Vjecna vatra

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stochar

#1 Vjecna vatra

Post by stochar »

posljednjih godina, u vecernjim satima, ali ceto i tokom dana, prosto je nemoguce prici Vjecnoj vatri od likova koji se tamo iskupljaju.

Vjecna vatra je nesto po cemu je Sarajevo poznato, ali sumnjam da se iko od stranih turista usudjuje prici joj kad vidi likove koji se tamo iskupljaju, tamo galame, piju, veceras sam vidio i da bacaju petarde, djecurlija udara loptama u natpis, sve u svemu izgleda kao da Vjecna vatra pripada toj grupi likova koji se tamo skupljaju, i nekako, covjeku se i ne prilazi...

nisam ni za kakvu diskriminaciju niti za ogranicavanje slobode kretanja, ali ono sto se tamo desava je cisto skrnavljenje spomenika.
Lesli Eldridž

#2 Re: Vjecna vatra

Post by Lesli Eldridž »

Ma jašta radi, prosjaci, ciganija, pjane... Pozornik, dobar pendrek i nema frke. :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Vjecna vatra

Post by mIRCerka »

stochar wrote:posljednjih godina, u vecernjim satima, ali ceto i tokom dana, prosto je nemoguce prici Vjecnoj vatri od likova koji se tamo iskupljaju.

Vjecna vatra je nesto po cemu je Sarajevo poznato, ali sumnjam da se iko od stranih turista usudjuje prici joj kad vidi likove koji se tamo iskupljaju, tamo galame, piju, veceras sam vidio i da bacaju petarde, djecurlija udara loptama u natpis, sve u svemu izgleda kao da Vjecna vatra pripada toj grupi likova koji se tamo skupljaju, i nekako, covjeku se i ne prilazi...

nisam ni za kakvu diskriminaciju niti za ogranicavanje slobode kretanja, ali ono sto se tamo desava je cisto skrnavljenje spomenika.
pa vjecna vatra je vjecno okupljaliste organizatora prosjacenja, vise puta sam ih posmatrala kako tamo preuzimaju, naocigled prolaznika, isproseno od one djece...
Svi to vide, vide i policajci, al dje ces se sa biznismenima kacit...
The Nightwatchman

#4 Re: Vjecna vatra

Post by The Nightwatchman »

ono je ponor sarajeva, bruka i sramota.
Skyfox

#5 Re: Vjecna vatra

Post by Skyfox »

Fakat je odron za vidjet...
amrica

#6 Re: Vjecna vatra

Post by amrica »

a okolo: dionice, dionice...
A unutra Ministarstvo finansija :shock:
stochar

#7 Re: Vjecna vatra

Post by stochar »

mIRCerka wrote:
stochar wrote:posljednjih godina, u vecernjim satima, ali ceto i tokom dana, prosto je nemoguce prici Vjecnoj vatri od likova koji se tamo iskupljaju.

pa vjecna vatra je vjecno okupljaliste organizatora prosjacenja, vise puta sam ih posmatrala kako tamo preuzimaju, naocigled prolaznika, isproseno od one djece...
Svi to vide, vide i policajci, al dje ces se sa biznismenima kacit...
ovo boldirano sam zaboravio, a krucijalno je. fakat, i ja sam nekoliko puta vidio kako makroi uzimaju pazar ispred Vjecne vatre. uzas! i to naocigled svih prolaznika! koliko god nekima zvucako cudno, ali prosjacenje je veoma mocan bussines, velika se lova vrti i ti koji uzimaju pazar od desetina prosjaka jako dobro zive od toga. sve se to desava i u drugim zemljama evrope, ali sumnjam da se desava usred grada, ispred spomenika, i da od njih turisti ne mogu prismredit' kulturnoj znamenitosti...

znam ja nas...
uvjek dobar gost

#8 Re: Vjecna vatra

Post by uvjek dobar gost »

Po onome što simbolizira vječna vatra... po onom što je Sarajev danas.. ugasimo plamen ! Prekrečimo pozadinu i dajmo nekom istaknutom liku da tamo otvori granap !
*mima*

#9 Re: Vjecna vatra

Post by *mima* »

uvjek dobar gost wrote:Po onome što simbolizira vječna vatra... po onom što je Sarajev danas.. ugasimo plamen ! Prekrečimo pozadinu i dajmo nekom istaknutom liku da tamo otvori granap !

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
stochar

#10 Re: Vjecna vatra

Post by stochar »

veca_sa wrote:
uvjek dobar gost wrote:Po onome što simbolizira vječna vatra... po onom što je Sarajev danas.. ugasimo plamen ! Prekrečimo pozadinu i dajmo nekom istaknutom liku da tamo otvori granap !

ili kladionicu....al onu gdje ona paščad imaju
kladionica bez pascadi je k'o ptica bez slobode... :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Vjecna vatra

Post by ladyblue18 »

Tuga, odron, kao i sve...
najjace je kada vidim nekoliko "frajera" kada se okupe i onda opale photo session kraj iste :roll:
a o prosjacima i slicnim, mislim da vec postoji tema, ali eto i kraj Vjecne su se ulogorili
uvjek dobar gost

#12 Re: Vjecna vatra

Izgrađena nakon oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine ispred objekta nekadašnjeg Grand hotela na početku Titove ulice, Vječna vatra preko 50 godina gori u znak sjećanja na oslobodioce grada od fašizma. Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, jer u gradu nije bilo potrebnog goriva. Na spomen ploču koja se nalazi iza vatre dodat je i tekst posvećen onima koji su branili Sarajevo tokom posljednje opsade.

Koliko je Srajevo danas grad koji slijedi tekovine anti-fašizma na kojim barem i deklarativno počiva Europa, koliko smi mi kao pojedinci, kao ljudi na fonu tih tekovina. Koliko smo izgubili jer smo prihvatili biti narodi po sutavu, jer smo prihvatili segregaciju kao osnovnu tekovinu današnjeg Sarajeva i današnje BiH ? Jeli nas sramota danas proći pored Kovača il jeli nas stid posjetiti razrušeni spomen park Vraca ? Koliko bi nas danas stalo u odbranu svega onoga za šta su najbolji sinovi i kćeri dali svoj život...? Jesmo li spremni konačno reći ,ovim što nas ko bravove vode, da lažu i kradu... jesmo li spoznali u stvari šta je njihov plan ili nam se još slikovitije mora pokatai, moraju li opet početi da odvode iz stanova i kuća...?

Mene kao pojedinca je stid, u isto vrijeme bijesan sam i ljut, razdražljiv i nekako postajem radikalniji jer ne vidim drugačije rješenje... jer ova glasna manjina je dobro organizovana, ima resurse ima medije, agresivna je i sije strah gdje god se pojavi, ima logistiku , prijeti i zastrašuje one koji se usude usprotiviti....!!

Do kada ćemo se sklanjati, do kada ćemo u sebi akumulirati nezadovoljstvo, do kada ćemo samo palamuditi po forumima...? Kad ćemo sa riječi preći na djela i pomoći onoj grupici koja za početak spreja po fasadama našeg grada, kada ćemo mrdnuti anus i učiniti nešto.

Stanja kakvo je danas može kladionica i mali parking za džipove umjesto Vječne vatre .. jer ona danas gori u prazno, mi smo prestali razumjeti taj plamen !
darkpitar

#13 Re: Vjecna vatra

Post by darkpitar »

a paglu teme boze me sacuvaj!!!
LOGOUT :arrow: :run:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#14 Re: Vjecna vatra

Post by mIRCerka »

darkpitar wrote:a paglu teme boze me sacuvaj!!!
rolaj rolaj...
uvjek dobar gost

#15 Re: Vjecna vatra

darkpitar wrote:a paglu teme boze me sacuvaj!!!
Tema se čini banalna i paglu, čini se upravo onakvom kakvi mi danas jesmo ! No u njenoj dubini, krije se poruka i simbolika daleko veća od samog plina koji napaja gumu koja gori !!
hepek071

#16 Re: Vjecna vatra

Post by hepek071 »

TAKO JE! dosta više vas islamofoba, što branite tekovine mračnog komunizma. Dosta su nam lagali da Bošnjaci nisu oslobodli Sarajevo nego neki tamo anamoni, ćafiri i onaj sandžaklija Valter Perić. Samo su Bošnjaci oslobodili Sarajevo...od svih ostalih :run:
ŽIVO GRANAP!

I nek neko otvoreno kaže: Koliko mi Bošnjaci plaćamo za taj komunustički plin što se tamo potroši? Sad će ga Behmen još više odvrnut samo da nam nabije račun i u dosluhu sa Rusikim ćafirima uništi narodnu vlast Kantona.
zonbirile

#17 Re: Vjecna vatra

Post by zonbirile »

tema je super i treba stvari postaviti na svoje mjesto.Ima još nešto meni degutantno,sada za 1mart,pa 6.april,kada vidim face koje dođu,polažu cvijeće-koji odron,farsa.Pa svi mi znamo njihov lični i partijski stav o prošlosti,NOB-e,partizanima,komunistima,Titu.Zaplešu mi leptiriči kad ih vidim,i ne kontam kome se tu moli,zašto se ne poštuju ti poginuli,njihove ideje,etc.Koja je svrha i poruka.
Jara

#18 Re: Vjecna vatra

Post by Jara »

:sad: pa na njoj kobasice pekli...a jedan se beskućnik grijao, zaspao i zapalio...eh...
meščini da je nekada bila kao neka ograda pa se nije ni prilazilo onako blizu, malo ko bi se usudio da prekorači...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#19 Re: Vjecna vatra

Post by Šeherzada »

Neki dan sam vidjela nekakve Spance koji su pokusavali prici da se slikaju ali od cigana i pijanista okolo vjecne koji su jos i stolicu donijeli(za nepovjherovati)nisu se usudili prici.Uzas
Jara

#20 Re: Vjecna vatra

Post by Jara »

pijanista :D :D
:sad: nema reda...a moglo bi se...
Kaktusssss

#21 Re: Vjecna vatra

Post by Kaktusssss »

uvjek dobar gost wrote:Izgrađena nakon oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine ispred objekta nekadašnjeg Grand hotela na početku Titove ulice, Vječna vatra preko 50 godina gori u znak sjećanja na oslobodioce grada od fašizma. Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, jer u gradu nije bilo potrebnog goriva. Na spomen ploču koja se nalazi iza vatre dodat je i tekst posvećen onima koji su branili Sarajevo tokom posljednje opsade.

Koliko je Srajevo danas grad koji slijedi tekovine anti-fašizma na kojim barem i deklarativno počiva Europa, koliko smi mi kao pojedinci, kao ljudi na fonu tih tekovina. Koliko smo izgubili jer smo prihvatili biti narodi po sutavu, jer smo prihvatili segregaciju kao osnovnu tekovinu današnjeg Sarajeva i današnje BiH ? Jeli nas sramota danas proći pored Kovača il jeli nas stid posjetiti razrušeni spomen park Vraca ? Koliko bi nas danas stalo u odbranu svega onoga za šta su najbolji sinovi i kćeri dali svoj život...? Jesmo li spremni konačno reći ,ovim što nas ko bravove vode, da lažu i kradu... jesmo li spoznali u stvari šta je njihov plan ili nam se još slikovitije mora pokatai, moraju li opet početi da odvode iz stanova i kuća...?

Mene kao pojedinca je stid, u isto vrijeme bijesan sam i ljut, razdražljiv i nekako postajem radikalniji jer ne vidim drugačije rješenje... jer ova glasna manjina je dobro organizovana, ima resurse ima medije, agresivna je i sije strah gdje god se pojavi, ima logistiku , prijeti i zastrašuje one koji se usude usprotiviti....!!

Do kada ćemo se sklanjati, do kada ćemo u sebi akumulirati nezadovoljstvo, do kada ćemo samo palamuditi po forumima...? Kad ćemo sa riječi preći na djela i pomoći onoj grupici koja za početak spreja po fasadama našeg grada, kada ćemo mrdnuti anus i učiniti nešto.

Stanja kakvo je danas može kladionica i mali parking za džipove umjesto Vječne vatre .. jer ona danas gori u prazno, mi smo prestali razumjeti taj plamen !
Odlican tekst starac!!!
Nisko smo pali u p.m :sad:
nokia6170

#22 Re: Vjecna vatra

Post by nokia6170 »

Onu zgradu treba ponovo pretvoriti u hotel pa ce tako i Vjecna vatra dobiti onaj znacaj koji treba da ima.
kosmos

#23 Re: Vjecna vatra

Post by kosmos »

hepek071 wrote:
TAKO JE! dosta više vas islamofoba, što branite tekovine mračnog komunizma. Dosta su nam lagali da Bošnjaci nisu oslobodli Sarajevo nego neki tamo anamoni, ćafiri i onaj sandžaklija Valter Perić. Samo su Bošnjaci oslobodili Sarajevo...od svih ostalih :run:
ŽIVO GRANAP!

I nek neko otvoreno kaže: Koliko mi Bošnjaci plaćamo za taj komunustički plin što se tamo potroši? Sad će ga Behmen još više odvrnut samo da nam nabije račun i u dosluhu sa Rusikim ćafirima uništi narodnu vlast Kantona.
vise godina unazad sam kretanje po Sarajevu sve na neophodno tj minimalno. Sarajevo nije grad mog djetinjstva i mladosti. Postao je grad dominacije multinacional-komunizam-fashizma, gdje je vjera, nacija i partija postala zanimanje, odnosno nacin prezivljavanja
Posto policija prije pronadje i sankcionise ubice i kriminalce nego sto u ambulanti dobijes recept za lijek, potajno se nadam da ce jednog skorog dana BiH konacno postati policijska drzava, jer ti ljudi, tj policajci najexpeditivnije rade, znaci da su najobrazovaniji.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#24 Re: Vjecna vatra

Post by Šeherzada »

Jara wrote:pijanista :D :D
:sad: nema reda...a moglo bi se...
:lol: :lol: :lol: Ma pijanaca,a gledala film Pijanistu i eto sta napisah. :lol:
uvjek dobar gost

#25 Re: Vjecna vatra

... Zamislite da recimo Kip slobode zaraste u ruzmarin snjegove i šaš ....
Post Reply