia78
#13 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Pa zar mora bas tako visoko rangiran lik u zemlji sa ovako osjetljivom situacijom
-
patriot_1
#14 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Papa Ivan je posjetio Ali Agcu u zatvoru a ovaj je,dokazano,pucao u njega!insomnia78 wrote:Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i dorovao im specijalne poklone
Aferim
-
patriot_1
#15 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Da sam ja biskup,posjetio bi ih kad bi dokazano bilo da su krivi , a kamoli ne jer nije!insomnia78 wrote:Pa zar mora bas tako visoko rangiran lik u zemlji sa ovako osjetljivom situacijom
Kako rekoh,Papa je posjetio u zatvoru Ali Agcu koji ga je pokušao ubiti!
- Sanjarko
#16 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Licna i Individualna stvar je Vjera, ali nije da bude Tajna stvar i da Ljudi ne mogu je ispoljavati.
Neko je jednom to fino objasnio al ne sjecam se nazalost sta je rekla ta Zena tada.
To je ko i misljenje, znaci hajmo zabranit Ljudima da imaju Pravo da Misle drugacije od ostalih.
Znaci ne moze ne bit Tajna a ne Javna stvar.
Tom logikom i Ateizam, Navijanje itd. svemu ostalom je mjesto izmedzu 4 zida, po ovoj logici.
Vjera je Vjera i spada u Misljenje, pod Misljenje.
Znaci zabranit Misljenje.
Neko je jednom to fino objasnio al ne sjecam se nazalost sta je rekla ta Zena tada.
To je ko i misljenje, znaci hajmo zabranit Ljudima da imaju Pravo da Misle drugacije od ostalih.
Znaci ne moze ne bit Tajna a ne Javna stvar.
Tom logikom i Ateizam, Navijanje itd. svemu ostalom je mjesto izmedzu 4 zida, po ovoj logici.
Vjera je Vjera i spada u Misljenje, pod Misljenje.
Znaci zabranit Misljenje.
- Connaisseur Karlin
#17 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Ozbiljnoapsidejzi wrote:Sta bi znacio u BiH i kome?Connaisseur Karlin wrote:Relacije izmejdu religije i drzvae nisu u svakoj drzavi jednako prakticirane,i u SAD nikoga nije briga sto se Tramp javno molio Bogu,a ista ista gest u BiH bi imao potpuno drugaciju poruku i znacenje.apsidejzi wrote: Kao prilog dajem ovaj video gdje neki ljudi mole Boga za Donald Trumpa... Dakle, nije poenta jel Trump zasluzio to ili ne nego njegovo javno prihvatanje toga. Zamisli da Reis prouci dovu za Bakira drzeci ga za ruku?
- mousstapha
#18 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Ovaj primjer sa Trumpom upravo pokazuje da bi religijski obredi trebali biti više privatni, zatvoreniji. On sam vjerovatno nije neki vjernik, ali je skontao da mu to može napraviti dobru reklamu i našao crkvu u kojoj će se moliti. Drugim riječima on je uzjahao jednu ideologiju i kroz njene rituale se predstavio u drugačijem svjetlu. Nije valjda slučajno što se iz crkvi i džamija sve više čuje politička poruka.
- Connaisseur Karlin
#19 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
U SAD relgijske grupe koje su poznati hejteri:
Anti-Muslim
Christian Identity
Radical Traditional Catholicism

Anti-Muslim
Christian Identity
Radical Traditional Catholicism
- Truba
#20 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
isus je dosao zbog gresnika a ne dobricina i pravednikainsomnia78 wrote:Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i dorovao im specijalne poklone
Aferim
druzio se sa najvecim sljamom toga doba
bolesnima treba doktor a ne zdravima
poklon je krunica da se mole
ali znam da vi ateisti to ne kontate
ni muslimani
ni komunisti
ni pravoslavni
ni protestanti
- Truba
#21 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
nije ga pokusao ubiti nego samo ispitati koliko moize metaka njegovopatriot_1 wrote:Da sam ja biskup,posjetio bi ih kad bi dokazano bilo da su krivi , a kamoli ne jer nije!insomnia78 wrote:Pa zar mora bas tako visoko rangiran lik u zemlji sa ovako osjetljivom situacijom
Kako rekoh,Papa je posjetio u zatvoru Ali Agcu koji ga je pokušao ubiti!
tijelo primiti
- Connaisseur Karlin
#22 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
ja sam od jednog biskupa u US dobila krunicuBlack swan wrote:isus je dosao zbog gresnika a ne dobricina i pravednikainsomnia78 wrote:Kardinal Puljić posjetio uhapšene pripadnike HVO-a i dorovao im specijalne poklone
Aferim
druzio se sa najvecim sljamom toga doba
bolesnima treba doktor a ne zdravima
poklon je krunica da se mole
ali znam da vi ateisti to ne kontate![]()
ni muslimani
ni komunisti
ni pravoslavni
ni protestanti
nema se sto kontati:
prvo,menije prsmijesno da mi sveta lica ili oranizacije daju nekakve igracke, bez ppitanja o mojim uvjernjima
drugo, davanje igracaka jeste oblik misionarenja
treve,obicna promocija crkve
- Truba
#23 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
vidi se kako pojma nemas
misionari se u misionarskim podrucjima
bih odavno nije misionarsko podrucje
i ne moze se katolicima misionariti
u godini milosrdja koja je na izmaku preporuceno je da se posjecuju zatvorenici
papa je to ucinio neki dan ne znam preko tableta dati link
- Connaisseur Karlin
#24 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
haaBlack swan wrote:vidi se kako pojma nemas
znam sto je mislordje i godine milosrdja, ali se pitam ko ce ocitsiti grijehe Crkve
- Truba
#25 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
preširoka pitanja postavljaš za običnog laika
dao sam vam osnove
dao sam vam osnove