Vize za građane SCG i Turske!

Post Reply
da pamtis

#1 Vize za građane SCG i Turske!

Post by da pamtis »

Datum: 18.01.2006
Liberalizacija viznog režima za građane BiH prilikom ulaska u Evropsku uniju

M. ČUBRO

EU traži da BiH uvede vize za građane SCG i Turske
SARAJEVO - Evropska unija traži da BiH, ukoliko želi bezvizni režim za svoje građane, uvede vize za građane Srbije i Crne Gore i Turske, rekao je juče novinarima Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

"Ovo je samo jedan od primjera koji potvrđuje da tehničko ispunjenje kriterija nije jedini uslova za liberalizaciju viznog režima. Uvođenje viznog režima za građane ove dvije zemlje je pitanje nacionalnog interesa", kazao je Perković.

Pojasnio je kako preporuka za uvođenje viza stoji u analizi usklađivanja domaćeg i zakonodavstva EU u oblasti viza, migracija i azila. Izvještaj je uradio Švedski biro za migracije.

"BiH ima najbolji elektronski sistem izdavanja viza. Imamo CIPS projekat za izdavanja ličnih dokumenata. Uvezali smo 43 diplomatsko-konzularna predstavništva, DGS i Ministarstvo sigurnosti u jedan sistem koji omogućava da vize izdamo u roku od 24 sata. U tom roku možemo izvršiti sve sigurnosne provjere i izdati vizu koja ima mehanički kod za čitanje koji onemogućava falsificiranje i krađu viza", rekao je Perković za "tehnički aspekt" ispunjenja uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Elektronski sistem viza postao je operativan 1. janura 2005. godine. Uspostavom ovog sistema vlasti BiH su osigurale zaštitu i kontrolu izdavanja viza.

"Vize se štampaju s mehaničkim kodom, što omogućava da naša, ali i sve svjetske državne granične službe u svakom trenutku mogu provjeriti podatke o nosiocu viza. Prilikom izdavanja viza jedan dio se lijepi u pasoš, dok se druga polovina pohranjuje u arhivu radi mogućih provjera. Na ovaj način smo onemogućili zloupotrebe ili krađu stikera viza", istakao je Boriša Arnaut, šef Odsjeka za vizno-pasošne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodao je kako su 43 diplomatsko-konzularna predstavništva i Ministarstvo vanjskih poslova uvezani u jedan sistem, što omogućava potpunu kontrolu procesa izdavanja viza.

"Ukoliko je neko prije pet minuta dobio vizu u bilo kojoj ambasadi BiH u svijetu, mi već imamo sve podatke pohranjene u centralnoj evidenciji", naglasio je Arnaut.
Prenj izdrzi jos malo :D sa'ce samo sto nije :D kaze Terzic!
Murisno1

Post by Murisno1 »

ne kontam...
da BiH uvede viza za SCG i Tursku?... što hoće reć da kad oni idu nama moraju vadit vize... il kad mi njima idemo...
ako je prvi slučaj...odkud to?
a ako je drugi slučaj... odkud i to?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

uh gotov sam... :(
klif

Post by klif »

Interesantan zahtjev. Za gradjane dvije od sest – mislim - drzava koje ne traze ulazne vize za BiH gradjane, bi trebala BiH uvesti vizni rezim. Nagrada bi bila bezvizni sa Evropom. Ne bih volio biti SDS i SDA momcima u kozi. Zanima me da li ce se usuditi… cak i razgovarati o tome?
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Eto pravog ispita, Srbosi nece htjeti svojoj braci puci vize ni po koju cijenu, a sto se tice prvih u Bosnjaka bice uzivanje gledati kako se cvrce pri opravdavanju zahtjeva evropske unije. Na kraju ce to Svarc potpisati, a ovi supci po MIP-u provoditi :).
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

prenosim sa duple teme...
Autor: Tisina Poslano: 19/01/2006 16:22
BiH uvodi vize za SCG?
19. januar 2006. | 13:06 | Izvor: FoNet
Sarajevo -- Evropska unija traži da BiH, ukoliko želi bezvizni režim za svoje građane, uvede vize za građane Srbije i Crne Gore i Turske.

"Ovo je samo jedan od primera koji potvrđuje da tehničko ispunjenje kriterija nije jedini uslov za liberalizaciju viznog režima. Uvođenje viznog režima za građane ove dve zemlje je pitanje nacionalnog interesa", rekao je Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodno-pravne poslove u ministarstvu spoljnih poslova BiH.

On je kazao da preporuka za uvođenje viza stoji u analizi usklađivanja zakonodavstva BiH i EU u oblasti viza, migracija i azila.

Autor: nineac Poslano: 19/01/2006 16:27
Konacno! Uvjek je bio preduslov za ukidanje viza da mi uspostavimo vizni rezim sa Turskom! Medjutim kako uspostaviti vizni rezim sa SCG je vec drugo pitanje pored onih hajvana u Banja Luci?
tempora

Post by tempora »

Apsolutno ispravan postupak i zasigurno u interesu drzave BiH. Jedan od razloga ( naglasavam jedan) zasto vizni rezim za BiH jos uvijek vazi je taj da je BiH jedna od glavnih tranzicija ilegalaca koji preko Turske i SCG bez po muke ulaze u nasu zemlju a potom idu dalje ka Evropi.
Prince

Post by Prince »

Živim za dan kad će se to desiti. Ipak sam malo skeptičan, ne ide kod nas to tako lako.
Daisy

Post by Daisy »

Sto se tice Turske potpuno ispravno obzirom da toliko kriminala i droge potice od tamo i prolazi kroz BH. Sto se tice CG, kad se sjetim da sam platila 50 KM da udjem u Srbiju poslije rata ne bih imala grize savjesti da im se uvede viza- medjutim to nece bas izgledati super , kad nabijes vizni rezim izmedju tako malih drzava to izgleda smijesno. Osim toga, ako oni uzvrate, puno raje koja tamo ide na (jeftinije) more bi bila ostecena.

Sve u svemu mislim da BIH treba da radi sta god kaze Evropa tj samo da gleda svoje dupe i svojih gradjana - ako ove vize znace da ce NAS prestati ponizavati na stranim granicama- neka.
Tisina

Post by Tisina »

cesto idem u SCg, imam raje tamo,ali ako je ovo cijena da mogu u sve ostale zemlje Evrope ici bez vize, pristajem bez pogovora :)
the_stick

Post by the_stick »

najgore je to sto mi samo nekakve uslove ispunjavamo, a europa sve vise novih izmislja.... na kraju cemo mi sa svim zemljama na svijetu uspostaviti vizni rezim, i bojim se da opet necemo dobiti bezvizni rezim sa EU....

haj da su rekli... 'evo mi odlucili da vam ukinemo vize... samo vi jos uvedite vize turskoj i scg....' e onda bih i ja rekao 'ma uvodi odmah'.... al' ovako.... uvedite vi njima vize pa cemo onda mi dalje vidjeti sta cemo sa vama... e ne znam.... do sad smo tako sa kamarom zemalja uveli vizni rezim... i nista... haj da ne pametujem previse.... valjda ce nas pustiti u europu....
stidljiv

Post by stidljiv »

Fer bi bilo da se uvedu vize i za gradjane Republike Hrvatske... :-)
da pamtis

Post by da pamtis »

NA CETINjSKOJ BOGOSLOVIJI JUČE OSVANULI ŠOVINISTIČKI GRAFITI
“Srbe na vrbe” i u Crnoj Gori

~Kako ocjenjuju u opoziciji, napis predstavlja uvertiru za ratni referendum čiju pripremu prate šovinističke poruke~To je klasični policijski čin jer se policija bavi tim poslovima još od kada se počelo pričati o referendumu, smatra Slobodan Čavor
Ispred zgrade Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju juče ujutru osvanuli su šovinistički napisi “Srbe na vrbe”. Skandalozna poruka ispisana crnom farbom na više mjesta na ulazu u Cetinjsku bogosloviju juče je uzburkala domaću javnost i u mnogome podsjetila na ružna dešavanja na prostoru bivše SFRJ početkom devedesetih godina.
Napis čija je sadržina širenje nacionalne mržnje, Bogoslovija je prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi otkrilo počinioce ovog nedjela. Image
sad ce bre i crna gora da im uvede vize :-) :D
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Nemam nista protiv uvodjenja viza, ako to EU od nas trazi. A sta ce biti, ako braca sumadinci po uzoru na bosanske Hrvate, a i Bosnjake koji su imaju hrvatske pasose, pocnu vaditi bosanske pasose cisto da bi mogli putovati u EU? Kako bi to utjecalo na demografsku strukturu BiH, izbore, referendume?
dalmatinka

Post by dalmatinka »

stidljiv wrote:Fer bi bilo da se uvedu vize i za gradjane Republike Hrvatske... :-)
Nemam ništa protiv :D , to obično ide recipročno :-)
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Gdje god mi trebamo vaditi vizu sa BiH pasosem, treba uvesti reciprocitet.. pa ko je da je....
stidljiv

Post by stidljiv »

dalmatinka wrote:
stidljiv wrote:Fer bi bilo da se uvedu vize i za gradjane Republike Hrvatske... :-)
Pa di si ti meni dalmatinka...jadan ja...u tom bi slucaju i meni viza trebala... :-) :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

stidljiv wrote:
dalmatinka wrote:
Pa di si ti meni dalmatinka...jadan ja...u tom bi slucaju i meni viza trebala... :-) :D
Da, definitivno je bolje bez njih, moraš priznati. :D Budeš li inzistirao na njima, pozvaću te na dvoboj: Ti i ja krenemo prema Evropskim državama i tko ih više uspije prijeći bez vize - pobjednik je. Eto biću poštena i ako ti pobijediš dopustićemo uvođenje viza, a ako ja pobijedim -nema viza. Važi? :D :D :D
nidll

Post by nidll »

meatoverhere wrote:Nemam nista protiv uvodjenja viza, ako to EU od nas trazi. A sta ce biti, ako braca sumadinci po uzoru na bosanske Hrvate, a i Bosnjake koji su imaju hrvatske pasose, pocnu vaditi bosanske pasose cisto da bi mogli putovati u EU? Kako bi to utjecalo na demografsku strukturu BiH, izbore, referendume?
S obzirom da je mnogo 'srba' i 'crnogoraca' rodjeno upravo u BiH,oni ce (ako se ovo uvede) iskoristiti dvojna drzavljanstva...pa i Tadic je rodjeni Sarajlija,htio on to ili ne :D :D
A kako bi utjecalo,pa znas koliko bi se sikirali za BiH :D
Post Reply