Od 2017 minimalna brutto satnica 8.86. Eursoxx wrote:Bruka ljudi je otislo sa srednjom malo malo mi javi neko otiso ovaj otiso onaj.
Ja pitam koliki je minimalac. Ne bi ni ja isao radit za 8.86 eura. To je oko 7.3 netto. Znaci oko 2000KM mjesecno. Al ako ti kojim slucajem nude smjestaj nije to lose za one sto rade ovdje za 500KM. Sta ja znam moze ti ostat sigurno 1500KM svaki mjesec ako imalo znas s sparama. Sve zavisi kako ko zaradjuje pa je nekom dobro a nekom i lose.
Ovdje u Bayern ko nema njemacku diplomu ( ili npr. medicinska skola iz BiH koju opet moras potvrditi u Njemackoj) plata je
na ruke 1100,- Eur - 1300,- Eur ...doduse subota se ne radi
Iznenadila me je niska plata med. sestara kod obicnog doktora, ili kod zubara , ili kod ocnog doktora, ili ginekologija max 1300,- Eur. Pa se mnoge prekvalifikuju za Kauffrau ( komercijalista osiguranja, proizvodnje, bankar,...)
Stan se placa od plate , rijetkost je da nekome poslodavac nudi smjestaj narocito danas kada je doseljavanje u Njemacku najvece od II svjetskog rata, i samim tim nestasica stambenog prostora.
Soba u Minhenu je 700,- Eura ako imas srece da je ugrabis, ni na periferiji gdje ja radim nije puno povoljnije.