Vizni režim za BH passport
-
student001
#1 Vizni režim za BH passport
Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
-
behavac
#2 Re: Vizni režim za BH passport
Ne skoro...oni su iako u EU posebni u dosta stvari...student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
Nisam cak siguran ni da sve clanice EU imaju bezvizni sa UK...
-
student001
#3 Re: Vizni režim za BH passport
behavac wrote:Ne skoro...oni su iako u EU posebni u dosta stvari...student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
Nisam cak siguran ni da sve clanice EU imaju bezvizni sa UK...
1. Shengenska zona = (Sve članice EU-a osim UK i Irske) + (Švicarska + Norveška + Island + Vatikan + Lihtenštajn + Andora + San Marino + Monako)
2. Britansko-Irska zona = Ujedinjeno Kraljevstvo + Republika Irska
3. Zona Shengenske bijele liste = Hrvatska, Srbija i td.
4. Banana države (apsolutno izolirane) = BiH, Albanija, Moldavija, Kosovo itd.
BiH od Nove godine prelazi u Zonu Shengeske bijele liste, te joj automatski neće trebati vize za Shengensku zonu, ali Britansko-Irska zona je zasebna i ona potpisuje bilateralne sporazume sa zemljama Zone Shengenske bijele liste. Sad mene zanima kad će se s BiH putovnicom moći u Englesku?
-
behavac
#4 Re: Vizni režim za BH passport
Pa ovom tvom kad udjemo u EU odnosno Sengen zonu, sto mozda i nije skoro.student001 wrote:behavac wrote:Ne skoro...oni su iako u EU posebni u dosta stvari...student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
Nisam cak siguran ni da sve clanice EU imaju bezvizni sa UK...Naravno da imaju. To je fundament Sporazuma iz Mastrihta, kao i Lisabonskog sporazuma. Neometan promet robe, kapitala i građana kroz sve članice EU-a. Jedino Rumunjska i Bugarska kad su tek ušle u EU nisu odma bile članice Shengenske zone, pa su im trebale putovnice za Shengen, ali sad su dio Shengena. Europa ima četiri zone:
1. Shengenska zona = (Sve članice EU-a osim UK i Irske) + (Švicarska + Norveška + Island + Vatikan + Lihtenštajn + Andora + San Marino + Monako)
2. Britansko-Irska zona = Ujedinjeno Kraljevstvo + Republika Irska
3. Zona Shengenske bijele liste = Hrvatska, Srbija i td.
4. Banana države (apsolutno izolirane) = BiH, Albanija, Moldavija, Kosovo itd.
BiH od Nove godine prelazi u Zonu Shengeske bijele liste, te joj automatski neće trebati vize za Shengensku zonu, ali Britansko-Irska zona je zasebna i ona potpisuje bilateralne sporazume sa zemljama Zone Shengenske bijele liste. Sad mene zanima kad će se s BiH putovnicom moći u Englesku?
Al svaka cast na detaljnom infu o zonama...
-
Ljubicasta27
#5 Re: Vizni režim za BH passport
a otkud ti info da se ukidaju od nove vize??? Koliko znam, pricaju da na jesen treba biti...student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
ma kakva Irska/UK, tipicni bosanac...das mu prst hoce ruku
- Prolaznik
#6 Re: Vizni režim za BH passport
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:25, edited 1 time in total.
-
neki
#7 Re: Vizni režim za BH passport
Treba za UK i Irsku i trebace jos duuuugo...npr. Hrvatskoj su ukinuli vize za UK tek prije godinu-dvije..Joe7 wrote:I konačno da li će viza biti potrebno za UK ili ne ?
-
Bušman
#8 Re: Vizni režim za BH passport
Zar nije zvanicno od 15. decembra?
- muha_sa
#9 Re: Vizni režim za BH passport
jesteBušman wrote:Zar nije zvanicno od 15. decembra?
pitanje se odnosi za U.K.---kad ce bit ukinute
- mO k3
#10 Re: Vizni režim za BH passport
za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
- Better Man
#11 Re: Vizni režim za BH passport
Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
- mO k3
#12 Re: Vizni režim za BH passport
u hebote... hebeni englezi...Better Man wrote:Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
- muha_sa
#13 Re: Vizni režim za BH passport
nisam nešto siguran pošto ima B vizu a svi mi koji imamo il cemo imat biometrijski pasoš imat cemo samo C vizu.Better Man wrote:Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
- Socijalista
#14 Re: Vizni režim za BH passport
A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku?Better Man wrote:Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
- muha_sa
#15 Re: Vizni režim za BH passport
jest da nisi mene pito alSocijalista wrote:A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku?Better Man wrote:Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
ps---meni vazda interesantna tema o viznom režimu i maltretiranju na granicama
-nemojte samo ocekivat jednostavno putovanje--bit ce maltretiranja na granici--te koliko love imaš-te,deder pokaži a bogme mogu se drotu ne svidjat i boja ociju pa hajmo-nazad.
-
gurabija78
#16 Re: Vizni režim za BH passport
A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku?muha_sa wrote:Socijalista wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Sa BiH pasašom da!
jest da nisi mene pito al
ps---meni vazda interesantna tema o viznom režimu i maltretiranju na granicama
-nemojte samo ocekivat jednostavno putovanje--bit ce maltretiranja na granici--te koliko love imaš-te,deder pokaži a bogme mogu se drotu ne svidjat i boja ociju pa hajmo-nazad.[/quote]
a vala ako nemam pare za pokazat ako me peglaju na granici, ne znam zasto bih bio tu....
- muha_sa
#17 Re: Vizni režim za BH passport
neko nema a putuje rodbinigurabija78 wrote:
a vala ako nemam pare za pokazat ako me peglaju na granici, ne znam zasto bih bio tu....
- kiky
#18 Re: Vizni režim za BH passport
prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
obavezno imati dovoljno novca jer če to garant ispočetka pregledat ( 100 eur-a po danu ) ...
obavezno imat potvrde o zaposlenju, socijalnom osiguranju i sl. i neke podatke o osobama kod kojih se ide ( adresa, broj članova u domačinstvu, dokaz o srodstvu, dokaze o njihovom zaposlenju i sl. ) ...
što je dokumentacija kompletnija i urednija manji su izgledi da neko bude vračen sa granice ...
obavezno imati dovoljno novca jer če to garant ispočetka pregledat ( 100 eur-a po danu ) ...
obavezno imat potvrde o zaposlenju, socijalnom osiguranju i sl. i neke podatke o osobama kod kojih se ide ( adresa, broj članova u domačinstvu, dokaz o srodstvu, dokaze o njihovom zaposlenju i sl. ) ...
što je dokumentacija kompletnija i urednija manji su izgledi da neko bude vračen sa granice ...
- Nogatrans
#19 Re: Vizni režim za BH passport
Nemoj majke ti pretjerivati!!kiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
- muha_sa
#20 Re: Vizni režim za BH passport
kiky prijatelju-nisi u pravu.kiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
ništa ne treba osim love na pokaz(za svaki slucaj,ako zatraže)-il karticu.
ništa više---mogu te pitat gdje ideš i ti im kažeš odoh kupit cipele i farmerke i vozdra
- muha_sa
#21 Re: Vizni režim za BH passport
ama nije rekla kazala vec totalna fula@di wrote:@kiky: NISI U PRAVU! I samim time nemoj širiti dezinformacije! Ovo ti je onako "rekla-kazala", što je totalni absurd.kiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
Kao što neko gore pametno zbori ... pasoš i pare i zdra'o.
- vozač
#22 Re: Vizni režim za BH passport
znači, po tome, kad krene četvoročlana porodica na 7-dnevni boravak u zemljema šengena, npr. u sloveniji, ja bih trebao graničaru pokazati, (ako je neki minimum 50 eura po glavi i po danu), 7x200 =1400 eura na granici, pa će me on pustiti da uđem. iskreno ne vjerujem da ijedan evropljanin ima kod sebe tu količinu para, pa ne vidim razloga ni zašto bih je ja trebao imati, nisam narko diler da sa takvom gutom hodam u džepumuha_sa wrote:neko nema a putuje rodbinigurabija78 wrote:
a vala ako nemam pare za pokazat ako me peglaju na granici, ne znam zasto bih bio tu....zadnji put kad sam za SweCku putovo sa mnom bio jedan momak iz C.G.--nije banke imo te mu drugi proturili nešto eura da može pokazat ako budu pitali--sreca pa je imo da pokaže
mislim da će se ipak gledati neke druge stvari, npr. da li je u pitanju familijarni prelazak, kako izgledate, ostavljate li utisak prevaranta ili normalne osobe željne putovanja i izleta, kakvim ste autom došli na granicu, znači neki opšti utisak, pregledaće oni vama sve papire, možda pitati i za osiguranja kakva imate, ali mislim da nekog prevelikog maltretiranja neće biti, pogotovo za one koji imaju neki normalan pristup
jebi ga, ako graničar vidi auto puno klošara željnih nečega što ni oni sami ne znaju definisati, ako uz to nemaju ni 200-300 eura kod sebe, na pitanje imaju li putničko osiguranje, oni ga blijedo gledaju i tako dalje, pa normalno je da će im reći "hajmo malo u stranu",
u suštini, sve ono što ste trebali za vize mogu vas pitati i na granici, MOGU, ALI NE VJERUJEM DA ĆE, a mene je iskreno strah jedino da nam kojekakvi hoštaplerii fakini kad krenu prema evropi i kad pređu granicu ne zatvore poslije par mjeseci opet vrata koja su nam barem malo odškrinuli, pa vidite da je već ludnica za ove nove pasoše, ne znam kud će svi u PM, eto samo nas evropa čeka, nema pametnijeg posla,
da ne bude ko i 92, zatvoriše nam izbjeglice vrata za narednih 20 godina, njima super, a nas što smo ostali ko jebe (nemam ništa protiv izbjeglica, al na to se svela priča oko evrope), eto mi sami sebi zatvorili vrata, ispada krivi mi što smo ovdje, a zajebu nas zbog onih što su tamo i što se ne misle vraćati, bojim se da i ovaj put ne bude tako
Last edited by vozač on 10/11/2010 10:50, edited 1 time in total.
- kiky
#23 Re: Vizni režim za BH passport
kako god hočete ...
znam kakve su sve srbijanci scene imali po granicama iz početka i šta su im tražili ...
pa rekoh da napomenem, nek zna koga interesuje ...
sretan put i lud provod želim ...

znam kakve su sve srbijanci scene imali po granicama iz početka i šta su im tražili ...
-
tvile
#24 Re: Vizni režim za BH passport
Po ovome što ti napisa, ispade da je lakše vizu izvaditikiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
- muha_sa
#25 Re: Vizni režim za BH passport
ništa od toga kikykiky wrote:kako god hočete ...
što vozač napisa---imaju pravo procjene--vide klošara i mogu ga jal pustit jal vratit--djaba bezvizni režim
a ima klošara i skockanih ko lampa
nego--sretan put omladino draga--odete,vidite kako se fino i uljudno vecina ponaša pa to ponesete sa sobom ovamo
-samo pamet u glavu--nemojte ni pomislit da ostanete i azil tražite--ima da vas u roku 24.sata deportuju nazad i samim tim cete naškodit normalnom svijetu koji želi obic familiju-nešto vidjet--otic u šoping........................da ne duljim