Vjencanje i Svadba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac2525

#1 Vjencanje i Svadba

Post by Bosanac2525 »

Pretpostavljam da na ovom forumu ima dosta raje koja zivi u Sarajevu. Ja sam trenutno u dijaspori i jedna mi stvar nije jasna na koju dobijam dosta razlicitih odgovora od ljudi ovde. Da li Bosnjaci u Sarajevu i ostalim dijelovima BiH uz kuma i kumu imaju groomsmen i braidsmaids (za one koji neznaju to su kumovi ili kumini najbolji prijateljii koji moraju da obuku potpuno isto odijelo ili haljinu).
brinneta

Post by brinneta »

To samo vazi za seljake. :D
flora.sa

Post by flora.sa »

Nisam čula za taj običaj, što ne znači da nema.
smokljo

Post by smokljo »

Pogledaj malo bolje u rijecnikı mislim da groomsmen i braidsmaids znace kumovi kume, samo valjda sto ih tamo negjde gdje si ti imaju vise, a nas narod nece da se izlaze trosku! :)
Lace

Post by Lace »

ma to je cesto u crkvenim vjencanjima...podjele familiju u dva reda...mladozenjeni gosti i familije u jednom redu a mladini u drugom...i onda mlada prodje sredinom do mladozenje i svestenika..na mladozenjinoj strani 4-5 njegovih jarana a na mladinoj 4-5 mladinih jaranica...one u istim haljinama...oni u istim odjelima...elem samo u crkvama...i na zapadu :D (vidjeno na filmovima :D) a takodje tradicija na zapadu - to curice kada rastu tamo mastaju o takvom vjencanju...ali ne znaci da se svi tako vjencaju (vidjela slike s jednog vjencanja iz australije - australijanci su se zenili - mlada je tradicionalista i bilo je takvo coporativno vjencanje :D) ....nema nikakve veze s balkanom :D
digger

#6 Re: Vjencanje i Svadba

Post by digger »

Bosanac2525 wrote:Da li Bosnjaci u Sarajevu i ostalim dijelovima BiH uz kuma i kumu imaju groomsmen i braidsmaids (za one koji neznaju to su kumovi ili kumini najbolji prijateljii koji moraju da obuku potpuno isto odijelo ili haljinu).
Viva Las Vegas.

U autu, odes u "drive-in" vjencano mjesto, nekakav pastor uskoci u zadnje sjediste i vjenca vas. Na izlasku--a sve bez da napustas automobil--dobijes papir da ste muz i zena.

Classy. :D
Lace

Post by Lace »

kako romanticno :D
Post Reply