vjera i/ili religija?
-
Gost123
#26 Re: vjera i/ili religija?
ima razlike izmedju vjerovanja u skup tvrdnji o bogu i vjere (osjecaja povjerenja) koja omogucava covjeku da se osloni na te tvrdnje.
danas obicno ljudi vjeruju u skup tvrdnji, intelektualno te tvrdnje prihvacaju kao istinite. ali nemaju svi ti ljudi onaj osjecaj vjere.
pod religijom smatram sustav misli (nauk), djelovanja, rituala koji je zajednicki nekoj skupini ljudi.
danas obicno ljudi vjeruju u skup tvrdnji, intelektualno te tvrdnje prihvacaju kao istinite. ali nemaju svi ti ljudi onaj osjecaj vjere.
pod religijom smatram sustav misli (nauk), djelovanja, rituala koji je zajednicki nekoj skupini ljudi.
-
albert007
#27 Re: vjera i/ili religija?
Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
- mali Ninja
#28 Re: vjera i/ili religija?
da ti ja jednu kažem alberte. Po mom mišljenju, sudeći po ovom tvom postu, nisi dostojan ni slova da napišeš na ovoj temi, a ti napisa nekakve rečenice. Ratovi su se dešavali, dešavaju se i dešavat će se, uvijek iz interesa, a ljudi od toga, da li je neko muslim ili katolik, ovaj onaj, nemaju ništa...albert007 wrote:Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
- softly
#29 Re: vjera i/ili religija?
Ovo je jednostavno.....TACNO !albert007 wrote:Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
Vjera - BOG
Religija - krscanstvo, islam, budizam...dakle - RAZDVAJANJE LJUDI !
- bijela
#30 Re: vjera i/ili religija?
ovo je tacnomali Ninja wrote:da ti ja jednu kažem alberte. Po mom mišljenju, sudeći po ovom tvom postu, nisi dostojan ni slova da napišeš na ovoj temi, a ti napisa nekakve rečenice. Ratovi su se dešavali, dešavaju se i dešavat će se, uvijek iz interesa, a ljudi od toga, da li je neko muslim ili katolik, ovaj onaj, nemaju ništa...albert007 wrote:Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
- softly
#31 Re: vjera i/ili religija?
To sam i ja rekaobijela wrote:ovo je tacnoalbert007 wrote:Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
- bijela
#32 Re: vjera i/ili religija?
haj' biz'
pravis mi cafirske postove
pravis mi cafirske postove
-
albert007
#33 Re: vjera i/ili religija?
Ratovao neko iz interesa ili ne, tesko je upravljati sirokim narodnim masama ukoliko ne postoji ideologija. Kada ideologija ponestane, koristi se vjerska netrpeljivost da bi se natjerao narod na rat. Uzmi za primjer nas rat koji je do 93' bio odbrambeni, a nakon toga postaje vjerski...a ipak sva tri naroda vjeruju u Boga (istog). I jevreji u Njemackoj su manje-vise do 1930 postali asimilirani njemci...a da ne spominjem krstaske ratove, pojam dzihad i sl...mali Ninja wrote:da ti ja jednu kažem alberte. Po mom mišljenju, sudeći po ovom tvom postu, nisi dostojan ni slova da napišeš na ovoj temi, a ti napisa nekakve rečenice. Ratovi su se dešavali, dešavaju se i dešavat će se, uvijek iz interesa, a ljudi od toga, da li je neko muslim ili katolik, ovaj onaj, nemaju ništa...albert007 wrote:Religije su zlo jer dijele ljude... najvise ratova se desilo upravo radi religija... uglavnom svi koji su ratovali (u novije doba) vjerovali su u jednog boga (ko god on bio) ali su ih razlicita ucenja tjerala jedne na druge.
Tako da drugi put prije nego sto nesto napises,ukljuci mozak.
P.S. Znam sta znaci "dzihad" ne moras mi objsnjavati...
- mali Ninja
#34 Re: vjera i/ili religija?
@albert007
pogrešan pdf alberte, pokušaj na neki under 12, možda na temi sa Šerom11
-
albert007
#35 Re: vjera i/ili religija?
Prvo i osnovno, ne dajes argumente nego me bez razloga pokusavas uvrijediti sto jednoj vjernici ne prilici nikako! Forum nije tu da bi se ljudi vrijedjali, nego da bi argumentovano raspravljali. (ono sto sam ja napisao tebi na drugoj temi je jedino moguce rjesenje iskazano na malo smijesan nacin..)mali Ninja wrote:@albert007
I nemoj glumit nekog i nesto jer kupis "fetve" od raje i tako se predstavljas kao neka vjernica(a vjernici znaju gdje ce trazit' odgovore, a ako bas moraju na forumu onda ce otici na web rijaseta ili islambosne a ne ovdje) tako da ako nemas sta konkretno da kazes suti i citaj.
A ja odoh na neki under 4 forum
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#36 Re: vjera i/ili religija?
alberte, smiri doživljaj malo.albert007 wrote:Prvo i osnovno, ne dajes argumente nego me bez razloga pokusavas uvrijediti sto jednoj vjernici ne prilici nikako! Forum nije tu da bi se ljudi vrijedjali, nego da bi argumentovano raspravljali. (ono sto sam ja napisao tebi na drugoj temi je jedino moguce rjesenje iskazano na malo smijesan nacin..)mali Ninja wrote:@albert007
I nemoj glumit nekog i nesto jer kupis "fetve" od raje i tako se predstavljas kao neka vjernica(a vjernici znaju gdje ce trazit' odgovore, a ako bas moraju na forumu onda ce otici na web rijaseta ili islambosne a ne ovdje) tako da ako nemas sta konkretno da kazes suti i citaj.
A ja odoh na neki under 4 forum
- arzuhal
#37 Re: vjera i/ili religija?
Sine, Alberte...hodi vam da ti nana dadne istoimenog keksa...

-
albert007
#38 Re: vjera i/ili religija?
hvala za keks, nek te dragi Allah nagradi i podari lijepi dzennet a ostalim neka oprosti sto su me vrijedjali, a Allah najbolje zna.