Vjera, posao i Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Life of Avatar

#1 Vjera, posao i Sarajevo

Post by Life of Avatar »

Dao sam sebi zapravo da postavim ovu temu ovdje, jer iskren da budem, zivo me zanima ima li jos ljudi koji bi ovu sliku okarakterisali, u najmanju ruku cudnom, smijesnom, i hajmo reci, dvolicnom. :-D ali fakat , naletih jutros na ovu sliku, i hajde vezana je za nas grad, u javnom prijevozu, ima malo primjese religije, salju se neke skrivene poruke, sire se neke ideje i stavovi.. Cudno, zar ne? :D

pa da objavim i tu famoznu slicicu, koja datira od 04.03.2016.

Eh, prije toga vrijedi i nesto napisati o tome. Znaci objavljena je slika vozaca GRASA, trolejbus koji saobraca na liniji 103 kako klanja, obavlja svoju vjerski obred, tako da nazovem, dok trolejbus stoji na okretaljci na Jezeru. :oops: Znaci, postavljam se u poziciju putnika koji ceka na toj stanici.
Zar sam ja duzan, kao putnik, da trpim samovolju vozaca, kojem je njegova religijska obaveza, vaznija od obaveze da obavlja posao za koji je placen.
A placen je da bude za volanom, i da vozi. :)

Je li ovo pogresno, ili? Jos i samo mjesto gdje se klanja?!? prljavo, ljudi gaze cipelama, razni neugodni mirisi, znoj, prljavstina, generalno, mjesto nije primjereno za obavljanje namaza. ;-)

Je li se to kosi sa vjerskim propisima o cistoci tijela i mjesta gdje ce se klanjati? Cemu onda slikanje, i postavljanje na naslovnici gdje je ova slika skupila preko 7 hiljada lajkova? Promocija, nametanje nekih svojih ideja? Ili? :cry:

Jos, kaze se da je bio na pauzi, pa nikog nije ugrozio. Sve da je i istina, da je bio na pauzi, ugrozio je saobracaj jer druge trole nisu mogle voziti dok je on stajao tu, a ja kao korisnik usluga javnog prijevoza, ocekujem da me trolejbus sto prije preveze, od tacke A do tacke B. Valjda zbog toga placamo svi mjesecne kupone.

Kad bi tako svi vozaci, ili ljudi koji rade odgovorne i bitne poslove za gradjane, tako koristili svaku priliku da stave prakticiranje religije ispred obaveze da obavljaju posao za koji su placeni da rade, sta bi se onda desilo?

Image

A klanjati se ne moze bas za 5 minuta, ipak je to procedura.

Vase misljenje o ovome, opravdano ili ne? Cudno ili ne? Smijesno ili ne? ipak je Sarajevo u pitanju, a balavurdije sa Spotteda i ne uzimam suvise ozbiljno kao diskutante.

Jasno je da nama nedostaje mnogo toga, ali izgleda da me mnoge stvari, dakako mogu nanovo iznenaditi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Cudan nacin ozivljavanja posrnulog gradskog saobracajnog preduzeca.

Mislim da ce se pokazati djelomicno neuspjesnim.
mobile9

#3 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by mobile9 »

Poslušaj koje predavanje na youtube-u od Safet Kuduzović i Elvedin Pezić. Ovdje će te samo još više zbuniti jer svako mlati sa površnim ili bez ikakvog znanja.
kakavdanakneiskustvu

#4 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:Cudan nacin ozivljavanja posrnulog gradskog saobracajnog preduzeca.

Mislim da ce se pokazati djelomicno neuspjesnim.
:mrgreen: :thumbup:
Nepass

#5 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Nepass »

Munare na trole i ugodjaj potpun :izet:
kritichar

#6 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by kritichar »

Kad ti je krivo popij jedno pivo
Capajebo

#7 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Capajebo »

Life of Avatar wrote: Zar sam ja duzan, kao putnik, da trpim samovolju vozaca, kojem je njegova religijska obaveza, vaznija od obaveze da obavlja posao za koji je placen.
A placen je da bude za volanom, i da vozi. :)
Ne trpis nista, jer je trola svakako na "cekanju", a covjek svakako radi svoj pos'o.
Life of Avatar wrote: Je li ovo pogresno, ili? Jos i samo mjesto gdje se klanja?!? prljavo, ljudi gaze cipelama, razni neugodni mirisi, znoj, prljavstina, generalno, mjesto nije primjereno za obavljanje namaza. ;-)
Je li se to kosi sa vjerskim propisima o cistoci tijela i mjesta gdje ce se klanjati?
Nema nista pogresno, covjek sjedeci klanja, upravo iz tog razloga.
Life of Avatar wrote: Cemu onda slikanje, i postavljanje na naslovnici gdje je ova slika skupila preko 7 hiljada lajkova? Promocija, nametanje nekih svojih ideja? Ili? :cry:
Nije se on sam slik'o, nego ga je slik'o "slucajni prolaznik" tj. putnik.
Life of Avatar wrote: Jos, kaze se da je bio na pauzi, pa nikog nije ugrozio. Sve da je i istina, da je bio na pauzi, ugrozio je saobracaj jer druge trole nisu mogle voziti dok je on stajao tu, a ja kao korisnik usluga javnog prijevoza, ocekujem da me trolejbus sto prije preveze, od tacke A do tacke B. Valjda zbog toga placamo svi mjesecne kupone.
Znaci svaka trola kada stoji na stajalistu ugrozava saobracaj jer druge trole ne mogu voziti dok on stoji :-)
Life of Avatar wrote: A klanjati se ne moze bas za 5 minuta, ipak je to procedura.
Moze.
insomnia78

#8 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by insomnia78 »

kritichar wrote:Kad ti je krivo popij jedno pivo
Il' "Jeger"
Image
:-D
Fudo387

#9 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
kritichar wrote:Kad ti je krivo popij jedno pivo
Il' "Jeger"
Image
:-D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jesi to bio na Dzumi prosli petak? :D
Danguba

#10 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Danguba »

Image

sta reci a ne zajebavati se sa ovim. :-) :D
dezurni_ucenik

#11 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by dezurni_ucenik »

Da je kleknuo i poceo sa ocenasima i zdravo Marijama ne bi ni bilo ove teme jer tada bi bilo rijec o "nasem sugradjaninu koji prakticira svoje vjerske obrede". A cim klanja odmah je papak, ljakse, debil, SDA glasac i pokrecu se ovakve teme.
kritichar

#12 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by kritichar »

Neko ima push pauzu, a neko namaz pauzu, deal with it!
insomnia78

#13 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by insomnia78 »

dezurni_ucenik wrote:Da je kleknuo i poceo sa ocenasima i zdravo Marijama ne bi ni bilo ove teme jer tada bi bilo rijec o "nasem sugradjaninu koji prakticira svoje vjerske obrede". A cim klanja odmah je papak, ljakse, debil, SDA glasac i pokrecu se ovakve teme.
Ma ne, to je ateisticka raja
Koja je, uzgred receno, svrsavala kad je papa svojim dolaskom blokir'o po drzave

PS: ka'e lik, ne mere trola voziti zato sto je ovaj parkiran :D
insomnia78

#14 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote: Jesi to bio na Dzumi prosli petak? :D
:lol:
Danguba

#15 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Danguba »

dezurni_ucenik wrote:Da je kleknuo i poceo sa ocenasima i zdravo Marijama ne bi ni bilo ove teme jer tada bi bilo rijec o "nasem sugradjaninu koji prakticira svoje vjerske obrede". A cim klanja odmah je papak, ljakse, debil, SDA glasac i pokrecu se ovakve teme.
pa i ja bi se sa njim segacio. i dalje mislim da je ovo neka foto ili druga namjestaljka.
pa gdje mi zivimo? kojem bogu se molimo? na kakav nacin?

zalit cemo mi za nasim dobrim dedama koji bi namaze obavljali kuci(ako nije blizu dzamije ili mekteba), petkom isli na dzumu ''pripremljeni'' za klanjanje. niko ih nije ni prijeko gledao a ovo danas sto vidimo, ma stidim se sam sebe.
dezurni_ucenik

#16 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by dezurni_ucenik »

insomnia78 wrote:
Ma ne, to je ateisticka raja
Koja je, uzgred receno, svrsavala kad je papa svojim dolaskom blokir'o po drzave

PS: ka'e lik, ne mere trola voziti zato sto je ovaj parkiran :D

:lol:

Na pocetnim trol. stanicama uvijek bude pauza od nekoliko minuta. Isto se odnosi i na autobuse, npr Vijecnica - Dobrinja, uvijek se ceka 5 minuta do polaska. To kako ce provesti tu pauzu - zivimo u demokratiji, svako ima svoj izbor da radi sta hoce.
Bodkin

#17 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
pa i ja bi se sa njim segacio. i dalje mislim da je ovo neka foto ili druga namjestaljka.
pa gdje mi zivimo? kojem bogu se molimo? na kakav nacin?

zalit cemo mi za nasim dobrim dedama koji bi namaze obavljali kuci(ako nije blizu dzamije ili mekteba), petkom isli na dzumu ''pripremljeni'' za klanjanje. niko ih nije ni prijeko gledao a ovo danas sto vidimo, ma stidim se sam sebe.
ne znam sta bih ti rekao. o religiji mislim sve najgore ali ako je 5 min dovoljno da covjek obavi svoj ritual, ne vidim problem. svakako stoje 10-15 na ovim okretaljkama da ispune onaj neki red voznje i da odmore malo.

ono sto nervira je slikanje i stavljanje na mreze. promocija religije jebote..
Danguba

#18 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
ne znam sta bih ti rekao. o religiji mislim sve najgore ali ako je 5 min dovoljno da covjek obavi svoj ritual, ne vidim problem. svakako stoje 10-15 na ovim okretaljkama da ispune onaj neki red voznje i da odmore malo.

ono sto nervira je slikanje i stavljanje na mreze. promocija religije jebote..
Nisam neki vjernik ali postujem svakog vjernika ali iskrenog i pravog. Ne interesuje me kojem se Bogu moli samo neka je iskren i ja ga se ne plasim.
Ovdje se radi o proseravanju a ne molitvi. Iskren i pravi vjernik ako vjeruje zna da ce Allah, Bog razumjeti njegovu situaciju i razloge zasto mu se nije pomolio. Bolje se ne pomoliti nego se pomoliti reda radi. Da bi se musliman pomolio mora ispunjavati neke uslove za to a ako nema, nije ni grijesan.

Stvarno mi je ponovo muka od ovih promocija. Isto se to desavalo u toku rata. Damije i crkve pune ''vjernika''. kako vrijeme prolazi, sve manje i manje.
Fudo387

#19 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:ono sto nervira je slikanje i stavljanje na mreze. promocija religije jebote..
Image
Capajebo

#20 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Capajebo »

Danguba wrote: Nisam neki vjernik ali postujem svakog vjernika ali iskrenog i pravog. Ne interesuje me kojem se Bogu moli samo neka je iskren i ja ga se ne plasim.
Ovdje se radi o proseravanju a ne molitvi. Iskren i pravi vjernik ako vjeruje zna da ce Allah, Bog razumjeti njegovu situaciju i razloge zasto mu se nije pomolio. Bolje se ne pomoliti nego se pomoliti reda radi. Da bi se musliman pomolio mora ispunjavati neke uslove za to a ako nema, nije ni grijesan.

Stvarno mi je ponovo muka od ovih promocija. Isto se to desavalo u toku rata. Damije i crkve pune ''vjernika''. kako vrijeme prolazi, sve manje i manje.
Ako nesto ne znas, nisi siguran, nisi upucen, nemoj molim te pricati o tome. Ne zbog tebe, nemam ja nista protiv tebe, vec jednostavno nije lijepo lupati o takvim temama davati svoje misljenje kao argumente. :)
Danguba

#21 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Danguba »

Capajebo wrote:
Danguba wrote: Nisam neki vjernik ali postujem svakog vjernika ali iskrenog i pravog. Ne interesuje me kojem se Bogu moli samo neka je iskren i ja ga se ne plasim.

Ako nesto ne znas, nisi siguran, nisi upucen, nemoj molim te pricati o tome. Ne zbog tebe, nemam ja nista protiv tebe, vec jednostavno nije lijepo lupati o takvim temama davati svoje misljenje kao argumente. :)
Izvini, gdje ja to grijesim?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Insomnijo sto ti smeta papa :zoka:
Capajebo

#23 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Capajebo »

Danguba wrote: Stvarno mi je ponovo muka od ovih promocija. Isto se to desavalo u toku rata. Damije i crkve pune ''vjernika''. kako vrijeme prolazi, sve manje i manje.
Ovaj dio mi se vec svidja :mrgreen:
Danguba wrote: Izvini, gdje ja to grijesim?
Evo boldov'o sam :D
Capajebo

#24 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by Capajebo »

_BataZiv_0809 wrote:Insomnijo sto ti smeta papa :zoka:
Komunjara :mrgreen:
__Phoenix__

#25 Re: Vjera, posao i Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

S obzirom na to da se u bus preko cipela unose razne fekalije, mjesto na kojem on obavlja namaz nije prikladno, jer inače bi isti ovi što ga pravdaju, pravdali i da je obavljao u javnom toaletu. A da ne govorim o tome koliko je taj sami namaz nasilu, jer dok radiš si oslobođen istog. Borba za brata muslimana pa nek si stotinu puta u krivu.
Locked