Viza za Veliku Britaniju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

akcija007

#26 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by akcija007 »

ja sam u radnom odnosu prsle godine u decembru sam isao u UK, tebi ce morati roditelj/i biti sponzori putovanja.
No.Ke

#27 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by No.Ke »

akcija007 wrote:ja sam u radnom odnosu prsle godine u decembru sam isao u UK, tebi ce morati roditelj/i biti sponzori putovanja.
Svakako sam planirao izvaditi platnu listu od staraca i predati rjesenje o primanju novcane naknade s biro-a (Do nedavno sam radio pa sam ostvario to pravo), ne znam sta bi jos bilo korisno predati i dali znas nekoga da je dobio vizu s mojim statusom?
alica.k

#28 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by alica.k »

da dignem temu.
pise ovdje u dokumentima da se treba predati stari pasos, da oni mogu da vide gdje si putovao i to sve.

eh, ja sam taj pasos SMETNULA...tj, nakon sto su mi ga ponistili jer je istekao sam ga vjerovatno bacila il nesto.
u aplikaciji isto treba napisati sve ono u vezi putovanja van drzave i ako im tu napisem gdje sam sve putovala tako da ako to napisem, jel bi mogao biti problem sto nemam taj stari pasos? napisacu im ja da sam ga izgubila i to, mislim cak da negdje imam i broj tog pasosa, al nemam pasosa.

jel ima neko da nije predao stari pasos a dobio vizu? il neko koga su odbili jer nije predao i stari pasos?
Sunrise00

#29 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Sunrise00 »

alica.k wrote:da dignem temu.
pise ovdje u dokumentima da se treba predati stari pasos, da oni mogu da vide gdje si putovao i to sve.

eh, ja sam taj pasos SMETNULA...tj, nakon sto su mi ga ponistili jer je istekao sam ga vjerovatno bacila il nesto.
u aplikaciji isto treba napisati sve ono u vezi putovanja van drzave i ako im tu napisem gdje sam sve putovala tako da ako to napisem, jel bi mogao biti problem sto nemam taj stari pasos? napisacu im ja da sam ga izgubila i to, mislim cak da negdje imam i broj tog pasosa, al nemam pasosa.

jel ima neko da nije predao stari pasos a dobio vizu? il neko koga su odbili jer nije predao i stari pasos?
ja koliko se sjecam nisam predala stari pasos...
alica.k

#30 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by alica.k »

Sunrise00 wrote:

i dobila vizu?

eh super onda, da znam da nije problem. hvala ti puno.
de mi samo jos reci, ako si student bila, jesi samo odnijela izvod sa racuna i od roditelja platnu listu il moze samo izvod sa racuna?
i jesi li bas isla u detalje sa ovim putovanjima u zadnjih 10 godina...ono sa datumima i sve?
Sunrise00

#31 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Sunrise00 »

alica.k wrote:
Sunrise00 wrote:

i dobila vizu?

eh super onda, da znam da nije problem. hvala ti puno.
de mi samo jos reci, ako si student bila, jesi samo odnijela izvod sa racuna i od roditelja platnu listu il moze samo izvod sa racuna?
i jesi li bas isla u detalje sa ovim putovanjima u zadnjih 10 godina...ono sa datumima i sve?
u uk sam evo od avgusta prosle godine :D sve proslo ok sto se vize tice :D koliko se ja sjecam, nisam znala gdje mi je stari pasos tako da to nisam ni predala... vidjet cu bas sa svojima sjecaju li se oni. Ja mislim da sam ja oboje nosila, ali sam u to vrijeme bila maloljetna. Sto se tice putovanja, ja mislim da nisam bas puno imala navesti, mislim da sam stavila samo mjesec i godinu, da nisam konkretne datume. Moja sestra i rodica su isto vadile vizu za uk i mislim da nisu predavale stari pasos... provjerit cu ti jos ako uspijem
alica.k

#32 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by alica.k »

hvala ti puno i so so sorry sto te peglam :)
bas mi je nes izgledalo suhveli to za stari pasos :) jos mi je mama govorila da ga cuvam...
Digla_da_kreci

#33 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Digla_da_kreci »

@alica.k, ovo za detalje o putovanjima ne moras navoditi tacne datume i to. Navedi hronoloski godine i ako se sjecas mjeseca..datum nije bitan.
Takodjer, sto nemas stari pasos nece predstavljati problem.
Sretno! :)
Dr.Mr.Fr.

#34 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Dr.Mr.Fr. »

alica.k wrote:hvala ti puno i so so sorry sto te peglam :)
bas mi je nes izgledalo suhveli to za stari pasos :) jos mi je mama govorila da ga cuvam...

Ma to ti je opcionalno...ako imaš super ako ne jbg 8-)
alica.k

#35 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by alica.k »

hvala vam oboma :)
graue_maus

#36 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by graue_maus »

evo googlam 3 dana i nisam jos nista konkretno nasla...prijateljica hoce da posjeti neku rodicu u londonu , ima neograniceni boravak u njemackoj i stari bosanski pasos. sad joj je neko reko da nemoze u GB ako nema biometrijski pasos , a danas me zove ko treba joj i viza i ako ima boravak . je li neko ima kakvih iskustava iz prve ruke bila bih zahvalna ili je bio skoro u GB.
Agnese

#37 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Agnese »

Bez biometrijskog pasosa se ne moze nigdje, procitaj prethodne komentare, ljudi su dali informacije iz prve ruke
xamp

#38 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by xamp »

graue_maus wrote:evo googlam 3 dana i nisam jos nista konkretno nasla...prijateljica hoce da posjeti neku rodicu u londonu , ima neograniceni boravak u njemackoj i stari bosanski pasos. sad joj je neko reko da nemoze u GB ako nema biometrijski pasos , a danas me zove ko treba joj i viza i ako ima boravak . je li neko ima kakvih iskustava iz prve ruke bila bih zahvalna ili je bio skoro u GB.
Treba joj viza svakako jer GB nije u shengenu... Prijatelj (bosanac) trenutno zivi i radi u Norveskoj pa su ga nedavno vratili sa granice jer je zab da mu treba viza... (dali su mu pola dana da popije kafu u Londonu jer je dosao poslovno sa puno ljudi i onda se morao vratiti vecernjim avionom)
interwal

#39 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by interwal »

Ako nekom bude trebao info, predao za vizu, dobio istu za cca 10 dana. Niko me nije zvao za dodatne papire, informacije, pitanja...

Predao sam slijedeće:

- Garantno pismo.
- Rezervaciju povratne karte.
- Izvod o platama iz firme za zadnjih 6 mjeseci.
- Izjavu iz firme da sam u stalnom radnom odnosu na neodređeno vrijeme, sa navedenom prosječnom platom.
- Kopiju ugovora o saradnji između UK i BiH firme (idem poslovno).
- Aplikaciju koju sam popunio i isprintao sa njihove stranice. U aplikaciji sam naveo države koje sam posjetio u zadnjih 10 godina, koliko sam se mogao sjetiti i napisao poslovno ili turistički. Nisam predao stari pasoš.
- Slika (kao za pasoš, sa bijelom pozadinom).
- 182 KM.

Čike u ambasadi izuzetno fini, nagodni, korektni i informativni.
graue_maus

#40 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by graue_maus »

hvala vam nasli smo agenciju........ uradili su joj vizu , kostalo negdje oko 180 evrica i bilo gotovo za 10 dana ...
Laufer42

#41 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Laufer42 »

pozdrav,molio bih vas ako mi mozete pomoci:
Naime, inace radim kao prof. engleskog jezika , ali sam dobio primamljivu ponudu za posao na tri mjeseca u Sj. Irskoj. poslodavci koji me zapošljavaju me pitaju šta mi treba od njih za izdavanje vize, a ja nemam pojma. išao sam na web stranicu UK ambasade, i skontao da se većina toga radi on-line, ali nigdje ne vidim listu potrebnih dokumenata koje moram pribaviti. Moram priznati da je web stranica prilično komplikovana, pogotovo što nisam siguran kojoj kategoriji ja pripadam. (posao mi daje kanadska kompanija koja radi u Northern Ireland). Mozete li mi dati detaljnije info, bio bih vam jako zahvalan.
BABS25

#42 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by BABS25 »

DAL JE NETKO DOBIJO VIZU ..ALI DA NIJE ZAPOSLEN I NIJE STUDENT
Konjanik

#43 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Konjanik »

Peppers wrote:Prije svega da se izvinem administraciji ukoliko sam temu postavio na pogresno mjesto i nadam se da cu biti obavijesten ukoliko ista bude prebacena u neki drugi podforum.

E sad, zanima me da li je neko imao iskustva sa trazenjem vize za Veliku Britaniju na period od sest mjeseci do godinu dana? Da li postoje odredjene olaksice u dobijanju za studente ili bilo koji drugi koristan detalj. Hvala unaprijed.

Ja imam UK transitnu vizu koja vrijedi 12 mjeseci i iskljucivo je za mornare i pomorce , posto svake god makar jednom mi brod pristane u London pa se tamo poslije odmroa moram ukrcat bas sam danas ispunjavo aplikaciju za vizu pa sutra picim u ambasadu .Dobit UK vizu je komplikovanije nego US vizu barem po mome iskustvu Briti su veci davez jos pogotovo sada pred olimpijadu fuuj!
Olaksice za studente ima al ukoliko te angazuje neki Univerzitet iz UK ili NVO na nekom projektu uostalom nema nikakvih olaksica za BH gradjane
gizmolina

#44 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by gizmolina »

juce sam u Sa aplicirala za vizu za UK, sve je vrlo jednostavno i jako brzo se odvijalo, popunila sam on line aplikaciju, na kraju koje mi je odredjen dan i sat dolaska, te sam istu odstampala i na nju zalijepila fotografiju za pasos, da bih potvrdila navedene podatke iz aplikacije ponijela sam pozivno pismo mog svekra koji ima boravak u UK,London i njegove supruge koja je britanski drzavljanin, moj zahtjev za godisnji odmor, tri zadnje platne liste, potvrdu o zaposlenju i radnu knjizicu na uvid, potvrdu o stanju bankovnog racuna za koji me je majka ovlastila da ga mogu koristiti, i potvrdu o tome kako bi objasnila porijeklo novca na stednom racunu, rezervisane povratne karte za supruga i mene,ja ih nisam platila kako neki rade,jer u slucaju da me odbiju zelim izbjeci bespotreban trosak :D takodje, sam prilozila vjencani list, kopiju suprugovog pasosa koji je hr drzavljanin i njemu viza nije potrebna, zatim kopiju mog indexa sa PhD studija i original na uvid, te potvrdu Univerziteta o redovnom studiranju, potvrdu da se protiv mene ne vodi krivicni postupak, stari pasos na uvid koji je zadrzan zajedno sa vazecim pasosem, ostavila otiske svih prstica i jedan fotosesn koji je obavio vrlo ljubazan gospodin na salteru, cijeli razgovor je obavljen na lokalnom jeziku, uplatila sam 195 km i sada cekam da me obavijeste....pozdrav :-) :-)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#45 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Entropio »

gizmolina wrote:juce sam u Sa aplicirala za vizu za UK, sve je vrlo jednostavno i jako brzo se odvijalo, popunila sam on line aplikaciju, na kraju koje mi je odredjen dan i sat dolaska, te sam istu odstampala i na nju zalijepila fotografiju za pasos, da bih potvrdila navedene podatke iz aplikacije ponijela sam pozivno pismo mog svekra koji ima boravak u UK,London i njegove supruge koja je britanski drzavljanin, moj zahtjev za godisnji odmor, tri zadnje platne liste, potvrdu o zaposlenju i radnu knjizicu na uvid, potvrdu o stanju bankovnog racuna za koji me je majka ovlastila da ga mogu koristiti, i potvrdu o tome kako bi objasnila porijeklo novca na stednom racunu, rezervisane povratne karte za supruga i mene,ja ih nisam platila kako neki rade,jer u slucaju da me odbiju zelim izbjeci bespotreban trosak :D takodje, sam prilozila vjencani list, kopiju suprugovog pasosa koji je hr drzavljanin i njemu viza nije potrebna, zatim kopiju mog indexa sa PhD studija i original na uvid, te potvrdu Univerziteta o redovnom studiranju, potvrdu da se protiv mene ne vodi krivicni postupak, stari pasos na uvid koji je zadrzan zajedno sa vazecim pasosem, ostavila otiske svih prstica i jedan fotosesn koji je obavio vrlo ljubazan gospodin na salteru, cijeli razgovor je obavljen na lokalnom jeziku, uplatila sam 195 km i sada cekam da me obavijeste....pozdrav :-) :-)
Vrlo jednostavno i jako brzo... :lol:
Edin H.

#46 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by Edin H. »

Al' su ga uprostili, pa ove sve papire mozes za sekundu nabaviti :shock:

Da li si se raspitala zasto traze otiske prstiju i koliko ce ih drzati u database-u? To je u potpunoj kontradiktornosti sa tvojim ljudskim pravima, osim ako si ucinila neki prekrsaj ili krivicno djelo (zato uostalom i ne uzimaju otiske prstiju od svojih gradjana, osim ako te Policija privede, ali ukoliko je privodjenje neosnovano moraju ih unistiti).

Cak moraju unistiti i otiske prstiju azilanata nakon nekog vremena, ukoliko dobiju pozitivan odgovor na zahtjev za azil ;-)
pirmin

#47 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by pirmin »

Entropio wrote:
gizmolina wrote:juce sam u Sa aplicirala za vizu za UK, sve je vrlo jednostavno i jako brzo se odvijalo, popunila sam on line aplikaciju, na kraju koje mi je odredjen dan i sat dolaska, te sam istu odstampala i na nju zalijepila fotografiju za pasos, da bih potvrdila navedene podatke iz aplikacije ponijela sam pozivno pismo mog svekra koji ima boravak u UK,London i njegove supruge koja je britanski drzavljanin, moj zahtjev za godisnji odmor, tri zadnje platne liste, potvrdu o zaposlenju i radnu knjizicu na uvid, potvrdu o stanju bankovnog racuna za koji me je majka ovlastila da ga mogu koristiti, i potvrdu o tome kako bi objasnila porijeklo novca na stednom racunu, rezervisane povratne karte za supruga i mene,ja ih nisam platila kako neki rade,jer u slucaju da me odbiju zelim izbjeci bespotreban trosak :D takodje, sam prilozila vjencani list, kopiju suprugovog pasosa koji je hr drzavljanin i njemu viza nije potrebna, zatim kopiju mog indexa sa PhD studija i original na uvid, te potvrdu Univerziteta o redovnom studiranju, potvrdu da se protiv mene ne vodi krivicni postupak, stari pasos na uvid koji je zadrzan zajedno sa vazecim pasosem, ostavila otiske svih prstica i jedan fotosesn koji je obavio vrlo ljubazan gospodin na salteru, cijeli razgovor je obavljen na lokalnom jeziku, uplatila sam 195 km i sada cekam da me obavijeste....pozdrav :-) :-)
Vrlo jednostavno i jako brzo... :lol:
:lol: i sto je najbolje- ne traze pecat! :mrgreen:
gizmolina

#48 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by gizmolina »

da li neko mozda zna rok koji im je potreban za razmatranje vize , koliko dana je potrebno da prodje da bi te obavijestili o tome da li je zahtjev pozitivno ili negativno rijesen iz razloga sto mi je pasos potreban za poslovno putovanje , a mene je strah da li ce mi do tada biti vracen .......help meeeeeeeeeeeeeeeeeee :( :( :( :( :( :( :( :(
gizmolina

#49 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by gizmolina »

gizmolina wrote:da li neko mozda zna rok koji im je potreban za razmatranje vize , koliko dana je potrebno da prodje da bi te obavijestili o tome da li je zahtjev pozitivno ili negativno rijesen iz razloga sto mi je pasos potreban za poslovno putovanje , a mene je strah da li ce mi do tada biti vracen .......help meeeeeeeeeeeeeeeeeee :( :( :( :( :( :( :( :(
kockica_kockica

#50 Re: Viza za Veliku Britaniju

Post by kockica_kockica »

gizmolina wrote:da li neko mozda zna rok koji im je potreban za razmatranje vize , koliko dana je potrebno da prodje da bi te obavijestili o tome da li je zahtjev pozitivno ili negativno rijesen iz razloga sto mi je pasos potreban za poslovno putovanje , a mene je strah da li ce mi do tada biti vracen .......help meeeeeeeeeeeeeeeeeee :( :( :( :( :( :( :( :(
7 dana maksimalno
Post Reply