Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
- Ivy
#1 Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Slučaj matičarke iz moje mahale u Sarajevu
Naime, gospođa matičarka se ne rukuje sa mladoženjama. U ratu i dugo poslije rata to nije bio problem, nego unazad par godina, primjenjujući vjerske običaje koji joj to nalažu (čitaj otkad se pokrila) više ne pruža ruku mladoženjama kad sklapa brak da im čestita. Samo mladenkama. I to u rukavicama.
E sad budući da smo sekularno društvo ili to nastojimo biti, ovo se kosi sa državnim poslom/službom koji obavlja jer ne vjenčava samo muslimane nego ljude svih vjera i nacija. I kao službenih BiH predstavlja sve narode i vjere, ne samo svoju.
Da se razumijemo ja absolutno nemam ništa protiv toga što je gospođa pokrivena, to je njeno pravo i sloboda i meni ne smeta, niti mi smeta što se ne rukuje s muškarcima u privatnom životu, ali bi mi smetalo na mom vjenčanju da meni čestita a mome mužu ne...bez obzira koje sam ja ili on vjere. Isto tako, bojim se, da bi ljudi različitih vjera ovo mogli pogrešno protumačiti. Šta vi mislite? Da li time stavlja vjeru ispred države i posla koji obavlja? Treba li postojati protokol u ovakvim stvarima? Vjerujem da ovo nije usamljen slučaj ali mi je ovaj baš upao u oko na vjenčanju mog jarana nedavno...
Naime, gospođa matičarka se ne rukuje sa mladoženjama. U ratu i dugo poslije rata to nije bio problem, nego unazad par godina, primjenjujući vjerske običaje koji joj to nalažu (čitaj otkad se pokrila) više ne pruža ruku mladoženjama kad sklapa brak da im čestita. Samo mladenkama. I to u rukavicama.
E sad budući da smo sekularno društvo ili to nastojimo biti, ovo se kosi sa državnim poslom/službom koji obavlja jer ne vjenčava samo muslimane nego ljude svih vjera i nacija. I kao službenih BiH predstavlja sve narode i vjere, ne samo svoju.
Da se razumijemo ja absolutno nemam ništa protiv toga što je gospođa pokrivena, to je njeno pravo i sloboda i meni ne smeta, niti mi smeta što se ne rukuje s muškarcima u privatnom životu, ali bi mi smetalo na mom vjenčanju da meni čestita a mome mužu ne...bez obzira koje sam ja ili on vjere. Isto tako, bojim se, da bi ljudi različitih vjera ovo mogli pogrešno protumačiti. Šta vi mislite? Da li time stavlja vjeru ispred države i posla koji obavlja? Treba li postojati protokol u ovakvim stvarima? Vjerujem da ovo nije usamljen slučaj ali mi je ovaj baš upao u oko na vjenčanju mog jarana nedavno...
Last edited by Ivy on 23/03/2008 15:42, edited 1 time in total.
- pitt
#2 Re: Vjera i državna služba
Ivy wrote:Slučaj matičarke iz moje mahale u Sarajevu
pa zavisi jel pravilo, tj opis posla da se rukuje i sa kim, ili je to samo obicaj. Mislim ono jel dovoljno da kaze cestitam. Ako nema nista u opisu posla da izricito kaze da se mora rukovati, onda ne vidim da joj ista mozete. Znam da glupo zvuci al tako je....
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#3 Re: Vjera i državna služba
Ivy, ... ja mislim da ti je najbolje rjesenje da se ne udajes, ...

- bogoljub
#4 Re: Vjera i državna služba
hm!
malo je cudno to zasto bi ti to smetalo ako maticarka koja se ne rukuje sa muskarcima, ne bi cestitala i tvome muzu gestom pruzanja ruke i stiskom iste.
nije valjda to jedini nacin cestitanja i izkazivanja podrske nekome. licna je stvar hoce li ona pruziti ruku prilikom cestitanja ili ne, ali je svakako duzna da cestita. sekularizam- sta je to i odkud to sad?

malo je cudno to zasto bi ti to smetalo ako maticarka koja se ne rukuje sa muskarcima, ne bi cestitala i tvome muzu gestom pruzanja ruke i stiskom iste.
nije valjda to jedini nacin cestitanja i izkazivanja podrske nekome. licna je stvar hoce li ona pruziti ruku prilikom cestitanja ili ne, ali je svakako duzna da cestita. sekularizam- sta je to i odkud to sad?
-
LeeLooSA
#5 Re: Vjera i državna služba
Mislim da joj uopste nije u opisu posla da se rukuje sa bilo kim. A i po bontonu je da se zena rukuje sa muskarcem ako ONA prva pruzi ruku. Mislim da bi najbolje i najbezbolnije rjesenje bilo da se ne rukuje ni sa jednim.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#6 Re: Vjera i državna služba
Ma to je najobičniji primitivizam!
Rukovanje je osnovna stvar kulture, kome ono smeta je najobičniji primitivac! Ništa čudno za savremeno BiH društvo...
Rukovanje je osnovna stvar kulture, kome ono smeta je najobičniji primitivac! Ništa čudno za savremeno BiH društvo...
-
seldzuk
#7 Re: Vjera i državna služba
Mislim da ne postoji bilo kakav akt koji obavezuje matičara ili matičarku da se rukuje. Ako postoji onda ona zaista krši pravila službe. Kulturološki gledano za neke ljude je uvreda ovo ili ono. Praksa koju ova matičarka sada primjenjuje nije od prekjuče. Od dolaska islama u BiH ovaj se islamski propis počeo primjenjivati. Jedno od mogućih rješenja je i da uz ženskog matičara bude muški vjećnik, i obratno. Ili da taj protokol precizira šta i kako treba činiti.
Last edited by seldzuk on 20/03/2008 16:06, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#8 Re: Vjera i državna služba
Slažem se.Romeo 80 wrote:Ma to je najobičniji primitivizam!![]()
- Bosanac sa dna kace
#9 Re: Vjera i državna služba
jako bitna stvar za citavu BiH.... 
- sffovac
#10 Re: Vjera i državna služba
vidis to je strasan problemIvy wrote:Slučaj matičarke iz moje mahale u Sarajevu
zbog tog sramnog cina petero djece u ruandi ce danas crknut od gladi
ja sam dirnut i potresen, stvarno je vjestica, ja bi je ogolio i natjero da se rukuje sa cijelom mahalom, zaslusluzila je
- chuchumbamayumbe
#11 Re: Vjera i državna služba
U sekularnoj drzavi kakva je BiH (ili bi bar trebala da bude) se ne primjenjuju islamski propisi, nego drzavni zakoni.seldzuk wrote:Mislim da ne postoji bilo kakav akt koji obavezuje matičara ili matičarku da se rukuje. Ako postoji onda ona zaista krši pravila službe. Kulturološki gledano za neke ljude je uvreda ovo ili ono. Praksa koju ova matičarka sada primjenjuje nije od prekjuče. Od dolaska islama u BiH ovaj se islamski propis počeo primjenjivati. Jedno od mogućih rješenja je i da uz ženskog matičara bude muški vjećnik, i obratno. Ili da taj protokol precizira šta i kako treba činiti.
Ako cemo na mala vrata uvoditi islamske zakone i obicaje, tipa pozdrava, eto tog rukovanja, itd, onda je to OK i treba od necega poceti. Ja mislim da je za pocetak lijepo da zene prestaju da se rukuju, pogotovo sa muskarcima. Od malena uvesti vjeronauku u obdanista i odgajati djecu strogo po vjerskim propisima. Ovo vazi za sve religije/narode u Bosni i Hercegovini. To bi bilo normalno da nije price o multi-kulti sa jedne strane i tandara-mandara sa druge strane medalje.
Prema tome, trebalo bi se jednom odluciti da li cemo praviti drzavu krojenu po vjerskim principima, ili drzavu zasnovanu na vladavini ustavih zakona. To vazi za sva tri naroda u BiH, a one ostale niko ionako ne pita za bilo sta.
Licno mi ne smeta maticarka i njeno ispoljavanje vjere kroz pokrivanje, ali mi smeta institucionalizacija vjere (u ovom slucaju islama) kroz drzavni aparat. Iz licnog iskustva znam da se Iranci (muskarci) ne rukuju sa zenama i to cijenim sa njihove tacne gledista. Ali, koliko ja znam, kod nas je davno prestala ta retrogradna praksa (navodim rukovanje kao banalan primjer, ali podrazumijevam i mnogo ostalih stvari).
Rjesenje nije uvodjenje muskog vijecnika, jer to samo dalje produbljuje ono kamo ova drzava (ili bar Bosnjaci kao vecinski narod u Sarajevu) ne bi trebala da ide. To je moje licno misljenje, znam da se mnogi nece sloziti, ali polako pocinju da se desavaju apsurdne stvari tamo gdje bi to covjek najmanje ocekivao.
Nece petero djece u Ruandi umrijeti od gladi zbog ovakve situacije, to nema veze sa temom jer ako pocnemo tako palamuditi to nas nikamo ne vodi.
Ne zelim da me neko pogresno protumaci, nemam nista protiv maticarke niti bilo koga, ali mislim da treba razdvojiti religiju i drzavu i ne mijesati te dvije stvari.
Mnogi ce se naci uvrijedjenim zbog toga sto ta maticarka ne zeli da se rukuje (kao da ce je neko zaraziti necim?), ja bih se licno osjecao neugodno i otprilike bih reagovao isto onako kako je reagovao postavljac ove teme kada je pisao svoj post.
- travar
#12 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Jadna žena ni kriva ni dužna se našla u ovakvoj temi!
Fujj
Fujj
- mrki62
#13 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
U čemu je jadna ?travar wrote:Jadna žena ni kriva ni dužna se našla u ovakvoj temi!![]()
Fujj
U neobavljanju svog posla ili čega već ?
Ona ako želi ganjati vjeru , nek ide u institucije za vjeru a ne za vjenčavanje .
Jedno je šerijatsko vjenčanje a drugo je institucijalno vjenčavanje i to državno.
Ta osoba predstavlja BiH kao državu a ne nečiju vjersku frakciju .
Mišljenja sam da je dužnost matičara da se uz sam proces rukovanja i čestita određenim riječima a ne da se nekakva vjerska pravila uvode .
Takve osobe se trebaju pod marš otjerati sa posla , koji predstavlja državu !
- seljak_cojek
#14 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
A u opisu posla matičara stoji da se MORA rukovati sa mladoženjom?!?!?!?!mrki62 wrote:U čemu je jadna ?travar wrote:Jadna žena ni kriva ni dužna se našla u ovakvoj temi!![]()
Fujj
Znači li to da ako je neko u službenim prostorijama, za vrijeme radnog vremena ponudi sendvičem od svinjske salame i čašom vina, ona MORA to prihvatiti, a kod kuće neka ne to ne jede i ne pije. AFERIM!mrki62 wrote:Ona ako želi ganjati vjeru , nek ide u institucije za vjeru a ne za vjenčavanje .
Jedno je šerijatsko vjenčanje a drugo je institucijalno vjenčavanje i to državno.
Tvoje mišljenje je samo to, tvoje mišljenje.mrki62 wrote:Mišljenja sam da je dužnost matičara da se uz sam proces rukovanja i čestita određenim riječima a ne da se nekakva vjerska pravila uvode .
Ovo bi otprilike značilo da ni jedan vjernik ne može raditi u državnim institucijama. Zagarantovano pravo na ispovjedanje vjere kao i u prošlom sistemu.mrki62 wrote:Takve osobe se trebaju pod marš otjerati sa posla , koji predstavlja državu !
- Borg-Resistence is FUTILE
#15 Re: Vjera i državna služba
Lesli Eldridž wrote:Slažem se.Romeo 80 wrote:Ma to je najobičniji primitivizam!![]()
Đesi NINĐA, niasm te prepoznao!
Dobar nik
- travar
#16 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Jel to ona ne obavlja svoj posao kako treba?mrki62 wrote:U čemu je jadna ?travar wrote:Jadna žena ni kriva ni dužna se našla u ovakvoj temi!![]()
Fujj
Ona ako želi ganjati vjeru , nek ide u institucije za vjeru a ne za vjenčavanje .
Mišljenja sam da je dužnost matičara da se uz sam proces rukovanja i čestita određenim riječima a ne da se nekakva vjerska pravila uvode .
Takve osobe se trebaju pod marš otjerati sa posla , koji predstavlja državu !
Niko nije ni spomenuo da ona provodi šerijatsko vjenčanje!
To što je odlučila da se pokrije (čestitke na tome) i da se ne rukuje sa muškarcima, nije razlog da je se blati po forumu!
Znači ako nije neka bimbo prsata plavuša sa dekolteom do stomaka onda ne treba ni da živi, a kamoli da radi na nekom "državnom" mjestu!
Svaka čast
-
seldzuk
#17 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Mrki, i ljudi koji drže do vjere u ovoj državi plaćaju porez - time imaju prava kao i ostali građani. Nek neko citira Zakon, član i stavak koji je ova matičarka prekršila pa onda možemo pričati. A ti s posla izbacuj babu koji ima para pa ti plaća da mazlumaš po internetu.
-
seldzuk
#18 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
A evo i literature za čitanje.
Izvod iz PORODIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
4. Postupak sklapanja braka
Član 17.
(1) Osobe koje namjeravaju sklopiti brak osobno podnose prijavu matičaru u općini u kojoj žele
sklopiti brak.
(2) Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se izvodi iz matične knjige rođenih, a kada je to potrebno i
druge isprave.
Član 18.
(1) Matičar će, na osnovu izjava osoba koje žele stupiti u brak, a prema potrebi i na drugi način,
provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti za postojanje i punovažnost braka.
(2) Ako utvrdi da nije ispunjen jedan od uvjeta iz stava 1. ovog člana, matičar će usmeno saopćiti
osobama koje žele sklopiti brak da ga ne mogu sklopiti i o tome sačiniti službenu zabilješku.
(3) Osobe koje žele sklopiti brak mogu u roku od osam dana od dana saopćenja iz stava 2. ovog člana
podnijeti zahtjev općinskoj službi nadležnoj za poslove opće uprave, koja je dužna zahtjev odmah
razmotriti i donijeti rješenje.
Član 19.
(1) Matičar u dogovoru sa budućim bračnim partnerima određuje rok za sklapanje braka, koji ne može
biti kraći od 30 dana od dana prijavljivanja.
(2) Izuzetno, kada za to postoje opravdani razlozi, matičar može odobriti sklapanje braka prije isteka
roka iz stava 1. ovog člana.
Član 20.
(1) Matičar će preporučiti budućim bračnim partnerima da se, do dana sklapanja braka, uzajamno
obavijeste o stanju zdravlja, da posjete porodično savjetovalište i upoznaju se sa stručnim mišljenjem i
uvjetima za razvoj skladnih bračnih i porodičnih odnosa, kao i da posjete ustanove u oblasti zdravstva
radi upoznavanja sa mogućnostima i prednostima planiranja porodice.
(2) Matičar će buduće bračne partnere upoznati sa mogućnošću uređenja imovinskih odnosa iz člana
258. ovog Zakona.
(3) Matičar će buduće bračne partnere upoznati sa mogućnošću sporazumijevanja o prezimenu iz člana
31. ovog Zakona i uzet će njihove izjave o prezimenu.
Član 21.
Ako na dan određen za sklapanje braka ne dođu jedan ili oba buduća bračna partnera, a izostanak ne
opravdaju, smatrat će se da je prijava namjere za sklapanje braka povučena.
Član 22.
(1) Sklapanje braka vrši se na svečan način u posebno određenoj općinskoj prostoriji.
(2) Na zahtjev budućih bračnih partnera matičar može odobriti da se brak sklopi na drugom mjestu,
ukoliko za to postoje opravdani razlozi.
(3) Sklapanje braka može se odobriti izvan prostorije iz stava 1. ovog člana i ako ne postoje opravdani
razlozi, u kom slučaju budući bračni partneri dužni su platiti naknadu, čiju će visinu odrediti nadležni
općinski organ uprave.
Član 23.
Brak sklapaju bračni partneri u prisustvu matičara i dva svjedoka.
Član 24.
(1) U naročito opravdanim slučajevima, nadležni općinski organ uprave može rješenjem dozvoliti da se
brak sklopi ako je prisutan samo jedan budući bračni partner i punomoćnik drugog.
(2) U punomoći, koja mora biti ovjerena od suda ili notara, moraju biti tačno navedeni osobni podaci
davaoca punomoći, punomoćnika i osobe sa kojom davalac punomoći želi sklopiti brak i datum
izdavanja punomoći.
(3) Punomoć iz stava 2. ovog člana važi 60 dana od dana ovjeravanja.
Član 25.
Svjedok pri sklapanju braka može biti svaka punoljetna osoba koja ima poslovnu sposobnost.
Član 26.
Sklapanje braka počinje izvještajem matičara da su prisutni budući bračni partneri i da je na osnovu
njihovih izjava, izjava svjedoka i isprava utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za postojanje i punovažnost
braka.
Član 27.
(1) Nakon što utvrdi da na njegov izvještaj nema prigovora, matičar će upoznati buduće bračne
partnere sa njihovim pravima i dužnostima i značajem braka.
(2) Matičar će poslije toga upitati pojedinačno svakog od budućih bračnih partnera da li pristaje da
međusobno sklope brak.
Član 28.
(1) Brak je sklopljen kada budući bračni partneri izjave svoj pristanak.
(2) Nakon pristanka matičar objavljuje da je brak sklopljen.
(3) Matičar upisuje u matičnu knjigu vjenčanih sklopljeni brak i izjave o prezimenu uzete u skladu sa
stavom 3. član 20. ovog Zakona.
(4) Nakon što se bračni partneri, svjedoci i matičar potpišu u matičnu knjigu vjenčanih, matičar
bračnim partnerima odmah izdaje izvod iz matične knjige vjenčanih.
Član 29.
Bračni partneri koji žele nakon sklopljenog braka pred matičarom sklopiti brak i pred vjerskim
službenikom, dužni su mu predati izvod iz matične knjige vjenčanih.
5. Osobna prava i dužnosti bračnih partnera
Koliko vidim - niđe rukovanja...
Izvod iz PORODIČNI ZAKON FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
4. Postupak sklapanja braka
Član 17.
(1) Osobe koje namjeravaju sklopiti brak osobno podnose prijavu matičaru u općini u kojoj žele
sklopiti brak.
(2) Uz prijavu iz stava 1. ovog člana prilažu se izvodi iz matične knjige rođenih, a kada je to potrebno i
druge isprave.
Član 18.
(1) Matičar će, na osnovu izjava osoba koje žele stupiti u brak, a prema potrebi i na drugi način,
provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti za postojanje i punovažnost braka.
(2) Ako utvrdi da nije ispunjen jedan od uvjeta iz stava 1. ovog člana, matičar će usmeno saopćiti
osobama koje žele sklopiti brak da ga ne mogu sklopiti i o tome sačiniti službenu zabilješku.
(3) Osobe koje žele sklopiti brak mogu u roku od osam dana od dana saopćenja iz stava 2. ovog člana
podnijeti zahtjev općinskoj službi nadležnoj za poslove opće uprave, koja je dužna zahtjev odmah
razmotriti i donijeti rješenje.
Član 19.
(1) Matičar u dogovoru sa budućim bračnim partnerima određuje rok za sklapanje braka, koji ne može
biti kraći od 30 dana od dana prijavljivanja.
(2) Izuzetno, kada za to postoje opravdani razlozi, matičar može odobriti sklapanje braka prije isteka
roka iz stava 1. ovog člana.
Član 20.
(1) Matičar će preporučiti budućim bračnim partnerima da se, do dana sklapanja braka, uzajamno
obavijeste o stanju zdravlja, da posjete porodično savjetovalište i upoznaju se sa stručnim mišljenjem i
uvjetima za razvoj skladnih bračnih i porodičnih odnosa, kao i da posjete ustanove u oblasti zdravstva
radi upoznavanja sa mogućnostima i prednostima planiranja porodice.
(2) Matičar će buduće bračne partnere upoznati sa mogućnošću uređenja imovinskih odnosa iz člana
258. ovog Zakona.
(3) Matičar će buduće bračne partnere upoznati sa mogućnošću sporazumijevanja o prezimenu iz člana
31. ovog Zakona i uzet će njihove izjave o prezimenu.
Član 21.
Ako na dan određen za sklapanje braka ne dođu jedan ili oba buduća bračna partnera, a izostanak ne
opravdaju, smatrat će se da je prijava namjere za sklapanje braka povučena.
Član 22.
(1) Sklapanje braka vrši se na svečan način u posebno određenoj općinskoj prostoriji.
(2) Na zahtjev budućih bračnih partnera matičar može odobriti da se brak sklopi na drugom mjestu,
ukoliko za to postoje opravdani razlozi.
(3) Sklapanje braka može se odobriti izvan prostorije iz stava 1. ovog člana i ako ne postoje opravdani
razlozi, u kom slučaju budući bračni partneri dužni su platiti naknadu, čiju će visinu odrediti nadležni
općinski organ uprave.
Član 23.
Brak sklapaju bračni partneri u prisustvu matičara i dva svjedoka.
Član 24.
(1) U naročito opravdanim slučajevima, nadležni općinski organ uprave može rješenjem dozvoliti da se
brak sklopi ako je prisutan samo jedan budući bračni partner i punomoćnik drugog.
(2) U punomoći, koja mora biti ovjerena od suda ili notara, moraju biti tačno navedeni osobni podaci
davaoca punomoći, punomoćnika i osobe sa kojom davalac punomoći želi sklopiti brak i datum
izdavanja punomoći.
(3) Punomoć iz stava 2. ovog člana važi 60 dana od dana ovjeravanja.
Član 25.
Svjedok pri sklapanju braka može biti svaka punoljetna osoba koja ima poslovnu sposobnost.
Član 26.
Sklapanje braka počinje izvještajem matičara da su prisutni budući bračni partneri i da je na osnovu
njihovih izjava, izjava svjedoka i isprava utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za postojanje i punovažnost
braka.
Član 27.
(1) Nakon što utvrdi da na njegov izvještaj nema prigovora, matičar će upoznati buduće bračne
partnere sa njihovim pravima i dužnostima i značajem braka.
(2) Matičar će poslije toga upitati pojedinačno svakog od budućih bračnih partnera da li pristaje da
međusobno sklope brak.
Član 28.
(1) Brak je sklopljen kada budući bračni partneri izjave svoj pristanak.
(2) Nakon pristanka matičar objavljuje da je brak sklopljen.
(3) Matičar upisuje u matičnu knjigu vjenčanih sklopljeni brak i izjave o prezimenu uzete u skladu sa
stavom 3. član 20. ovog Zakona.
(4) Nakon što se bračni partneri, svjedoci i matičar potpišu u matičnu knjigu vjenčanih, matičar
bračnim partnerima odmah izdaje izvod iz matične knjige vjenčanih.
Član 29.
Bračni partneri koji žele nakon sklopljenog braka pred matičarom sklopiti brak i pred vjerskim
službenikom, dužni su mu predati izvod iz matične knjige vjenčanih.
5. Osobna prava i dužnosti bračnih partnera
Koliko vidim - niđe rukovanja...
- GandalfSivi
#19 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ima tu negdje i nesta sto se zove osnovna kultura, a s obzirom da Bosna nije Afganistan, dio te osnovne kulture je i rukovanje. Kome se ne svidja neka ne radi na poziciji gdje se takve stvari primjenjuju, ili barem neka promijeni drzavu, cak i kontinent. Svakim danom citam sve vise i vise gluposti, ovo fakat postaje nevjerovatno. Uveo bih ja opet prvo vaspitanje pa onda obrazovanje u skolski sistem, da se naucite nekim stvarima...
- travar
#20 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Nije svima rukovanje način izražavanja kulture prema drugoj osobi!GandalfSivi wrote:Ima tu negdje i nesta sto se zove osnovna kultura, a s obzirom da Bosna nije Afganistan, dio te osnovne kulture je i rukovanje. Kome se ne svidja neka ne radi na poziciji gdje se takve stvari primjenjuju, ili barem neka promijeni drzavu, cak i kontinent. Svakim danom citam sve vise i vise gluposti, ovo fakat postaje nevjerovatno. Uveo bih ja opet prvo vaspitanje pa onda obrazovanje u skolski sistem, da se naucite nekim stvarima...
A kome se ne sviđa što se pokrivena žena ne rukuje, zna đe su vrata!
- GandalfSivi
#21 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Aha, to kada nam drzava bude uredjena po serijatu. Dok god je sekularna, takva pravila se trebaju i postovati...
- travar
#22 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Nešto se taj argument "sekularna" previše povlači po ovom podforumu, jel' to izgovor u nedostatku pravog odgovora ili nešta drugo!?GandalfSivi wrote:Aha, to kada nam drzava bude uredjena po serijatu. Dok god je sekularna, takva pravila se trebaju i postovati...
"..sekularna država se opisuje i kao država koja spriječava miješanje religije u državne poslove i kontrolisanje vlade ili iskorištavanje političke moći..."
ovo je samo dio definicije, eh sad ti meni reci šta je dotična žena prekršila ne rukujući se (s obzirom da to nije dio zakona i obaveze matičara)!!??
- GandalfSivi
#23 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Kao sto vec rekoh, obicaje je prekrsila, obicaje. Moze ona nekome i mater opsovati, pa opet nije uradila nista sto pise da se ne smije, ali je opet ruzno. Shvatas sad?
- travar
#24 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Vjera>Običaj
Uostalom postoji x broj drugih načina izražavanja poštovanja osim rukovanja!
Uostalom postoji x broj drugih načina izražavanja poštovanja osim rukovanja!
- mrki62
#25 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Gledaj samo jednu stvar ; ako se ona rukovala sa mladom a sa mladoženjom NE , to me upućuje na jednu riječ - DISKRIMINACIJA !seljak_cojek wrote: A u opisu posla matičara stoji da se MORA rukovati sa mladoženjom?!?!?!?!
Ili ; ona se drži nekakvih vjerskih propisa u državnoj ustanovi ,.................... da bi me bolje shvatio ; kako bi se ti osjećao , da te neka matičarka ( Kristina ) pošprica svetom vodicom , jer eto ona ima pravo ( po tvom ) na to
Hahahaha , jedno je ponuditi i ti se možeš odlučiti a ne neko drugi da se odlučuje umjesto tebe - kao ona ; odlučila se da ne nudi muškarcu ruku ,............... razlika je velika !seljak_cojek wrote: Znači li to da ako je neko u službenim prostorijama, za vrijeme radnog vremena ponudi sendvičem od svinjske salame i čašom vina, ona MORA to prihvatiti, a kod kuće neka ne to ne jede i ne pije. AFERIM!
Onaj , ko se ne može držati državnih zakona - nema mjesta u državnim službama ; zamisli nekog kirurga ili doktora ,koji kaže da ide klanjati podne !!!!!seljak_cojek wrote: Ovo bi otprilike značilo da ni jedan vjernik ne može raditi u državnim institucijama. Zagarantovano pravo na ispovjedanje vjere kao i u prošlom sistemu.
Vatrogasci ne mogu gasiti požar - jer klanjaju , policija ne može službovati , jer je vrijeme klanjanju ,.................da ne nabrajam više