Viza za Njemačku za nezaposlene
-
basta sljezove boje
stvar je u tome da moras naci posao iskljucivo u svojoj struci i da prednost imaju Nijemci i drzavljani drugih EU zemalja. Ukoliko pronadjes firmu koja ce te primiti i na birou za strance potvrditi da je evy jedina osoba u cijeloj EU koja zeli prihvatiti taj posao i ima za to najbolje kvalifikacije - willkommen in Deutschland 
-
peanuth
dobio je jedan prijatelj moj istu vizu kao informaticar..poso je nasao preko emaila..basta sljezove boje wrote: Indusi su jos u Njemackoj sa green card. Znam nekoliko Bosanaca informaticara koji su aplicirali, ali nijedan je nije dobio. Poznat mi je samo slucaj nekog lika iz Novog Sada koji je kao IT specijalist otisao u Frankfurt. Ne znam da postoje drugi slucajevi radnih viza bez boravisne dozvole. U Njemackoj ima ca. 5 miliona nezaposlenih i neki ljudi rade i za jedan Euro po satu. Nakon toga dolaze oni iz starih EU, pa onda onih novih EU zemalja, a onda ostali gdje smo i mi.
- lady midnight
nije istina. u vecini sluchajeva se trazhi da napustish zemlju chim ti istekne viza.evy wrote:a znate li vi njemcida li je istina da u slucaju da diplomiras u de imas pravo na radnu dozvolu i papire? znaci iako imas samo studentsku vizu imas takoreci osiguran boravak u de
to sam cula danas pa ne mogu da vjerujem...
izuzeci su upisivanje post-diplomskog, ili pronalazak zaposlenja... u ovom zadnjem sluchaju se opet provjerava da nema njemachkih kandidata sa istom kvalifikacijom za isti posao, poshto oni imaju prednost...ali to su ti vecinom formalnosti, a u dobroj mjeri zavisi i od toga na kakvog drzhavnog chinovnika naletish.
uglavnom, sa poslom dobijash dozvolu za boravak na ogranicheno vrijeme, shto nikako nije isto kao i"osiguran boravak" - pravo na to stichesh tek nakon pet godina rada, odnosno pet godina uplacivanja raznoraznih doprinosa u drzhavnu kasu.
e sad, na koliko ce ti se ogranichiti viza opet zavisi - od volje, raspolozhenja i hormona sluzhbenika
u svakom sluchaju, ako uspijesh naci posao, glavna barijera je prevazidjena, poslije cesh se morati malo peglati do dobitka neogranichenog boravka, ali nishta strashno...
-
teletrader
Evy...evy wrote:dobro, tako je i u at.. a da li je u de postavljena neka granica sto se tice zarade (u ovom slucaju mindestverdienstgrenze)? u at je potrebno naci posao sa platom od min 2500 eura i ispuniti ovo sto si ti navela.. a moja pocetna plata bi se, veoma optimisticno gledano, kretala oko 1500-2000 eura..
hvala puno na informacijamaKAD
dodem u de castim!
![]()
Znam da bi ti iz bh. perspektive i A i D zvuce privlacno,ali ako imas ponudu u A,idi u A..
Mirniji zhivot,opusteniji,puno se manje radi,plate su tu negdje a i zemlja je ljepsa..
Imam dosta nekih prijatelja po Njemackoj i kopaju i nogama i rukama da se prebace ili u A ili u CH..
Pa ti budi pametna pa odmah ucini 2 koraka na pocetku..
Druga stvar..
Plata od oko 2000€ pretpostavljam bruto,je netto oko 1200€ sto je jedno veliko nista gdje god da zhivis..puko prezhivljavanje..
Ako si sa partnerom pa oboje radite,vec je malo lakse..
Tako ako vec imas posao u BiH dobro bih odvagao da li ti se ova "exkurzija" isplati
-
teletrader
evy wrote:hvala svima vama![]()
lady: a koja se viza dobije u slucaju da se nade posao? u at dobijes vizu kao schlüsselkraft na ograniceno vrijeme i samo za tu jednu firmu. ako nakon god dana produzujes vizu, sto podrazumjeva da jos radis za tu istu firmu, opet ista viza ali onda vazi za cijelu pokrajinu, znaci nije vezana isklucivo za tu jednu firmu.. i onda dalje kao i u de![]()
teletrader: znam dobro kakav je zivot i u de i u at.. ali racunam sa tim da bi to bila neka pocetna plata i da ne bih ostala vjecno na tometrenutno sam u fazi prikupljanja informacija.. ali voljela bih prije diplomskog da prikupim bar one osnovne podatke pa da bar otprilike znam u koji smjer da idem..
ps: ch mi zvuci veoma primamljivo ali sudeci po pricama nekih ljudi potpuno je nemoguce tamo dobiti papire...
Za Schlüsselkraft si u pravu (viza koja je san svakog bh. studenta koji je pred diplomom) u Njemackoj je vjerovatno ista situacija..
Ma bice tih viza jer je i ovdje politicarima doslo iz g... u glavu da im treba skolovanih stranaca..jos ako su skolovane i hoce djecu radjati,radosti nema kraja
Za CH je tesko dobiti papire,mada ne ako si iz EU,tada ti i ne trebaju..
Ali najtezhe je ubjedljivo dobiti papire u Liechtensteinu
-
teletrader
Ma sto rekao moj r.dedo "narod seljaka ,pritajenih fasista"..evy wrote:da sam iz EU papire za ch ne bih ni trazilaa lichtenstein mi nije ni na kraj pameti...
a at te mi se totalno ogadilakad prolazis svaki dan pored plakata HC Hitlera
muka ti bude..
Za Strache prst u uho,nije skolu zavrsio pa se dao u politiku (zvuci poznata prica zar ne)