Vizni režim za BH passport

Post Reply
student001

#1 Vizni režim za BH passport

Post by student001 »

Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
behavac

#2 Re: Vizni režim za BH passport

Post by behavac »

student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
Ne skoro...oni su iako u EU posebni u dosta stvari...
Nisam cak siguran ni da sve clanice EU imaju bezvizni sa UK...
student001

#3 Re: Vizni režim za BH passport

Post by student001 »

behavac wrote:
student001 wrote:Eto od Nove godine se ukidaju (navodno) vize za BH pasoše/putovnice što se tiče Shengen zone (EU - UK - IRL + SUI + NOR)....ALI šta će biti sa UK/IRL zonom? Kad će se za BH pasoš ukinuti viza za Englesku i Irsku?
:-) Naravno da imaju. To je fundament Sporazuma iz Mastrihta, kao i Lisabonskog sporazuma. Neometan promet robe, kapitala i građana kroz sve članice EU-a. Jedino Rumunjska i Bugarska kad su tek ušle u EU nisu odma bile članice Shengenske zone, pa su im trebale putovnice za Shengen, ali sad su dio Shengena. Europa ima četiri zone:

1. Shengenska zona = (Sve članice EU-a osim UK i Irske) + (Švicarska + Norveška + Island + Vatikan + Lihtenštajn + Andora + San Marino + Monako)

2. Britansko-Irska zona = Ujedinjeno Kraljevstvo + Republika Irska

3. Zona Shengenske bijele liste = Hrvatska, Srbija i td.

4. Banana države (apsolutno izolirane) = BiH, Albanija, Moldavija, Kosovo itd.

BiH od Nove godine prelazi u Zonu Shengeske bijele liste, te joj automatski neće trebati vize za Shengensku zonu, ali Britansko-Irska zona je zasebna i ona potpisuje bilateralne sporazume sa zemljama Zone Shengenske bijele liste. Sad mene zanima kad će se s BiH putovnicom moći u Englesku?
behavac

#4 Re: Vizni režim za BH passport

Post by behavac »

student001 wrote:
behavac wrote:
:-) Naravno da imaju. To je fundament Sporazuma iz Mastrihta, kao i Lisabonskog sporazuma. Neometan promet robe, kapitala i građana kroz sve članice EU-a. Jedino Rumunjska i Bugarska kad su tek ušle u EU nisu odma bile članice Shengenske zone, pa su im trebale putovnice za Shengen, ali sad su dio Shengena. Europa ima četiri zone:

1. Shengenska zona = (Sve članice EU-a osim UK i Irske) + (Švicarska + Norveška + Island + Vatikan + Lihtenštajn + Andora + San Marino + Monako)

2. Britansko-Irska zona = Ujedinjeno Kraljevstvo + Republika Irska

3. Zona Shengenske bijele liste = Hrvatska, Srbija i td.

4. Banana države (apsolutno izolirane) = BiH, Albanija, Moldavija, Kosovo itd.

BiH od Nove godine prelazi u Zonu Shengeske bijele liste, te joj automatski neće trebati vize za Shengensku zonu, ali Britansko-Irska zona je zasebna i ona potpisuje bilateralne sporazume sa zemljama Zone Shengenske bijele liste. Sad mene zanima kad će se s BiH putovnicom moći u Englesku?
Pa ovom tvom kad udjemo u EU odnosno Sengen zonu, sto mozda i nije skoro.
Al svaka cast na detaljnom infu o zonama...
Ljubicasta27

#5 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Ljubicasta27 »

a otkud ti info da se ukidaju od nove vize??? Koliko znam, pricaju da na jesen treba biti...

ma kakva Irska/UK, tipicni bosanac...das mu prst hoce ruku :lol: daj da nam se oslobodi prostor srednje evrope za pocetak, pa cemo sve onda polako :wink:
Prolaznik

#6 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:25, edited 1 time in total.
neki

#7 Re: Vizni režim za BH passport

Post by neki »

Joe7 wrote:I konačno da li će viza biti potrebno za UK ili ne ?
Treba za UK i Irsku i trebace jos duuuugo...npr. Hrvatskoj su ukinuli vize za UK tek prije godinu-dvije..
Bušman

#8 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Bušman »

Zar nije zvanicno od 15. decembra?
muha_sa

#9 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

Bušman wrote:Zar nije zvanicno od 15. decembra?
jeste :D

pitanje se odnosi za U.K.---kad ce bit ukinute :?: to ne zna ni ona što grah razbacuje
mO k3

#10 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mO k3 »

za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??
Better Man

#11 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Better Man »

Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??

Sa BiH pasašom da!
mO k3

#12 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mO k3 »

Better Man wrote:
Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??

Sa BiH pasašom da!
u hebote... hebeni englezi... :-)
muha_sa

#13 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

Better Man wrote:

Sa BiH pasašom da!
nisam nešto siguran pošto ima B vizu a svi mi koji imamo il cemo imat biometrijski pasoš imat cemo samo C vizu.
Socijalista

#14 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Socijalista »

Better Man wrote:

Sa BiH pasašom da!
A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku? :)
muha_sa

#15 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

Socijalista wrote:
Better Man wrote:

Sa BiH pasašom da!
A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku? :)
jest da nisi mene pito al :D nije ti "C" vec neka druga viza :D

ps---meni vazda interesantna tema o viznom režimu i maltretiranju na granicama :-) prvi put na svojoj koži osjetio na aerodromu u Pragu--davne 97-e :-) još urednu vizu imo--tad u ZG.izdatu.
-nemojte samo ocekivat jednostavno putovanje--bit ce maltretiranja na granici--te koliko love imaš-te,deder pokaži a bogme mogu se drotu ne svidjat i boja ociju pa hajmo-nazad.
gurabija78

#16 Re: Vizni režim za BH passport

Post by gurabija78 »

muha_sa wrote:
Socijalista wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??

Sa BiH pasašom da!
A kako to da je kao BH student u Austriji sa BH pasosem mogu ici u Englesku? :)[/quote]
jest da nisi mene pito al :D nije ti "C" vec neka druga viza :D

ps---meni vazda interesantna tema o viznom režimu i maltretiranju na granicama :-) prvi put na svojoj koži osjetio na aerodromu u Pragu--davne 97-e :-) još urednu vizu imo--tad u ZG.izdatu.
-nemojte samo ocekivat jednostavno putovanje--bit ce maltretiranja na granici--te koliko love imaš-te,deder pokaži a bogme mogu se drotu ne svidjat i boja ociju pa hajmo-nazad.[/quote]

a vala ako nemam pare za pokazat ako me peglaju na granici, ne znam zasto bih bio tu....
muha_sa

#17 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

gurabija78 wrote:
a vala ako nemam pare za pokazat ako me peglaju na granici, ne znam zasto bih bio tu....
neko nema a putuje rodbini :-) zadnji put kad sam za SweCku putovo sa mnom bio jedan momak iz C.G.--nije banke imo te mu drugi proturili nešto eura da može pokazat ako budu pitali--sreca pa je imo da pokaže :-)
kiky

#18 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kiky »

prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
obavezno imati dovoljno novca jer če to garant ispočetka pregledat ( 100 eur-a po danu ) ...
obavezno imat potvrde o zaposlenju, socijalnom osiguranju i sl. i neke podatke o osobama kod kojih se ide ( adresa, broj članova u domačinstvu, dokaz o srodstvu, dokaze o njihovom zaposlenju i sl. ) ...
što je dokumentacija kompletnija i urednija manji su izgledi da neko bude vračen sa granice ...
Nogatrans

#19 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Nogatrans »

kiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
obavezno imati dovoljno novca jer če to garant ispočetka pregledat ( 100 eur-a po danu ) ...
obavezno imat potvrde o zaposlenju, socijalnom osiguranju i sl. i neke podatke o osobama kod kojih se ide ( adresa, broj članova u domačinstvu, dokaz o srodstvu, dokaze o njihovom zaposlenju i sl. ) ...
što je dokumentacija kompletnija i urednija manji su izgledi da neko bude vračen sa granice ...
Nemoj majke ti pretjerivati!! :x
muha_sa

#20 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

kiky wrote:prilikom prelaska granice naši građani bi trebali imati sve dokumente koje su do sada predavali za izdavanje šengen viza ...
kiky prijatelju-nisi u pravu.
ništa ne treba osim love na pokaz(za svaki slucaj,ako zatraže)-il karticu.

ništa više---mogu te pitat gdje ideš i ti im kažeš odoh kupit cipele i farmerke i vozdra :D
muha_sa

#21 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

@di wrote:
@kiky: NISI U PRAVU! I samim time nemoj širiti dezinformacije! Ovo ti je onako "rekla-kazala", što je totalni absurd.

Kao što neko gore pametno zbori ... pasoš i pare i zdra'o.
ama nije rekla kazala vec totalna fula :lol: dibidus fula :-)
vozač

#22 Re: Vizni režim za BH passport

Post by vozač »

muha_sa wrote:
gurabija78 wrote:
neko nema a putuje rodbini :-) zadnji put kad sam za SweCku putovo sa mnom bio jedan momak iz C.G.--nije banke imo te mu drugi proturili nešto eura da može pokazat ako budu pitali--sreca pa je imo da pokaže :-)
znači, po tome, kad krene četvoročlana porodica na 7-dnevni boravak u zemljema šengena, npr. u sloveniji, ja bih trebao graničaru pokazati, (ako je neki minimum 50 eura po glavi i po danu), 7x200 =1400 eura na granici, pa će me on pustiti da uđem. iskreno ne vjerujem da ijedan evropljanin ima kod sebe tu količinu para, pa ne vidim razloga ni zašto bih je ja trebao imati, nisam narko diler da sa takvom gutom hodam u džepu

mislim da će se ipak gledati neke druge stvari, npr. da li je u pitanju familijarni prelazak, kako izgledate, ostavljate li utisak prevaranta ili normalne osobe željne putovanja i izleta, kakvim ste autom došli na granicu, znači neki opšti utisak, pregledaće oni vama sve papire, možda pitati i za osiguranja kakva imate, ali mislim da nekog prevelikog maltretiranja neće biti, pogotovo za one koji imaju neki normalan pristup

jebi ga, ako graničar vidi auto puno klošara željnih nečega što ni oni sami ne znaju definisati, ako uz to nemaju ni 200-300 eura kod sebe, na pitanje imaju li putničko osiguranje, oni ga blijedo gledaju i tako dalje, pa normalno je da će im reći "hajmo malo u stranu",

u suštini, sve ono što ste trebali za vize mogu vas pitati i na granici, MOGU, ALI NE VJERUJEM DA ĆE, a mene je iskreno strah jedino da nam kojekakvi hoštaplerii fakini kad krenu prema evropi i kad pređu granicu ne zatvore poslije par mjeseci opet vrata koja su nam barem malo odškrinuli, pa vidite da je već ludnica za ove nove pasoše, ne znam kud će svi u PM, eto samo nas evropa čeka, nema pametnijeg posla,
da ne bude ko i 92, zatvoriše nam izbjeglice vrata za narednih 20 godina, njima super, a nas što smo ostali ko jebe (nemam ništa protiv izbjeglica, al na to se svela priča oko evrope), eto mi sami sebi zatvorili vrata, ispada krivi mi što smo ovdje, a zajebu nas zbog onih što su tamo i što se ne misle vraćati, bojim se da i ovaj put ne bude tako
Last edited by vozač on 10/11/2010 10:50, edited 1 time in total.
kiky

#23 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kiky »

kako god hočete ...
znam kakve su sve srbijanci scene imali po granicama iz početka i šta su im tražili ...
pa rekoh da napomenem, nek zna koga interesuje ...
sretan put i lud provod želim ...
:D
tvile

#24 Re: Vizni režim za BH passport

Post by tvile »

Po ovome što ti napisa, ispade da je lakše vizu izvaditi :D
muha_sa

#25 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

kiky wrote:kako god hočete ...
znam kakve su sve srbijanci scene imali po granicama iz početka i šta su im tražili ...
pa rekoh da napomenem, nek zna koga interesuje ...
sretan put i lud provod želim ...
:D
ništa od toga kiky :D

što vozač napisa---imaju pravo procjene--vide klošara i mogu ga jal pustit jal vratit--djaba bezvizni režim :D
a ima klošara i skockanih ko lampa :lol:

nego--sretan put omladino draga--odete,vidite kako se fino i uljudno vecina ponaša pa to ponesete sa sobom ovamo :D
-samo pamet u glavu--nemojte ni pomislit da ostanete i azil tražite--ima da vas u roku 24.sata deportuju nazad i samim tim cete naškodit normalnom svijetu koji želi obic familiju-nešto vidjet--otic u šoping........................da ne duljim :D
Post Reply