Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Plavih_11 wrote:haj nazovi njemacku ambasadu pa pitaj koliko moras u njemacku ponijeti para
Tacno 45 eura po danu. To mu dodje 25 eura manje nego za Sloveniju. Vjerovatno je u Sloveniji veci standard .. [/quote]
cuj 45 ojra nisam znao, kontam da upravo zbog standarada treba da bude vise
ali sta mozes sa tih 45 ojra, mislim da su janezi realni hebiga za 70 ojra mozes kupiti kartu za autobus pojetsi hotdog i popiti kafu dok cekas bus za bih
sta mozes u BiH sa tih 45 ojra po danu \
1/2 ode na smejstaj (iole solidan), 1/4 hrana (kifla argeta), 1/4 za suvenira, a gdje je za nedaj Boze, pa gdje je za kakvih ulaznica
fakat sad kontam kako dodju do tih cifri sta se uzima kao mjerilo
ako je mjerilo nocenje, hrana, prevoz onda mi slovenci ispadaju realni
mozda grijesim
Za putovanje u Sloveniju potreban pasoš i 70 eura dnevno
ovi janezi stvarno nisu normalni.
misle da se svijet vrti oko njih. fuj. ko to moze izdvojiti 70 eura po danu boravka izuzev nekoga ko putuje poslovno pa ima pravo na dnevnice (a i takvih je malo). ne treba zaboraviti da ce to slovenci striktno postovati pa i preko toga jer imaju jaku averziju prema bosni i hercegovini i cijelom balkanu. sve dok ne bude reciprotiteta drzace nas ovako kako nas drze, kao nekoga sa kime se moze lako i kako hoces.
najbolje ti je da zapucaš prvi dan, na granici fino slovenačkom cariniku pokažeš ovaj post i kažeš ... e ovo ja mislim o vama i vašim zahtjevima,
vjerujem da će te pustiti bez problema
Mislim da graničar ima pravo to da ti traži, kao što te uostalom može vratiti sa granice ako mu se ćefne... pretpostavljam da nekoga ko izgleda uljudno neće zajebavat
Plavih_11 wrote:Dnevna kvota potrebnog novca za pojedine zemlje:
Francuska - 31 euro (sa hotelskim vaucerom) ili 60 eura bez njega.
Finska - 30 eura
Holandija - 34 eura
Njemacka - 45 eura
Belgija - 50 eura
Danska - 50 eura
Svedska - 50 eura
Grcka - 50 eura
Slovacka - 56 eura
Spanija - 64 eura
Slovenija - 70 eura
Nama iz Srbije niko ne trazi ni eura... Prvi put cujem za ovako nesto, a prosla sam pola Evrope. Ne znam o cemu se tu radi, jeste li sigurni za ovo?
100% sigurni. Barem nas tako obavjestavaju u medijima. Pazi, cisto sumnjam da ce oni svako auto koje ide iz BiH da kontrolisu tako i da traze te pare po putniku. Vjerovatno ce to biti samo prema onima koji im se ucine "sumnjivim" a i to ce trajati neko vrijeme i dosadit ce im. Ovo sve pada u vodu ako putnik ima vaucer za hotelski smjestan ili garantno pismo od nekog ko zivi i radi u zemlji u koju putuje.
Kad su se tek otvorile granice za gradjane Srbije, jedan jaran mi je rekao da su mu trazili da pokaze nesto novca na uvid, cisto da vide da ne ide kokuz ali to su bili rijetki slucajevi ili je on bas bio "sumnjiv".
Na kraju krajeva, ko ce normalan ici vani a da nema para da pokrije troskove spavanja, prijevoza, hrane i malo sopinga ...
Nogatrans wrote:Ama ljudi napisali da je moguce da traze pare,kao sto je moguce i da te vrate. Ljudi opustite se nema razloga ako si uljudan normalan da te iko dira.
mi moramo imati para a da li ce carinici zaviriti u novcanik to je do njega
uglavnom sve drzave svijeta imaju te tarife, to je sasvim normalno i to nije izmisljeno sada da bi se samo bosanci i hgercegovci zahebavaju na granici
i naravno da nece biti crvenog cilima i odbora za docek sa manekenkama, sad bi se kao oni trebali nama klanjati sto im dolazimo, dajete
sto rece nogatrans treba biti uljudan, kulturan ... noramlan i no sikiriki
misle da se svijet vrti oko njih. fuj. ko to moze izdvojiti 70 eura po danu boravka izuzev nekoga ko putuje poslovno pa ima pravo na dnevnice (a i takvih je malo). ne treba zaboraviti da ce to slovenci striktno postovati pa i preko toga jer imaju jaku averziju prema bosni i hercegovini i cijelom balkanu. sve dok ne bude reciprotiteta drzace nas ovako kako nas drze, kao nekoga sa kime se moze lako i kako hoces.
najbolje ti je da zapucaš prvi dan, na granici fino slovenačkom cariniku pokažeš ovaj post i kažeš ... e ovo ja mislim o vama i vašim zahtjevima,
vjerujem da će te pustiti bez problema
...i gore sam im se nagovorio pa me htjeli u cuzu...
spasi me prica poznanika (iz varazdina) koji im je rekao da ih moze u rikvercu proci pa proveo cijeli vikend u cuzi cekajuci ponedeljak sudiju, tako da sam na vrijeme povukao rucnu.
i dalje mislim da su bagra (cast izuzecima).
Od srijede slobodno u EU Najmanje novca na granici traže Finci, najviše Slovenci
Građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju biometrijske pasoše od srijede će konačno bez viza moći ići put zemalja Evropske unije. Mnogo se, međutim, posljednjih dana špekulisalo o tome koliko će nam novca trebati pri ulasku u pojedine zemlje EU, te vam donosimo precizne informacije za pojedine zemlje.
Najmanje novca za dan boravka traže finski graničari, 30 eura, a najviše slovenski, 70. Za boravak u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj i Belgiji graničari vam mogu tražiti na uvid 50 eura za svaki dan boravka na teritoriji tih zemalja, dok je ta dnevna kvota u Italiji i Njemačkoj 45 eura. Za Holandiju vam po danu treba 34 eura, za Španiju 64, Slovačku 56 i Francusku 62 eura, potvrdio je za Sarajevo-x.com sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.
"Zahtjevi za pokazom novca na granici bit će vrlo rijetki i mjerit će se u promilima u odnosu na ukupan broj prelazaka granica. Radi se o zakonima Evropske unije koji važe za sve građane zemalja koje nisu u sastavu EU, dakle i za Amerikance, Japance... To je jedna od zaštitnih mjera, odnosno diskreciono pravo koje imaju graničari kao ljudi na prvoj liniji odbrane od ilegalnih imigracija da zabrane ulazak u zemlju nekom za koga smatraju da je to potrebno. Imate drskih putnika na granici i slično", kaže naš sagovornik, te dodaje kako i za ulazak u našu zemlju svima koji nisu bh. državljani na graničnim prelazima BiH može biti, po našem zakonu, na uvid zatraženo 50 eura za svaki dan boravka.
Dautbašić ističe i kako će zahtjeva za pokazom novca biti daleko manje na aerodromima nego na cestovnim graničnim prelazima, iz prostog razloga što je graničarima dovoljna garancija činjenica da imate povratnu avionsku kartu. On također dodaje kako od srijede građani BiH neće "u talasima" krenuti put zemalja Evropske unije, kao što je bilo govora u javnosti.
"U ovim prvim danima bezviznog režima bit će tek nešto pojačanog odlaska iz BiH u te zemlje, jer ljudi žele iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da posjete rodbinu i prijatelje. Inače, broj putovanja će biti sasvim normalan, što se moglo vidjeti na primjeru Crne Gore, Makedonije i Srbije", govori Dautbašić.
ja da imam biometrijski pasoš i da sam mlađi, bez porodičnih obaveza, skupio bih još trojicu budala, po jedno 200-300 eura u džep i na granicu,
ali najkulturnije što se može,sa finim autom prije svega i to večeras u 24.00 bih se nacrtao na prelazu, čisto onako zajebancije radi
vozač wrote:ja da imam biometrijski pasoš i da sam mlađi, bez porodičnih obaveza, skupio bih još trojicu budala, po jedno 200-300 eura u džep i na granicu,
ali najkulturnije što se može,sa finim autom prije svega i to večeras u 24.00 bih se nacrtao na prelazu, čisto onako zajebancije radi
Majke mi da sam o tome razmisljao,nesto bi bilo bas furka pojavit se oko 24,00 Samo slabo ko hoce da ide
vozač wrote:ja da imam biometrijski pasoš i da sam mlađi, bez porodičnih obaveza, skupio bih još trojicu budala, po jedno 200-300 eura u džep i na granicu,
Majke mi da sam o tome razmisljao,nesto bi bilo bas furka pojavit se oko 24,00 Samo slabo ko hoce da ide
adnan_hz wrote:e ljudi kupio kartu online u lufthansi.. e pitanje je kad cekiram kartu preko neta jel onda samo isprintam ovu online kartu i na dan leta pokazem???
Ja sam jednom zeni rezervisao online i normalno (ako se dobro sjecam) kada dobijes potvrdu na mail ima broj karte odnosno broj tvoj broj kao musterije lufthanse pod kojim si ti uzeo tu kartu. I ta bi te karta trebala da ceka na aerodromu na salteru od lufthanse. Znaci ovako ide otprilike u Njemackoj e sad da li ista pravila vaze i u Sarajevu ili vec odakle hoces da letis to ne znam. Ali u svakom slucaju isprintaj potvrdu o kupovini koju si dobio na mail..
adnan_hz wrote:e ljudi kupio kartu online u lufthansi.. e pitanje je kad cekiram kartu preko neta jel onda samo isprintam ovu online kartu i na dan leta pokazem???
Ja sam jednom zeni rezervisao online i normalno (ako se dobro sjecam) kada dobijes potvrdu na mail ima broj karte odnosno broj tvoj broj kao musterije lufthanse pod kojim si ti uzeo tu kartu. I ta bi te karta trebala da ceka na aerodromu na salteru od lufthanse. Znaci ovako ide otprilike u Njemackoj e sad da li ista pravila vaze i u Sarajevu ili vec odakle hoces da letis to ne znam. Ali u svakom slucaju isprintaj potvrdu o kupovini koju si dobio na mail..
e hvala ti drug. reko da pitam da se ne zeznem nesto... a idem iz sarajeva za minhen..
i pokažeš mu 70 eura i kažeš da baš jedan dan ostaješ.i šta onda?
15.12.2010 - 00.00 h: Ukidanje viza gradjanima BiH za zemlje Sengena,04.00 h:
Sire podrucje Ljubljane ostalo bez sahtova, 10:30 h: Nepoznati pocinioci odnijeli kip Mozarta, 16:00 h: U Frankfurtu,Kelnu,Dortmundu i Aachenu opljackane filijale Sparkase-a, 16.12.2010. 09:00 h - U Madridu prevrnut autobus plave boje - ocevici tvrde da su s...e culi povici "Saraj`vo,Saraj`vo".
brazzo19 wrote:15.12.2010 - 00.00 h: Ukidanje viza gradjanima BiH za zemlje Sengena,04.00 h:
Sire podrucje Ljubljane ostalo bez sahtova, 10:30 h: Nepoznati pocinioci odnijeli kip Mozarta, 16:00 h: U Frankfurtu,Kelnu,Dortmundu i Aachenu opljackane filijale Sparkase-a, 16.12.2010. 09:00 h - U Madridu prevrnut autobus plave boje - ocevici tvrde da su s...e culi povici "Saraj`vo,Saraj`vo".