Vjera Bosanaca je Bosanstvo

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Pietje_Bel

#1 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by Pietje_Bel »

Vjera Bosnjaka je Bosnjastvo. Slazem se. Samo na taj nacin ce Bosnjastvo biti opcija za pro-Bosanske katolike!
mmostar

#2 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by mmostar »

:lol:
Pietje_Bel

#3 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by Pietje_Bel »

A zar je glupost da su vam se pradjedovi zvali Bosnjackim imenom skoro 1000 godina? Zasto se nebi oni Bosanski katolici koji se izjasnjavaju kao Bosanci , prikljucili u Bosnjastvo? Jos malo ce popis stanovnistva a na osnovu tog popisa ce se uredivati OSBIH i mnogo drugih stvari.
hrvoje kralj svih

#4 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by hrvoje kralj svih »

Pietje_Bel wrote:A zar je glupost da su vam se pradjedovi zvali Bosnjackim imenom skoro 1000 godina? Zasto se nebi oni Bosanski katolici koji se izjasnjavaju kao Bosanci , prikljucili u Bosnjastvo? Jos malo ce popis stanovnistva a na osnovu tog popisa ce se uredivati OSBIH i mnogo drugih stvari.
A ti ga stalno daviš pusti nas da čavrljamo a ne odmah ubacivati mape karte i sličice
JohnnyS

#5 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by JohnnyS »

Pietje_Bel wrote:A zar je glupost da su vam se pradjedovi zvali Bosnjackim imenom skoro 1000 godina? Zasto se nebi oni Bosanski katolici koji se izjasnjavaju kao Bosanci , prikljucili u Bosnjastvo? Jos malo ce popis stanovnistva a na osnovu tog popisa ce se uredivati OSBIH i mnogo drugih stvari.
Koliko spominješ tu BiH vojsku, mislim da bi bio red da se vratiš iz Beneluxa i odmah kreneš u jačanje borbene gotovosti Bosne i Hercegovine...
osa

#6 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by osa »

jeste li sigurn da bi ova tema trebala biti na politici ili želite iskoristiti posjećenost podforuma politika za politiziranje vjere i povijesti.
dobar loš ja

#7 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by dobar loš ja »

:thumbup:
JohnnyS wrote:
Koliko spominješ tu BiH vojsku, mislim da bi bio red da se vratiš iz Beneluxa i odmah kreneš u jačanje borbene gotovosti Bosne i Hercegovine...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by dr.gog »

hrvoje kralj svih wrote:
klauss wrote:ha ha ha ovo sve je preprepresmijesno...
hahhahahahaah
Nažalost istovremeno i žalosno.Koji tekst ...da ne povjeruješ koliki tekst a sve gluposti.
Imaš osigurano isključenje sa foruma zbogradi ponižavanja forumaša :) ...skupa sa tvojim originalnim nickname :D
:kravata:..šta da dodam osim da te citiram:
dobar loš ja wrote::thumbup:
:-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#9 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by mIRCerka »

Banned user for reason “kloniranje zabranjeno”
» dobar loš ja
Banned user for reason “kloniranje zabranjeno”
» hrvoje kralj svih
tranquil

#10 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by tranquil »

manfred wrote:DABOG-DAJBOG

Dabog je Svarogov sin, prema ruskoj legendi on je Perunov sin, on je bog- sunce, gospodar zemlje. To je bog rata, plodan bog, bog koji daje bogatstvo, bog vratar podzemnog svijeta, bog dragih metala, bog rudnika. U legendama često se pojavljuje u obliku hromog vuka (vukovi- inkarnacija duša) ili kao hromi Daba. Pojavom kršćanstva pretvoren je u Sotonu. U nekim legendama Dabog je gospodar zemlje, protivnik božji, "car na zemlji". U nekim mitovima se, kao njegova, družica spominje Dajbaba ili Baba. Drevni idol Daboga stajao je na brdu u Kijevu, zajedno s idolima Peruna, Horsa, Striboga, Semargla i Mokoši.
Moram da primjetim da je Radovan Karadžić imao fantastičan odabir prezimena za skrivanje, mada sumnjam da je to svjesno uradio. Frojdijanska omaška? Dešava se i psihijatrima. :lol:
sharloakrobata

#11 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by sharloakrobata »

Nacionalne revolucije su građanske revolucije. To su revolucije koje se protive feudalnim društvenim odnosima, u ekonomiji se zalažu za ukidanje kmetstva, u politici za ukidanje apsolutizma. Ustanak Huseina Kapetana Gradaščevića nema ovakve karakteristike. Taj ustanak je bio protiv reformi u Osmanlijskom carstvu, protiv modernizacija društvenih odnosa. Gradaščević se zalagao za retrogradne ideje očuvanje i jačanje feudalnih privilegija za sebe.
U istorijskom kontekstu BiH je bila vrlo pogodno tlo za ovakve ideje. Slabljenje Osmanske imeprije je bilo najuočljivije ovde. Izbjeglice iz Srbije, povlačenje Osmanilja sa zapada i sjevera, koncetrisale su u BiH velik broj nezadovoljnika Portom i Carigradom.

U tome se mogu pronaći i istorijski razlozi za sporost u nastajanju bošnjačke nacije. Muslimani nisu u novim građanskim društevnim odnosima vidjeli priliku, već opasnost za ukidanje svojih feudalnih privilegija.
Jazz_Junkie

#12 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Jazz_Junkie »

Ova tema nema veze sa historijom. Ovo je nacionalisticko-misticno orgijanje.
oldplague

#13 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by oldplague »

Jazz_Junkie wrote:Ova tema nema veze sa historijom. Ovo je nacionalisticko-misticno orgijanje.
Nema veze ni sa čim. :zzzz:
bihmak

#14 Re: VJERA BOSANSACA JE BOSANSTVO

Post by bihmak »

Bosnjak VS Bosanac, i danas dan
upravo je to problem kod nas... oni koji se nazivaju bosnjacima vezu se za vjeru(islam) a oni bosancima za zemlju, a mnogi time izrazuju i svoje protivljenje vjeri... gdje se mogu onda odrediti oni sto hoce da budu i vijernici i drzavljani?
potrebno je izbalansirati pojmove, a vjeru ostaviti svakome za sebe...

glupo je i to sto bosnjaci koriste za svoje nacionalne simbole one nekadasnje drzavne (ljiljane), jer ako se uistinu zeli postici, da se svi bosanci/hercegovci nazivaju jednim imenom onda se to trba mijenjati
Energični leptir

#15 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Energični leptir »

Vjera svakog čovjeka je ono što on lično, po svojoj savjesti i promišljanju, želi da vjeruje, a ne namet koji vi želite uspostaviti. Kad mislim VI, mislim na sve tjerače u tor i napaljenike na dogmatsko istomišljeništvo. Eto, to ste vi. "Bosanstvo", "Bošnjaštvo", "Srpstvo", "Hrvatstvo" su samo anahronizmi u vašim glavama. Da zaista volite zajednicu u kojoj živite, radili bi ste nešto korisno za nju, a ne sijali pseudoromantizam, sjeme vječne nesreće.
Bassinak

#16 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Bassinak »

bihmak wrote:
Bosnjak VS Bosanac, i danas dan
upravo je to problem kod nas... oni koji se nazivaju bosnjacima vezu se za vjeru(islam) a oni bosancima za zemlju, a mnogi time izrazuju i svoje protivljenje vjeri... gdje se mogu onda odrediti oni sto hoce da budu i vijernici i drzavljani?
potrebno je izbalansirati pojmove, a vjeru ostaviti svakome za sebe...

glupo je i to sto bosnjaci koriste za svoje nacionalne simbole one nekadasnje drzavne (ljiljane), jer ako se uistinu zeli postici, da se svi bosanci/hercegovci nazivaju jednim imenom onda se to trba mijenjati
to jednostavno nije tacno. Ja sam Bosnjak ali zadrti ateist i pritome umjereni nacionalist.
Ljiljani ce uvijek biti simbol mog naroda i moje zemlje. Za mene nema dileme, Bosnjak je sinonim za Bosanac kao i za srednjevjekovno ime Bosnjani. jedno te isto. Hercegovina je sastavni dio Bosne a oni koji se protive tome neka se malo raspitaju ili neka razmisle o sljedecoj recenici: ako moze BiH zasto ne bi moglo i Bosna,Hercegovina,Usora,Soli,Krajina,Zavrsje,Podrinje itd...isti vrag.
patrius

#17 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by patrius »

Latas nije bio Bosnjak.Poturcen je...Dabome da su Turci znali ko ga ce poslat da smiri Husein-bega i raju :wink:
Bassinak

#18 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Bassinak »

dobar primjer
mmostar

#19 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by mmostar »

Luter wrote:Skoro će deset godina kako čuvam ovaj tekst u svojoj arhivi, svaki put mi se učini aktuelnijim nego onaj prvi put kad sam ga čitao.

Š. Kadrić

Husein beg Gradašćevic - pokret, ideja i inspiracija

Eho pokreta i borbi Husein bega Gradašćevića protiv turske carevine 1830. godine imao je dalekosežne posljedice po narode Balkana. Čak daleko više po ostale narode nego same Bošnjake, (Srbe, Albance, Bugare..)
Gradašćević je suprostavljajući se moćnom turskom carstvu i pobjedama koje je izvojevao goneći vojsku Porte pokazao da je ono ranjivo. (Na Kosovu, mjestu Stimaja blizu Prištine, uz vojno sadejstvo Albanaca - Arnauta, pobjeđuje vezira Rasid - pašu). Zahtjevima koje je iznio Porti pokazao je da je samostalnost država okupiranih od moćnog Otomanskog carstva alternativa. Podsjetimo se da su Bošnjaci tada tražili da sami upravljuju svojom zemljom bez stranaca, da sultan promjeni svoju odluku o ustupanju teritorija s desne strane Drine Srbima, da sultan natjera Srbe da ponište sve kupoprodajne ugovore koje su pod prisilom napravili sa muslimanima u smederevskom sandžaku, da sami biraju svoga gospodara, i da sva pitanja koja se tiču Bosne oni sami rješavaju...

Ono što je najznačajnija poruka Gradašćevićevog ustanka, odnosno bošnjackog pokreta kog on simbolizuje, jeste činjenica da Bosanci tada Turskoj opciji sličnosti po vjeri nude novu evropsku opciju sličnosti po prostoru.

Latas, Gradašćevicev osvetnik

To kako je sam ustanak završio ovdje ne treba posebno isticati ali interesantnim smatram jedan detalj koji će kasnije imati velikog značaja za sudbinu Bosne i Bošnjaka. Naime u strahu pred silom i idejom Gradaščevića koja se silovito približavala samom Carigradu, Porta traži odgovor kako zaustaviti duh i vojsku Gradaščevića. U Stambolu je tada na školama bio još jedan Bošnjak tad anoniman Omer Latas, kasnije paša. On je ponudio riješenje za Bosnu i Gradaščevića jamčeći svojom glavom. `Pošaljite telala Gradaščeviću i poručite mu da dobija vlast u tuzlanskoj nahiji, njega Stambol ne interesuje, a drugog telala šaljite u Hecegovinu i obećajte tamošnjim begovima vlast ako ga presretnu i potuku na povratku.`

Znamo da je Gradaščević stvarno odustao od borbi prema Stambolu i vratio se prema Tuzli, znamo i da su ga sa leđa kod Sarajeva napale hercegovacke age (Smail-aga Čengić i Ali-paša Stočević - Rizvanbegović). Znamo i to da je tada u Bosni poražen duh o samostalnosti Bosne a pobjedio duh turkofila čengica i rizvanbegovića. Ovdje dodajmo i to da je dvadesetak godina kasnije u Bosnu stigao Omer - paša Latas sa svim ovlastima da kazni i umiri Bosnu. On je to tako vojnički i strasno radio da je posjekao bošnjačku elitu tog vremena od čega se, kako tvrdi akademik Muhamed Filipović Bošnjaci nisu oporavili do dana današnjeg. Glumac Josip Pejaković glumeci godinama Latasa tvrdi da je Latas svojim progonima bošnjacke elite svetio samog Husein - bega Gradaščevića.

Bilo kako bilo poslije Gradaščevića, sve do danas, Bošnjaci nisu uspjeli da profiliraju svoje zahtjeve, sami sebe, prostor po kom se zovu niti ostvarili jedinstvo oko tih pitanja. O jedinstvu Bošnjaka u pokretu Gradaščevića svjedoči činjenica da je sam program pokreta naglasavao "da je najvaznije ostvariti puno jedinstvo u Bosni". To potvrđuje i carski izaslanik u Bosni, koji u vapaju moli sultana da odobri ono sto Bošnjaci traže, jer to oni zaslužuju, a onda zaključuje: "Aman sultane, za ime Boga, grehota je razbiti ovo jedinstvo."
U surovoj borbi sa samoodržanje politički protivnici, rivali za prostor Bosne su im nametali kriterije određenja po tome šta oni nisu, a ne ono šta oni jesu. Naprimjer i danas ako pitate Bošnjaka šta nije, on će kao iz topa znati da nije ono što su njegovi “neprijatelji” prije svega Srbi i Hrvati, (interesantno je da u te svoje neprijatelje ne ubraja Turke) ali ako ga pitate ko jeste, to ne zna. Malo je onih među Bošnjacima koji će vam znati da je "Bosanac germansko ime za vlasnika zemlje Bosne (Bosnier = Bosanac), a Bošnjak njegova latinizirana izvedenica (Bosnjaq = Bošnjak = Bosanac).
Malo je onih koji znaju da u tom imenovanju religijska pripadnost ne igra ulogu.
Malo je onih kod Bošnjaka koji će iz ove činjenice izvući i poruku da je u Evropi pitanje svih pitanja odrediti se prostorno.

Vjera Albanca je albanstvo

Ono sto Bošnjaci nisu izvukli kao poruku iz svog pokreta kog simbolizuje Gradaščević izvukli su Albanci ali i Srbi. Albanski pjesnik Paško Vasa nošen idejom samostalnosti Albanije i jedinstvom Albanaca u XIX vijeku, poslije bitke Gradaščevića na Kosovu će ispjevati stihove "Nemojte gledati crkve i džamije, vjera Albanca je albanstvo".
U cijelom dvadestom vijeku svi oni koji su se doticali albanstva doticali su se i poruke Pashka Vasa. Ta poruka ce u intelektualnim krugovima Albanaca dobiti i značenje svojevrsnog ekstrakta i sustine etnickog i kulturnog identiteta Albanaca, uz nastojanje da joj se pridaju i atributi svetosti.

Djeluje nevjerovatno ali i komunisticki lider Albanaca u Albaniji Envera Hodže, poruku Pashka Vasa prihvata kao političku poruku njemu ostavljenu.
U današnjem kontekstu nacionalnih i prostornih uobličavanja Albanaca možemo primjetiti da je sama ideja sličnosti po albanstvu, ne po vjeri, konstanta.
Uticaj velikosrpske ideje i terora prema Albancima na samu ideju velikoalbanstva treba posebno elaborirati ovdje samo istaknimo da je ona činjenica, čak možemo sagledavati pozajmljivanje, kopiranje nekih stavki iz srpskog veliko nacionalniog projekata. Takođe pitanje za sebe je i pitanje albanskog jezika kao zaštitnog i prepoznatljivog znaka albanske posebnosti jedinstva, kao i pitanje tradicionalnog albasnkog života. Tu dodajmo i pitanje poklapanja interesa velikih sila da ostvare neke od svojih interesa na Balkanu sa idejom Albanaca da se nacionalno i prostorno uobliče. (SAD bombarduje Milosevica tek kad je pocinio zločin na Kosovu, ne zbog Vukovara ili Bosne naprimjer, ali i grade vojnu bazu na Kosovu)

Bosna i bošanštvo
To zašto se Bosanci nisu prepoznali u bosanstvu kao svojoj vjeri pitanje je za sebe. Svakako dio te price je poraz Gradaščevića i duha gradaščevića ali i činjenica da sve kalkulacije susjeda (Srba, Hrvata, Crnogoraca) sa Bosnom neminovno vode uništavanju i same pomisli o bosanstvu. ( igre sa imenom "muslimani", "Muslimani", progon bošnjacke elite, dovođenej na političku scenu ”mladomuslimana”, etabliranje reisa u vjerskog ali i političkog lidera).

Turskom političkom imidžu sličnosti po vjeri Srbija na teritoriji koju pravi suprostavlja imidž sličnosti po prostoru tim da u narednim fazama stanovništvo posrbljava.
Ali na prostoru Bosne i Hercegovine primjenjuje turski princip sličnosti po vjeri da bi opet došla do prostora Bosne. To praktično znači da od 1864. godine počinje nazivati Bosanca pravoslavca "Srbinom" dok Bosanca muslimana naziva "muslimanom".
Poenta je da se Bosanac pravoslavac naziva prostornom kategorijom "Srbin" a Bosanac musliman duhovnom kategorijom "musliman". Ili još preciznije Srbin je vlasnik prostora a "musliman" vlasnik neba. Sva nastojanja od pada turskog carstva i idu u tom pravcu da se Srbin i Hrvat ustoliče na prostoru Bosne i Hercegovine a da se "musliman" podigne u nebo, protjera...
Istini za volju ovdje treba istaći i činjenicu da se ideji bosanstva suprostavlja i klerikalna islamska struja samih Bošnjaka muslimana, koja svaku ideju o bosanstvu posistovjećuje sa idejom deislamizacije dijela Bošnjaka (muslimana). Drastičan primjer je primjer politike SDA stranke i Izetbegovića koji ideji sličnosti po prostoru u odbrani Bosne suprostavljaju ideju sličnosti po vjeri.

Pitanje opstanka i Bosne i Bosanaca ne poznaje druge načine osim identifikacije njenih građana sa njima samima. U onoj mjeri u kojoj su Bosanci više pravoslavci, Srbi, katolici, Hrvati, muslimani, Bošnjaci u suženom obliku, komunisti i sl.... to je manje Bosne a njihova sudbina neizvjesnija, ili je nema.
Bosna je najjači argument koji Bosanci mogu imati, bosanstvo moguća vjera nad vjerama a granice Bosne jedini garant njihova opstanka. Getoizacija Bosanaca po nacionalnim getima zvanim entiteti (zvanicno 2, nezvanicno 3) je drugo ime za nove krvave i genocidne rasplete za dogledno vrijeme.
Nešto se pitam: Da li će neko od Bosanaca izpjevati poput Pashka Vasa inspirisanog duhom Gradaščevica:"Nemojte gledati crkve i džamije, vjera Bosanaca je bosanstvo".
:lol:
Energični leptir

#20 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Energični leptir »

Malo je onih među Bošnjacima koji će vam znati da je "Bosanac germansko ime za vlasnika zemlje Bosne (Bosnier = Bosanac), a Bošnjak njegova latinizirana izvedenica (Bosnjaq = Bošnjak = Bosanac).
Jawohl mein Führer. :D
Nezbilj

#21 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Nezbilj »

Luter wrote:vjera Bosanaca je bosanstvo".
Moja u svakom slučaju jeste, a ima nas dosta takvih (samo što nemamo ni crkve ni džamije da se u njima skupljamo pa se dobro ne vidimo).
Ovi što im se to ne sviđa imaju svoje crkve i džamije i mi im ih ne branimo, ali čim se mi oglasimo oni su jadni odma vrlo ugroženi. Naroćito mi je zanimljivo kako odmah provale kako smo mi Bosanci maskirani Bošnjaci, djeca iz mješanih brakova, Alijini Srbi i SDP-ovci. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22 Re: Vjera Bosanaca je Bosanstvo

Post by Chmoljo »

moja vjera je moja privatna stvar i ostavljam je kući :oops:
Locked