Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NightSkyWalker

#1 Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by NightSkyWalker »

Svjedoci smo da je u svijetu pa tako i u nasim susjednim drzavama a i kod nas u BiH sasvim normalno i ocekivano da se krscanski parovi vjencavaju u crkvama, sto je za njih pokazatelj licne i drustvene kulture i tradicije.

Zasto je kod muslimana u Bosni rijetkost i cesto sramota vjencati se u dzamiji? Ovo se takodje moze nadovezati i na fenomen privjesaka, gdje vidimo da je u svijetu i u nasem susjedstvu normalno da osoba oko vrata ima zakacen krst, dok se kod nas mjesec i zvijezda oko vrata smatra znakom seljakluka i zatucanosti. Zasto je to tako?
cartman

#2 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by cartman »

Zagore, izvini, nije mi cilj da te uvrijedim, ali ovakva pitanja su na nivou osnovnoskolaca.

Sto bi se ti ikako ravno sa katolicima tj pravoslavcima? Takva pitanja se obicno svode na "ako oni mogu,mozemo i mi". To sto oni svoje komplekse lijece na taj nacin ne znaci da i muslimani moraju to radit. A na kraju krajeva, ne znam sto uopce trebaju da se nosaju krunice i tespisi, meni je to uvijek izgledalo kao da nosis one zatvorske kugle oko vrata ili kao da nosis oznaku kojem toru pripadas. Vjera je licna, intimna stvar i ispoljava se kroz djela, ne kroz nakit
Envy

#3 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:53, edited 1 time in total.
bailaor

#4 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by bailaor »

NightSkyWalker wrote:Svjedoci smo da je u svijetu pa tako i u nasim susjednim drzavama a i kod nas u BiH sasvim normalno i ocekivano da se krscanski parovi vjencavaju u crkvama, sto je za njih pokazatelj licne i drustvene kulture i tradicije.

Zasto je kod muslimana u Bosni rijetkost i cesto sramota vjencati se u dzamiji? Ovo se takodje moze nadovezati i na fenomen privjesaka, gdje vidimo da je u svijetu i u nasem susjedstvu normalno da osoba oko vrata ima zakacen krst, dok se kod nas mjesec i zvijezda oko vrata smatra znakom seljakluka i zatucanosti. Zasto je to tako?
Ja se ne bih slozio sa ovim...bar u mom slucaju svi prijatelji ili poznanici se prvo serijatski vjencaju pa tek onda u opstini. Btw zivim u Sarajevu...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by JoseMujica »

NightSkyWalker wrote:Svjedoci smo da je u svijetu pa tako i u nasim susjednim drzavama a i kod nas u BiH sasvim normalno i ocekivano da se krscanski parovi vjencavaju u crkvama, sto je za njih pokazatelj licne i drustvene kulture i tradicije.

ne znam đe ti živiš al ja nešto ne primjetih da se muslimani razlikuju od ovih drugih po ovim pitanjima što si nabrojao....štaviše trenutno je pravi bum formalnog iskazivanja religioznosti
Max Bunker

#6 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Max Bunker »

bailaor wrote:

Ja se ne bih slozio sa ovim...bar u mom slucaju svi prijatelji ili poznanici se prvo serijatski vjencaju pa tek onda u opstini. Btw zivim u Sarajevu...
Slazem se. Danas imas jako puno mladih parova, koji su se vjencali serijatski. Sto se tice mjeseca i zvijezde oko vrata, za mene to jeste krajnji seljakluk isto kao i krst. To je ono kao, eto, bolji sam vjernik i blizi Bogu. Mislim, neka nosi svako ko hoce ali meni licno je to primitivizam.
zateznistub

#7 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by zateznistub »

@zagore,

Kako kod nasih zapadnih susjeda i istocnih komsija i kod nas je itekako (kod vecine) stvar trenutne mode vjesko vjencanje. Danas je ono zvjersko stvar moranja puno je raji bitnije vjersko vjencanje. Moje je bilo ono staromodno samo u opstini jer se ne osjecam tolikim vjernikom da bih se suocio sa hodžom na vjenčanju. Ipak sam imao par sukoba kako sa familijom tako i sa nekm prijateljima, kako pobogu nisi obavio vjersko vjencanje, ono kao svi u čudu.
IZVANZEMALJAC

#8 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by IZVANZEMALJAC »

Koliko mi je poznato običaj je da se vjenča u kuči mladoženje ne džamiji. Jednostavna ceremonija.
Privjeske da i ne komentiram.
sandžokan

#9 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by sandžokan »

NightSkyWalker wrote: Ovo se takodje moze nadovezati i na fenomen privjesaka, gdje vidimo da je u svijetu i u nasem susjedstvu normalno da osoba oko vrata ima zakacen krst, dok se kod nas mjesec i zvijezda oko vrata smatra znakom seljakluka i zatucanosti. Zasto je to tako?
a pa to ti je vrlo jednostavno. krst kod nasih susjeda nose razni profili ljudi(kvalitetni i ugledni pjevači, glumci, voditelji, umjetnici pa sve do onih najgorih ološa i seljaka), dok kod muslimana vjerske simbole uglavnom nose oni najgori u koje spadaju seljaci, primitivci, kriminalci itd. glavni razlog je dokazivanje drugima da su muslimani.vjera se po njima ogleda u nošenju obiljezija a ne postovanju i praktikovanju osnova vjere.ujedno ljudi gore rekose stav o nosenju vjerskih simbola, pa je i to bitan faktor kojeg se pridrzavaju obrazovani muslimani(vjera je privatna stvar).

a jel ti nosiš mjesec i zvjezdu???
vox-populi

#10 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by vox-populi »

Mozda si ti svjedok toga. Malo je nezgodno koristiti mnozinu ondje gdje joj nije mjesto.

A posebno kada nisi upravu. Ja zivim u izrazito katolickom dijelu Njemacke pa ipak vrlo rijetko vidjam osobe sa krizom oko vrata. Recimo na fakulktetu nas u grupi ima 20, od toga samo jedan momak ima kriz koko vrata. Na poslu nas je 25, niko ne nosi nikakvo obiljezje. Generalno sam dosta vise ljudi koji nose neko vjersko obiljezje vidio u Sarajevu nego ovdje.

Drugo, ovdje se jako puno ljudi vjencava u crkvi. Ali takodjer licno znam masu osoba koje su se serijatski vjencale u Sarajevu, cak i osobe za koje sam mislio da su sekularne.

Licno ne mislim da je krst ili mjesec i zvijezda oko vrata neki seljakluk, sve dok je to neka normalna velicina. Ako neko osjeca potrebu da oko vrata nosi vjersko obiljezje, a pri tome mene ne ugrozava, ne vidim u cemu je problem.
Naravno da mi je cisti papanluk oko vrata okaciti lanac na kojem visi pola kile tezak krst ili mjesec i zvijezda jer to prevazilazi potrebu osjecati se blize bogu i predstavlja cisto zapisavanje teritorije.
kojeime

#11 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 18:36, edited 1 time in total.
Static-X

#12 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Static-X »

ja nosam privjesak C* :-D
ladyada

#13 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by ladyada »

podsjeti me sa ovim C* na jednu zgodu .......jedna turkinja pokazuje mi privjesak, kaze dobila od decka .....gledam ja, pa upita jel to banana sa zvijezdom ........ :lol: :lol: :lol: kaze ona meni bas nemas smisla za umjetnost, to je mladi mjesec sa zvijezdom ............
theTruePath

#14 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

Night ne znam dje ti zivis,,ja znam masu parova koji su se vjencali u dzamiji

i vidjam cesto mjesec i zvijezdu,,,posebno kod mladih momaka je to popularno
Static-X

#15 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Static-X »

e cuj banana, na sta li si ti mislila kad je rekla od decka :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Chmoljo »

popularna je mjesec i zvijezda ko od brda odvaljena u pozamašnim dekolteima...

i kad gledaš u to... ne znaš jesi li religiozan ili obični perverznjak...

:-) Bože dragi, kud sam i ja sve hodo... :roll:
bijela

#17 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by bijela »

sanabe wrote:seljacki :mrgreen:
Image
:D
nellington

#18 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by nellington »

sanabe wrote:
bijela wrote:
sanabe wrote:seljacki :mrgreen:
Image
:D

:lol: jel bilo manjih? :lol:
Uz ovaj se izdaje i oružni list...
kockica_kockica

#19 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by kockica_kockica »

cartman wrote:Zagore, izvini, nije mi cilj da te uvrijedim, ali ovakva pitanja su na nivou osnovnoskolaca.

Sto bi se ti ikako ravno sa katolicima tj pravoslavcima? Takva pitanja se obicno svode na "ako oni mogu,mozemo i mi". To sto oni svoje komplekse lijece na taj nacin ne znaci da i muslimani moraju to radit. A na kraju krajeva, ne znam sto uopce trebaju da se nosaju krunice i tespisi, meni je to uvijek izgledalo kao da nosis one zatvorske kugle oko vrata ili kao da nosis oznaku kojem toru pripadas. Vjera je licna, intimna stvar i ispoljava se kroz djela, ne kroz nakit

Da li tebi ravnanje prema nekome ko nije tvoje vjeroispovjesti predstavlja nesto sto ti je iz ponizenja i izaziva gadjenje ???? Ja se ravnam prema onome sto je dobro, pa to kopiram, sve sto je lose sigurno necu kopirati ...

Kompleksi se ne lijece nosenjem jednog od ovih obiljezja, i ovo vrijedjanje ti uopce nije potrebno.... Neka svako nosi sta zeli... I ja nosim sa sobom krunicu u autu, da li mislis da time lijecim komplekse ????

Jedino sto si pametno rekao jeste da je vjera licna intimna stvar koja se ispoljava kroz djela, mozes i ti poceti sa tom recenicom u svom zivotu
cartman

#20 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by cartman »

kockica_kockica wrote:
cartman wrote:Zagore, izvini, nije mi cilj da te uvrijedim, ali ovakva pitanja su na nivou osnovnoskolaca.

Da li tebi ravnanje prema nekome ko nije tvoje vjeroispovjesti predstavlja nesto sto ti je iz ponizenja i izaziva gadjenje ???? Ja se ravnam prema onome sto je dobro, pa to kopiram, sve sto je lose sigurno necu kopirati ...

Kompleksi se ne lijece nosenjem jednog od ovih obiljezja, i ovo vrijedjanje ti uopce nije potrebno.... Neka svako nosi sta zeli... I ja nosim sa sobom krunicu u autu, da li mislis da time lijecim komplekse ????

Jedino sto si pametno rekao jeste da je vjera licna intimna stvar koja se ispoljava kroz djela, mozes i ti poceti sa tom recenicom u svom zivotu
Nije mi bila namjera nekog uvrijedit, ako si uvrijedio ja se duboko ispricavam, samo sam htio reci da je glupa ta prica "ako mogu oni, mozemo i mi". Ja ne znam gdje ti zivis, al 90 posto balavurdije sa vjerskim dzidzama oko vrata ne zna ni sta je moral,bonton a kamoli bog i vjera, i naravno da je to ljecenje kompleksa, pokazivanje tog "ko je blizi bogu" , ko je veci vjernik i ko je bolji covjek.
Nele9

#21 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Nele9 »

Ja sam se s mojom gospodjom vjenčao ispred rahmetli efendije koji me je počeo učiti u mektebu od moje 3-4 godine starosti pa do nekih srednjoškolskih dana.

Šerijatski ozvaničen brak je jedini ispravan za muslimana, pa me bolio ćošak šta će neko drugi o tome misliti.
Mislio sam samo kako da budem ˝čist˝ pred Allahom swt.

A lanci, privjesci... :D Hajde da ipak prokomentarišem. Nit´ smatram kršćane nit´ muslimane s privjescima posebno pobožnim, već više primitivnim (raw to the bone). :D
Zamisli kako se klati privjesak o vratu dok se dotični privrženik vjeri napinje na WC šolji. :D :D :D

A, samo usput onako...na Arapskom poluostrvu ni ne znaju šta mjesec i zvijezda znače osim da je to znak na zastavama sjevernoafričkih zemalja i Turske. ;-)
staza

#22 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by staza »

Ravnaš se uvijek sa sobom i pred sobom: rimokatoličanstvo i ortodoksija su toliko široke stvari da kada bi dobio čitav život ne bi uspio da ih proučiš... ista stvar je i sa islamom ili hinduizmom ili budizmom.
Zavisi šta neko misli pod kompleksom: mislim da nam je multikultura toliko jaka da bi Željko Komšić bolje prošao u Srbiji kada bi posjetio neku katoličku crkvu u Vojvodinu, kao i vehabije kada bi bili u Hrvatskoj: možda nisu sekularni mainstream i mistika islama, ali vjere imaju napretek.
Sjetih se jednoga svećenika na jednom hrv. forumu koji je prokomentirao za vrijeme jednoga bh. islamskoga vjerskoga praznika da je gledavši televizijski prizor u džamiji i on osjetio potrebu da zalegne.
Njemačka je svoju multikulturalnost iživjela na dobar ili gori način i prije 2. svj. rata i to kroz snažan nepolitički diskurz: i da si htio nisi mogao na tome zaraditi i preko toga ostvariti kreativnu karijeru...
Zato je tamo i mogla postojati istinska politička multikulturalnost nakon 2. svj. rata: Zeleni (nisu u jutrima politički muhabetili kako bi saopćili na svoju radost neku tragičnu vijest: zato što su bili čisti, a ko je čist i ne interesira ga pretjerano šta drugi radi makar i nepošten bio: još ako taj drugi nije ni kreativan a nemamo šta da poslujemo zajedno onda stvarno nemamo o čemu razgovarati) i mnogi stvaratelji današnje njemačke ljevice godinama nisu znali ni ko im je član: ljudi volontirali bez radnoga vremena i dan i noć.
Jedina dobra stvar je što se konačno pokazala kao tačna moja teza da je svaki narod u suštini dobar jer su oni koji glasaju ipak izabrali daleko najmanje zlo: SDP koji ima brojne vjernike u današnjoj Evropi.
No ova priča jeste tačna: viđah oko vratova manji broj križeva u svojoj gradskoj prijeratnoj okolini: polumjesec ni jedan: i mnogi drugi će to hladno potvrditi.
No također treba reći da je od završetka 2. svj. rata Njemačka stjecište istočnjačkoga misticizma u Evropi i to toliko jakoga da je on čak, a to bi zahtijevalo posebnu diskusiju, zadnjih desetljeća dobro zahvatio i samo kršćanstvo u toj zemlji kroz brojne kršćanske sekte.
Tespih je duboko intimna istočna stvar u svim prenominacijama ili duhovnim pravcima i on i ne bi trebao biti otvoreno prikazivan ili ga otvoreno pokazuje onaj koji ima neki priznati duhovni nivo i sekularnu čestitost.
Vjenčanje: neka svako radi šta hoće i gdje hoće ako je to sekularnim zakonom priznato: kao što se i Obama na Bibliju zaklinje ili kao što se razni uglednici u zapadnim zemljama vjenčavaju u crkvi: na Istoku je potpuno druga tendencija: tamo, izuzev samo manjim dijelom u Rusiji u kojoj je tradicija ojačala i akceptirala u sebe neke sekularne zakone, su te manifestacije minimizirane pred javnošću i duboko intimizirane: stvar je ista kao i sa Njemačkom: već proživljeni nepolitički i tolerantni multikulturalizam.
Ovdje ne govorim o prozapadnim (neislamskim) kraljevinama Saudiji itd.: u kojima su Poslanikove hareme, grobnice, svetilišta rušeni ili namjerno zapostavljeni.
A o nižim slojevima stanovništva koji su se sada vratili islamu ne bih generalizirao: teza sigurno pije vode, ali BiH također ima i najbrojniju (s obzirom na prijeratnu populaciju) vjersku dijasporu i mnogi su u novim društvima zadržali i produbili svoju tradicionalnost dobivši najbolje sekularne karakteristike tih društava: naravno ovdje ne mislim na one što se druže isključivo sa našim ljudima i sjede samo po našim klubovima (konotativno upotrijebljeno bez zlurade primisli) i onda na Facebooku imaju kao prijateljicu Cecu nakon što su sinoć proveli divnu noć u nekom narodnjačko-dijasporaškom klubu...
I uostalom treba definirati šta je to primitivno: samo ću napomenuti jednu interesantnu stvar: crkveno vjenčanje u zapadnim zemljama potpada pod sekularnu pravnu jurisdikciju i ne tretira se kao pretežno duhovni čin: za islamsko se kaže da je šerijatsko.
Milano - Aviano. :lol:
;-)
Last edited by staza on 20/01/2011 23:47, edited 5 times in total.
kockica_kockica

#23 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by kockica_kockica »

cartman wrote:
kockica_kockica wrote:

Nije mi bila namjera nekog uvrijedit, ako si uvrijedio ja se duboko ispricavam, samo sam htio reci da je glupa ta prica "ako mogu oni, mozemo i mi". Ja ne znam gdje ti zivis, al 90 posto balavurdije sa vjerskim dzidzama oko vrata ne zna ni sta je moral,bonton a kamoli bog i vjera, i naravno da je to ljecenje kompleksa, pokazivanje tog "ko je blizi bogu" , ko je veci vjernik i ko je bolji covjek.
Nisam se nasla uvrijedjena samo sokirana tvojim izjavama... Takve izjave me jednostavno rastuze jer omalovazavanje necijeg vjerskog uvjerenja za moj pojam je odvratno i primitivno...

Ljudi vjeruju u Boga.. Stare bakice idu od slike sveca do slike sveca i mole se njima za nesto, one vjeruju u njih i da ce im oni donijeti nesto novo... Da li je neko veliki ili mali vjernik presuditi ce onaj gore, nije na nama da sudimo ili osudjujemo... Nosenje vjerskih simbola nekome znaci mnogo, time se osjeca blizim Bogu, a to i nije nesto strasno lose, dok god ta osoba cini dobro drugima... Onda kada pocne ciniti lose treba da se zapita kakav je to vjernik koji drugome cini zlo...

Sto se tice mode i balavurdije nemam komentar.. jer je svaki komentar suvisan...
statix

#24 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by statix »

Cudi me da u predznacima sudnjeg dana se ne spomnije i ovaj fenomen masovnog vjencavanja u dzamijama... :D
HAVANA

#25 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by HAVANA »

Nek nose sta god hoce,nek se zene gdje god hoce...samo mene nek ne pegla... :roll:
Post Reply